Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεσσαλονίκη και ΔΕΘ: Αστυνομοκρατία, ταλαιπωρία και το ερώτημα «ποιον τελικά προστατεύουν;»

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Έντονο προβληματισμό προκαλούν για ακόμη μία χρονιά στη Θεσσαλονίκη τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας ενόψει της ΔΕΘ, με το κέντρο της πόλης να προετοιμάζεται για περιορισμούς, ισχυρή αστυνομική παρουσία και αυξημένη κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Κάτοικοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους, θέτοντας το ερώτημα αν η έκταση των μέτρων είναι ανάλογη με τις πραγματικές ανάγκες και ποιον τελικά εξυπηρετεί.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η παρουσία χιλιάδων αστυνομικών, με αναφορές για περίπου 5.000 έκτακτα αποσπασμένους ενόψει της ΔΕΘ. Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τις συνεχείς μετακινήσεις αστυνομικών δυνάμεων και την αναστάτωση στο κέντρο, δημιουργεί για πολλούς κατοίκους την αίσθηση μιας πόλης που για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο λειτουργεί υπό καθεστώς ιδιαίτερα αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

Παράλληλα, περιγράφεται μια Θεσσαλονίκη που σταδιακά αδειάζει. Φοιτητές επιλέγουν να επιστρέψουν στα πατρικά τους, ενώ αρκετοί κάτοικοι που έχουν τη δυνατότητα εγκαταλείπουν προσωρινά το κέντρο για τη Χαλκιδική ή άλλους προορισμούς. Στον χώρο των ταξί, επίσης, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι επαγγελματίες αποφεύγουν να εργαστούν στο κέντρο τις ημέρες της ΔΕΘ, λόγω των περιορισμών και της δυσκολίας μετακίνησης.

Το πολιτικό μήνυμα της αποχής

Η συζήτηση αποκτά και πολιτική διάσταση, με αναφορά στα εκλογικά δεδομένα της Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2023. Από 533.800 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, ψήφισαν 341.466, ενώ 192.334 δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Στα αποτελέσματα που παρατίθενται, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 112.971 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ 65.181, η Ελληνική Λύση 27.629, το ΠΑΣΟΚ 26.270, το ΚΚΕ 24.607, η ΝΙΚΗ 15.145, η Πλεύση Ελευθερίας 14.969 και το ΜέΡΑ25 περίπου 11.000 ψήφους, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωσαν συνολικά 33.082.

Advertisement

Για όσους ασκούν κριτική στο πολιτικό σύστημα, το μεγαλύτερο μήνυμα βρίσκεται στην αποχή. Οι 192.334 πολίτες που δεν πήγαν στις κάλπες ξεπερνούν κατά πολύ τις ψήφους οποιουδήποτε μεμονωμένου κόμματος, γεγονός που χρησιμοποιείται ως ένδειξη πολιτικής αποστασιοποίησης και δυσπιστίας απέναντι στο σύνολο του πολιτικού προσωπικού.

«Αφού όλα βαίνουν καλώς, γιατί τόσα μέτρα;»

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι απλό: εφόσον η επίσημη κυβερνητική εικόνα παραμένει ότι η κατάσταση στη χώρα εξελίσσεται ομαλά, γιατί απαιτείται μια τόσο εκτεταμένη κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων για την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας στη Θεσσαλονίκη;

Η κριτική δεν περιορίζεται στα μέτρα ασφαλείας. Αγγίζει συνολικά την αξιοπιστία των πολιτικών εξαγγελιών, ιδιαίτερα απέναντι σε μια κοινωνία που εμφανίζεται κουρασμένη από υποσχέσεις και ζητά άμεσα, μετρήσιμα αποτελέσματα στην καθημερινότητά της.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους νέους ανθρώπους που επιλέγουν να αναζητήσουν εργασία και προοπτικές στο εξωτερικό. Το φαινόμενο παρουσιάζεται ως μία ακόμη ένδειξη της απόστασης ανάμεσα στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ανάπτυξης και στην εμπειρία ενός τμήματος της κοινωνίας που δηλώνει ότι δεν βλέπει ουσιαστική βελτίωση στις συνθήκες ζωής του.

