Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Ο ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ !

Published

on

attualita_dr0m8qbclpqu7dcrk9t67j43m2_180523Η Κίνηση Πολιτών κατά του αγωγού IGI POSEIDON, ύστερα από την απόρριψητου πρότζετ από το Αζερμπαϊτζάν, έχει καταθέσει τα όπλα.

Με την γνωστή μαεστρία τους, η Ελληνική Κυβέρνηση, η ΔΕΠΑ και η Περιφέρεια κατάφεραν να μας γελάσουνε ακόμα μια φορά και να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι, από τη στιγμή που το Κονσόρτσιουμ του Sach Deniz II επέλεξετο TAP , το Poseidon ήταν τελειωμένη ιστορία.

 

Όσοι από μας ασχοληθήκαμε με το θέμα και μελετήσαμε τις διακρατικές συμφωνίες και πλήθος άλλων δεδομένων, ξέραμε καλά, και το είχαμε επισημάνει και στην διαβούλευση για την έγκριση της Μελέτης από την Περιφέρεια Ηπείρου, πριν περίπου ένα χρόνο, ότι ο Αγωγός IGI Poseidon δεν είναι αποκλειστικά συνδεδεμένος με τα αέρια του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ανεξάρτητο έργο που, από την Διακρατική Συμφωνία προβλέπει την μεταφορά αερίου από την Κασπία Θάλασσα, τη Μέση Ανατολήή άλλες πηγές.

 

Δεν μας δώσανε ιδιαίτερη σημασία, ακόμα και οι συναγωνιστές μας. Πέσανε όλοι στην παγίδα της «τυπικής διαδικασίας έγκρισης για να εκταμιευτούν τα κοντύλια της Ε.Ε.» και πειστήκανε όλοι ότι αφούτο Αζερμπαϊτζάν επέλεξε το ΤΑΡ ,το Poseidon δεν θα γινόταν ποτέ.

 

Γελαστοί και γελασμένοι, ησυχάσαμεαλλά η «τύχη» μας δουλεύει και να που οι ισχυρισμοί μας επιβεβαιώνονται από τηνείδηση που μας έρχεται από την Ιταλία, ότι δόθηκε από το  αρμόδιο ιταλικό υπουργείο παράταση για την έναρξητων εργασιών του αγωγού Poseidon μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

 

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετετην μετάφραση της σχετικής δημοσίευσης από Ιταλική  ιστοσελίδα.

 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονόςότι, όπως φαίνεται από το πιο κάτω άρθρο, η χάραξη του αγωγού ακολουθεί τον υπάρχοντα διάδρομο του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας, ενώ η ΔΕΠΑ υποστήριζε ότι για την προτεινόμενη Βόρεια Χάραξη (Περιοχής Σαγιάδας) ήταν απαγορευτικός λόγος η ύπαρξη υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικούρεύματος !

 

 Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

 

Ο Ελληνοϊταλικός Αγωγός Φ.Α. IGI – Poseidon  παίρνει παράταση προθεσμίας.

 

Η προθεσμία που προβλέπεται απότο Υπουργικό Διάταγμα  Αδειοδότησης παίρνει παράταση μέχρι το 2016 για την υλοποίηση του έργου.

 

Υστέρα από την έναρξη τωνεργασιών για την κατασκευή του μεγάλου αγωγού (TAP) που θα μεταφέρει το φυσικό αέριομέχρι την Βόρεια Ευρώπη, ο IGI-  Poseidon ανακοινώνει  ότι με το διάταγμα της 22/10/13 το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης έδωσε παράταση προθεσμίας  μέχρι τον Ιούνιο του 2016 (…) για την έναρξητων εργασιών.

 

Ο αγωγός Poseidon είναι το υποθαλάσσιο τμήμαμεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας του πρότζετ ITGI που προβλέπει την υλοποίηση ενός νέου συστήματος μεταφοράς ικανού να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο από την λεκάνη της Μεσογείου, την Κασπία Θάλασσα και την Μέση Ανατολή.

 

Η ανάπτυξη του πρότζετ ITGI – Poseidon είχετην υποστήριξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης TEN-E (Trans European Energy Network) και EEPR (EuropeanEnergy Plan for Recovery).

