Connect with us

ΦΑΓΗΤΟ

Οι 8 πιο νόστιμοι συνδυασμοί γεύσεων

Published

on

Αν νομίζετε ότι ο καλύτερος συνδυασμός γεύσεων είναι αυτός του ψωμιού με το βούτυρο και τη μαρμελάδα, τότε σας παρουσιάζουμε άλλους 8 συνδυασμούς που σίγουρα δε θα σας αφήσουν ασυγκίνητους…

Αυγά με bacon

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να ξεκινήσει καλύτερα την ημέρα μας, από ένα πιάτο με αυγά και bacon. Εντάξει, ίσως μαζί με ένα ποτήρι καφέ. Η πρωτεϊνη των αυγών και το υπέροχο λίπος του bacon κάνουν έναν ασυναγώνιστο συνδυασμό για να ξεκινήσετε τη μέρα σας (και να τη συνεχίσετε και να την κλείσετε…). Αξίζει εδώ να σημειωθεί βέβαια, ότι το bacon συνδυάζεται άψογα και με τις περισσότερες τροφές, ακόμα και τις γλυκιές (όπως τα pancakes με maple syrup).

Βούτυρο και ποπ κορν

Τα ποπ κορν ανακαλύφθηκαν από τους ιθαγενείς Αμερικάνους και έγιναν ιδιαίτερα διάσημα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, μετά το 1929 δηλαδή, επειδή ήταν μια πολύ φθηνή τροφή. Σήμερα προτιμώνται στις κινηματογραφικές αίθουσες, αν και η τιμή τους είναι εξαιρετικά ακριβή. Ο συνδυασμός του βουτύρου και των ποπ κορν δημιούργησε μια ακαταμάχητη γεύση φερμένη από τον παράδεισο, που σε κερδίζει ακόμα κι από το άρωμά της, πριν καν αγγίξει τον ουρανίσκο.

Πίτσα και μπίρα

Μπορεί αυτός ο συνδυασμός να ακούγεται σαν το ιδανικό σνακ για να συνοδέψουν οι άνδρες έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός που αγαπούν γυναίκες και άνδρες. Η λιπαρότητα μιας πίτσας «ξεπλένεται» ιδανικά από μια παγωμένη μπίρα. Προσοχή όμως, γιατί όσο παραδεισένιος κι αν είναι αυτός ο συνδυασμός, σίγουρα εφευρέθηκε από τον… Διάβολο.

Αλάτι και πιπέρι

Πολύ βασικός συνδυασμός, που πιθανώς να μην είχατε σκεφτεί ποτέ μέχρι τώρα. Η χρήση του αλατοπίπερου είναι τόσο δεδομένη σήμερα, που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ ένα πιάτο φαγητό χωρίς αλάτι και πιπέρι. Για σκεφτείτε το όμως λίγο. Ποιος θα το άντεχε;

Burger και τηγανητές πατάτες

Ακόμα ένας διαβολικός συνδυασμός που σε κάνει να πετάς στα ουράνια από απόλαυση κι ευχαρίστηση. Αν και η έννοια της τηγανητής πατάτας χρονολογείται περίπου από το 1600-1700, η φήμη της εκτοξεύθηκε μόλις ξεκίνησε να πωλείται σε αλυσίδες fast food. Πολύ σύντομα άρχισαν να συνδυάζονται «σαν γεύμα» με τα burgers κι ο συνδυασμός έγινε αξεπέραστος.

Μακαρόνια και κιμάς

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στη Νέα Υόρκη, ενώ άλλοι λένε ότι ξεκίνησε από την Ιταλία. Σε αυτή την περίπτωση η καταγωγή αυτού του συνδυασμού δεν έχει καμία απολύτως σημασία, αφού ένα πιάτο με μακαρόνια και κόκκινο κιμά θα σας στείλει στα ουράνια.

Τυρί και κρασί

Ο υπέροχος αυτός συνδυασμός του κρασιού με το τυρί συνεχίζει χρόνια τώρα να προσφέρει στιγμές απόλαυσης στους απανταχού οινόφιλους. Η λιπαρότητα και η αλμύρα του τυριού και η ήπια στυφή ή ξηρή γεύση ενός κρασιού αποτελούν έναν μοναδικό συνδυασμό που δεν θα βαρεθούμε ποτέ να δοκιμάζουμε.

