ΠΑΡΓΑ
Πρόταση για την ανακατασκευή και αξιοποίηση του «κτιρίου Βασιλά» κατέθεσε ο Δήμος Πάργας.

Πρόταση για την ένταξη στη δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ), κατέθεσε ο Δήμος Πάργας. Η πρόταση προβλέπει την ανακατασκευή και αξιοποίηση του «κτιρίου Βασιλά» στην Πάργα ως Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου και έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.515.534 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση αφορά στην υλοποίηση έργων που αναδεικνύουν και μετατρέπουν ανενεργά κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας σε ζωντανά πολιτιστικά κύτταρα των πόλεων και σε πόλους τόνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας και ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αύξησε πρόσφατα τον προϋπολογισμό της από τα 50 στα 90 εκατ. ευρώ, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των Δήμων για την ανάδειξη και την επανάχρηση παλιών κτιρίων.
Το διώροφο αρχοντικό της οικογένειας Βασιλά στο ιστορικό κέντρο της Πάργας, κατασκευάστηκε το 1874, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ανήκει σήμερα στο Δήμο Πάργας μετά από δωρεά της οικογένειας.
Το σχέδιο αξιοποίησης του κτιρίου Βασιλά ως Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου προβλέπει μεταξύ άλλων τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων και συνεδρίων εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος καθώς και τη λειτουργία εκθετηρίου τοπικών αγροτικών προϊόντων και γραφείου τουριστικής προβολής και πολιτισμού. Οι παρεμβάσεις αλλά και οι σχεδιαζόμενες χρήσεις θα σεβαστούν πλήρως την ιστορική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του κτιρίου και θα ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητά του ως σημείου αναφορά της Πάργας.
Το Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Πάργας (κτίριο Βασιλά) θα έχει στρατηγικούς στόχους:
-Να προβάλλει τον πολιτισμό και τον τουρισμό της περιοχής φιλοξενώντας εκδηλώσεις και δράσεις.
-Να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε πολιτιστικό και επαγγελματικό επίπεδο σαν πολυχώρος δραστηριοτήτων για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της περιοχής.
-Να υλοποιεί την επίσημη πολιτιστική πολιτική του Δήμου Πάργας, και
-Να συμβάλλει στην ανάπτυξη κάθε μορφής πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποέργα:
-Οριστικές μελέτες αποκατάστασης- στερέωσης- εγκαταστάσεων και μελέτη εφαρμογής.
-Υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για τις αδειοδοτήσεις και την υποστήριξη υλοποίησης της πράξης.
-Εργασίες αποκατάστασης- στερέωσης και τοποθέτησης εγκαταστάσεων και δικτύων.
-Προμήθεια εξοπλισμού υποδομής και λειτουργίας του κτιρίου.
– Ενέργειες προβολής και προώθησης.
ΑΓΙΑ
Υπογράφουμε τώρα ενάντια στα αιολικά πάρκα στην Πάργα

Κείμενο υπογραφών πολιτών ενάντια στα «αιολικά πάρκα»
ισχύος 84 (2Χ42)MW στις «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ» και «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ»
της Δ.Ε. Πάργας, του Δήμου Πάργας της Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου
Εμείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση δύο ακόμη «αιολικών πάρκων» ισχύος 84 (2Χ42)MW και στη απαράδεκτη σχετική ΜΠΕ, που παρουσιάζει πολλές σημαντικές και ουσιώδεις ελλείψεις, στις θέσεις «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ» και «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ» της Δ.Ε. Πάργας, του Δήμου Πάργας της Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου.
Οι ανεμογεννήτριες αυτές, με πολλές άλλες που έχουν αδειοδοτηθεί ή είναι υπό αδειοδότηση στη ίδια περιοχή, «στεφανώνουν» τραυματικά την λοφοσειρά πάνω από την Πάργα, την Ανθούσα, είναι πάνω-δίπλα και μπροστά από τον παραδοσιακό οικισμό της Αγιάς («μπαλκόνι του Ιονίου»), πάνω και πολύ κοντά από τις απείρου κάλλους παραλίες «Σαρακήνικο» και «Καραβοστάσι», σε πολύ μικρή απόσταση από αρχαιολογικούς χώρους «Δυμόκαστρο» και «Παλιόπαργα», μέσα σε πυκνή παρθένα βλάστηση, με πλούσια πανίδα, ορνιθοπανίδα και χλωρίδα, σε ιδιόκτητες εκτάσεις με υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα, ορατές από την θάλασσα και από όλους τους οικισμούς Πάργας, Ανθούσας, Τρίκορφου, Πέρδικας, από τα Κάστρα Πάργας, Ανθούσας-Αγιάς.
Μιλάμε για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, από τους πιο παλιούς ιστορικούς τουριστικούς προορισμούς, μια από τις «ναυαρχίδες» του τουρισμού της Πρέβεζας και όλης της Ελλάδας.
