Connect with us

ΕΡΕΥΝΕΣ

Ποιοι είναι οι 11 μύθοι του καλοκαιριού, που δεν ισχύουν;

Published

on


Κρύο η ζεστό ντους για δροσιά το καλοκαίρι; Τo θαλασσινό νερό αποστειρώνει ένα τραύμα; Είναι το βούτυρο «παυσίπονο» για το ηλιακό έγκαυμα; Ποιες από τις καλοκαιρινές αυτές δοξασίες είναι απλοί μύθοι;

«Το κρύο ντους μας δροσίζει πιο γρήγορα»

Μία «βουτιά» σε ένα κρύο ντους, όταν το θερμόμετρο έχει σκαρφαλώσει στα ύψη ακούγεται λογικό, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι αυτό που θα σας δροσίσει πιο γρήγορα.

Ο λόγος είναι ότι, όταν ξαφνικά η θερμοκρασία του σώματος πηγαίνει απότομα από το ζεστό στο κρύο, ο οργανισμός ενεργοποιεί έναν φυσικό μηχανισμό άμυνας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος.

Στην περίπτωση λοιπόν, της απότομης αλλαγής, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και σταματούν να «λαμβάνουν» δροσιά. Για να αποφευχθεί αυτή η αυτοπροστατευτική αντίδραση, ενδείκνυται το χλιαρό νερό αντί για το κρύο, ενώ αν θέλετε να δροσιστείτε ο καλύτερος τρόπος είναι να φάτε ή να πιείτε κάτι κρύο, μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία του σώματός σας.


«Δε μπορούμε να καούμε μια συννεφιασμένη μέρα»

Εάν παραλείψετε το αντηλιακό σας μια καλοκαιρινή αλλά συννεφιασμένη μέρα, απειλήστε με άσχημα ηλιακά εγκαύματα. Ο λόγος είναι, ότι οι υπεριώδεις ακτίνες περνούν από τα σύννεφα, άρα θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα, ανεξάρτητα αν μπορείτε να δείτε τον ήλιο ή όχι.


«Όλα τα ροφήματα μας ενυδατώνουν»

Δυστυχώς, δεν μπορούν όλα τα ποτά και τα ροφήματα να σας ενυδατώσουν με τον ίδιο τρόπο. Ο λόγος είναι ότι ορισμένα από τα καλοκαιρινά αυτά ποτά έχουν διουρητική δράση, που οδηγεί σε αφυδάτωση, όπως για παράδειγμα τα αλκοολούχα ή τα ροφήματα εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα.

Αυτά τα ποτά, όπως είναι τα αναψυκτικά και τα φρουτοποτά, «απαιτούν» το σώμα να τραβήξει περισσότερο υγρό από τα κύτταρα για να τα μεταβολίσει. Αυτό, στη συνέχεια οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, όπου το ποτό προκαλεί δίψα και εσείς διψασμένοι συνεχίζετε να καταναλώνετε αυτό το ποτό.

Αντίθετα, το νερό είναι ιδανική λύση ενώ εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε γάλα με χαμηλά λιπαρά, 100% φυσικούς χυμούς φρούτων, χυμούς λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και ροφήματα με βότανα. Αν πάλι, δε σας αρέσει η γεύση του νερού, δοκιμάστε να προσθέσετε αγγούρι, φράουλες, βατόμουρα, λεμόνι ή λάιμ.


«Το καλοκαίρι καίμε περισσότερες θερμίδες»

Όταν ασκείστε ή δουλεύετε σε πολύ ζεστές (ή πολύ κρύες συνθήκες τοι χειμώνα), το σώμα χρειάζεται να προσαρμοστεί μεν, αλλά οι θερμίδες που καίτε δεν είναι αρκετές ώστε να δικαιολογούν την υπερκατανάλωση καλοκαιρινών εδεσμάτων, όπως είναι το παγωτό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε ακραίες συνθήκες με κρύο ή ζέστη, ο μεταβολισμός σας αυξάνεται μόνο για να σας κρατήσει σε κανονική θερμοκρασία. Αν ασκείστε στη ζέστη, θα αυξηθεί μεν η θερμοκρασία του σώματός σας, αλλά μέχρι το σημείο, όπου μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κάποιες θερμίδες για να ιδρώνετε, αλλά θυμηθείτε ότι το σώμα είναι αρκετά ευπροσάρμοστο σε διάφορες θερμοκρασίες.