Γάλα και μπισκότα

Νομίζετε ότι μόνο τα παιδιά τρελαίνονται για γάλα με μπισκότα; Μάλλον κάνετε μεγάλο λάθος! Ρωτήστε όποιον ενήλικο θέλετε, από 18 μέχρι 118 ετών και θα δείτε ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός γεύσεων είναι μια διαχρονική αξία, που δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Είτε βρέχετε τα μπισκότα στο γάλα, είτε απλά τα συνδυάζετε, σε κάθε περίπτωση αυτή η μίξη θα μας θυμίζει πάντα τα παιδικά χρόνια της ανεμελιάς. Και για αυτό θα την αναζητάμε πάντα…

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]

 

ΦΑΓΗΤΟ

Παιδιά από την Αμερική δοκιμάζουν ελληνικό φαγητό και είναι ό,τι πιο γλυκό έχουμε δει (Βίντεο)

Published

on

Continue Reading

ΗΠΕΙΡΟΣ

Μπλατσαριά ή μπατσαριά

Published

on

Η Μπλατσαριά είναι μια από τις πιο γνωστές ηπειρώτικες πίτες, με βάση ένα μείγμα από άγρια χορταρικά της εποχής με φέτα, ανάμεσα σε δύο στρώματα από πλούσιο χυλό με βάση το καλαμποκάλευρο. Το μείγμα αυτό, με το ψήσιμο γίνεται μια απολαυστικά τραγανή κρούστα με χρυσαφένιο χρώμα, καθώς οι κόκκοι του καλαμποκάλευρου που πέφτει σκέτο πάνω στην πίτα  χαρίζουν μιαν συγκλονιστική αντίθεση μαλακού-τραγανού σε κάθε μπουκιά.

Την μπλατσαριά – και στις δυό εκδοχές της, την κλασική και την βλάχικη – παρασκευάζει ο Βασίλης Κατσούπας στο εστιατόριό του Κανέλα και Γαρύφαλλο στη Βίτσα των Ζαγοροχωρίων.

 

Κλασική Μπλατσαριά ή μπατσαριά

 

Για τη ζύμη

800 γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι, κατά προτίμηση το λευκό από παλιές ποικιλίες

200 γρ. σταρένιο αλεύρι

λίγο νερό, αλάτι, λάδι

προαιρετικά για πιο τραγανή ζύμη 1 αυγό

 

Για τη γέμιση

1,5 κιλό σπανάκι και σέσκουλο, πλυμένα, καλά στεγνωμένα και ψιλοκομμένα

2 φλυτζάνια λάπατα ή τσουκνίδα, όσο μεγαλύτερη ποικιλία τόσο καλύτερη γεύση

2 φλυτζάνια ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια

½ φλυτζάνι ψιλοκομμένο πράσσο

2 φλυτζάνια ψιλοκομμένα άνιθος, δυόσμος και μαΐντανός σε ίσες αναλογίες

250 γρ. φέτα τρίμμα, κατά προτίμηση γίδινη

1 φλυτζάνι λάδι

 

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά κι αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα τουλάχιστον.

Ανακατεύουμε όλα τα χόρτα και μυρωδικά σε μια λεκάνη, περιχύνουμε με το μισό λάδι, αλατο-πιπερώνουμε ελαφριά, προσθέτουμε τη μισή φέτα και χειροτρίβουμε να μαλακώσουν τα χόρτα και να ομογενοποιηθεί το υλικό.

