ΠΑΡΓΑ
Πάργα: «Βιώνει μετατραυματικό σοκ» Τι λέει η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου που ξυλοκοπήθηκε

Συγκλονίζει μιλώντας στο enikos.gr η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου σε beach bar στην Πάργα που έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του. Η μητέρα του μιλώντας στο enikos.gr, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως το παιδί της, που, σύμφωνα με την καταγγελία ξυλοκοπήθηκε με κοντάρι από τσουγκράνα, βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.
Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη
στο enikos.gr
«Το παιδί μου αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση σοκ», τόνισε η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου και συμπλήρωσε ότι «η όλη δημοσιότητα, που καλώς έχει δοθεί στο θέμα, δεν βοηθά την ψυχική υγεία του γιού μου, ο οποίος βιώνει μετατραυματικό σοκ αυτή τη στιγμή».
«Έχουν ληφθεί όλα τα νόμιμα μέσα και αν ο δικηγόρος κρίνει ότι είναι απαραίτητο μέσα στην ημέρα να δοθούν στο φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες για το συμβάν – που ευλόγως έχει πάρει τέτοιες εκτάσεις- θα εκδώσει ο ίδιος επίσημη ανακοίνωση», καταλήγει η ίδια.
Την Δευτέρα η καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας
Με την ιδιότητά του ως μέλος της διοίκησης του Εργατικού κέντρου Πρέβεζας, μίλησε στο enikos.gr και ο κ. Βαγγέλης Νάνος, ο οποίος μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι θα γίνει καταγγελία για το περιστατικό την Δευτέρα 17 Ιουλίου.
«Θα γίνει την Δευτέρα το πρωί η καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας στην Πρέβεζα από το εργατικό κέντρο», είπε συγκεκριμένα ο κ. Νάνος. Την καταγγελία θα υποβάλει ο ίδιος μαζί με τον γενικό γραμματέα του εργατικού κέντρου. «Για την περίπτωση του 20χρονου θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Βαγγέλης Νάνος επεσήμανε πως τέτοια περιστατικά ωμής βίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στον τομέα του τουρισμού.
«Τα περιστατικά αυτά είναι αμέτρητα και θα πρέπει να δηλώνονται κατευθείαν από τους εργαζόμενους. Ωστόσο, πολύ συχνά αυτό δεν συμβαίνει γιατί επικρατεί ένα κλίμα φόβου στον χώρο εργασίας.
«Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι να εγγράφονται στα κατά τόπους σωματεία από την πρώτη μέρα που ξεκινούν να εργάζονται», καταλήγει.
Τι είπε στο enikos.gr η πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού
Για το περιστατικό βίας με θύμα τον 20χρονο εργαζόμενο σε beach bar μίλησε την Πέμπτη στο enikos.gr και η πρόεδρος του πρωτοβάθμιου Σωματείου εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Ελισάβετ Υφαντή. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στον 20χρονο από την Θεσσαλονίκη έγινε πρόταση για δουλειά από άλλον επιχειρηματία, ωστόσο, εκείνος την απέρριψε καθώς το συμβάν έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του.
«Με κάλεσε έντρομη, σχεδόν κλαίγοντας, η μητέρα του παιδιού και μου είπε τι συνέβη», είπε η κ. Υφαντή, ενώ περιγράφοντας το χρονικό της υπόθεσης η ίδια πρόσθεσε: «ο φοιτητής, 20 ετών, πήγε να δουλέψει στην Πάργα, γιατί υποτίθεται ότι τα χρήματα θα ήταν καλύτερα στον τομέα του τουρισμού. Το παιδί είχε δουλέψει και στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, ήθελε να βοηθήσει την οικογένεια, καθώς η μητέρα του είναι άνεργη αυτό το διάστημα και ανησυχούσε για το πώς θα τα βγάλουν πέρα τον χειμώνα. Μάλιστα, είχαν κάνει με την μητέρα του διακοπές στην Πάργα και είχε μαγευτεί από το τοπίο θεωρώντας ευκαιρία να δουλέψει σε ένα τόσο όμορφο μέρος».
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει στο enikos.gr η πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν για τον 20χρονο, όπως θα ήθελε.