«Οι μεγάλες καλοκαιρινές μέρες διαταράσσουν τον κύκλο του ύπνου μας»

Μπορεί να φαίνεται, ότι είστε στο κρεβάτι, όταν ο ήλιος έχει μόλις ξεπροβάλει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η μέρα είναι μεγάλη (δηλαδή υπάρχουν αρκετές ώρες με φως), θα διαταράξει τον κύκλο του ύπνου σας.

Το ανθρώπινο σώμα είναι προγραμματισμένο να χρειάζεται περίπου 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Άρα, ανεξάρτητα από τις ώρες της ημέρας, για όσο διάστημα συνεχίζετε την κλασική ρουτίνα του 8ωρου ύπνου σας, ο κύκλος σας δεν θα διαταραχθεί.

Αν ωστόσο θεωρείτε, ότι οι πολλές ώρες με φως σας κουράζουν και δεν σας επιτρέπουν να απολαύσετε έναν ξεκούραστο ύπνο το βράδυ, χαλαρώστε μία ώρα πριν κοιμηθείτε, απενεργοποιώντας όλες τις συσκευές (τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο κλπ) και επιλέξτε ένα δροσερό και σκοτεινό δωμάτιο. Η τεχνική αυτή θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το πρόγραμμα του ύπνου σας.


«Τα κλιματιστικά αυξάνουν τον κίνδυνο να κρυώσουμε»

Οι ειδικοί επιμένουν, ότι τα κρυολογήματα προκαλούνται από ιούς και όχι από τον κρύο αέρα. Εκείνοι που υποφέρουν από αλλεργίες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν μια αλλεργική αντίδραση, από τα κλιματιστικά, αν δε φροντίζουν για τη σωστή συντήρησή τους, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν, ότι τα κλιματιστικά σας «αρρωσταίνουν».

Αυτό που συμβαίνει και έχει προκληθεί αυτή η παρανόηση, είναι ότι ο κλιματισμός μαζί με τον αέρα «ρουφάει» την υγρασία, στεγνώνοντας ενδεχομένως τα ιγμόρεια και προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους.


«Το θαλασσινό νερό μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές»

Η τακτική «βουτάω στη θάλασσα για να ψηθεί η πληγή» δεν είναι ό,τι καλύτερο σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο λόγος είναι ότι το νερό της θάλασσας είναι γεμάτο με μικροοργανισμούς όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων μια σειρά από πολύ επιβλαβών για την υγεία, βακτηρίων. Το βρώμικο νερό, το χώμα και η άμμος μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση.

Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα ή να ξεπλύνετε την πληγή με εμφιαλωμένο νερό. Αν τίποτα από αυτά δεν είναι διαθέσιμα, το θαλασσινό νερό μπορεί να λειτουργήσει ως λύση ανάγκης, μόνο όμως εάν η πληγή καθαριστεί το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση.


«Το βούτυρο ανακουφίζει από τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος»

Όταν αισθάνεστε ότι το δέρμα σας καίγεται, η ιδέα του βουτύρου ακούγεται καταπραϋντική. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι είναι να σα ρίχνετε «λάδι στη φωτιά».

Αν καείτε, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τοπικά ένα άοσμο ζελέ αλόης ή ακόμα και μια κρέμα υδροκορτιζόνης. Εναλλακτικά, εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες από αποβουτυρωμένο γάλα αραιωμένο με παγωμένο νερό και αφήστε το για 15 λεπτά πάνω στο έγκαυμα. Για να διευκολυνθεί η ερυθρότητα, οι ειδικοί συνιστούν τη λήψη ασπιρίνης, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση.


«Τα ούρα απαλύνουν τον πόνο από το τσίμπημα μέδουσας»

Πρόκειται για έναν αστικό μύθο, που εάν τον εφαρμόσετε, όχι μόνο δε θα απαλλαγείτε από τον πόνο, αλλά ενδεχομένως να τον χειροτερέψετε. Ο πόνος από ένα τσίμπημα προκαλείται όταν τα πλοκάμια της μέδουσας απελευθερώσουν δηλητήριο.