Οι κάτοικοι του κέντρου στο ίδιο έργο θεατές

Για όσους ζουν μόνιμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πάντως, το ζήτημα είναι πολύ πιο άμεσο. Κλειστοί δρόμοι, περιορισμοί στην κυκλοφορία, σειρήνες, αυξημένη παρουσία αστυνομικών οχημάτων και δυσκολία στις καθημερινές μετακινήσεις συνθέτουν ένα σκηνικό που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Advertisement

Και πίσω από τη γενικότερη πολιτική αντιπαράθεση παραμένει ένα πρακτικό ερώτημα: αν η ΔΕΘ αποτελεί θεσμό που υποτίθεται ότι συνδέει την πολιτική ηγεσία με την κοινωνία και την οικονομία, μπορεί αυτό να συμβαίνει όταν ένα μεγάλο μέρος της ίδιας της πόλης αισθάνεται ότι για ημέρες πρέπει απλώς να υπομένει τις συνέπειες;

Advertisement

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρόωρη αποπληρωμή χρέους: Καταγγελίες ότι τα υπερπλεονάσματα χτίστηκαν πάνω στους φόρους των πολιτών

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Πρόωρη αποπληρωμή χρέους: Στο επίκεντρο τα 13 δισ. ευρώ και τα υπερπλεονάσματα

Έντονη κριτική στην κυβερνητική επιλογή για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δημόσιου χρέους διατυπώνεται με αφορμή ποσό περίπου 13 δισ. ευρώ, με βασικό επιχείρημα ότι τα υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα προέρχονται σε σημαντικό βαθμό από τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών και θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλες ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.

Στην παρέμβαση υποστηρίζεται ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν αποτελούν χρήματα που «περισσεύουν», αλλά αποτέλεσμα μιας δημοσιονομικής πολιτικής που, όπως καταγγέλλεται, στηρίζεται στην υψηλή και άδικη φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών.

Κριτική για τα υπερπλεονάσματα

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα υπερπλεονάσματα, τα οποία παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα της αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ ταυτόχρονα τίθεται το ζήτημα των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Η θέση που διατυπώνεται είναι ότι, αντί να συσσωρεύονται σημαντικά ποσά με στόχο την πρόωρη εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και βασικών δημόσιων υπηρεσιών.

Παιδεία, Υγεία, μισθοί και συντάξεις

Μεταξύ των τομέων στους οποίους, σύμφωνα με την ίδια επιχειρηματολογία, θα μπορούσαν να διοχετευθούν τα χρήματα αναφέρονται η Παιδεία, η Υγεία, οι μισθοί και οι συντάξεις.

Advertisement

Η κριτική εστιάζει στο ότι η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως θετική εξέλιξη για τη χώρα, ενώ η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να εξεταστεί κατά πόσο μέρος των διαθέσιμων πόρων θα μπορούσε να επιστρέψει στην κοινωνία ή να κατευθυνθεί σε δημόσιες επενδύσεις.

Αιχμές κατά του πρωθυπουργού

Στην παρέμβαση διατυπώνονται παράλληλα ιδιαίτερα αιχμηρές πολιτικές αιτιάσεις σε βάρος του πρωθυπουργού, με τον ισχυρισμό ότι η επιλογή της πρόωρης αποπληρωμής εξυπηρετεί και την ενίσχυση της εικόνας της κυβέρνησης απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μάλιστα, εκφράζεται η εκτίμηση ότι πίσω από αυτή την επιλογή μπορεί να υπάρχουν και προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις για το μέλλον του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται, ωστόσο, για πολιτική αξιολόγηση και ισχυρισμό που διατυπώνεται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κριτικής και όχι για τεκμηριωμένο γεγονός.

Το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής του δημόσιου χρέους επαναφέρει έτσι στο προσκήνιο τη συζήτηση για το πώς πρέπει να αξιοποιούνται τα δημοσιονομικά πλεονάσματα: στην ταχύτερη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας ή στην ενίσχυση εισοδημάτων, δημόσιων υπηρεσιών και επενδύσεων.

