Connect with us

ΠΑΡΓΑ

ΝΑΚΙΑΣ ΦΩΤΙΟΣ: Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας

Published

on

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Πρέβεζας

: «Έκτακτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας για την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού πάρκου στην Δ.Ε. Πάργας του Δήμου Πάργας».

Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας

κ. Πρόεδρε,

Στις 14 Μαρτίου 2022 η Γενική Δ /νση Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέκρινε την μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του έργου «Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκαταστημένης ισχύος 40 ΜW και των συνοδών του έργων (οδοποιίας, διασύνδεσης) στη θέση Κρανιά της Δ.Ε. Πάργας του Δ. Πάργας και Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας, της εταιρείας G.R αιολικά πάρκα Πρέβεζας». Της απόφασης αυτής έχει προηγηθεί την 22/12/2021 όμοια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Ηπείρου.

Η τελευταία απόφαση ελήφθη παρά την ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, για την υλοποίηση της δραστηριότητας. Σύμφωνα με την ομόφωνη αυτή απόφαση, η επιτροπή θεωρεί συμπερασματικά, ότι από την κατασκευή του αιολικού πάρκου αναμένονται περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις με μόνιμο χαρακτήρα κυρίως από την κατασκευή του οδικού δικτύου και δευτερευόντως από την τοποθέτηση και λειτουργία των ανεμογεννητριών.

Ακόμη, προσθέτει στην απόφαση της ότι στα πλαίσια δημοσιοποίησης της σχετικής περιβαλλοντολογικής μελέτης, μέχρι σήμερα ήτοι μέχρι τις 27-6-2021 ΔΕΝ έχουν γνωστοποιηθεί στην υπηρεσία μας παρατηρήσεις, ενστάσεις ή διαμαρτυρίες.

Λοιπόν, εδώ υπεισέρχεται κ. Πρόεδρε η δική σας αμέλεια ή αδιαφορία ή κακή εκτίμηση, γιατί πέρυσι το καλοκαίρι κάνατε στο Δ.Σ. μια απλή αναφορά στην πρόσκληση έκφρασης γνώμης και δεν συζητήθηκε το θέμα διότι, όπως είπατε τότε δεν είχατε την εισήγηση και ακόμη, ότι η περιφέρεια θα έπαιρνε αρνητική απόφαση και συνεπώς δεν θα γίνονταν το έργο. Δεν παρακολουθήθηκε το θέμα και φτάσαμε στο σημείο να ολοκληρώνεται η αδειοδότηση και η τοπική κοινωνία να είναι μουδιασμένη, απληροφόρητη ή παραπληροφορημένη ,περιμένοντας σιωπηλή τους εκπροσώπους της να τοποθετηθούν.

Λόγω και του κλίματος των ημερών δεν έχω ως σκοπό να σηκώσω το λάβαρο της αμφισβήτησης. Άλλωστε δεν έχω τις γνώσεις. Όσον με αφορά ακούγονται εύηχα και έχουν σε εμένα θετική επίδραση η λέξεις, αιολικό πάρκο, ηλιακή ενέργεια, ενεργειακές κοινότητες, καθαρή ατμόσφαιρα, οικολογία, πράσινη ανάπτυξη κλπ. Όμως από την άλλη έχουμε μια ομόφωνα αρνητική απόφαση από την Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο αυτό και θα πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπόψη. Αλλά και ακόμη σε μια αναπτυσσόμενη τουριστικά, με γοργούς ρυθμούς, περιοχή ,όπως είναι η Αγιά, είναι συμβατή μια τέτοια εγκατάσταση σε απόσταση 1.700 μέτρων;

Επίσης ποια είναι η άποψη των τοπικών κοινωνιών που για τα επόμενα 15 χρόνια θα έχουν δίπλα τους Φαραωνικές κατασκευές ύψους 127 μέτρα και διαμέτρου πτερυγίων περίπου 150 μέτρων;

Ενδιαφέρουσα θα είναι και η τοποθέτηση των δύο Αντιδημάρχων με καταγωγή από την Αγιά οι οποίοι μέχρι τώρα σιωπούν εκκωφαντικά.

Πιστεύω κ. Πρόεδρε ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να πληροφορηθεί, να ενημερωθεί και να στείλει τα μηνύματα της. Η σιωπή σας ακόμη και τώρα σημαίνει αποδοχή του έργου. Διαφωνούμε με αυτή σας την μεθόδευση. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξετάσουμε και μια άλλη παράμετρο. Αυτή των αντισταθμιστικών οφελιών.

Γιατί ο Δήμος θα εμπλακεί στην διαδικασία.

Είναι προφανές ότι για το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 28 Μαρτίου 2022 δεν μπορεί να προετοιμασθεί συζήτηση για τόσο σοβαρό θέμα, λόγω έλλειψης χρόνου. Έπρεπε μετά τις εξελίξεις να το είχατε θέσει με πρωτοβουλία σας.

Σας καλώ όμως λίαν συντόμως, τηρουμένων τυχόν προθεσμιών ,να συγκαλέσετε Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό.

Είναι υποχρέωση σας.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ

ΝΑΚΙΑΣ ΦΩΤΙΟΣ

Η εφημερίδα της Πάργας

Αύγουστος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ12 ώρες ago

Δεκαπενταύγουστος στην Πάργα

Δήμος Πάργας1 ημέρα ago

Σε δημοπράτηση έργα ασφαλτοστρώσεων 220.000 € από τον Δήμο Πάργας

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ1 ημέρα ago

Καταγγελίες για τουριστικές επιχειρήσεις: Απλήρωτες αποδοχές, εξαντλητικά ωράρια εργασίας και φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας

ΠΑΡΓΑ5 ημέρες ago

Οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε Νεκρομαντείο και Κάστρο Πάργας

ΠΑΡΓΑ7 ημέρες ago

Η Πάργα στην «Ώρα Ελλάδος » του Open

ΠΑΡΓΑ7 ημέρες ago

Ξεδιάντροπο κλέψιμο εργαζομένων στην Πάργα από μερίδα επιχειρηματιών

Δήμος Πάργας1 εβδομάδα ago

Νεές ασφαλτοστρώσεις σε Πάργα και Αγία Κυριακή

ΠΑΡΓΑ1 εβδομάδα ago

Επιχείρηση μεταφοράς βρέφους με κορονοϊό από την Πάργα στην Πρέβεζα στήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ2 εβδομάδες ago

Δράση καθαρισμού στην Αμμουδιά και στους Αντίπαξους από τους CLEANINGANS

ΠΑΡΓΑ2 εβδομάδες ago

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας: Η περιβόητη κυκλοφοριακή μελέτη τόσο για την Τ.Κ. Πάργας όσο και την Τ.Κ. Καναλακίου δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Διακοπές στην Ελλάδα μετά τον Κορωνοϊό|Πρώτη η Κέρκυρα, 4η η Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

«Χωρίς δισταγμό» Η νέα τηλεοπτική σειρά από την Καβάλα με γυρίσματα στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :Ψηφιακό Μενού με ένα κλίκ στην συσκευή σου

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Πάργα: Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού με κατασκευές πάνω στη θάλασσα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Κέντρο Υγείας Πάργας :Κάνουμε τον σταυρό μας..

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΑΠΟΨΕΙΣ2 έτη ago

Κάθε μέρα πεθαίνουν 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών… αλλά η πείνα δεν είναι μεταδοτική και έτσι δεν μας αφορά!

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα: Αθλητής «παρά πέντε» προσγειώθηκε σε παρμπρίζ σταθμευμένου αυτοκινήτου (Βίντεο)

Δημοφιλή