Εάν λοιπόν, σας τσιμπήσει μέδουσα, τα πλοκάμια που παραμένουν στο δέρμα σας μπορεί να συνεχίζουν να απελευθερώνουν ακόμα δηλητήριο. Η διατάραξη της ισορροπίας του άλατος ανάμεσα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό των κυττάρων των πλοκαμιών, μπορεί να ενισχύσει την έκκριση δηλητηρίου.

Για το λόγο αυτό, το φρέσκο νερό κάνει τον πόνο χειρότερο, ενώ το αλμυρό νερό απενεργοποιεί το δηλητήριο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό της Αυστραλίας.

Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε αλάτι των ούρων είναι απρόβλεπτη και μπορεί να προκαλέσει επιπλέον απελευθέρωση του δηλητηρίου, ειδικά αν είναι πολύ αραιό. Το θαλασσινό νερό ή το αραιωμένο ξίδι είναι η καλύτερη λύση.


«Μια βουτιά στην πισίνα μπορεί να αντικαταστήσει ένα ντους»

Όταν έχετε περάσει τη μέρα στον ήλιο και δεν έχετε χρόνο ή πρόσβαση σε ένα ντους, μία βουτιά στα δροσερά νερά μιας πισίνας, φαντάζει ονειρική. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το ντους θα το χρειαστείτε έτσι και αλλιώς, αφού δε μπορείτε να γνωρίζετε αν τα επίπεδα του χλωρίου της πισίνας είναι αρκετά υψηλά ώστε να σκοτώσουν τα μικρόβια.

Στην περίπτωση βέβαια, που η πισίνα σας ανήκει, αλλάζει το πράγμα. Ένα απλό ντους με σαπούνι και νερό, είναι ικανό να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτήρια, τα οποία δεν μπορεί να διώξει μια βουτιά στην πισίνα.


«Αν είμαστε μαυρισμένοι πριν πάμε στην παραλία, δε θα καούμε από τον ήλιο»

Η προετοιμασία του «μαυρίσματος» πριν βγείτε στις παραλίες δε σας προστατεύει από το ηλιακό έγκαυμα. Κάθε έκθεση στον ήλιο βλάπτει το δέρμα σας και όποια προετοιμασία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Αυτό που έχει κάποια βάση είναι ο τύπος του δέρματος του κάθε ανθρώπου. Προστατέψτε το δέρμα σας φορώντας ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (30 και άνω) για να περιορίσετε τον κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων.

 Το είδαμε εδώ 

ΕΡΕΥΝΕΣ

4 στα 4 η ΝΔ στις Σέρρες με ποσοστό ευστοχίας ΟΠΕΚΕΠΕ 100%

Published

on

Αν το ρουσφέτι ήταν άθλημα, θα μιλούσαμε για την απόλυτη επίδοση. Χωρίς χαμένες βολές, χωρίς αστοχίες. Και στις Σέρρες η ΝΔ κατάφερε να πιάσει το 100% ευστοχίας.

Γιατί άλλο η γνωστή ελληνική πατέντα του «να βολευτούμε», κι άλλο αυτό που προκύπτει τώρα. Εδώ δεν έχουμε διάσπαρτες ιστορίες ή μεμονωμένες περιπτώσεις. Έχουμε κανονικό “καρέ”.

Τέσσερις έδρες για τη ΝΔ στον νομό, τέσσερις βουλευτές και – σύμφωνα με τις δικογραφίες για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – τέσσερις παρουσίες. Ο Κώστας Καραμανλής, η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στη νεότερη υπόθεση. Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στην προηγούμενη, που του στοίχισε τότε και τη θέση στην κυβέρνηση.

Τέσσερις στους τέσσερις. Ποσοστό που δεν το λες απλώς υψηλό, το λες απόλυτο. Και όταν το «απόλυτο» αφορά μια υπόθεση σαν αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε η κουβέντα αλλάζει επίπεδο.

Γιατί εκεί που τελειώνουν οι δικαιολογίες, αρχίζουν τα ερωτήματα. Όχι μόνο για πρόσωπα, αλλά για ολόκληρο τον τρόπο που στήνεται και αναπαράγεται μια πολιτική πραγματικότητα.

Και τελικά, ίσως το πιο ανησυχητικό δεν είναι το 4 στα 4.