Είναι προφανές ότι η εγκατάσταση 12 ακόμη τεράστιων ανεμογεννητριών συνολικού ύψους 200μ. και τα συνοδά έργα, αναφερόμενα ή «αποσιωπούμενα» από την ΜΠΕ, θα προκαλέσουν μια ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, μια τεράστια αισθητική υποβάθμιση και οπτική όχληση, καταστροφικό πλήγμα στον τουρισμό, στην γεωργία και στην κτηνοτροφία, σε ό,τι μας έχει απομείνει για να ζούμε και να απολαμβάνουμε αυτήν την περιοχή, στην ίδια μας την ζωή.
Πέρα από τα κέρδη κάποιων «επενδυτών» στην «πράσινη ανάπτυξη» – «πράσινα άλογα» κανένα όφελος δεν θα έχει για τον τόπο και του πολίτες μας, που πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα ένα δημόσιο αγαθό, βορά στο Χρηματιστήριο της ενέργειας, απεναντίας μετά από λίγα χρόνια θα μας αφήσουν τα κουφάρια των Α/Γ, σε ένα πληγωμένο ανεπανόρθωτα, εφιαλτικό τοπίο.
Στην «επιχείρηση» αυτή έχει ταχθεί ενάντια με ομόφωνες αποφάσεις όλη η τοπική κοινωνία, ο Δήμος Πάργας και οι Τοπικές Κοινότητες, Πολιτιστικοί και άλλοι Σύλλογοι και Σωματεία.
Ζητάμε να μην εγκριθούν οι σχετικές ΜΠΕ, να μην αδειοδοτηθούν αυτές οι βιομηχανικές ουσιαστικά εγκαταστάσεις και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε όλοι μαζί οι κάτοικοι, ενωμένοι, με κάθε τρόπο, ενάντια σε αυτά καταστροφικά σχέδια και ζητάμε την αλληλεγγύη κάθε πολίτη που έχει γνωρίσει και αγαπάει αυτόν τον τόπο.
ΑΓΙΑ
Μαζική συνέλευση στην Αγιά κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Μαζική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αγιά Πάργας με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χωριό.
Η συνέλευση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου, του συλλόγου γυναικών και της ΛΑΝΤΖΑ (κίνηση εργαζομένων στον τουρισμό), ενώ συμμετείχαν τα μέλη της πρωτοβουλίας αγώνα της Θεσπρωτίας, Αλεξίου Παύλος και Λιαμπότης Σωτήρης, οι οποίοι πραγματοποίησαν εισηγητικές ομιλίες.
Στη διαδικασία παρευρέθηκαν επίσης δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Πάργας, ενώ ακολούθησε διάλογος σχετικά με την οργάνωση των επόμενων κινήσεων.
Στο τέλος της συνέλευσης συγκροτήθηκε τοπική πρωτοβουλία αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Δημος Παργας
Οδηγίες για τη διαχείριση απορριμμάτων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και της προετοιμασίας για την άφιξη των τουριστών, εκδόθηκε ενημέρωση σχετικά με τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, με στόχο τη διατήρηση και αναβάθμιση της εικόνας του Δήμου.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι δημότες και οι επισκέπτες καλούνται να απορρίπτουν τα απορρίμματά τους καθαρά και αποκλειστικά στους πράσινους κάδους, αποφεύγοντας την τοποθέτηση χόρτων, κλαδιών ή μπάζων.
Παράλληλα, στους μπλε κάδους ανακύκλωσης πρέπει να απορρίπτονται μόνο χαρτί, πλαστικά και μεταλλικά, όπως αλουμινένια κουτάκια.
Η συνεργασία όλων επισημαίνεται ως απαραίτητη για τη διατήρηση της καθαριότητας και της καλής εικόνας του Δήμου.
- ΑΠΟΨΕΙΣ2 months ago
Δύο μικρές αναθέσεις, μία βαριά ποινή: Ερωτήματα για την αργία του Δημάρχου Πάργας
Δημος Παργας2 months agoΝίκος Ζαχαριάς: «Καμία ζημία για τον Δήμο Πάργας – προσφυγή στο ΣτΕ»
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ3 months ago
5.000 ευρώ για κορίτσια 18-36 ετών στην Πάργα από το Κληροδότημα Β. Ε. Βασιλά
Αγγελίες1 month agoΞενοδοχείο στην Πάργα αναζητά υπαλλήλους για την καλοκαιρινή σεζόν 2026!
ΠΑΡΓΑ2 months agoΠάργα, Αγιά και Ανθούσα γιορτάζουν την Αποκριά
ΠΑΡΓΑ3 months agoΈως 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για τραπεζοκαθίσματα στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Πάργας
ΠΑΡΓΑ4 weeks agoΌλα τα έσοδα της παράστασης στο Πνευματικό Κέντρο Πάργας για τον Χρήστο
Δημος Παργας4 weeks agoΚάλεσμα προς τον κ. Γκούμα για δημόσια συγγνώμη και αποκατάσταση
