«Το παιδί συμφώνησε για σύμβαση εργασίας που προέβλεπε 740 ευρώ στην τράπεζα και τα υπόλοιπα μαύρα στο χέρι για 7/7 και 9 ώρες δουλειάς την βδομάδα», αναφέρει η κ. Υφαντή και στην συνέχεια εξήγησε πως «με μία πρώτη ματιά πρόκειται για μία συμφωνία που δεν συμβαδίζει με τη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι υποχρεωτική για το 2023/24».
Επιπρόσθετα, η κ. Υφαντή ανέφερε στο enikos.gr τα όσα της διηγήθηκε για το περιστατικό ο ίδιος ο εργαζόμενος που δέχθηκε την επίθεση.
«Κάτω από αυτές τις συνθήκες εκμετάλλευσης το παιδί κατάφερε να διεκδικήσει το διάλειμμα του κάτι που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια. Κάποια στιγμή ο 20χρονος την περασμένη Δευτέρα χρειάστηκε να βοηθήσει σε άλλο πόστο και δέχθηκε να το κάνει, όταν, όμως, είχε ολοκληρώσει το 9ωρό του δήλωσε ότι δεν μπορεί να δουλέψει άλλο κι ότι θέλει να φύγει», υπογραμμίζει η ίδια.
«Ωστόσο, του είπαν “δεν έχεις να πας πουθενά” και τον κατηγόρησαν πως κάνει μεγάλα διαλείμματα και πως θα πρέπει να συμπληρώσει ώρες εργασίας. Ο εργαζόμενος, πάντως, παρόλες τις απειλές έφυγε και στη συνέχεια του φώναξαν, τον απέλυσαν και του είπαν να μην ξαναπατήσει στον χώρο εργασίας και πως από τα χρήματα θα λάμβανε μόνο αυτά που θα πληρωνόταν μέσω τραπέζης.
«Το παιδί μάζεψε τα πράγματα από το δωμάτιο που του πλήρωναν, πήγε σε ξενοδοχείο και οι φίλοι του τον έπεισαν να ζητήσει τα δεδουλευμένα. Έτσι, την Τρίτη το βράδυ πήγε με ένα φίλο του για να ζητήσει τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στις ώρες που είχε δουλέψει, όμως, του είπαν ότι είναι αυθάδης και αφού δέχθηκε ύβρεις τον χτύπησαν και τον κυνήγησαν με τσουγκράνα, απειλώντας τον».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εργαζόμενος στην πρόεδρο του πρωτοβάθμιου Σωματείου εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Πάργας Ελισάβετ Υφαντή, μετά το περιστατικό εκείνος κατέφυγε στο ΑΤ της Πάργας, όπου έγινε η καταγραφή του περιστατικού, ωστόσο, όπως υποστηρίζει η κ. Υφαντή «ο 20χρονος δεν προέβη την Τρίτη (11/7) σε μήνυση επειδή φοβήθηκε και γι’ αυτό σήμερα αναμένεται να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες».
Και στη συνέχεια αποκάλυψε πως «επιχειρηματίες της πόλης ζήτησαν από το παιδί να το προσλάβουν αλλά δεν δέχεται τις προτάσεις τους, το παιδί είναι χάλια ψυχολογικά εμφανώς επηρεασμένο από το περιστατικό».
«Συμβουλεύουμε το παιδί να μην χάσει την σεζόν του και να βρει δουλειά, καθώς δεν είναι όλοι οι εργοδότες ίδιοι. Σαν σωματείο καταγγέλλουμε το περιστατικό και θεωρούμε πως βλάπτει τον τόπο. Κάνουμε έκκληση σε Δήμο και οι σύλλογοι της εστίασης να πάρουν θέση για το συμβάν. Υπερασπιζόμαστε τον εργαζόμενο και είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε στο πλευρό του σε όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν», συμπλήρωσε.
«Σαν σωματείο συμβουλεύουμε τους εργαζόμενους να μην δέχονται τα μαύρα χρήματα και όσες ώρες δουλεύουν να δηλώνονται. Πρόκειται για μία τακτική που δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται, είναι μία παράνομη κατάσταση που έχει παγιωθεί. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν πρόκειται για ζήτημα του εργαζόμενου, καθώς εκείνος πέφτει στην ανάγκη των χρημάτων», κατέληξε η κ. Υφαντή.