Είναι ότι, κάπου εκεί έξω, μοιάζει σε κάποιους και απολύτως φυσιολογικό. Τόσο φυσιολογικό που κάποιους τους ξαναψηφίζουν και τους επανεκλέγουν πανηγυρικά.

Πηγή 

Continue Reading

ΕΡΕΥΝΕΣ

«Κράτα τους φτωχούς»: Η κυνική στρατηγική του Αριστοτέλη

Published

on

Η φτώχεια ως εργαλείο τυραννίας: Η ανάλυση του Αριστοτέλη

Στα Πολιτικά του, ο Αριστοτέλης αποκαλύπτει μια κυνική αλλά διαχρονική αλήθεια: ο τύραννος κρατάει το λαό φτωχό όχι από αμέλεια, αλλά σκόπιμα, για να τον εμποδίσει να επαναστατήσει. Αυτή η τακτική, που περιγράφεται στο Βιβλίο Ε, Κεφάλαιο 11, δείχνει πώς η οικονομική εξαθλίωση γίνεται όπλο ελέγχου, απορροφώντας τον χρόνο και τους πόρους των φτωχών.

Η στρατηγική του τυράννου

Ο Αριστοτέλης γράφει ξεκάθαρα: «Συμφέρει τον τύραννο να κρατάει τους υπηκόους του φτωχούς, ώστε να μην μπορούν να αγοράσουν όπλα για την προστασία τους και να είναι τόσο απασχολημένοι με τις καθημερινές τους εργασίες ώστε να μην έχουν χρόνο για συνωμοσίες».

Αυτή η φτώχεια λειτουργεί ως αλυσίδα:

  • Αποτροπή οπλισμού: Χωρίς χρήματα, ο λαός δεν αγοράζει όπλα ή εξοπλίζεται, μένοντας ευάλωτος.

  • Καθημερινή εξάντληση: Η επιβίωση καταναλώνει όλο τον χρόνο — δουλειά, φόροι, μεγάλες δημόσιες εργασίες (π.χ. πυραμίδες, τείχη) — αφήνοντας μηδέν περιθώριο για πολιτική οργάνωση.

  • Ψυχολογική ταπείνωση: Οι φτωχοί γίνονται «εξευτελισμένοι», παθητικοί, δέχονται την εξουσία σαν δούλοι.

Ο τύραννος μιμείται και τα δύο άκρα: ολιγαρχία (πλούτος για λίγους) και δημοκρατία (λαϊκή βάση), ελκύοντας φτωχούς ως «προστάτης» εναντίον πλουσίων, ενώ τους κρατάει εξαθλιωμένους.

Φτώχεια ως πηγή αστάθειας και ελέγχου

Ο Αριστοτέλης συνδέει τη φτώχεια με φθορά πολιτειών: «Η φτώχεια είναι η μητέρα της επανάστασης και του εγκλήματος». Οι φτωχοί γίνονται είτε υπερβολικά φιλόδοξοι (επιβάλλουν άκρατη δημοκρατία για πλουτισμό) είτε παθητικοί (δέχονται τυραννία).

Χωρίς μεσαία τάξη, το σύστημα πολώνεται και καταρρέει σε χάος ή δουλοκρατία (ochlocracy). Ο τύραννος το εκμεταλλεύεται: αυξάνει φόρους, επιβάλλει βαριά έργα, αποδυναμώνει την οικονομία — όχι από ασέβεια, αλλά για σταθερότητα της εξουσίας του.

Διαχρονική επικαιρότητα

Αυτή η ιδέα ξεπερνά την αρχαιότητα. Σήμερα, σε αυταρχικά καθεστώτα, βλέπουμε παρόμοιες τακτικές: υπερφορολόγηση, εξάρτηση από επιδόματα, μαζικά έργα που εξαντλούν. Στην Ελλάδα, θυμίζει συζητήσεις για νεοφιλελευθερισμό και φτώχεια ως «έλεγχο».

Ο Αριστοτέλης προειδοποιεί: η φτώχεια δεν είναι τυχαία — είναι στρατηγική. Η λύση; Ισορροπημένη πολυτέλεια με μεσαία τάξη και ισχυρή νομοθεσία.

Continue Reading

ΕΡΕΥΝΕΣ

Απ’ τα φαράγγια του Σουλίου στα βράχια της Πάργας: Η διαδρομή των αδούλωτων πολεμιστών

Published

on

Στα βουνά της Ηπείρου το Σούλι και στην άκρη του Ιονίου η Πάργα μοιάζουν σήμερα δύο ξεχωριστοί κόσμοι· όμως η ιστορία τους είναι δεμένη όσο λίγες. Οι Σουλιώτες, οι θρυλικοί ορεσίβιοι πολεμιστές, και η παραθαλάσσια Πάργα, με το Ενετικό της κάστρο, συμμάχησαν για δεκαετίες απέναντι στην εξουσία του Αλή πασά και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γράφοντας μαζί μερικές από τις πιο δραματικές σελίδες της προεπαναστατικής Ελλάδας.

Οι Σουλιώτες αποτελούσαν μια ιδιαίτερη κοινότητα ορθόδοξων χριστιανικών γενών, οργανωμένη σε φάρες και σε μια ιδιότυπη «συμπολιτεία» χωριών γύρω από το ορεινό Σούλι της Θεσπρωτίας. Ζούσαν σε δύσβατες πλαγιές, με φτωχό έδαφος και σκληρές συνθήκες, όμως κατάφεραν να διατηρήσουν σχετική αυτονομία μέσα στην Τουρκοκρατία, στηριγμένοι στα όπλα και στην εσωτερική τους πειθαρχία. Ολόκληρη η παιδεία των ανδρών ήταν στραμμένη στον πόλεμο: από μικρά τα αγόρια μάθαιναν να ζουν με τα άρματα, να αντέχουν στην κακουχία και να υπακούν στους αρχηγούς των φαρών τους.

Στην άλλη άκρη της ίδιας ιστορίας, η Πάργα, χτισμένη θεατρικά στον βράχο πάνω από τη θάλασσα, υπήρξε για αιώνες Βενετική κτήση με ισχυρά προνόμια και σημαντική εμπορική κίνηση. Το Ενετικό κάστρο, τα λιμάνια της, τα παλιά λιοτρίβια και τα σαπωνοποιεία μαρτυρούν μια πόλη που έζησε στη διασταύρωση Ανατολής και Δύσης, σε στενή επαφή με την Κέρκυρα και τα υπόλοιπα Επτάνησα. Δεν ήταν τυχαίο ότι Ενετοί, Γάλλοι, Ρώσοι, Άγγλοι και Οθωμανοί διεκδίκησαν επανειλημμένα τον έλεγχό της: όποιος κρατούσε την Πάργα, κρατούσε ένα από τα κλειδιά του Ιονίου και της ηπειρωτικής ακτής.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι δρόμοι Σουλιωτών και Παργινών διασταυρώθηκαν νωρίς. Οι πολεμιστές του Σουλίου, στερούμενοι παραγωγικής γης, είχαν διαρκή ανάγκη από τρόφιμα, πυρομαχικά και εξωτερική υποστήριξη, την ώρα που οι εχθροί τους –Οθωμανοί και Τουρκαλβανοί– προσπαθούσαν συνεχώς να τους κλείσουν όλους τους δρόμους ανεφοδιασμού. Η Πάργα, με το ασφαλές της λιμάνι και τις σχέσεις της με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, έγινε σταδιακά η φυσική τους δίοδος προς τη θάλασσα και τη Δύση, το παράθυρο από όπου έμπαινε στον αγώνα τους ο ευρωπαϊκός αέρας.

Από το λιμάνι της Πάργας οι Σουλιώτες προμηθεύονταν τρόφιμα και πολεμοφόδια για τις εκστρατείες τους, είτε με νόμιμο εμπόριο είτε με πιο «ελαστικές» πρακτικές, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρείχαν οι Βενετοί κι αργότερα οι Ρώσοι και οι Γάλλοι. Το ίδιο λιμάνι υπήρξε και κανάλι μεταφοράς ευρωπαϊκών όπλων και εφοδίων που στόχευαν στην αποδυνάμωση της οθωμανικής παρουσίας στην Ήπειρο, σε μια εποχή που οι μεγάλες δυνάμεις έβλεπαν στους Σουλιώτες έναν χρήσιμο σύμμαχο απέναντι στην Υψηλή Πύλη.

