Connect with us

ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιστολή προς τους μαθητές για τη 28η Οκτώβρη

Published

on

Αγαπητέ μαθητή, αγαπητή μαθήτρια,

Αυτές τις μέρες, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτώβρη, θα ακούσεις διάφορους λόγους  περί “εθνικής” ομοψυχίας και ενότητας όλων των Ελλήνων, για τον “κοινό” αγώνα και την αντίσταση απέναντι στον κατακτητή, για τους “τρελούς” σαν τον Χίτλερ που κάνουν πολέμους και αιματοκυλούν “χωρίς λόγο και αιτία” τους λαούς. Τα τηλεοπτικά κανάλια και το διαδίκτυο θα γεμίσουν από εμβριθείς αναλύσεις “ειδικών” για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας δήθεν από τον ρωσικό χειμώνα (!!). Δημοσιογράφοι και αναλυτές θα μιλήσουν για την απόβαση των Αγγλογάλλων στη Νορμανδία  που απελευθέρωσε τάχα την Ευρώπη.

Μην καταπίνεις αμάσητο ό,τι σου λένε! Διάβασε με προσοχή τα ιστορικά γεγονότα και μάθε την επιστημονική αλήθεια για το ποιους συμφέρει η ενίσχυση του φασισμού που αιματοκύλισε τους λαούς. Σκέψου, συζήτησε, προβληματίσου!

Λένε: Όλοι οι Έλληνες αντιμετώπισαν ενωμένοι τους κατακτητές.

Και η αλήθεια είναι ότι : Όλοι οι Έλληνες ΔΕΝ αντιμετώπισαν ενωμένοι τον κατακτητή. Η ελληνική κυβέρνηση για παράδειγμα, μόλις οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα, εγκατέλειψε τη χώρα και κατέφυγε στο Κάιρο. Οι Γερμανοί είχαν ντόπιους συνεργάτες, τους χίτες και τους ταγματασφαλίτες, οι οποίοι γίνονταν κουκουλοφόροι και κατέδιδαν όσους Έλληνες αγωνίζονταν εναντίον των ναζί.

Είναι αυτοί τους οποίους οι χρυσαυγίτες αναγνωρίζουν ως προγόνους τους – και πράγματι είναι – και τους υμνούν ως ήρωες (!!) ενώ και οι ίδιοι ενεργούν παρόμοια σήμερα. Το παίζουν πατριώτες και Ελληναράδες αλλά η μόνη τους έγνοια είναι η προστασία των συμφερόντων των αφεντικών τους, εφοπλιστών και βιομηχάνων.

Γι’ αυτό ζητάνε να έχουν φοροαπαλλαγές οι εφοπλιστές και πριν λίγο διάστημα απειλούσαν τους εργαζόμενους στην ζώνη του Περάματος να κάτσουν στα αυγά τους και να μην διεκδικούν καλύτερους μισθούς. Θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού. Να μην τα βάλει με τους πραγματικά υπεύθυνους, τους καπιταλιστές και το κράτος που τους στηρίζει. Γι’ αυτό τα βάζουν με τους πρόσφυγες, ότι τάχα αυτοί φταίνε για την ανεργία.

Σκέψου και μόνος σου: Γιατί ενισχύεται σήμερα ο φασισμός, η ακροδεξιά στην Ευρώπη; Ρίχνουν την ευθύνη στους πρόσφυγες για να κρύψουν την πραγματική αιτία, αφού παρόμοια αντεργατικά μέτρα παίρνονται σε μια σειρά ισχυρές χώρες της Ευρώπης χωρίς μνημόνια.  Τα μέτρα αυτά που κόβουν μισθούς και καταργούν εργασιακά δικαιώματα, είναι απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να έχουν φθηνούς εργαζόμενους. Γι’ αυτό οι κυβερνήσεις, παίρνουν σκληρά μέτρα κατά των λαών, γι’ αυτό ο πρωθυπουργός συναγελάζεται με τον Τραμπ, παραχωρεί βάσεις, υπογράφει συμφωνίες για να αρμενίζουν τα πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Γι’ αυτό μας μιλάνε για μια “δίκαιη” ανάπτυξη που θα έρθει και θα σωθούμε όλοι. Αλήθεια, δίκαιη για ποιον; Τι περιμένει η ανάπτυξη για να έρθει; Τι ζητούν οι επενδυτές για να επενδύσουν; Μα φυσικά να γίνουν οι εργαζόμενοι πιο φτηνοί, να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς δικαιώματα. Σε όλους αυτούς τους κλάδους που σήμερα γνωρίζουν ανάπτυξη (π.χ τουρισμός) τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι; Μήπως αυξήθηκαν οι μισθοί τους; Ή μήπως δουλεύουν για ελάχιστα χρήματα, λίγους μήνες το χρόνο, δεκάωρα και δωδεκάωρα;

Λένε: ο Χίτλερ ήταν ένας τρελός, ένας ψυχοπαθής που προκάλεσε έναν πόλεμο με εκατομμύρια νεκρούς.

