Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Σπουδαία εκδήλωση για τον Άλκη Αλκαίο διοργανώνεται στο Βόλο

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Alkaios A3 Τel

Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου συνεχίζουν τον κύκλο αφιερωμάτων σε καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς.

Στις 6 Μαρτίου 2017, ημέρα Δευτέρα στις 8 μ.μ στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής προγραμματίζουν ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μας στιχουργό – ποιητή  Άλκη Αλκαίο.

Η παρουσία του Άλκη Αλκαίου ( Βαγγέλης Λιάρος) άλλαξε τα δεδομένα στο ελληνικό τραγούδι. Στο φορτισμένο μεταπολιτευτικό κλίμα έφερε ένα νέο λόγο έξω απ’ τα τετριμμένα και προκατασκευασμένα. Οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου σηματοδότησαν μια νέα εποχή στο τραγούδι αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, ενώ συνέβαλλαν καθοριστικά στην αλλαγή του τραγουδιού μας. Η ματιά του πάντρεψε μαεστρικά και με προσωπικό χαρακτήρα κοινωνικές και πολιτικές θεματικές δίχως να ξεριζώνεται απ’ την νεοελληνική κουλτούρα, την καθημερινότητα, τα ζητούμενα και τα θέλω των πολλών, χωρίς όμως να καταντά και δέσμιός τους. Προνόμιο των χαρισματικών.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του έγραψε πλήθος ποιημάτων και γνωστών τραγουδιών όπως το Ερωτικό (Με μια πιρόγα), το Κακόηθες, Μελάνωμα, την Ρόζα… Βασικός του συνεργάτης υπήρξε ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος. Συνεργάστηκε επίσης με καλλιτέχνες όπως οι Νότης Μαυρουδής, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Μπάμπης  Στόκας, Μίλτος Πασχαλίδης και Μάριος Τόκας . Στις αρχές της καριέρας του ο Αλκαίος έδωσε με το τραγούδι «Φλεβάρης 1848» το ισχυρό διεθνιστικό του στίγμα, τις αριστερές του καταβολές και την επιρροή του από τα επικά οράματα ποιητών όπως ο Πάμπλο Νερούδα.

Ο Άλκης Αλκαίος γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1949, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και από μικρή ηλικία πολιτογραφήθηκε κάτοικος Πάργας όπου μεγάλωσε και αγάπησε. Εμφανίσθηκε στα ελληνικά γράμματα το 1967 με το δοκίμιο «Κώστας Καρυωτάκης – ο ποιητής που αγαπήθηκε και μισήθηκε». Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίσθηκε το 1978, στο δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου «Τα τραγούδια της λευτεριάς» γράφοντας στίχους στο τραγούδι «Φλεβάρης 1948». Τέσσερα χρόνια αργότερα στο «Εμπάργκο» η μοναδική σύμπνοια του συνθέτη και του στιχουργού θα ξετυλίξει μεστά τον πλούτο της.

Advertisement

Σχετικά με την καταγωγή του σε επιστολή του προς το Σύλλογο Παργινών Αθήνας ο ίδιος αναφέρει: «Στους φίλους μου καλλιτέχνες, όταν με ρωτούν για την καταγωγή μου, απαντώ ότι ο μεν Βαγγέλης είναι γέννημα Κοκκινιώτης και θρέμμα Παργινός, ο δε Άλκης είναι γέννημα και θρέμμα Παργινός. Την Πάργα άλλωστε “περιέχουν” όλα μου τα τραγούδια κι ας είναι μόνο ένα απ’ αυτά που την αναφέρει ρητά (είναι η “Άνοιξη της Πάργας”), γιατί επί 45 χρόνια απ’ αυτήν φεύγω και σ’ αυτήν επιστρέφω κάθε καλοκαίρι. Γιατί η Πάργα μας είναι η νιότη μου, ο έρωτάς μου, το ταξίδι μου και η Ιθάκη μου». Ο Άλκης Αλκαίος σπούδασε Νομική. Τα χρόνια της Χούντας συνελήφθη και υπέστη για μήνες φρικτά βασανιστήρια που του δημιούργησαν σοβαρότατα προβλήματα υγείας που οξύνθηκαν στα χρόνια λόγω και ενός αυτοάνοσου που του παρουσιάστηκε.