ΠΑΡΓΑ
Πρόεδρος Ξενοδόχων Πάργας : «Η Πάργα λειτουργεί σαν ένα τεράστιο ξενοδοχείο»

Τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αναβάθμιση της ποιότητας και την αποφυγή μιας άναρχης αύξησης της τουριστικής κίνησης έθεσε ως βασικό στοίχημα για την επόμενη ημέρα της Πάργας ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Πάργας, Ευθύμιος Παππάς, σε συνέντευξή του στο Ήπειρος TV. Στη συζήτηση αναφέρθηκε στη δύσκολη φετινή σεζόν, στο προφίλ των επισκεπτών, στις υποδομές, στο ζήτημα του υπερτουρισμού, στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και στην ανάγκη η Ήπειρος να κινηθεί συνολικά προς έναν τουρισμό μεγαλύτερης διάρκειας.
«Μία από τις πιο δύσκολες σεζόν της τελευταίας 20ετίας»
Ο Ευθύμιος Παππάς χαρακτήρισε τη φετινή τουριστική περίοδο ιδιαίτερα απαιτητική, συνδέοντας την εικόνα με τη διεθνή κατάσταση και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο η ελληνική οικογένεια όσο και οι Ευρωπαίοι επισκέπτες.
«Είναι μία δύσκολη σεζόν, μία από τις πιο δύσκολες που έχουμε περάσει την τελευταία 20ετία».
Παρά τις δυσκολίες και τις ακυρώσεις που καταγράφηκαν νωρίτερα, υποστήριξε ότι στην κορύφωση της περιόδου η Πάργα κατάφερε να κινηθεί ξανά κοντά στον αρχικό σχεδιασμό των επαγγελματιών της περιοχής.
«Η πόλη λειτουργεί ως ένα τεράστιο ξενοδοχείο»
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της συνέντευξης ήταν η περιγραφή του μοντέλου φιλοξενίας που, κατά τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Πάργας, έχει αναπτύξει η περιοχή και δημιουργεί μεγάλο αριθμό επαναλαμβανόμενων επισκεπτών.
«Το μυστικό είναι ότι η πόλη λειτουργεί ως ένα τεράστιο ξενοδοχείο, όπου η συμπεριφορά των κατοίκων ή των επαγγελματιών είναι τέτοια που ο επισκέπτης θέλει να ξανάρθει. Αποκτά μία σχέση προσωπική με τον τόπο».
Όπως τόνισε, η Πάργα μπορεί να απευθυνθεί σε διαφορετικές οικονομικές κατηγορίες επισκεπτών, ενώ βασικό πλεονέκτημά της θεωρεί την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον επισκέπτη, στους επαγγελματίες και στην τοπική κοινωνία.
«Δεν υφίσταται υπερτουρισμός στην Πάργα»
Ερωτηθείς εάν η τουριστική ανάπτυξη έχει φτάσει στα όρια κορεσμού, ο Ευθύμιος Παππάς απέρριψε την εκτίμηση ότι η Πάργα αντιμετωπίζει σήμερα φαινόμενο υπερτουρισμού.
«Στην Πάργα δεν υφίσταται κορεσμός. Ο νέος όρος είναι υπερτουρισμός. Δεν υφίσταται αυτό».
Σύνδεσε τη θέση αυτή με την επιλογή για βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου ο ίδιος διδάσκει, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται με τρόπο που να προστατεύει τον τόπο και για τις επόμενες γενιές.
«Βιώσιμη σημαίνει μία ανάπτυξη όπου εμείς θα παραδώσουμε στα παιδιά μας αυτά που παραλάβαμε από τους δικούς μας γονείς».
«Δεν μιλάμε για 60.000 τουρίστες»
Ιδιαίτερη σημασία είχε η τοποθέτηση του προέδρου των Ξενοδόχων Πάργας σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών. Ο Ευθύμιος Παππάς αμφισβήτησε κατηγορηματικά την εκτίμηση για 60.000 τουρίστες στην περιοχή.
«Δεν μιλάμε για 60.000, όπως ειπώθηκε. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Είναι κάτι που ειπώθηκε από κάποιους που δεν γνωρίζουν πραγματικά τι συμβαίνει. Μιλάμε για 19 με 29.000 τουρίστες».
