ΠΑΡΓΑ
Λαϊκή Συσπείρωση : Αίτημα συζήτησης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο Πάργας

Αίτημα συζήτησης εκτός ημερησίας διάταξης θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 28/03/2022 για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο Πάργας.
Κε. Πρόεδρε,
είναι γνωστό σε όλους ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες χωροθέτησης και αδειοδότησης Αιολικών Πάρκων (ΑΠ) σε όλη την Ήπειρο. Σε αρκετά Δημοτικά Συμβούλια (Δ.Δωδώνης, Δ.Μετσόβου, Δ.Ζηρού) έχει συζητηθεί το θέμα και έχουν παρθεί αρνητικές αποφάσεις. Εμείς δυστυχώς , αν και είχε έρθει ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο , μετά από παρέμβαση δική σας δεν το συζητήσαμε και δεν πήραμε καμία απόφαση ούτε αρνητική ούτε θετική.
Αν και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου είχε γνωμοδοτήσει ομόφωνα αρνητικά επί του Φακέλου Μ.Π.Ε. για το έργο κατασκευής «Αιολικού σταθμού, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 40MW και τα συνοδά του έργα (Οδοποιία – Διασύνδεση) στη θέση «Κρανιά», των Δ.Ε Πάργας & Μαργαριτίου των Δήμων Πάργας και Ηγουμενίτσας των Π.Ε Πρεβέζης & Θεσπρωτία της Περιφέρειας Ηπείρου της εταιρείας GR Αιολικό Πάρκο Πρέβεζα 1 Ε.Ε.» , έρχεται τώρα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και εγκρίνει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την παραπάνω επένδυση.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας προτείνουμε τη συζήτηση του θέματος ως εκτός ημερησίας διάταξης και την έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που να αντιτίθεται κατηγορηματικά στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις:
Προτεινόμενο Ψήφισμα:
Σχετικά με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στη θέση «Κρανιά», των Δ.Ε Πάργας & Μαργαριτίου των Δήμων Πάργας και Ηγουμενίτσας των Π.Ε Πρεβέζης & Θεσπρωτία , ως μέρους ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε περιοχές των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού, Πρεβέζης και Σουλίου, ως Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνουμε ότι:
- Οι συγκεκριμένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής για εργασία με δικαιώματα και προσιτή ενεργεία, με σεβασμό στο περιβάλλον. Αντιθέτως, συνδέονται με την πολιτική απορρύθμισης, ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης του ενεργειακού κλάδου. Το μόνο που εγγυώνται είναι η υψηλή κερδοφορία σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με την αρωγή γενναιόδωρων κρατικών επιδοτήσεων.
- Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις ως προς τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν στα οικοσυστήματα των ορεινών μας όγκων. Επιπτώσεις σοβαρές και ανεπανόρθωτες σε μια από τις πλέον παρθένες περιοχές της χώρας μας που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και σε όλο το ανθρωπογενές, ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Με βάση τα παραπάνω δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη επένδυση και απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία υλοποίησης των έργων.
Καλούμε του μαζικούς φορείς του τόπου μας, τα εργατικά σωματεία, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς, του συνδημότες μας συνολικά, τους όμορους Δήμους και τους φορείς τους, να πούμε συλλογικά ένα βροντερό ΟΧΙ στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια
Καναλάκι 26/03/2022 Για την Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας
ΙΣΤΟΡΙΑ
Γνωρίζετε ότι η φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» συνδέεται με την Πάργα;