 

Το σημείοανάδυσης του αγωγούPoseidon προβλέπεταιστον Δήμο Οτράντου κοντά  στο σημείο που ήδηχρησιμοποιείται για την κατάληξη του υπάρχοντος καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης  μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Το σημείο ανάδυσης, το χερσαίο τμήμα και η χωροθέτηση του σταθμούμέτρησης έχουν οριστεί  σε συνεννόησημε  την Δημοτική Αρχή με την οποίαυφίσταται  μια ειδική σύμβαση, χρησιμοποιώντας σε μεγάλο μέρος το διάδρομο του υπάρχοντος ηλεκτρικού καλωδίουσύνδεσης με την Ελλάδα.

 

Η αδειοδοτικήδιαδικασία, εκ μέρους της Ιταλίας, του Αγωγού Poseidon ολοκληρώθηκε με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τον Αύγουστο του 2010, το Διάταγμα Αδειοδότησης του ΥπουργείουΟικονομικής Ανάπτυξης τον Μάιο του 2011 και την έκδοση της Πράξης Παραχώρησης Εκτάσεων τον Ιούνιο του 2013 που προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από ΠεριβαλλοντικέςΟργανώσεις αλλά και από την Ένωση των Παράκτιων Επιχειρηματιών.

 

(…)

 

Με τη συγκυρίατης παράτασης προθεσμίας, απαραίτητη για την συνέχιση των εργασιών ο Elio Ruggeri, Διευθύνων Σύμβουλος της IGI – Poseidon δηλώνει:«Είμαστε ευχαριστημένοι για την παράταση προθεσμίας που μας δόθηκε από τοΥπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και επιβεβαιώνουμε  την δέσμευση μας  να συνεχίσουμε τις ενέργειές μας για την   ανάπτυξη του πρότζετ, με σκοπό να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση του».

«Η ένταξη του ITGI – Poseidon  στον κατάλογο τωνέργων Κοινοτικού ενδιαφέροντος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – συνεχίζει οElio Ruggeri – επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την ωριμότητα και την στρατηγική αξία αυτής της πρωτοβουλίας, ικανής να εξασφαλίσει την εισαγωγή στην Ευρώπη των παραγωγών φυσικού αερίου που αναμένονται στην Κασπία Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή και ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

http://www.leccenews24.it/articoli/attualita/2013/11/15/190714/gasdotto-italiagrecia-igi-poseidon-ottiene-la-proroga-dei-termini-.html

Η ανάρτηση ή αναδημοσίευση ενός άρθρου ΔΕΝ συνεπάγεται και με την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "PARGA NEWS"

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Η ανάρτηση ή αναδημοσίευση ενός άρθρου ΔΕΝ συνεπάγεται και με την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "PARGA NEWS"Νοέμβριος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΦΑΝΑΡΙ5 ώρες ago

Ανοικτή επιστολή Δήμου Πάργας προς την Περιφέρεια Ηπέιρου σχετικά με την ματαίωση της σύμβασης για την μελέτη του κόμβου Μεσοποτάμου – Παραμυθιάς

COVID-196 ώρες ago

Ανακοίνωση για επιβεβαίωση θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού σε στρατιωτική μονάδα της Ηπείρου

ΠΑΡΓΑ10 ώρες ago

Φθινοπωρινές εικόνες από την Πάργα

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ1 ημέρα ago

Κορωνοϊός: Εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα δεν έχουν πληρώσει κανένα από τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν (video)

ΠΑΡΓΑ3 ημέρες ago

Το πρώτο διοικητικό πρόστιμο ύψους 4.800€ στον Δήμο Πάργας

ΠΑΡΓΑ3 ημέρες ago

Δήμος Πάργας: Συνεδρίασε το Τοπικό Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ4 ημέρες ago

Κρατική στήριξη 120 εκ. ευρώ στην Aegean ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας

ΑΠΟΨΕΙΣ5 ημέρες ago

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως: Ανάγκη συμμόρφωσης όσων πίστεψαν ότι είναι υπεράνθρωποι και άτρωτοι

COVID-191 εβδομάδα ago

Κορονοϊός: Εικόνες-σοκ με πτώματα σε σακούλες στο νοσοκομείο Βόλου

ΕΡΕΥΝΕΣ1 εβδομάδα ago

Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις μέτρων στήριξης της κοινωνίας από την πανδημία!

Δημοφιλή

Αρέσει σε %d bloggers: