Ο καπνός σκοτώνει 6 εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ένα άτομο κάθε έξι δευτερόλεπτα. Αν μείνει έτσι η κατάσταση, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί στα 8 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Γι’ αυτό οι προσπάθειες αλλαγής των συσκευασιών με τα προειδοποιητικά μηνύματα και η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος είναι τόσο σημαντικές.

Το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Υγείας του ΠΟΥ έβγαλε στατιστικά στοιχεία και συμπεράσματα, για το που βρίσκονται οι περισσότεροι καπνιστές, πως άλλαξαν οι καπνιστικές συνήθειες με τον χρόνο και πως ποικίλουν μεταξύ αντρών και γυναικών. Βρείτε περισσότερα στοιχεία εδώ.

Η Ελλάδα φυσικά είναι στην πρώτη θέση, με το 31.8% του πληθυσμού της να επιδίδεται στο κάπνισμα. Οι καπνιστές στην χώρα μας αποτελούν σχεδόν το 1/5 του ενήλικου πληθυσμού. Στην δεύτερη θέση, ακολουθεί η Βουλγαρία με 29.2% καπνιστές και το 40% των ανδρών να κάνουν τσιγάρο σε καθημερινή βάση και η Λετονία με 27.9% καπνιστών.

Τα χαμηλότερα σκορ έφεραν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία. Δείτε το βίντεο:

smoking

World Bank

Όπως ίσως περιμένατε, υπάρχουν πολλοί καπνιστές στις πιο πολυπληθείς χώρες του πλανήτη, αλλά είναι στις πλούσιες, μικρές Ευρωπαϊκές χώρες όπου βρίσκεις κάποιους από τους πιο υψηλούς δείκτες.

Ακόμη, οι δείκτες καπνίσματος αυξήθηκαν σε 27 χώρες από το 2000 μέχρι το 2015.

World Bank

World Bank