ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σπάμε τα κοντέρ – Νέο αρνητικό ρεκόρ: Στο 27,6% η ανεργία
Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε το Μάιο η ανεργία στη χώρα μας, καθώς σκαρφάλωσε στο 27,6% από 27% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη ηΕΛΣΤΑΤ. Τα στοιχεία έρχονται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του υπ. Εργασίας μέσω του συστήματος «Εργάνη» για θετικό ισοζύγιο απασχόλησης στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου. Τι απαντά ο υπουργός εργασίας για την απόκλιση στα στοιχεία.
Σε ετήσια βάση, οι άνεργοιαυξήθηκαν κατά 193.668 (+16,3%) σε 1.381.088 άτομα, ενώ σε σχέση µε τον Απρίλιο κατά 30.558 άτοµα (+2,3%). Το Μάιο του 2012, η ανεργία ήταν στο 23,8%.
Στις ηλικίες έως 24 ετών, η ανεργία «σπάει το κοντέρ», καθώς εκτοξεύθηκε στο 64,9% από 55,1% το Μάιο του 2012.
Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε Ήπειρο – Δυτική Μακεδονία (30,5%), Αττική (28,6%) και Μακεδονία – Θράκη (28,1%).
Το σύνολο των απασχολουµένων, το Μάιο, εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.621.153 άτοµα και ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός σε 3.318.671 άτοµα.
Οι απασχολούµενοι µειώθηκαν κατά 171.356 άτοµα σε σχέση µε το Μάιο του 2012 (-4,5%) και κατά 22.815 άτοµα σε σχέση µε τον περασμένο Απρίλιο (-0,6%).
Οι οικονοµικά µη ενεργοί, δηλαδή τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, µειώθηκαν κατά 33.535 άτοµα σε σχέση µε το Μάιο του 2012 (-1%) και αυξήθηκαν κατά 20.508 άτοµα σε σχέση µε τον εφετινό Απρίλιο (+0,6%).
Λίγες ημέρες πριν το υπ. Εργασίας ανακοίνωσε τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» τα οποία έδειχναν – ισχνό είναι η αλήθεια – θετικό ισοζύγιο απασχόλησης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «Εργάνης», το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων και τον Ιούλιο ήταν θετικό, καθώς δημιουργήθηκαν 1.077 νέες θέσεις εργασίας.
Σε συνέντευξη που έδωσε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της «Εργάνης» ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ρωτήθηκε για τη διαφορά που παρατηρείται μεταξύ αυτών των στοιχείων και των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Γιάννης Βρούτσης απάντησε ότι και τα δύο εργαλεία είναι συμβατά, σημειώνοντας: «Η αύξηση της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα δηλώνουν την πρόθεσή τους να μπουν στην αγορά εργασίας, άρα διευρύνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εργασία».
- ΜΟΥΣΙΚΗ2 months ago
Μια αγνή ιστορία αγάπης με φόντο την πανέμορφη Πάργα
- Δημος Παργας2 months ago
Γλέντι, Παρέλαση και Κούλουμα: Το αποκριάτικο πρόγραμμα σε Πάργα και Φανάρι
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 months ago
Το 1ο Kanalaki Run Προέβαλε τον Αθλητισμό και Πολιτισμό στο Δήμο Πάργας
- ΠΑΡΓΑ2 months ago
Συγκέντρωση Μνήμης για τα Τέμπη στην Πάργα – Πάνω από 1.000 πολίτες έδωσαν δυναμικό παρών ️ (φωτό + βίντεο)
- ΑΠΟΨΕΙΣ3 months ago
Η Πάργα και οι “Νεκρικοί Διάλογοι” της αυτοδιοίκησης: Όταν η πολιτιστική δράση γίνεται εμπόδιο
- Δημος Παργας2 months ago
Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ στη μελισσοκομία στον Δήμο Πάργας
- ΑΠΟΨΕΙΣ1 month ago
Απίστευτη δήλωση Σπύρου Κυριάκη για Τέμπη: «Δεν έγινε μπάζωμα, αλλά… εξυγίανση του χώρου»
- ΠΑΡΓΑ1 month ago
Ερώτηση στη Βουλή για το Κέντρο Υγείας Πάργας