Εξήγησε, ωστόσο, ότι η κίνηση στην πόλη αυξάνεται σημαντικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, επειδή επισκέπτες που διαμένουν σε μια ευρύτερη ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων μετακινούνται προς την Πάργα για να απολαύσουν, όπως είπε, την «παργινή εμπειρία φιλοξενίας».
«Δεν θέλουμε τους 29.000 να τους κάνουμε 60.000»
Για τον Ευθύμιο Παππά το ζητούμενο δεν είναι η συνεχής αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, αλλά η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η προστασία της φέρουσας ικανότητας της πόλης.
«Όχι βέβαια. Εδώ ανεβάζουμε κάθε χρόνο την ποιότητα. Αυτός είναι ο στόχος και η επιλογή του στόχου είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Για να μη φτάσουμε στον υπερκορεσμό, να μη φτάσουμε στο όριο της φέρουσας ικανότητας».
Όπως εξήγησε, στόχος είναι η Πάργα να μπορεί να υποδέχεται τους επισκέπτες της χωρίς να υποβαθμίζεται η εμπειρία τους και χωρίς ο όγκος της τουριστικής κίνησης να ξεπεράσει τις δυνατότητες της πόλης.
Νερό, απορρίμματα και πάρκινγκ
Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Πάργας στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των υποδομών για τη λειτουργία ενός τουριστικού προορισμού.
«Αν οι υποδομές δεν κρατούν, δηλαδή αν δεν υπάρχει νερό, αν η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν μπορεί να γίνει έγκαιρα, τότε αρχίζει και δημιουργείται πρόβλημα στο σύστημα».
Για την καθαριότητα σημείωσε ότι η Πάργα είναι καθαρή, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με το νερό και τη στάθμευση. Για το πάρκινγκ ανέφερε ότι υπάρχουν και ιδιωτικοί χώροι που συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ενώ τόνισε ότι οι προσπάθειες για τις υποδομές πρέπει να ενταθούν.
Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνεργασία
Ο Ευθύμιος Παππάς τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και δήλωσε ότι επαγγελματίες και επιστήμονες βρίσκονται στη διάθεσή της για συνεργασία.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει να παίξει έναν πολύ σπουδαίο ρόλο. Περιμένουμε να τον παίξει. Είμαστε στη διάθεσή της, είτε ως επαγγελματίες είτε ως επιστήμονες, να λύσουμε τα προβλήματα».
Παράλληλα, έκανε μία ιδιαίτερα χαρακτηριστική αναφορά στις δυσκολίες συνεννόησης σε τοπικό επίπεδο.
«Σε κεντρικό επίπεδο δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα, υπό την έννοια ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε ακόμα και με το υπουργείο πολύ ευκολότερα από ό,τι θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε σε τοπικό επίπεδο».
Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Τουρισμός 12 μηνών για την Ήπειρο
Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Πάργας σημείωσε ότι στην περιοχή υπάρχει πλέον κίνηση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και ακόμη στις αρχές Νοεμβρίου.
Τόνισε όμως ότι η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην Πάργα, αλλά να αφορά συνολικά την Ήπειρο και τη δυνατότητα σύνδεσης των παραθαλάσσιων προορισμών με τους ορεινούς προορισμούς.
«Δεν είναι μόνο θέμα τοπικό. Να το δούμε λίγο σε ευρύτερη κλίμακα και θα δείτε ότι η Ήπειρος γενικά μπορεί να δώσει έναν τουρισμό 12 μηνών».
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ειδικευμένο προσωπικό»
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ξενοδοχειακός κλάδος, ο Ευθύμιος Παππάς ξεχώρισε την έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς εδώ στην Πάργα ως ξενοδόχοι είναι το ειδικευμένο προσωπικό».
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη συνεργασία με τα πανεπιστήμια και ειδικότερα με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, επισημαίνοντας την ανάγκη να συνδεθεί η τοπική τουριστική οικονομία με την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα.
Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δεκαετίας
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Ευθύμιος Παππάς περιέγραψε το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθήσει η Πάργα τα επόμενα χρόνια.