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» και η σύνδεσή της με την Πάργα
Η φράση «θα σου μάθω πόσα απίδια βάζει ο σάκος» χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα όταν κάποιος θέλει να δείξει ότι γνωρίζει την αλήθεια ή ότι πρόκειται να αποδείξει σε κάποιον τα πραγματικά δεδομένα. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με μία από τις επικρατέστερες λαογραφικές εκδοχές, η προέλευσή της συνδέεται άμεσα με την ιστορία της Πάργας κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας.
Η Πάργα πέρασε υπό την κυριαρχία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας στα τέλη του 14ου αιώνα και παρέμεινε, με μικρές διακοπές, ένα από τα σημαντικότερα ενετικά προπύργια της Ηπείρου για περισσότερους από τέσσερις αιώνες. Η στρατηγική της θέση στην είσοδο του Ιονίου την καθιστούσε πολύτιμο εμπορικό και αμυντικό κέντρο, ενώ οι κάτοικοί της απολάμβαναν ορισμένα προνόμια που δεν συναντούσε κανείς εύκολα σε άλλες υπόδουλες ελληνικές περιοχές.
Τα προνόμια των Παργινών επί Ενετοκρατίας
Σύμφωνα με ιστορικές και λαογραφικές πηγές, οι Βενετοί είχαν αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στους κατοίκους της Πάργας. Κάθε οικογένεια λάμβανε ετησίως ποσότητα αλατιού, ενώ σε ορισμένες γιορτές προσφέρονταν γεύματα, τηγανίτες και γλυκίσματα. Παράλληλα, την εποχή που ωρίμαζαν τα αχλάδια – γνωστά τότε ως απίδια – οι κάτοικοι είχαν το δικαίωμα να γεμίζουν έναν υφασμάτινο σάκο συγκεκριμένων διαστάσεων με τους καρπούς που διέθετε η ενετική διοίκηση.
Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι με το πέρασμα των χρόνων τα περισσότερα από αυτά τα προνόμια σταδιακά καταργήθηκαν. Η μοναδική παροχή που διατηρήθηκε ήταν η ετήσια διανομή των αχλαδιών, η οποία αποτελούσε πλέον ένα από τα ελάχιστα δικαιώματα που είχαν απομείνει στους κατοίκους της Πάργας.
Όταν τα απίδια δεν έφταναν για όλους
Κάθε χρόνο οι Παργινοί συγκεντρώνονταν έξω από το διοικητήριο της πόλης, περιμένοντας τη σειρά τους για να παραλάβουν τα αχλάδια. Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φορές που η διαθέσιμη ποσότητα δεν επαρκούσε για όλους. Τότε ξεκινούσαν έντονες διαμαρτυρίες και καβγάδες.
Οι κάτοικοι που δεν προλάβαιναν να πάρουν τη μερίδα τους κατηγορούσαν όσους είχαν εξυπηρετηθεί πρώτοι ότι χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερους σάκους από τους προβλεπόμενους, με αποτέλεσμα να παίρνουν περισσότερα απίδια και να στερούν την ποσότητα που αναλογούσε στους υπόλοιπους.
«Πόσα απίδια βάζει ο σάκος»
Για να λυθούν οι διαφωνίες, οι υπεύθυνοι της ενετικής διοίκησης ήταν αναγκασμένοι να ελέγχουν έναν προς έναν τους σάκους, μετρώντας το μέγεθός τους ώστε να διαπιστώσουν αν όλοι ήταν ίδιοι και πόσα αχλάδια μπορούσαν πραγματικά να χωρέσουν.
Από αυτή ακριβώς τη διαδικασία, σύμφωνα με την επικρατέστερη παράδοση, γεννήθηκε η γνωστή φράση «θα σου μάθω πόσα απίδια βάζει ο σάκος», η οποία πέρασε στη λαϊκή γλώσσα για να δηλώσει ότι κάποιος θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ή ότι θα αποκαλυφθεί ποιος έχει δίκιο.
Ιστορία ή λαογραφική παράδοση;
Η συγκεκριμένη εκδοχή καταγράφεται σε έργα λαογραφίας και επαναλαμβάνεται από αρκετούς μελετητές της ελληνικής παράδοσης, ενώ αναφέρεται και σε ιστορικές αναφορές που σχετίζονται με την Πάργα. Παρά ταύτα, δεν υπάρχουν πρωτογενή αρχειακά έγγραφα που να αποδεικνύουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι η φράση γεννήθηκε από το συγκεκριμένο περιστατικό. Για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζεται κυρίως ως λαογραφική παράδοση, η οποία όμως έχει επικρατήσει ως η γνωστότερη ερμηνεία της έκφρασης.
Η Πάργα και η ζωντανή ιστορία της
Είτε πρόκειται για ιστορικό γεγονός είτε για παράδοση που πέρασε από γενιά σε γενιά, η ιστορία αυτή αναδεικνύει ακόμη μία πτυχή της μακραίωνης σχέσης της Πάργας με τη Βενετία. Η πόλη εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διατηρεί έντονα τα ίχνη της ενετικής παρουσίας μέσα από το κάστρο, την αρχιτεκτονική, τα ιστορικά μνημεία και τις αφηγήσεις που συνοδεύουν την πολιτιστική της κληρονομιά, υπενθυμίζοντας ότι πολλές φορές ακόμη και οι πιο συνηθισμένες ελληνικές εκφράσεις κρύβουν πίσω τους ιστορίες αιώνων.
Δημος Παργας
Δήμος Πάργας και Πρεσβεία της Κίνας ενώνουν δυνάμεις για τουρισμό, πολιτισμό και ανάπτυξη

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πάργας και της Πρεσβείας της Κίνας
Σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Δημαρχείο Πάργας, όπου ο Δήμαρχος Πάργας υποδέχθηκε τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Φανγκ Τσίου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διεθνών σχέσεων και της προώθησης συνεργασιών με αναπτυξιακή προοπτική.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής Πρέβεζας Σπυρίδων Κυριακής, αντιπροσωπεία της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Πάργας Αλέξανδρος Δημοπούλος και Βασίλειος Γκίζας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πάργας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα, οι νέες τεχνολογίες, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η προώθηση τοπικών προϊόντων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των πολιτιστικών και τουριστικών δεσμών, καθώς και στη διερεύνηση συνεργασιών που μπορούν να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την αξιοποίηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πάργας και της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το οποίο δημιουργεί το πλαίσιο για την ανάπτυξη κοινών δράσεων στους παραπάνω τομείς.
Παράλληλα, συζητήθηκε η προοπτική αδελφοποίησης του Δήμου Πάργας με αντίστοιχο Δήμο της Κίνας, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων φιλίας, την ανταλλαγή εμπειριών και την ανάπτυξη συνεργασιών που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με κοινή βούληση για τη διατήρηση μιας στενής και ουσιαστικής συνεργασίας, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Η Δημοτική Αρχή χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη, επισημαίνοντας ότι ενισχύουν την εξωστρέφεια του Δήμου Πάργας, δημιουργούν γέφυρες συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα και συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής ως ενός σύγχρονου και δυναμικού προορισμού με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές.
