Και η αλήθεια είναι ότι: Δεν ήταν ο Χίτλερ ένας τρελός. Δεν ήταν ένας ψυχοπαθής που αιματοκύλισε την Ευρώπη. Εκτός κι αν πιστεύεις ότι επιχειρηματικοί κολοσσοί σαν τη “Ford”, την “IBM”, τη “General Motors”, τη “Thyssenkrupp”, ήταν τόσο ανόητοι ώστε να δίνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε έναν τρελό! Ναι! Όσο κι αν σου φαίνεται απίστευτο, αυτές οι εταιρείες χρηματοδοτούσαν τους ναζί. Γιατί οι πόλεμοι δε γίνονται από τρέλα ούτε από ψυχοπάθεια. Κάθε άλλο μάλιστα! Γίνονται για το μοίρασμα των αγορών μεταξύ των καπιταλιστών και των κρατών που τους στηρίζουν.

Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Δεν βομβαρδίζουν τη Συρία ή το Ιράκ γιατί τους πήρε ο πόνος για τη δημοκρατία ούτε βέβαια για τους τζιχαντιστές (αφού οι ίδιοι τους δημιούργησαν). Βομβαρδίζουν τους λαούς για τα οικονομικά συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων, για να μοιράζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι τις πηγές ενέργειας, τον ορυκτό πλούτο.

Λένε : ένας δικτάτορας, ο Ιωάννης Μεταξάς, είπε το ΟΧΙ.

Και η αλήθεια είναι ότι : το ΟΧΙ το είπε στην πράξη ο λαός. Ο δικτάτορας Μεταξάς το μόνο που ζητούσε ήταν “να πέσουν μερικές τουφεκιές για την τιμή των όπλων”. Ο λαός, μέσα από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ οργάνωσε την μεγαλειώδη εθνική αντίσταση. Οι νέοι, που ήταν τότε στην ηλικία σου, οργανώθηκαν στην ΕΠΟΝ και κατάφεραν αυτό που πολλοί τότε θεωρούσαν αδύνατο. Να τα βάλουν με έναν ισχυρότερο αντίπαλο και να τον νικήσουν.

Χάρη στις δράσεις αλληλεγγύης (συσσίτια) του ΕΑΜ που είχε σαν ιδρυτικό στόχο να απελευθερωθεί η Ελλάδα από ντόπιους και ξένους δυνάστες και να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του, σώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από την πείνα και το θάνατο. Χάρη στην αγωνιστική συμβολή του καταφέρθηκαν καίρια χτυπήματα στους εισβολείς ενώ παράλληλα εμποδίστηκε η επιστράτευση χιλιάδων Ελλήνων εργατών στα ναζιστικά κάτεργα της Γερμανίας.

Λένε: οι συμμαχικές μας χώρες ΗΠΑ-Μ. Βρετανία – Γαλλία απελευθέρωσαν την Ευρώπη με την απόβαση στη Νορμανδία.

Και η αλήθεια είναι ότι : Στα σχολικά βιβλία δεν θα σου πουν για το ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του ναζισμού-φασισμού. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια, έφτασαν οι ανθρώπινες απώλειες της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν θα σου πουν ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία άνοιξαν το δεύτερο μέτωπο (απόβαση στη Νορμανδία) στην Ευρώπη το 1944 για να προλάβουν την απελευθερωτική πορεία του Κόκκινου Στρατού.

Δεν θα σου πουν ότι την 1η Μάη του 1945 η σημαία της ΕΣΣΔ κυμάτισε στο Βερολίνο. Αυτή η σημαία έσερνε μαζί της το τίμημα 20 εκατομμυρίων νεκρών σοβιετικών πολιτών.

Η 28η Οκτωβρίου έχει και σήμερα νόημα και περιεχόμενο.