Η σημασία αυτής της συνεργασίας δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Αλή πασά των Ιωαννίνων. Στις αναφορές του προς την Κωνσταντινούπολη και στις επαφές του με Γάλλους, Ρώσους και Άγγλους, επέμενε ότι η Πάργα αποτελεί κέντρο ανεφοδιασμού των «ανυπότακτων» Σουλιωτών, ζητώντας επίμονα να του δοθεί η πόλη ώστε να τους αποκόψει από τη θάλασσα. Η μικρή αυτή παραλιακή κοινότητα μετατράπηκε έτσι σε κόμπο πάνω στον οποίο δένονταν οι βλέψεις του σατράπη της Ηπείρου και τα συμφέροντα των μεγάλων ναυτικών δυνάμεων της εποχής.

Η Πάργα όμως δεν ήταν μόνο αποθήκη και λιμάνι, ήταν και καταφύγιο. Όταν οι πιέσεις στο Σούλι γίνονταν αφόρητες, όταν ο ορεινός κλοιός στένευε, οι Σουλιώτες ήξεραν ότι, αν καταφέρουν να φτάσουν ως τη θάλασσα, το Ενετικό κάστρο της Πάργας θα τους προσφέρει μια τελευταία γραμμή άμυνας πριν τον δρόμο για τα Επτάνησα. Το κάστρο, χτισμένο σε φυσικά οχυρή θέση, άντεξε για χρόνια τις αξιώσεις και τις απειλές του Αλή, δίνοντας στους Σουλιώτες και στους Παργινούς την αίσθηση ενός κοινού οχυρού απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας.

Η κορύφωση αυτής της σχέσης ήρθε με την πτώση του Σουλίου, τον Δεκέμβριο του 1803. Μετά από μακρά πολιορκία, εξάντληση τροφίμων και πυρομαχικών και εγκατάλειψή τους από τις ξένες δυνάμεις, οι Σουλιώτες αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν με τον Αλή πασά, με τον όρο να φύγουν ελεύθεροι, οπλισμένοι και με τις οικογένειές τους. Τρεις φάλαγγες σχηματίστηκαν τότε για να εγκαταλείψουν τον ιστορικό τους τόπο: η μία χτυπήθηκε στο Ζάλογγο, γράφοντας τον τραγικό χορό των Σουλιωτισσών, άλλη οδηγήθηκε στη μάχη του Σέλτσου, όμως η πρώτη, υπό τον Φώτο Τζαβέλλα και άλλους οπλαρχηγούς, κατάφερε να φτάσει σώα στην Πάργα και από εκεί να περάσει στην Κέρκυρα.

Το επεισόδιο αυτό σφράγισε στη μνήμη των Σουλιωτών την Πάργα ως πύλη σωτηρίας, τόπο όπου ολοκληρώθηκε η έξοδός τους από τα βουνά και άνοιξε ο δρόμος για το Ιόνιο και, αργότερα, για τη συμμετοχή τους στην Ελληνική Επανάσταση. Παράλληλα, στην Παργινή συνείδηση, οι «ξένοι» αυτοί ορεσίβιοι έγιναν πλέον κομμάτι της δικής τους ιστορίας, καθώς μοιράστηκαν λιμάνια, καράβια και αγωνίες με τους ντόπιους.

Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, η ίδια Πάργα που τους είχε υποδεχθεί θα γνώριζε και η ίδια τον δικό της ξεριζωμό. Μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους και τις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες, η πόλη πέρασε υπό βρετανική επιρροή, και η απόφαση πάρθηκε στα κέντρα εξουσίας: η Πάργα θα παραδοθεί στον Αλή πασά, με οικονομικά ανταλλάγματα και υποσχέσεις προστασίας προς τους κατοίκους. Οι Παργινοί, αντί να δεχθούν την κυριαρχία του πασά των Ιωαννίνων, προτίμησαν την προσφυγιά. Ξεθάβοντας τα οστά των προγόνων τους για να μην πέσουν σε ξένα χέρια, τα έκαψαν στην πλατεία και επιβιβάστηκαν σε πλοία με προορισμό την Κέρκυρα.

Μαζί τους έφυγαν και Σουλιώτες που είχαν εγκατασταθεί εκεί μετά το 1803, κλείνοντας έναν κύκλο κοινής πορείας: από τα στενά του Σουλίου στο κάστρο της Πάργας και από εκεί στην ξενιτιά των Ιονίων. Η μικρή παραθαλάσσια πόλη που κάποτε υπήρξε καταφύγιο των ορεσίβιων πολεμιστών, έγινε τώρα σκηνή ενός δεύτερου μαζικού ξεριζωμού, όπου Πάργα και Σούλι μοιράστηκαν τον ίδιο πόνο της απώλειας πατρίδας.