Advertisement
Συνέχεια ανάγνωσης

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πυρκαγιές: Η Πυροσβεστική «δείχνει» το ηλεκτρικό δίκτυο – Η κυβέρνηση έσπευσε να υπερασπιστεί τον ΔΕΔΔΗΕ

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Στο επίκεντρο των ερευνών της Πυροσβεστικής για τις μεγάλες πυρκαγιές βρίσκεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης, την ώρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη, έσπευσε να υπερασπιστεί δημόσια τον ΔΕΔΔΗΕ, παραπέμποντας στα τελικά πορίσματα και υπογραμμίζοντας ότι μεγάλο μέρος των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια ή εμπρησμό.

Η κυβερνητική τοποθέτηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τα προκαταρκτικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, τα οποία βάζουν τις βλάβες των δικτύων ηλεκτροδότησης στο μικροσκόπιο για ένα εξαιρετικά μεγάλο μέρος των καμένων εκτάσεων.

Σχεδόν 8 στα 10 καμένα στρέμματα

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΑΕΕ που παρουσιάστηκαν από τον ΑΝΤ1, σχεδόν 8 στα 10 καμένα στρέμματα των μεγάλων πυρκαγιών αποδίδονται, σε προανακριτικό στάδιο, σε βλάβες των δικτύων ηλεκτροδότησης.

Αντίστοιχο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναφέρει ότι πυρκαγιές που συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτροδότησης αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των καμένων εκτάσεων με βάση προκαταρκτικά δεδομένα της Πυροσβεστικής.

Χρειάζεται, ωστόσο, μια σημαντική διευκρίνιση: τα στοιχεία αφορούν ποσοστό καμένης έκτασης και όχι το ποσοστό του συνολικού αριθμού των πυρκαγιών, ενώ η απόδοση των αιτίων βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προανάκρισης.

Advertisement

Η κυβέρνηση έσπευσε να πάρει θέση

Την ώρα που τα παραπάνω στοιχεία έρχονταν στη δημοσιότητα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης υποστήριξε δημόσια ότι για τα αίτια θα πρέπει να αναμένονται τα πορίσματα της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας παράλληλα ότι στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων οι φωτιές προκαλούνται από αμέλεια και, σε μικρότερο βαθμό, από εμπρησμό.

Η παρέμβαση αυτή μπορεί να εκληφθεί ως άμεση πολιτική υπεράσπιση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς έγινε πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες και ενώ η ίδια η αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής εξετάζει σοβαρά τον ρόλο του ηλεκτρικού δικτύου σε μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές.

Τι απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ

Από την πλευρά του, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει απορρίψει τη γενικευμένη απόδοση ευθυνών στο ηλεκτρικό δίκτυο. Σε επίσημη ανακοίνωσή του στις 31 Ιουλίου υποστήριξε ότι, με βάση στοιχεία του ΕΣΚΕΔΙΚ για το 2025, μόλις το 1% των περιστατικών πυρκαγιών αποδόθηκε στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Τα δύο ποσοστά, πάντως, δεν μπορούν να συγκριθούν ευθέως: το 1% που επικαλείται ο ΔΕΔΔΗΕ αφορά αριθμό περιστατικών το 2025, ενώ τα νεότερα στοιχεία της ΔΑΕΕ αφορούν καμένη έκταση από μεγάλες πυρκαγιές και βρίσκονται ακόμη σε προανακριτικό στάδιο.

Συντήρηση, προσωπικό και εργολαβίες στο επίκεντρο

Το ζήτημα ανοίγει παράλληλα μια ευρύτερη συζήτηση για την κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου, τη συντήρησή του, τις επιθεωρήσεις, την επάρκεια του τεχνικού προσωπικού και την ανάθεση κρίσιμων εργασιών σε εργολάβους.

