Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μελαγχολία της ευφυΐας | Της Παναγιώτας Ψυχογιού

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Πριν από 2.500 χρόνια ο Αριστοτέλης υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμία μεγάλη ιδιοφυΐα χωρίς κάποια δόση παράνοιας». Σήμερα ο ισχυρισμός του αποδεικνύεται επιστημονικά καθώς πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν πως η ευφυΐα σχετίζεται με την μελαγχολία.
Γράφει η Παναγιώτα Ψυχογιού
Η μελαγχολία θεωρείται από την αρχαιότητα, στοιχείο διάκρισης. O πρώτος ορισμός της δόθηκε από τον Iπποκράτη τον 5ο π.X. αιώνα που τη συσχέτιζε με τη «μέλαινα χολή», ένα από τα τέσσερα υγρά συστατικά του ανθρώπινου σώματος. Ο Aριστοτέλης πρώτος παρατήρησε ότι εξέχουσες μορφές της φιλοσοφίας, της πολιτικής και των τεχνών συνέβαινε να είναι μελαγχολικοί. Υποστηρίζει ότι οι «περιττοί», όσοι δηλαδή διέπρεψαν στη φιλοσοφία, στην πολιτική, στην ποίηση και τις τέχνες ήταν μελαγχολικοί.
Στον δειγματολογικό κατάλογο πρώτος μνημονεύεται ο Ηρακλής, και ακολουθούν ο Λύσανδρος ο Λακεδαιμόνιος, ο Αίας ο Τελλαμώνιος, ο Βελλεροφόντης, ο Εμπεδοκλής, ο Πλάτων και ο Σωκράτης. Ο Ηρακλής έζησε τα δυο παροξυσμικά περιστατικά του κράματος της μαύρης χολής. Ένα παθολογικό του χαρακτηριστικό αφορά στο φόνο των παιδιών του τα οποία διαπέρασε με βέλος σε μια κρίση μανίας (εξ ου και η τραγωδία του Ευριπίδη «Ηρακλής μαινόμενος» στην οποία ο Ηρακλής σκοτώνει και τη γυναίκα του).
Ο Ιπποκράτης μιλάει επίσης για την «Ηράκλεια Νόσο». Ο Κικέρων στο Tusculanae disputations αποδίδει στον Αριστοτέλη την άποψη ότι όλοι οι ιδιοφυείς είναι μελαγχολικοί, αλλά και ο Σενέκας στο De tranquillitate animae αναφέρει πως κατά τον Αριστοτέλη η ιδιοφυία είναι ανάμικτη με την παραφροσύνη.
Κατά τους σύγχρονους ερευνητές ο Αριστοτέλης άντλησε στοιχεία από το έργο του Θεοφράστου «Περί μελαγχολίας» το οποίο όμως έχει χαθεί. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις και για τη μελαγχολία του ίδιου του Αριστοτέλη. Εν κατακλείδι, κατά τον Αριστοτέλη όλοι οι άνθρωποι που έχουν διακριθεί σε κάποιο τομέα ήταν μελαγχολικοί. Η μαύρη χολή είναι ηθοποιός (ηθοποίηση). Διαμορφώνει συμπεριφορές και χαρακτήρες.
Ο Δημόκριτος και ο Πλάτων υποστήριζαν ότι κανείς δε μπορεί να είναι καλός ποιητής χωρίς μια θεία πνοή που να μπορεί να παραβληθεί με την τρέλα. Οι μελαγχολικοί είναι κατ’ ουσίαν ποιητές χάρη στην ένταση των διαθέσεων τους. Κατά τον Πλάτωνα οι ιδιοφυείς άνθρωποι είναι παρορμητικοί και έξαλλοι. Το ίδιο υποστηρίζει και ο Δημόκριτος αλλά και ο γιατρός Ρούφος από την Έφεσο (ειδικός στην μελαγχολία). Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι αυτοί που έχουν οξύ πνεύμα και μεγάλη ευφυΐα πέφτουν εύκολα στην μελαγχολία επειδή έχουν γρήγορεςμεταβολές και μεγάλη ικανότητα πρόβλεψης και φαντασίας (Κοπιδάκης Μιχάλης, Καθηγητής Κλασσικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Αθηνών,«Βελλεροφόντης, Ευριπίδης, Αριστοτέλης: περιττοί και μελαγχολικοί» στο «Ορώμενα, τιμή στον Αριστοτέλη», Συλλογικό έργο εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2002).
Η μελαγχολία στάθηκε λοιπόν μια από τις «αριστοκρατικές» εκείνες ασθένειες που γονιμοποίησαν την τέχνη, τη λογοτεχνία και τον φιλοσοφικό στοχασμό. Ο I. Kant κατέταξε τη μελαγχολία στη σφαίρα του Υψηλού ενώ ο W. Benjamin ανακάλυψε την αριστερή μελαγχολία. O Eμπεδοκλής, ο Σωκράτης και ο Πλάτων συγκαταλέγονται ανάμεσα στους επιφανείς μελαγχολικούς.
Για τους καλλιτέχνες, της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού η εκκεντρικότητα ιδιοφυών δημιουργών, όπως του Μιχαήλ Άγγελου, του Γκόγια και του Μπετόβεν συνδέεται με μια βαθιά και διάχυτη μελαγχολία. Οι Σ. P. Kόλεριτζ και Tζον Kητς και ο Mποντλέρ- που για να εκφράσει τη μελαγχολία επιλέγει την αγγλική λέξη «spleen-και ο Φρίντριχ Σέλινγκ στο βιβλίο του «Περί της ουσίας της ανθρώπινης ελευθερίας» θεωρούν τη μελαγχολία θεμέλιο της γνώσης. Το 1621 ο Pόμπερτ Mπέρτον δημοσιεύει την «Aνατομία της Mελαγχολίας», την πρώτη εμπεριστατωμένη σπουδή πάνω στο θέμα της μελαγχολίας.
Η μελέτη της Αλεξάνδρας Ρασιδάκη με τίτλο «Περί μελαγχολίας» (εκδ. Κίχλη, 2012) αντιμετωπίζει τη μελαγχολία ως πηγή δημιουργίας. Η σημαντική αυτή μελέτη κινείται μεταξύ της ιστορίας των ιδεών, της πολιτισμικής ιστορίας και της συγκριτικής γραμματολογίας και επιχειρεί να παρουσιάσει την πλούσια περί μελαγχολίας γραμματειακή και εικαστική παράδοση. Αντλώντας παραδείγματα από την ευρωπαϊκή ζωγραφική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, καθώς και από τη λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, αναδεικνύει την πολιτισμική διάσταση αλλά και τη διαχρονική αίγλη της μελαγχολίας.
Η Μελαγχολία νοείται ως κεντρικό θέμα της διανόησης των φιλοσόφων του Μεσαίωνα και της Ρομαντικής εποχής, ως στάση ζωής και ως δημιουργική ευφυḯα, συχνά δε ιδιοφυḯα. Η τρέλα του Αίαντα στο ομώνυμο έργο του Σοφοκλή, αλλά και η μανία του Ηρακλή στον Ευριπίδη, μεγάλα αποσπάσματα από τους πλατωνικούς διαλόγους, το έργο του Εμπεδοκλή, τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη διαβάζονται με κέντρο τη Μελαγχολία.
Η μελαγχολία συσχετίζεται με τον μονόλογο του Άμλετ, τα νέγρικα spirituals, το tango argentino, την παράδοση της flamenco, τα blues, τον Adorno και τον Freud, τη Julia Kristeva, ή και με το έργο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ή τον Γεώργιο Βιζυηνό, τον Παπαδιαμάντη, τον Καρυωτάκη, τον Λαπαθιώτη και άλλους μεγάλους Έλληνες συγγραφείς.
Συνδέεται επίσης με τους Χένρι Τζέιμς, Ουίλιαμ Φώκνερ, Σκοτ Φιτζέραλντ, Χέρμαν Έσσε, Γκράχαμ Γκριν, Άγκαθα Κρίστι, Στίβεν Κινγκ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Τ.Σ. Έλλιοτ, Νικολάι Γκόγκολ, Μάξιμ Γκόρκι, Κερτ Βόνεγκατ, Τενεσί Γουίλιαμς, Εμίλ Ζολά, Ιβάν Τουργκένιεφ, Αύγουστο Στρίνμπεργκ, Τ. Ουίλιαμς, Ε. Α. Πόε, Λέοντα Τολστόι, Μαίρη Σέλλεϋ, Τσαρλς Ντίκενς, Χέρμαν Μελβίλ, Μαρκ Τουέιν, Ονορέ ντε Μπαλζάκ, την Έμιλυ Ντίκινσον, την Σύλβια Πλαθ, τη Βιρτζίνια Γουλφ, τη Μαργκερίτ Ντυράς, τον John Keats, τον Λόρδο Byron αλλά και με ζωγράφους, όπως ο Vincent Van Gogh, ο Edvard Munch και πάρα πολλούς άλλους.
Ως δείγματα της ιδιαιτερότητας, ο ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί μεγαλουργούσε μόνον σε ένα ακατάστατο περιβάλλον. Η θεϊκή έμπνευση εκφραζότανε μέσα από το απόλυτο χάος: αναποδογυρισμένα έπιπλα και διάσπαρτα ρούχα. Κι αν κάποιος είχε το θράσος να… συμμαζέψει την Αίθουσα Ζωγραφικής του, ο Νταλί κατεχόταν από απίστευτες εκρήξεις θυμού, εκσφενδονίζοντας βρισιές κι αντικείμενα, ώσπου η Θεά Έμπνευση να τον επισκεφτεί ξανά.
Η Σύλβια Πλαθ έγραφε: «…Ο ήχος του τίποτα – που ήσουν εσύ τρέλα; …Έχω υποφέρει τη φρικαλεότητα του ηλιοβασιλέματος… Καμένη μέχρι ρίζα… Τρομοκρατούμαι απ’ αυτό το μαύρο πράγμα – που κοιμάται μέσα μου…». Τελικά αυτό το μαύρο πράγμα την καταπίνει όπως και τη Βιρτζίνια Γουλφ που έβαλε πέτρες στην τσέπη του παλτό της, μπήκε και περπάτησε στη θάλασσα ώσπου πνίγηκε…
Γιατί πρέπει να θεωρήσουμε την Ντίκινσον «τρελή», όπως και η ίδια περιπαιχτικά αυτοαποκαλείται και όχι σοφή, αφού επέλεξε μια ζωή που της επέτρεπε να δημιουργεί; Γιατί να υποθέσουμε ότι έχασε απέχοντας, αντί να σκεφτούμε ότι επέλεξε να απέχει;
Ο ψυχολόγος Daniel Nettle γράφει, «Είναι δύσκολο τελικά να αρνούμαστε ότι τα ισχυρότερα θεμέλια της δυτικής κουλτούρας έχουν χτιστεί από ανθρώπους με κάποια προδιάθεση τρέλας». Η διάνοια συχνά πορεύεται τόσο μπροστά από την εποχή της, ώστε συχνά ο φωτισμένος άνθρωπος παρεξηγείται ή παρερμηνεύεται από τους συγχρόνους του, ενώ αποθεώνεται από τις επόμενες γενιές. Χρειάζονται αιώνες γνώσης και πνευματικής εξέλιξης, για να κατανοηθεί το επίπεδο της διάνοιας.
Κλείνοντας παραπέμπω στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Μ. Παπανικολάου:
Ήταν αλήθεια πως εζούσα κάποια ζωή ξεχωριστή,
ζούσα όπως ήθελεν η Μούσα κι όπως δεν ήθελε η ζωή.
Λοξά με κοίταζαν οι άλλοι σα να με παίρναν για τρελό,
κι ήταν για με χαρά μεγάλη μαζί τους πάντα να γελώ.
* Η Παναγιώτα Ψυχογιού είναι διδάκτορας Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