Παρά τις δοκιμασίες, ούτε οι Σουλιώτες ούτε οι Παργινοί έμειναν στο περιθώριο της μετέπειτα ιστορίας. Σουλιώτες οπλαρχηγοί, όπως ο Μάρκος Μπότσαρης και ο Κίτσος Τζαβέλλας, αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821, ενώ πρόσφυγες από την Πάργα και την ευρύτερη περιοχή της Τσαμουριάς βρέθηκαν στα επαναστατικά στρατόπεδα της Δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Όταν πια η Πάργα απελευθερώθηκε και ενώθηκε με την Ελλάδα, πολλοί απόγονοι αυτών των προσφύγων επέστρεψαν στον τόπο των προγόνων τους, κλείνοντας –όσο γίνεται να κλείσει– μια βαριά ιστορική πληγή.

Σήμερα, ο επισκέπτης που ανεβαίνει στο κάστρο της Πάργας ή στέκεται στο μώλο κοιτάζοντας προς τα βουνά, δύσκολα φαντάζεται πόσο πυκνή σε γεγονότα υπήρξε η διαδρομή ανάμεσα στο Σούλι και αυτή τη μικρή πόλη του Ιονίου. Κι όμως, πίσω από κάθε παλιό καλντερίμι, πίσω από κάθε μνημείο για τους Σουλιώτες και πίσω από κάθε αφήγηση για την πώληση της Πάργας, κρύβεται η ιστορία μιας συμμαχίας που γεννήθηκε από την ανάγκη για ελευθερία, άντεξε σε πολιορκίες και προδοσίες και κατέληξε να γίνει κομμάτι της συλλογικής μνήμης όλης της Ηπείρου.

Continue Reading

Η εφημεριδα της Παργας

April 2026
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ4 months ago

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ4 months ago

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑ4 months ago

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ5 months ago

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑ4 months ago

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ3 years ago

Πάργα: 48ωρο λουκέτο σε δύο επιχειρήσεις

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 years ago

Η ζώνη του Κόκκορη έσφιξε τον Πήγασο και έστειλε την Πάργα στην 3η θέση!

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Ανέφικτη στις παρούσες συνθήκες η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάργας σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας

ΑΓΙΑ2 weeks ago

Μαζική συνέλευση στην Αγιά κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Μαζική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αγιά Πάργας με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χωριό. Η συνέλευση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού...

Δημος Παργας4 weeks ago

Κάλεσμα προς τον κ. Γκούμα για δημόσια συγγνώμη και αποκατάσταση

Σχετικά με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του κ. Γκούμα, ο οποίος άλλωστε τους συνηθίζει, περί δήθεν ψευδών...

ΑΠΟΨΕΙΣ4 weeks ago

Ανακοίνωση της παράταξης «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ» για πρόγραμμα INTERREG στον Δήμο Πάργας

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου 2026 εξέδωσε η παράταξη «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ». Σύμφωνα με...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ4 weeks ago

Αγώνας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα τη Δευτέρα 17:00 στην Πάργα

Τη Δευτέρα η ομάδα μας αντιμετωπίζει σε φιλικό παιχνίδι τον ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας. Ο αγώνας έχει...

ανεμογεννήτριες στην Αγιά ανεμογεννήτριες στην Αγιά
ΑΓΙΑ4 weeks ago

«Όχι» του Δήμου Πάργας στη μελέτη για ανεμογεννήτριες στην Αγιά

Με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας γνωμοδότησε αρνητικά στη μελέτη περιβάλλοντος για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση Περίβλεπτον, στην...

Θεατρικό-Εργαστήρι-Πάργας Θεατρικό-Εργαστήρι-Πάργας
ΠΑΡΓΑ1 month ago

«Φτυστός ο μακαρίτης» στην Πάργα: Το Θεατρικό Εργαστήρι «Η Αυλαία» επιστρέφει με κωμωδία!

Παραστάσεις Μαρτίου-Απριλίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο – Πληροφορίες και κρατήσεις Το Θεατρικό Εργαστήρι Πάργας «Η Αυλαία» ενισχύει για ακόμη μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