Connect with us

ΕΡΕΥΝΕΣ

Καλοριφέρ, τζάκι ή κλιματιστικό; Τα υπέρ και τα κατά

Published

on

Η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» για τα καλά τα ελληνικά νοικοκυριά που εν όψει του χειμώνα αναζητούν φθηνούς, εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης καθώς το πετρέλαιο έχει σχεδόν αγγίξει το ένα ευρώ/λίτρο. Το click@Life δοκίμασε διάφορους τρόπους για να ζεστάνετε το σπίτι και σας παρουσιάζει τα υπέρ και τα κατά.

 

Τζάκι: επιστροφή στις ρίζες

Παλιότερα το συναντούσαμε μόνο στις χειμερινές μας εξορμήσεις σε κάποιον ορεινό προορισμό να σιγοκαίει στην ταβέρνα, την ώρα που εμείς ασχολούμασταν με παϊδάκια και κρασί. Με τα χρόνια, το «επαρχιώτικο» τζάκι εγκαταστάθηκε για τα καλά και στα καινούργια διαμερίσματα της πόλης ως ένα ακόμη δείγμα αστικής πολυτέλειας. Ωστόσο, λίγοι ήταν εκείνοι που το χρησιμοποιούσαν ενώ κάποιοι το γέμιζαν με διακοσμητικά κεριά…

Σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Η εξωφρενική πλέον τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ανάγκασε πολλούς ιδιοκτήτες τζακιών να βγάλουν τα κεριά και να αναζητούν ξύλα και προσανάμματα, καθώς το τζάκι αποτελεί μια ιδανική πηγή θέρμανσης ακόμη και για διαμερίσματα.

Υπέρ: αποτελεί τον οικονομικότερο τρόπο θέρμανσης αφού το μόνο που χρειάζεται είναι ξύλα και… φροντίδα για να μην σβήσει η φωτιά. Τα καταλληλότερα ξύλα για εύκολη καύση είναι: οξιά, ελιά, πεύκο, δρυς και πουρνάρι. Υπολογίστε πως μετά από αρκετή έρευνα ένας τόνος καυσόξυλα θα σας κοστίσει από 180 έως 220 ευρώ. Μπορεί άνετα να ζεστάνει έναν χώρο (π.χ. σαλόνι) αρκεί η φωτιά να διατηρείται ζωντανή.

Κατά: το τζάκι αναδίδει μυρωδιές καμένου ξύλου που «ποτίζουν» τα ρούχα και το σπίτι και συχνά δεν είναι ανεκτές από όλους. Χρειάζεται κάποια μικρή εμπειρία τόσο άναμμα όσο και στη διαχείριση της φωτιάς ενώ θα πρέπει και τα ξύλα να είναι συγκεκριμένα για να «αρπάξουν» και κατάλληλα κομμένα. Επίσης, υπολογίστε πως θα πρέπει το σπίτι να διαθέτει και έναν βοηθητικό χώρο (π.χ. αποθήκη) για να αποθηκεύονται τα ξύλα.

Καλοριφέρ πετρελαίου

Αποτελεί την μέχρι σήμερα ενδεδειγμένη λύση για την θέρμανση κάθε ελληνικού νοικοκυριού. Στις παλιές πολυκατοικίες με την κεντρική θέρμανση, τις παλιές «καλές» εποχές, ο διαχειριστής μαζί με τους ενοίκους αποφάσιζαν ποιες ώρες της ημέρας θα ανάβει το καλοριφέρ έτσι ώστε να μην μείνει κανείς παραπονεμένος. Στις νεότερες πολυκατοικίες, η αυτόνομη θέρμανση έβαλε τέλος στην αδιάκοπη γκρίνια μεταξύ των ενοίκων που συχνά διαμαρτύρονταν ότι πάγωναν ή «έσκαγαν» από τη ζέστη από την υπολειτουργία ή την κατάχρηση του καλοριφέρ.

Σήμερα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να έχει εκτοξευτεί στα 1,3 ευρώ/λίτρο στην καλύτερη περίπτωση, το καλοριφέρ στα σπίτια θυμίζει πια τα στατικά ποδήλατα που κάποτε αγοράσαμε για να κάνουμε γυμναστική: ο ρόλος τους είναι πλέον εντελώς διακοσμητικός.