Advertisement

Το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι τι θα δείξουν τα τελικά πορίσματα της Πυροσβεστικής και κατά πόσο οι προκαταρκτικές ενδείξεις για τον ρόλο των δικτύων ηλεκτροδότησης θα επιβεβαιωθούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Συνέχεια ανάγνωσης

Η εφημεριδα της Παργας

Advertisement
Σεπτέμβριος 2026
ΔΤΤΠΠΣΚ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 2 ώρες

Θεσσαλονίκη και ΔΕΘ: Αστυνομοκρατία, ταλαιπωρία και το ερώτημα «ποιον τελικά προστατεύουν;»

ΕΡΕΥΝΕΣπριν από 1 ημέρα

Σούπερ μάρκετ: «Μείωση» 15 λεπτών στα 100 ευρώ – Η κοροϊδία πίσω από το -0,15%

Δημος Παργαςπριν από 2 ημέρες

Νέο βήμα για την ύδρευση της παραλιακής ζώνης Πάργας – Πρέβεζας με έργο 18 μηνών

ΗΠΕΙΡΟΣπριν από 2 ημέρες

Ανάσα δροσιάς στα δυτικά ηπειρωτικά παράλια μετά τη ζέστη και την υψηλή υγρασία

ΠΑΡΓΑπριν από 2 ημέρες

Η Ευρυδίκη επέλεξε την Πάργα για τις καλοκαιρινές της διακοπές

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗπριν από 2 ημέρες

Κομισιόν για ελαιοπαραγωγούς: Η Ελλάδα έχει την κύρια ευθύνη για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές

ΕΡΕΥΝΕΣπριν από 3 ημέρες

Η υπογεννητικότητα πιέζει την Ήπειρο – 33 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σε αναστολή λειτουργίας

ΠΑΡΓΑπριν από 4 ημέρες

Έργο 463.000 ευρώ στην Πάργα για βελτίωση της πρόσβασης στην Αγία Ελένη

ΠΑΡΓΑπριν από 4 ημέρες

Πάργα: Έλεγχοι σε κέντρο και Βάλτο – Πρόστιμα 9.000 ευρώ σε επιχειρήσεις

ΕΡΕΥΝΕΣπριν από 6 ημέρες

Έλεγχοι στην εστίαση: Εργαζόμενοι βουτούν στη θάλασσα για να αποφύγουν την Επιθεώρηση Εργασίας

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑπριν από 2 έτη

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑπριν από 4 μήνες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

Δημος Παργαςπριν από 4 μήνες

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο Τάσος Χαλκής

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 4 μήνες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

ΠΑΡΓΑπριν από 4 ημέρες

Πάργα: Έλεγχοι σε κέντρο και Βάλτο – Πρόστιμα 9.000 ευρώ σε επιχειρήσεις

Σε επτά πρόστιμα συνολικού ύψους 8.996,25 ευρώ προχώρησε ο Δήμος Πάργας για αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, έπειτα από ελέγχους σε...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 εβδομάδα

Από την Πάργα ο συλληφθείς για το περιστατικό με μαχαίρι στο πανηγύρι του Αγίου Κοσμά στο Μαργαρίτι

Άνδρας από την Πάργα συνελήφθη το πρωί της Τρίτης 25 Αυγούστου 2026, μετά από περιστατικό με μαχαίρι που σημειώθηκε στο...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Πάργα: Κατέβασε το μαγιό του μπροστά σε λουόμενους και συνελήφθη

Στη σύλληψη αλλοδαπού για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας προχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας 24 Αυγούστου 2026 αστυνομικοί του Αστυνομικού Σταθμού Πάργας,...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Πρόεδρος Ξενοδόχων Πάργας : «Η Πάργα λειτουργεί σαν ένα τεράστιο ξενοδοχείο»

Τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αναβάθμιση της ποιότητας και την αποφυγή μιας άναρχης αύξησης της τουριστικής κίνησης έθεσε ως βασικό στοίχημα...

Δημος Παργαςπριν από 3 εβδομάδες

Νίκος Ζαχαριάς στο Ήπειρος TV: «Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους με πόρους για 11.500»

Στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο Δήμος Πάργας κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, στην κατάσταση των υποδομών, στην έλλειψη...

ΦΑΝΑΡΙπριν από 4 εβδομάδες

Γιόγκα στον Αχέροντα: Η Κλέλια Ανδριολάτου μετατρέπει τον ποταμό του Άδη σε παράδεισο ομορφιάς

Η Κλέλια Ανδριολάτου, η ηθοποιός και μοντέλο που έγινε γνωστή από τον ρόλο της στο «Maestro», διάλεξε ένα από τα πιο...