«Η Πάργα πρέπει να γίνει ένας προορισμός όπου θα κυριαρχεί η βιώσιμη ανάπτυξη, που θα κυριαρχεί η ποιότητα, που θα κυριαρχεί ο θεματικός τουρισμός, εξ ου και αυτό που λέτε, η επιμήκυνση της περιόδου, η οποία όμως δεν πρέπει να είναι άναρχη. Πρέπει να είναι κάτω από ένα σχέδιο».
Το μήνυμα του προέδρου των Ξενοδόχων Πάργας είναι ότι η επόμενη ημέρα δεν πρέπει να μετρηθεί μόνο με περισσότερες αφίξεις. Το στοίχημα, όπως το περιγράφει ο Ευθύμιος Παππάς, είναι η ποιότητα, η βιωσιμότητα, οι καλύτερες υποδομές, το εξειδικευμένο προσωπικό και μια σχεδιασμένη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου χωρίς να ξεπεραστούν τα όρια της Πάργας.
Δημος Παργας
Νίκος Ζαχαριάς στο Ήπειρος TV: «Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους με πόρους για 11.500»

Στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο Δήμος Πάργας κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, στην κατάσταση των υποδομών, στην έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και στην ανάγκη διαφορετικής αντιμετώπισης των τουριστικών δήμων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, μιλώντας στο Ήπειρος TV.
Ο δήμαρχος περιέγραψε μια Πάργα με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση μέσα στον Αύγουστο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τουριστική περίοδος έχει πλέον επεκταθεί σημαντικά.
«Για την Πάργα να πούμε ότι έχει μεγάλη περίοδο. Όταν ξεκινάς από 15 Απριλίου και καταλήγεις τέλη Οκτωβρίου, δεν είναι μικρή περίοδος. Δεν περιορίζεται πλέον η Πάργα σε αυτό που ξέραμε στη δεκαετία του ’80, που ήταν Ιούλιος – Αύγουστος».
«Το μεγάλο ζήτημα είναι οι υποδομές»
Το σημαντικότερο πρόβλημα που έθεσε ο Νίκος Ζαχαριάς αφορά τις υποδομές και κυρίως τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στον πολλαπλάσιο πληθυσμό που εξυπηρετεί ο Δήμος τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Αυτό που μας απασχολεί κυρίως εμάς είναι οι υποδομές. Και οι υποδομές χρειάζονται χρήμα και το χρήμα εδώ στην Ήπειρο πέφτει με το σταγονόμετρο και στους δικούς μας δήμους πάλι πέφτει με το σταγονόμετρο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ύδρευση και την αποχέτευση, τις οποίες χαρακτήρισε βασική καθημερινή ανησυχία μέσα στην τουριστική αιχμή.
«Αυτό που μας ανησυχεί πλέον και ανησυχούμε κάθε μέρα γι’ αυτό είναι να αντέξουν οι υποδομές, κυρίως στην ύδρευση, αποχέτευση. Να μην έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα».
«Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους»
Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του δημάρχου στη διαφορά ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό του Δήμου και στον πραγματικό αριθμό ανθρώπων που καλείται να εξυπηρετήσει στην καρδιά του καλοκαιριού.
«Μας αντιμετωπίζουν ως έναν δήμο των 11.500 κατοίκων, αλλά εμείς είμαστε ένας δήμος που σήμερα που μιλάμε φιλοξενεί 60.000 κατοίκους, που πρέπει να τους παρέχεις όλα τα μέσα που χρειάζεται για να ζήσουν 60.000 άνθρωποι».
Και πρόσθεσε:
«Με τις επιχορηγήσεις που παίρνουμε είναι αδύνατον να τα βγάλουμε πέρα. Επομένως πρέπει να υπάρχει άλλη αντιμετώπιση».
Ο Νίκος Ζαχαριάς στάθηκε στο γεγονός ότι ο Δήμος καλείται να παρέχει καθαριότητα, φωτισμό, ύδρευση και συνολικά δημοτικές υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, ζητώντας διαφορετική φιλοσοφία χρηματοδότησης για τους τουριστικούς δήμους.
Ο δρόμος προς την Πάργα
Αιχμηρή ήταν και η αναφορά του στην κατάσταση του οδικού δικτύου που συνδέει την περιοχή της υποθαλάσσιας με την Πάργα.