Ποιο είναι αυτό; Είναι η οργανωμένη δύναμη του λαού που αντιστάθηκε και νίκησε, αποδεικνύοντας ότι κανένας κατακτητής δεν είναι παντοδύναμος, κανένας δυνάστης -είτε έξω από τη χώρα είτε στο εσωτερικό της- δεν είναι τόσο δυνατός ώστε να νικήσει τον οργανωμένο λαό.

Το ΟΧΙ είναι και σήμερα καθήκον και υποχρέωσή μας. Σου ζητούν να σκύψεις το κεφάλι, “γιατί δεν μπορείς να κάνεις τίποτα”, γιατί “δεν έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες”, γιατί “άλλοι αποφασίζουν”, γιατί “πρέπει να κοιτάς τον εαυτό σου και τα μαθήματά σου” ή γιατί “σε λίγα χρόνια όλα θα φτιάξουν και θα ζήσεις ζωή χαρισάμενη”.

Σήμερα, τιμάμε το ΟΧΙ του 1940 παλεύοντας για τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη μόρφωση, στην Υγεία, στον ελεύθερο χρόνο. Ψάξε μόνος σου, ρώτα και μάθε την αλήθεια για το ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση. Αγωνίσου να ζωντανέψεις τη νέα αντεπίθεση και αντίσταση της δικής σου εποχής. Μην επιλέξεις την απάθεια και τη σιωπή για όλα όσα γίνονται για σένα, χωρίς εσένα. Τίποτα δε χαρίζεται. Όλα κατακτιούνται με αγώνες.

 

Να θυμάσαι τη ρήση του Μπρεχτ:

“Όποιος αγωνίζεται μπορεί και να χάσει, όποιος δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει”».

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Η ανάρτηση ή αναδημοσίευση ενός άρθρου ΔΕΝ συνεπάγεται και με την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "PARGA NEWS"Αύγουστος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

COVID-191 ώρα ago

Κορονοϊός: 203 νέα κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Καναλλάκι3 ώρες ago

Ο μαγευτικός Αχέροντας και οι μύθοι που τον συνοδεύουν

Πρέβεζα8 ώρες ago

Πρέβεζα : Πρόστιμο 10χιλ. ευρώ και σφράγισμα καταστήματος

COVID-1919 ώρες ago

Εστίαση: Εξετάζεται περιορισμός ωραρίου μέχρι τις 11 το βράδυ

COVID-191 ημέρα ago

Τρία κρούσματα στην Πρέβεζα και δύο στα Γιάννινα δίνει ο ΕΟΔΥ

ΑΠΟΨΕΙΣ1 ημέρα ago

Χρειαζόμαστε νοσηλευτές, όχι παπάδες

COVID-192 ημέρες ago

Τέλος και στα «ορθάδικα» – Τα νέα μέτρα για μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης.

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ2 ημέρες ago

Tαξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποφεύγεται η Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Μείωση τελών σύνδεσης στο δίκτυο Βιολογικού Καθαρισμού αποφάσισε ο Δήμος Πάργαςκατά 40%

Καναλλάκι2 ημέρες ago

Κώστας Μπάρκας: Ερώτηση στη Βουλή για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών στις σχολικές μονάδες του Δήμου Πάργας

ΕΡΕΥΝΕΣ2 έτη ago

Ποια η διαφορά εθνικότητας και υπηκοότητας

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Η Αναστασία Γιούσεφ με μαύρο μπικίνι σε παραλία της Πάργας

ΠΑΡΓΑ3 μήνες ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ4 μήνες ago

Διακοπές στην Ελλάδα μετά τον Κορωνοϊό|Πρώτη η Κέρκυρα, 4η η Πάργα

ΠΑΡΓΑ11 μήνες ago

Πάργα :24 χρόνια από την μεγάλη πλημμύρα (εικόνες)

ΙΣΤΟΡΙΑ2 έτη ago

ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ Η ΣΗΜΑΙΑ… …έχει χρώμα βαυαρικό και στην άκρη χαραγμένο τον εγγλέζικο σταυρό

ΕΡΕΥΝΕΣ2 έτη ago

30 μαγευτικές φωτογραφίες από την Ελλάδα την Άνοιξη

sex2 έτη ago

36 στάσεις στο σεξ που πρέπει να δοκιμάσεις στην ζωή σου

ΠΑΡΓΑ5 μήνες ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΑΠΟΨΕΙΣ10 μήνες ago

Γαλλικό περιοδικό Marianne: Στα «7 καθάρματα» της κρίσης ο Καραμανλής

Δημοφιλή