Λαδώνουμε λίγο ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ., ανοίγουμε τα 3/4 της ζύμης σε  χοντρό φύλλο με τον πλάστη κι απλώνουμε έτσι ώστε να μην εξέχει καθόλου ζύμη από το χείλος του ταψιού. Απλώνουμε τη γέμιση για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

Αραιώνουμε το υπόλοιπο ζυμάρι με λίγο νερό και περιχύνουμε την πίτα σποραδικά, δεν θέλουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.Τρίβουμε το υπόλοιπο τυρί από πάνω και ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι.Ψήνουμε στους 180ο για 45-50 λεπτά της ώρας. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με λίγο

Continue Reading

Tips

Ποιες τροφές πρέπει να πλένετε ΠΑΝΤΑ και ποιες να μην πλένετε ΠΟΤΕ

Published

on

Από την παιδική ηλικία, μαθαίνουμε να πλένουμε ό,τι πρόκειται να φάμε. Ωστόσο, πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μερικές φορές αυτή η συνήθεια κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Το να πλένετε ορισμένες τροφές οδηγεί στην εξάπλωση βακτηρίων και σε πολλές άλλες αρνητικές συνέπειες.

Η ομάδα του Bright Side συγκέντρωσε πέντε παραδείγματα τροφών που πρέπει πάντα να πλένετε και άλλα τόσα που απαγορεύεται να πλένετε.

Ποιες τροφές να μην πλένετε ΠΟΤΕ

  1. Αυγά: Μια ειδική ουσία τοποθετείται συχνά στα αυγά για να τα προστατεύει από τη μόλυνση από τα βακτηρίδια. Το νερό καταστρέφει αυτή την προστασία, επομένως δεν πρέπει να πλένετε αυγά.
  2. Κοτόπουλο: Τα βακτήρια στο φρέσκο κοτόπουλο είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας. Το πιο γνωστό από όλα είναι η σαλμονέλα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν από το μαγείρεμα βοηθά στην επίλυση αυτού του προβλήματος, αλλά δεν είναι αλήθεια. Όταν πλένετε το κοτόπουλο, το νερό που χρησιμοποιείτε βοηθά τα βακτηρίδια να εξαπλωθούν στα χέρια σας και στον νεροχύτη της κουζίνας. Εάν αρχίσετε να το μαγειρεύετε αμέσως, όλα τα βακτηρίδια θα πεθάνουν. Σύμφωνα με τους καλύτερους σεφ, είναι καλύτερο να βράζετε το κοτόπουλο δύο φορές: μετά το βράσιμο του νερού για πρώτη φορά, θα πρέπει να αλλάξετε το νερό και να συνεχίσετε να βράζετε.
  3. Κρέας: Όπως και το κοτόπουλο, δεν πρέπει να πλένετε το νωπό κρέας (βοδινό, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί), επειδή το πλύσιμο βοηθά τα βακτηρίδια να εξαπλωθούν στον νεροχύτη της κουζίνας και στα χέρια σας. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τα βακτήρια μαγειρεύοντας σε επαρκώς υψηλή θερμοκρασία. Συμβουλή: Πριν από το μαγείρεμα, χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες για να αφαιρέσετε τους χυμούς του κρέατος από την επιφάνεια του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε σαπούνι και ζεστό νερό για να πλύνετε τα χέρια σας.
  4. Ζυμαρικά: Και όμως, κάποιοι πλένουν τα ζυμαρικά! Οι σεφ πιστεύουν ότι το πλύσιμο ζυμαρικών είναι… έγκλημα, επειδή το νερό αφαιρεί το άμυλο που βοηθά στην απορρόφηση της σάλτσας πιο αποτελεσματικά. Μπορείτε να πλύνετε τα ζυμαρικά μόνο μετά το μαγείρεμα σε περίπτωση που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτα.
  5. Μανιτάρια: Μην κρατάτε τα μανιτάρια κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα και μην τα μουλιάζετε. Ο λόγος; Απορροφούν πολύ καλά το νερό. Είναι καλύτερο να τα ξεπλύνετε πολύ γρήγορα και να τα στεγνώσετε με χαρτοπετσέτα. Θα πρέπει να το κάνετε μόνο πριν το μαγείρεμα. Διαφορετικά, θα χαλάσουν και θα χάσουν την ελαστικότητά τους.