Υπέρ: η ζεστασιά διαχέεται ομοιόμορφα σε όλο το σπίτι αρκεί τα σώματα να μην έχουν πάνω διακοσμητικά ή άλλα εμπόδια. Η απόδοση ενός καλοσυντηρημένου καυστήρα αγγίζει το 93% αποδίδοντας μοναδική αίσθηση θερμότητας σε όλα τα δωμάτια. Στην περίπτωση της αυτόνομης θέρμανσης, ορίζουμε εμείς πότε θα ανάψουμε το καλοριφέρ και πότε θα το κλείσουμε.

Κατά: Μα τι άλλο πέρα από την ιδιαίτερα τσουχτερή τιμή του πετρελαίου; Με αρκετή έρευνα ίσως βρείτε τιμές που φθάνουν τα 1,3 ευρώ ανά λίτρο που και πάλι όμως μόνο φθηνές δεν τις λες. Ακόμη χειρότερα προβλέπονται τα πράγματα για του χρόνου, όπου αναμένεται να εξισωθεί η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης…

Κλιματιστικό: το αντι-καλοριφέρ

Το φετινό αντίπαλον δέος του καλοριφέρ ακούει στο όνομα κλιματιστικό. Και εκεί που το είχαμε άρρηκτα συνδέσει με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τον καύσωνα, το κλιματιστικό φαίνεται πως τώρα διεκδικεί μία θέση και στις χειμερινές επιλογές μας αντικαθιστώντας τα άλλοτε καυτά σώματα καλοριφέρ.

Αποτελεί μια ιδανική επιλογή για μικρά σπίτια (γκαρσονιέρες ή δυάρια) όπου δεν υπάρχουν πολλοί και μεγάλοι χώροι ενώ ακόμη καλύτερη απόδοση έχουν τα κλιματιστικά inverter, τα οποία και διακρίνονται για την μεγάλη οικονομία ρεύματος.

Υπέρ: απόλυτη ελευθερία επιλογής στις ώρες χρήσης. Ιδανική επιλογή για την θέρμανση μικρών σπιτιών. Ακόμη μεγαλύτερη οικονομία ρεύματος από τα κλιματιστικά ενεργειακής κλάσης Α.

Κατά: Δεν αποτελούν ιδανική λύση θέρμανσης για μεγάλα σπίτια καθώς ζεσταίνουν μικρούς, μεμονωμένους χώρους. Αν είναι παλαιάς τεχνολογίας είναι αρκετά ενεργοβόρα και καθώς ο λογαριασμός ρεύματος έχει πλέον συνδεθεί άρρηκτα με το τέλος ακινήτων, πολλοί είναι εκείνοι που αποφεύγουν με κάθε τρόπο να ανεβάζουν τον λογαριασμό ρεύματος… Τέλος, τα κλιματιστικά αποδίδουν πολύ καλύτερα σε περιοχές που η εξωτερική θερμοκρασία δεν αγγίζει συχνά το μηδέν, γι αυτό και δεν αποτελούν ιδανική λύση για ορεινές περιοχές με τον υδράργυρο να αγγίζει συχνά πολικές θερμοκρασίες. Σχετικά υψηλό κόστος αγοράς και περίπλοκη εγκατάσταση.

Ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού

Συνήθως μέχρι σήμερα τα συναντούσαμε σε εξοχικές κατοικίες που δεν διέθεταν κεντρική θέρμανση. Αποτελούν μια καλή λύση για την θέρμανση μικρών χώρων και διαθέτουν θερμοστάτη έτσι ώστε να σβήνουν και να ανάβουν ανάλογα με την θερμοκρασία δωματίου. Συνήθως τα καλοριφέρ αυτά είναι γεμάτα λάδι που θερμαίνεται και εκπέμπει θερμοκρασία στο δωμάτιο ενώ η απόδοσή τους εξαρτάται από το πόσες «φέτες» διαθέτουν.

