ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
«Παρελθόν» από τα τραπέζια των εστιατορίων το χύμα λάδι


«Παρελθόν» στις φιάλες αμφιβόλου καθαριότητας, οι οποίες περιέχουν ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας και βρίσκονται στα τραπέζια των εστιατορίων -το γνωστό «λαδόξιδο»- βάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Από την 1η Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής” θα απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών με ελαιόλαδο στον κλάδο της εστίασης και θα είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών μιας χρήσης με επώνυμο προϊόν. Η παραπάνω ρύθμιση θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις καινούργιες αγορανομικές διατάξεις, στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), όπως έχουν μετονομαστεί εδώ και λίγα χρόνια, που πρόκειται να εκδοθούν το προσεχές διάστημα.
H σχετική δημόσια διαβούλευση επί των νέων ΔΙΕΠΠΥ έχει ολοκληρωθεί από τις 24 Απριλίου 2017, όμως τώρα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Οι φιάλες που θα χρησιμοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις που έχουν οι συσκευασίες επώνυμου ελαιολάδου. Η χρέωση ή μη στον καταναλωτή θα επαφίεται στη βούληση του ιδιοκτήτη του εστιατορίου.
Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής υπάρχει ήδη η σύμφωνη γνώμη του κλάδου των εστιατόρων. Η ρύθμιση για το ελαιόλαδο έρχεται να ικανοποιήσει με σημαντική καθυστέρηση ένα πάγιο αίτημα των ελαιοπαραγωγών και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να γίνει. Είχε εξαγγελθεί και το 2014 από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη, αλλά τελικώς δεν νομοθετήθηκε ποτέ. Το χειρότερο για την Ελλάδα είναι ίσως ότι παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται ήδη σε όλα τα άλλα ελαιοπαραγωγά ευρωπαϊκή κράτη και συγκεκριμένα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία από το 2013, στην Ιταλία από το 2014, ενώ πλέον εφαρμόζεται και στην Κύπρο. Γιατί δεν είχε γίνει έως τώρα; Η κουλτούρα που επικρατεί τόσο στους παραγωγούς όσο και στους τελικούς καταναλωτές είναι αυτή της χύμα κατανάλωσης.
Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου εξάγεται χύμα στην Ιταλία, όπου τυποποιείται, ενώ η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών χρησιμοποιεί ελαιόλαδο από τον γνωστό τενεκέ. Το μέτρο αναμένεται να ενισχύσει τους παραγωγούς και τις εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου, ενώ ωφελημένος αναμένεται να είναι και ο κλάδος εστίασης, καθώς αφενός το εστιατόριο μπορεί να χρεώνει τη φιάλη μιας χρήσης και αφετέρου, ενισχύει το κύρος του, ειδικά εάν επιλέξει κάποια γνωστά βραβευμένα ελαιόλαδα.
Αυτοβούλως, άλλωστε, ήδη κάποιες επιχειρήσεις εστίασης, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης, έχουν προχωρήσει στη χρήση μη επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών ελαιολάδου, καθώς δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που το ζητούν, με χρέωση 1,5 ευρώ (η φιάλη των 100 ml).
ΠΑΡΓΑ3 months agoΑυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα
ΠΑΡΓΑ3 months agoΛηστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν
ΠΑΡΓΑ3 months agoθρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»
ΠΑΡΓΑ3 months agoΕντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα
ΠΑΡΓΑ3 months agoΠάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες
ΠΑΡΓΑ3 months agoΟλονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα
ΠΑΡΓΑ3 months agoΛύχνος Πάργας: Λιμενικό και αλιευτικά αναζητούν αγνοούμενο ψαρά
ΑΠΟΨΕΙΣ2 weeks agoΔύο μικρές αναθέσεις, μία βαριά ποινή: Ερωτήματα για την αργία του Δημάρχου Πάργας



