Ποιες τροφές πρέπει να πλένετε ΠΑΝΤΑ

  1. Φρούτα και λαχανικά με βρώσιμη φλούδα: Αν δείτε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά με βρώσιμη φλούδα είναι καθαρά και λαμπερά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τα πλένετε στο σπίτι. Επιβάλλεται να τα πλένετε πάντα! Μην χρησιμοποιείτε, όμως, σαπούνι. Αρκεί άφθονο νερό για να καθαρίσουν. Στη συνέχεια απλά στεγνώστε τα με χαρτοπετσέτα.
  2. Κονσέρβες: Τα βακτήρια δεν μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό, χάρη στο καπάκι. Αλλά θα το κάνουν σίγουρα, αν δεν πλύνετε το εξωτερικό της κονσέρβας, προτού την ανοίξετε.
  3. Φρούτα και λαχανικά με μη βρώσιμη φλούδα: Ανεξάρτητα από το πόσο καλά ξεφλουδίζετε αυτά τα τρόφιμα, τα βακτήρια από την φλούδα θα φτάσουν ούτως ή άλλως στην βρώσιμη σάρκα τους. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να πλένετε τις μπανάνες, τα πεπόνια, τα καρπούζια και άλλα παρόμοια φρούτα και λαχανικά πριν τα φάτε.
  4. Ξηροί καρποί: Πρέπει πάντα να τους πλένετε, ακόμη και αν είναι ξεφλουδισμένοι. Ποτέ δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πού αποθηκεύτηκαν και πώς μεταφέρθηκαν. Εκτός αυτού, το πλύσιμο βοηθά να απαλλαγείτε από το φυτικό οξύ που περιέχουν οι φρέσκοι ξηροί καρποί. Χρησιμοποιείται για την προστασία των ξηρών καρπών από τα παράσιτα, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει το ανθρώπινο σώμα.
  5. Αποξηραμένα φρούτα: Αυτό το είδος φαγητού θεωρείται ως ένα από τα πιο βρώμικα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα φρούτα που πωλούνται “με το κιλό”. Ακόμα κι αν αγοράσατε αποξηραμένα φρούτα μέσα σε ένα ωραίο πακέτο, πρέπει πρώτα να τα ξεπλύνετε ή ακόμα και να τα μουλιάσετε για λίγες ώρες.

https://brightside.me

Continue Reading

Η εφημεριδα της Παργας

April 2026
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ5 months ago

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 years ago

Η ζώνη του Κόκκορη έσφιξε τον Πήγασο και έστειλε την Πάργα στην 3η θέση!

ΠΑΡΓΑ12 months ago

Ανέφικτη στις παρούσες συνθήκες η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάργας σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Πάργα: το 60% των καταλυμάτων θα ανοίξουν το Πάσχα

ΑΓΙΑ2 weeks ago

Υπογράφουμε τώρα ενάντια στα αιολικά πάρκα στην Πάργα

  Κείμενο υπογραφών πολιτών ενάντια στα «αιολικά πάρκα» ισχύος 84 (2Χ42)MW στις «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ» και «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ» της Δ.Ε. Πάργας, του Δήμου...

ΑΓΙΑ4 weeks ago

Μαζική συνέλευση στην Αγιά κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Μαζική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αγιά Πάργας με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χωριό. Η συνέλευση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού...

Δημος Παργας1 month ago

Κάλεσμα προς τον κ. Γκούμα για δημόσια συγγνώμη και αποκατάσταση

Σχετικά με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του κ. Γκούμα, ο οποίος άλλωστε τους συνηθίζει, περί δήθεν ψευδών...

ΑΠΟΨΕΙΣ1 month ago

Ανακοίνωση της παράταξης «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ» για πρόγραμμα INTERREG στον Δήμο Πάργας

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου 2026 εξέδωσε η παράταξη «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ». Σύμφωνα με...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 month ago

Αγώνας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα τη Δευτέρα 17:00 στην Πάργα

Τη Δευτέρα η ομάδα μας αντιμετωπίζει σε φιλικό παιχνίδι τον ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας. Ο αγώνας έχει...

ανεμογεννήτριες στην Αγιά ανεμογεννήτριες στην Αγιά
ΑΓΙΑ1 month ago

«Όχι» του Δήμου Πάργας στη μελέτη για ανεμογεννήτριες στην Αγιά

Με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας γνωμοδότησε αρνητικά στη μελέτη περιβάλλοντος για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση Περίβλεπτον, στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