Υπέρ: αποτελούν ιδανική λύση για χώρους που δεν έχουν κεντρική θέρμανση, όπως τα μικρά, παλιά σπίτια ή τα εξοχικά. Είναι ασφαλή στην χρήση καθώς διαθέτουν θερμοστάτη που τα βοηθά να σβήνουν όταν φτάσουν στην επιθυμητή θερμοκρασία. Ιδανικά και για οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά καθώς δεν αποτελούν εστίες τραυματισμού. Είναι εύκολα στη μεταφορά-τα περισσότερα διαθέτουν ροδάκια ενώ και η τιμή αγοράς τους είναι μικρή.

Κατά: είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα και ανεβάζουν εύκολα τον λογαριασμό ρεύματος, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούνται συνέχεια. Ζεσταίνουν μόνο μικρούς χώρους και δεν ενδείκνυνται για μεγάλα σπίτια.

Μικρές ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης (αερόθερμα, ηλεκτρικές σόμπες)

Μπορεί να τα συναντήσετε και πάλι σε εξοχικά σπίτια ή να τα δείτε να χρησιμοποιούνται από ηλικιωμένους ανθρώπους καθώς ιδιαίτερα οι ηλεκτρικές σόμπες, αποφεύγονται από οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς μια απροσεξία μπορεί να προκαλέσει σοβαρό έγκαυμα.

Υπέρ: σχετικά οικονομικές συσκευές στην αγορά τους, εύκολες στη μεταφορά και την χρήση. Ζεσταίνουν ιδανικά μικρούς χώρους ενώ τα αερόθερμα συχνά χρησιμοποιούνται και για την θέρμανση του μπάνιου.

Κατά: αρκετά μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Δεν μπορούν να ζεστάνουν μεγάλα σπίτια ενώ θα πρέπει να τα αποφεύγουν οικογένειες με μικρά παιδιά ή κατοικίδια καθώς μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

http://www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2096006

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Αύγουστος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ12 ώρες ago

Δεκαπενταύγουστος στην Πάργα

Δήμος Πάργας1 ημέρα ago

Σε δημοπράτηση έργα ασφαλτοστρώσεων 220.000 € από τον Δήμο Πάργας

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ1 ημέρα ago

Καταγγελίες για τουριστικές επιχειρήσεις: Απλήρωτες αποδοχές, εξαντλητικά ωράρια εργασίας και φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας

ΠΑΡΓΑ5 ημέρες ago

Οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε Νεκρομαντείο και Κάστρο Πάργας

ΠΑΡΓΑ7 ημέρες ago

Η Πάργα στην «Ώρα Ελλάδος » του Open

ΠΑΡΓΑ7 ημέρες ago

Ξεδιάντροπο κλέψιμο εργαζομένων στην Πάργα από μερίδα επιχειρηματιών

Δήμος Πάργας1 εβδομάδα ago

Νεές ασφαλτοστρώσεις σε Πάργα και Αγία Κυριακή

ΠΑΡΓΑ1 εβδομάδα ago

Επιχείρηση μεταφοράς βρέφους με κορονοϊό από την Πάργα στην Πρέβεζα στήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ2 εβδομάδες ago

Δράση καθαρισμού στην Αμμουδιά και στους Αντίπαξους από τους CLEANINGANS

ΠΑΡΓΑ2 εβδομάδες ago

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας: Η περιβόητη κυκλοφοριακή μελέτη τόσο για την Τ.Κ. Πάργας όσο και την Τ.Κ. Καναλακίου δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Διακοπές στην Ελλάδα μετά τον Κορωνοϊό|Πρώτη η Κέρκυρα, 4η η Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

«Χωρίς δισταγμό» Η νέα τηλεοπτική σειρά από την Καβάλα με γυρίσματα στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :Ψηφιακό Μενού με ένα κλίκ στην συσκευή σου

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Πάργα: Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού με κατασκευές πάνω στη θάλασσα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Κέντρο Υγείας Πάργας :Κάνουμε τον σταυρό μας..

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΑΠΟΨΕΙΣ2 έτη ago

Κάθε μέρα πεθαίνουν 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών… αλλά η πείνα δεν είναι μεταδοτική και έτσι δεν μας αφορά!

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα: Αθλητής «παρά πέντε» προσγειώθηκε σε παρμπρίζ σταθμευμένου αυτοκινήτου (Βίντεο)

Δημοφιλή