Καταλαβαίνουμε πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε για την υγεία μας. Γι’αυτό και σήμερα αποφασίσαμε να απαντήσουμε τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις γύρω από την περίοδο:
6. Να αγχώνομαι εάν το «πρόγραμμά μου» δεν είναι πάντα στην ώρα του;
Όχι. Όλες οι γυναίκες είναι διαφορετικές. Ο κύκλος μπορεί να κυμαίνεται από τις 21 μέχρι τις 35 μέρες. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο κάθε μήνα να διαρκεί το ίδιο. Το ίδιο ισχύει και για την διάρκεια της περιόδου. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν περίοδο για 4 με 7 μέρες.
5. Πώς να ξεχωρίσεις την περίοδο από τις κηλίδες;
Αρχικά, το αίμα της περιόδου είναι σκούρο κόκκινο και περιέχει σωματίδια από το ενδομήτριο. Οι κηλίδες είναι καφέ εκκρίσεις που συμβαίνουν ανάμεσα στην περίοδο. Σαν κανόνας, δεν είναι επικίνδυνες. Συνήθως οφείλονται στην πτώση των οιστρογόνων.
4. Πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου αν παρατηρήσω αίμα ανάμεσα στις περιόδους;
Κάθε αιμορραγία μπορεί να δείχνει κάτι κακό. Είναι σημαντικό να κοιτάτε το χρώμα των εκκρίσεων. Θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας εάν παίρνετε αντισυλληπτικά ή αν πονάτε χαμηλά στην κοιλιά ενώ έχετε και πυρετό.
Εάν επίσης συμβαίνει τις ίδιες μέρες παρόλο που δεν παίρνετε αντισυλληπτικά, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
3. Ποια είναι η σύνδεση των αντισυλληπτικών χαπιών και της ψεύτικης περιόδου;
Πολλές νομίζουν πως έχουν κανονική περίοδο όταν σταματάνε τα αντισυλληπτικά κάθε μήνα. Στην πραγματικότητα όμως, αυτή ονομάζεται ψεύτικη περίοδος. Είναι πιο μικρή σε διάρκεια, λιγότερο επίπονη και η αιμορραγία είναι πιο ελαφριά. Για να αποκατασταθεί η περίοδος, θα πρέπει να περάσουν 6 με 12 μήνες.
2. Μπορεί η αιμορραγία να δείχνει πως είσαι έγκυος;
Ναι, είναι πιθανό να σημειωθεί αιμορραγία μετά την σύλληψη του εμβρύου αν και η ποσότητα θα είναι αρκετά μικρή – μόλις μερικές σταγόνες.
1. Τι να κάνετε αν παρατηρείτε αιμορραγία κατά την επαφή;
Εάν ο τραυματισμός δεν είναι σοβαρός, η αιμορραγία δεν θα κρατήσει πολύ. Εάν όμως δεν σταματάει, θα πρέπει να μιλήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Θα χρειαστεί να εξεταστείτε εάν αιμορραγείτε συχνά.