Ο Θάνος Μικρούτσικος για τον Άλκη Αλκαίο: «Δεκάδες υψηλής αισθητικής στίχοι με κάνουν να πιστεύω ότι ο Άλκης Αλκαίος ήταν ένας Ποιητής που υποδυόταν τον στιχουργό. Εξαιρετικά πρωτότυπος, με τον χρόνο αναγνωρίσιμος -χαρακτηριστικό των μεγάλων δημιουργών – με συνεχή ανατροπή των κεκτημένων του. Αναγνωρίζεται μεν, αλλά με απρόβλεπτο τρόπο ανανεώνεται. Μιλάει για έρωτες θυελλώδεις, για έρωτες αδιέξοδους, μιλάει και προφητεύει τον αποκλεισμό της γενιάς μας. Γράφει στίχους – κλειδιά που ξεκλειδώνουν κι εκφράζουν τη δραματική συγκυρία, είτε πρόκειται για το Ατομικό, είτε πρόκειται για το Όλον. Οι στίχοι του αφορούν τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, αλλά και όλους μαζί».

Το 1983 στη συναυλία αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο ένα «Πρωινό τσιγάρο» με τους στίχους του Άλκη Αλκαίου και τη μουσική του Νότη Μαυρουδή σκορπά ρίγη συγκίνησης στο κοινό. Έκτοτε το τραγούδι, κοινός τόπος, γνώρισε και γνωρίζει απανωτές επανεκτελέσεις. Οι δύσκολοι στίχοι του Αλκαίου μπαίνουν στα χείλη και τις καρδιές του κόσμου, αιχμαλωτίζουν τα συναισθήματα, ξυπνάνε μνήμες, καίνε το σήμερα. Τόσα πολλά φανερά, αλλά και όσα ακόμη αφανέρωτα μέσα σε τρεις στροφές.

Ο Άλκης Αλκαίος  έφυγε 10 Δεκέμβρη του 2012  Θάφτηκε στην αγαπημένη του Πάργα, πόλη που συνδέθηκε μαζί της. Μένουν όμως τα τραγούδια του, οι σκέψεις, οι αλήθειες, οι αιχμές του, οι όμορφες αλλά και σπαρακτικές στιγμές του ενώ υπάρχει και ανέκδοτο υλικό του που αναμένεται να βγει στο φως.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους τίτλους του που «μιλούν» από μόνοι τους για το «ακωδικοποίητο» εύρος του χαρίσματός του: «Ερωτικό» (Με μια πιρόγα), «Πάντα γελαστοί», «Ρόζα» σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, «Πρωινό τσιγάρο» σε μουσική του Νότη Μαυρουδή, «Βικτώρια» και «Να γράφεις να τηλεφωνείς» σε μουσική του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, «Πουλί σε δέντρο αρχοντικό», «Φύλλα αλκαλικά», «Βραδινές περιπολίες» σε μουσική του Σωκράτη Μάλαμα, «Υπνόσακος» σε μουσική Μπάμπη Στόκα.

Advertisement

Στην εκδήλωση ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος μέσω skype,  θα αναφερθεί για τη πολυετή συνεργασία του με τον ποιητή, ενώ θα μιλήσει γι’ αυτόν η φιλόλογος Μαρία Γεωργιάδου, η οποία έχει ασχοληθεί μέσω της διατριβής της με το έργο του.

Το μουσικό κομμάτι της βραδιάς έχουν επιμεληθεί οι : Φώτης Τάμπας , φωνή-κιθάρα, Μαρία Καργαδούρη  φωνή, Τόλης Κόκκινος, πιάνο και Τάσος Μισοκέφαλος, μπουζούκι.

 

Πηγή

Advertisement

ΠΑΡΓΑ

Δείτε ζωντανά την μουσική Παράσταση στην Πάργα

Δημοσιεύτηκε  στις Από

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημος Παργας

Το Μέγαρο Βασιλά περνά σε νέα εποχή – Ξεκινά ο σχεδιασμός για την αποκατάστασή του

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάργας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου 2026 στο Καναλάκι, ελήφθη κατά πλειοψηφία απόφαση για την εκκίνηση των απαραίτητων διαδικασιών μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με στόχο αφενός την απόκτηση του κτηρίου όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου Πάργας στο Καναλάκι και αφετέρου την προώθηση της αναστήλωσης του ιστορικού Μεγάρου Βασιλά στην Πάργα.

Πρόκειται για δύο σημαντικές παρεμβάσεις στρατηγικού χαρακτήρα, οι οποίες συνδέονται τόσο με την ενίσχυση της λειτουργικότητας των δημοτικών υπηρεσιών όσο και με τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά το κτήριο στο Καναλάκι, η απόκτησή του θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εκεί στεγάζονται βασικές διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου αλλά και κρίσιμες κοινωνικές δομές που εξυπηρετούν καθημερινά πολίτες της περιοχής.

Συγκεκριμένα, στο ίδιο κτήριο λειτουργούν η δομή «Βοήθεια στο Σπίτι», το Κέντρο Κοινότητας και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ υπάρχει και σχεδιασμός για τη δημιουργία Ψηφιακού Κέντρου καθώς και σύγχρονης αίθουσας εκδηλώσεων.