«Το κομμάτι της υποθαλάσσιας μέχρι την Πάργα είναι σε άθλια κατάσταση και δεν βλέπουμε φως του τούνελ».
Παράλληλα, αναγνώρισε τη μεγάλη σημασία που είχαν οι σύγχρονοι οδικοί άξονες για την πρόσβαση στα παράλια της Ηπείρου, σημειώνοντας ότι συνέβαλαν στο να βγει η περιοχή από την απομόνωση.
Κριτική στον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ο δήμαρχος Πάργας εξέφρασε ξεκάθαρες επιφυλάξεις για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρώντας ότι χωρίς χρηματοδότηση και ουσιαστικές αλλαγές δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα των δήμων.
«Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι ο νέος κώδικας δεν έχει να προσδώσει κάτι ουσιαστικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ουσιαστικές τομές».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στον ρόλο της τεχνολογίας:
«Να μπει η τεχνολογία. Αλλά η τεχνολογία όχι να προστεθεί στην υπάρχουσα γραφειοκρατία. Η τεχνολογία να έρθει να λύσει προβλήματα».
Το ενεργειακό κόστος και οι αυξήσεις στους πολίτες
Ο Νίκος Ζαχαριάς αναφέρθηκε και στο υψηλό ενεργειακό κόστος των δήμων, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος των ανταποδοτικών τελών κατευθύνεται στην κάλυψη των λογαριασμών ενέργειας.
«Από τα ανταποδοτικά που πληρώνουν οι πολίτες έχουμε γίνει εισπράκτορες. Τα μαζεύουμε και τα δίνουμε για την ενέργεια και δεν φτάνουν».
Απέρριψε παράλληλα τη λογική συνεχών μεγάλων αυξήσεων στα δημοτικά τέλη:
«Οι πολίτες δεν παίρνουν 25% αύξηση το χρόνο για να πάμε και εμείς να τους πούμε ότι πάμε σήμερα άλλη μία αύξηση 25%. Πώς μπορώ εγώ να το πληρώσω τη στιγμή που δεν παίρνω και εγώ τα ίδια χρήματα;»
Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να εξεταστεί ακόμη και διαφορετική τιμολόγηση της ενέργειας για τους δήμους.
«Θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουμε άλλα τιμολόγια, άλλα τιμολόγια οι δήμοι που είναι μεγάλοι καταναλωτές».
Πυροπροστασία με κάμερες και drone
Για την αντιπυρική περίοδο ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα στην επιτήρηση της περιοχής, με τη χρήση νέων τεχνολογικών μέσων.
«Εμείς ως Δήμος ήμασταν από τους πρώτους δήμους που έχουμε τοποθετήσει σε επίμαχα σημεία κάμερες παρακολούθησης. Τώρα βέβαια έρχεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έχει βάλει στην περιοχή μας ένα drone το οποίο επιβλέπει την περιοχή».
Ο συμβολισμός των Παργινών
Κλείνοντας το κομμάτι της συζήτησης για τον Δεκαπενταύγουστο και τα Παργινά, ο δήμαρχος στάθηκε όχι μόνο στη γιορτή και στα πυροτεχνήματα, αλλά κυρίως στον ιστορικό και συναισθηματικό συμβολισμό της ημέρας για τους Παργινούς.
«Η μέρα αυτή συμβολίζει για μας τους Παργινούς και κάτι βαθύτερο. Είναι η αγάπη για τον τόπο μας. Είναι η επιστροφή των Παργινών και τότε βέβαια στις ρίζες τους, αλλά και σήμερα, όπου κι αν βρίσκονται, επιδιώκουν τις μέρες αυτές να είναι κοντά στην Πάργα».
Το κεντρικό μήνυμα της συνέντευξης του Νίκου Ζαχαριά στο Ήπειρος TV ήταν σαφές: η Πάργα διαθέτει ισχυρή τουριστική δυναμική, όμως η θερινή αύξηση του πληθυσμού δημιουργεί ανάγκες που, κατά τον δήμαρχο, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς περισσότερους πόρους, ισχυρότερες υποδομές και διαφορετική αντιμετώπιση των τουριστικών δήμων από την Πολιτεία.



























