ΥΓΕΙΑ
Πνευμονολόγος στο «Σωτηρία»: Το lockdown μένει για να καλυφθεί η μη ενίσχυση του ΕΣΥ

Έντονα επικριτική αναφορικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας είναι η πνευμονολόγος, Μερόπη Μανταίου.
«Δυστυχώς είναι πικρά τα συμπεράσματα από τη χρονιά που πέρασε, γιατί δεν ενισχύθηκε καθόλου η δημόσια υγεία» σημειώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο documentonews και προσθέτει: «Ηταν πολύ άσχημη εμπειρία αυτή της βόρειας Ελλάδας γιατί εκεί κατέρρευσε το ΕΣΥ και γι’ αυτό θρηνήσαμε τόσο πολλά θύματα. Το σύστημα δεν καταρρέει όταν δεν υπάρχουν ΜΕΘ, καταρρέει όταν δεν υπάρχει επαρκές υγειονομικό προσωπικό και όταν δεν υπάρχουν άδεια κρεβάτια να υποδεχτούν αυτούς που δεν χρειάζονται ΜΕΘ αλλά ένα κρεβάτι και λίγο οξυγόνο».
Συνεχίζοντας η κυρία Μανταίου επισημαίνει: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το lockdown μένει για να καλύψουμε τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ, για τίποτε άλλο. Θα μπορούσαν να είχαν ανοίξει όλα σταδιακά, ωστόσο η οικονομία καταρρέει γιατί δεν ήθελαν να πληρώσουν το κόστος της ενίσχυσης του ΕΣΥ, το οποίο θα το πληρώσει πολλαπλάσια η κοινωνία και ο καθένας από εμάς. Δεν ενισχύθηκε ο σεβασμός στο σύστημα υγείας από τη μεριά των κυβερνώντων, δεν εκτιμήθηκε ο κόπος μας. Μας ταπείνωσε τρομερά το γεγονός ότι δεν προηγηθήκαμε στους εμβολιασμούς, αλλά προηγήθηκαν οι ημέτεροι. Αυτό έγινε σκανδαλωδώς σε όλα τα νοσοκομεία και ίσως δεν πήρε την έκταση που θα έπρεπε να πάρει».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «δεν έχει παραδοθεί το μητρώο εμβολιασμών να μάθουμε ποιος έχει κάνει εμβόλιο. Είμαστε απομονωμένοι, δεν ακούγονται οι πραγματικές φωνές των γιατρών ούτε των υγειονομικών. Ακούγονται μερικοί “παραθυράκηδες” που οι περισσότεροι από αυτούς είναι συστημικοί. Η κοινωνία ταπεινώθηκε συνολικά γιατί, ενώ είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με χαρτιά και να μην μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας, οι διάφοροι ημέτεροι και πάλι κυκλοφορούν τρωγοπίνοντας στην Ικαρία χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν».
«Ολο αυτό τον χρόνο η δημοκρατία μας γίνεται κάθε μέρα και λιγότερη. Με την απειλή τη μια του ιού, την άλλη των Τούρκων έχουν πάει πίσω πάρα πολλές συνταγματικές μας ελευθερίες. Εχει αποδειχτεί ότι ο πολίτης ίσως δεν τους είναι τίποτε. Ο κόσμος κάθε μέρα είναι και πιο θυμωμένος και δεν ξέρει πού να ξεσπάσει την οργή του. Αν κάτι όμορφο μου έμεινε από αυτήν τη χρονιά είναι ότι ήρθα πιο κοντά με τους ασθενείς που βίωσαν τη μοναξιά και προσπαθήσαμε όλοι να τους βοηθήσουμε σε αυτό. Πρώτη φορά ήμουν τόσο φλύαρη με τους ασθενείς μου» καταλήγει η κυρία Μανταίου.
Πηγή
ΥΓΕΙΑ
Eνημερωτική καμπάνια Safe Water Sports 2025 για την ασφάλεια των ατόμων 3ης ηλικίας

Κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 373 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες, με περίπου το 80% των περιστατικών να αφορά άτομα άνω των 60 ετών.
”Τα καλοκαίρια μας μαζί είναι αξέχαστα…Ας μη τα αφήσουμε να τελειώσουν πριν τελειώσουν.”
Τηρούμε βασικούς κανόνες ασφαλείας:
Όχι μόνοι στη θάλασσα.
Όχι κάθετα και μακριά από την παραλία.
Όχι απότομη είσοδος στο νερό.
Όχι κολύμβηση μέχρι εξαντλήσεως.
Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας πριν ξεκινήσουμε τα καλοκαιρινά μας μπάνια.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας «Θάλασσα με Ασφάλεια για άτομα 60+», το Safe Water Sports, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ & της ΗΔΥΚΑ, στοχεύει στην έγκυρη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών.
Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε τις συμβουλές ασφαλείας στη θάλασσα για τα άτομα τρίτης ηλικίας.
ΥΓΕΙΑ
Τέλος ο δωρεάν Προσωπικός Γιατρός για όλους

Ο προσωπικός γιατρός φαίνεται τελικώς ότι δεν θα είναι δωρεάν για όλους. Ενώ αρχικά η κυβέρνηση υποστήριζε ότι θα παρείχε δωρεάν την υπηρεσία για όλους τους πολίτες, πλέον σήμερα ακόμη και οι βασικές ειδικότητες που συνθέτουν τον θεσμό (Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας), θα μπορούν να πληρώνονται από τους ασφαλισμένους.
Ειδικότερα με νέα απόφαση του υπουργείου Υγείας, ορίζεται ότι πλέον οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέγουν και Γενικούς γιατρούς και Παθολόγους ως Προσωπικούς Γιατρούς τους οποίους όμως θα τους πληρώνουν από την τσέπη τους, εάν εκείνοι δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
Με τον τρόπο αυτό όμως καταρρίπτεται ουσιαστικά η δωρεάν υπηρεσία, ανεξάρτητα εάν προβάλλεται ως προσωπική επιλογή του πολίτη να εγγραφεί σε γιατρό που δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε το υπουργείο Υγείας δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών, ώστε οι πολίτες να μπορούν να τους επιλέξουν και να μη χρειάζεται να τους πληρώνουν από την τσέπη τους.
Αναλυτικά εδώ



