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στην πρωτοβουλία για την αναστήλωση του Μεγάρου Βασιλά στην Πάργα, ενός ιστορικού και εμβληματικού κτηρίου στο κέντρο της πόλης, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση σοβαρής φθοράς.

Advertisement

Ο Δήμος Πάργας σχεδιάζει τη διάσωση και αξιοποίηση του ακινήτου, με στόχο να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και κοινωνικών δράσεων, ενισχύοντας την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Για το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη εξασφαλιστεί εγκεκριμένη μελέτη και έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η σύμβαση αυτή δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί, γεγονός που οδήγησε τη Δημοτική Αρχή στην απόφαση να προχωρήσει αυτόνομα στη διαχείριση και υλοποίηση του έργου.

Η Δημοτική Αρχή αναφέρει πως συνεχίζει τον σχεδιασμό παρεμβάσεων που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πάργας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Η εφημεριδα της Παργας

Ιούνιος 2026
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑπριν από 23 ώρες

Δείτε ζωντανά την μουσική Παράσταση στην Πάργα

ΔΙΑΦΟΡΑπριν από 7 ημέρες

Μέσα στη Ραγδαία Αναπτυσσόμενη Indie Game Σκηνή της Αθήνας και στους Δημιουργούς Πίσω από Αυτήν

Δημος Παργαςπριν από 1 εβδομάδα

Σκληρή κριτική Γκούμα για τον δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Δημος Παργαςπριν από 2 εβδομάδες

Το Μέγαρο Βασιλά περνά σε νέα εποχή – Ξεκινά ο σχεδιασμός για την αποκατάστασή του

ΖΩΑπριν από 2 εβδομάδες

Ένα ευρώ, ένα γεύμα, μια ελπίδα για τα αδέσποτα της Πάργας

ΑΝΘΟΥΣΑπριν από 2 εβδομάδες

Μέχρι την Ανθούσα φτάνει το έργο 1 εκατ. ευρώ στον τουριστικό οδικό άξονα

ΕΡΕΥΝΕΣπριν από 3 εβδομάδες

Το ελληνικό νησί που βάζει τέλος στις ξαπλώστρες-«χρυσάφι» – Δωρεάν ομπρέλες για όλους στις παραλίες

ΠΑΡΓΑπριν από 3 εβδομάδες

Η Πάργα υποδέχεται την ταινία «Ο Δάσκαλος που Υποσχέθηκε τη Θάλασσα»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗπριν από 3 εβδομάδες

Οδηγίες προς επισκέπτες-προσκυνητές του Σουλίου

ΠΑΡΓΑπριν από 3 εβδομάδες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑπριν από 2 έτη

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

ΠΑΡΓΑπριν από 3 εβδομάδες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

ΑΘΛΗΤΙΚΑπριν από 2 έτη

Η ζώνη του Κόκκορη έσφιξε τον Πήγασο και έστειλε την Πάργα στην 3η θέση!

ΖΩΑπριν από 2 εβδομάδες

Ένα ευρώ, ένα γεύμα, μια ελπίδα για τα αδέσποτα της Πάργας

Καλύτερη ζωή για τα αδέσποτα της Πάργας Μια σημαντική προσπάθεια στήριξης των αδέσποτων ζώων της Πάργας βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω...

ΠΑΡΓΑπριν από 3 εβδομάδες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

Στην Πάργα φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί ο γάμος της Ηλιάνας Παπαγεωργίου με τον Γιάννη Καραβασάνη. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σήμερα...

ΠΑΡΓΑπριν από 4 εβδομάδες

Ομόφωνο «όχι» της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τις ανεμογεννήτριες σε Αγιά και Πάργα

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου έλαβε ομόφωνη αρνητική απόφαση σχετικά με τις περιβαλλοντικές μελέτες που...

ΠΑΡΓΑπριν από 4 εβδομάδες

Πάργα: 47χρονος εντοπίστηκε χωρίς αισθήσεις σε λεωφορείο

Τραγική κατάληξη είχε το ταξίδι ενός 47χρονου, ο οποίος επιβιβάστηκε σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ στην Αθήνα με τελικό προορισμό την...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

Φωτογραφία A.i Συνελήφθησαν χθες, 29 Απριλίου 2026, το απόγευμα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πάργας δύο ανήλικοι, ημεδαπός και αλλοδαπός,...

ΑΓΙΑπριν από 1 μήνα

Υπογράφουμε τώρα ενάντια στα αιολικά πάρκα στην Πάργα

  Κείμενο υπογραφών πολιτών ενάντια στα «αιολικά πάρκα» ισχύος 84 (2Χ42)MW στις «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ» και «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ» της Δ.Ε. Πάργας, του Δήμου...