πηγή: artinews.gr

Advertisement

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρόωρη αποπληρωμή χρέους: Καταγγελίες ότι τα υπερπλεονάσματα χτίστηκαν πάνω στους φόρους των πολιτών

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Πρόωρη αποπληρωμή χρέους: Στο επίκεντρο τα 13 δισ. ευρώ και τα υπερπλεονάσματα

Έντονη κριτική στην κυβερνητική επιλογή για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δημόσιου χρέους διατυπώνεται με αφορμή ποσό περίπου 13 δισ. ευρώ, με βασικό επιχείρημα ότι τα υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα προέρχονται σε σημαντικό βαθμό από τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών και θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλες ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.

Στην παρέμβαση υποστηρίζεται ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν αποτελούν χρήματα που «περισσεύουν», αλλά αποτέλεσμα μιας δημοσιονομικής πολιτικής που, όπως καταγγέλλεται, στηρίζεται στην υψηλή και άδικη φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών.

Κριτική για τα υπερπλεονάσματα

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα υπερπλεονάσματα, τα οποία παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα της αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ ταυτόχρονα τίθεται το ζήτημα των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Η θέση που διατυπώνεται είναι ότι, αντί να συσσωρεύονται σημαντικά ποσά με στόχο την πρόωρη εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και βασικών δημόσιων υπηρεσιών.

Παιδεία, Υγεία, μισθοί και συντάξεις

Μεταξύ των τομέων στους οποίους, σύμφωνα με την ίδια επιχειρηματολογία, θα μπορούσαν να διοχετευθούν τα χρήματα αναφέρονται η Παιδεία, η Υγεία, οι μισθοί και οι συντάξεις.

Advertisement

Η κριτική εστιάζει στο ότι η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως θετική εξέλιξη για τη χώρα, ενώ η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να εξεταστεί κατά πόσο μέρος των διαθέσιμων πόρων θα μπορούσε να επιστρέψει στην κοινωνία ή να κατευθυνθεί σε δημόσιες επενδύσεις.

Αιχμές κατά του πρωθυπουργού

Στην παρέμβαση διατυπώνονται παράλληλα ιδιαίτερα αιχμηρές πολιτικές αιτιάσεις σε βάρος του πρωθυπουργού, με τον ισχυρισμό ότι η επιλογή της πρόωρης αποπληρωμής εξυπηρετεί και την ενίσχυση της εικόνας της κυβέρνησης απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μάλιστα, εκφράζεται η εκτίμηση ότι πίσω από αυτή την επιλογή μπορεί να υπάρχουν και προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις για το μέλλον του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται, ωστόσο, για πολιτική αξιολόγηση και ισχυρισμό που διατυπώνεται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κριτικής και όχι για τεκμηριωμένο γεγονός.

Το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής του δημόσιου χρέους επαναφέρει έτσι στο προσκήνιο τη συζήτηση για το πώς πρέπει να αξιοποιούνται τα δημοσιονομικά πλεονάσματα: στην ταχύτερη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας ή στην ενίσχυση εισοδημάτων, δημόσιων υπηρεσιών και επενδύσεων.

Advertisement
Συνέχεια ανάγνωσης

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πυρκαγιές: Η Πυροσβεστική «δείχνει» το ηλεκτρικό δίκτυο – Η κυβέρνηση έσπευσε να υπερασπιστεί τον ΔΕΔΔΗΕ

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Στο επίκεντρο των ερευνών της Πυροσβεστικής για τις μεγάλες πυρκαγιές βρίσκεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης, την ώρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη, έσπευσε να υπερασπιστεί δημόσια τον ΔΕΔΔΗΕ, παραπέμποντας στα τελικά πορίσματα και υπογραμμίζοντας ότι μεγάλο μέρος των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια ή εμπρησμό.

Η κυβερνητική τοποθέτηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τα προκαταρκτικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, τα οποία βάζουν τις βλάβες των δικτύων ηλεκτροδότησης στο μικροσκόπιο για ένα εξαιρετικά μεγάλο μέρος των καμένων εκτάσεων.

Σχεδόν 8 στα 10 καμένα στρέμματα

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΑΕΕ που παρουσιάστηκαν από τον ΑΝΤ1, σχεδόν 8 στα 10 καμένα στρέμματα των μεγάλων πυρκαγιών αποδίδονται, σε προανακριτικό στάδιο, σε βλάβες των δικτύων ηλεκτροδότησης.

Αντίστοιχο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναφέρει ότι πυρκαγιές που συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτροδότησης αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των καμένων εκτάσεων με βάση προκαταρκτικά δεδομένα της Πυροσβεστικής.

Χρειάζεται, ωστόσο, μια σημαντική διευκρίνιση: τα στοιχεία αφορούν ποσοστό καμένης έκτασης και όχι το ποσοστό του συνολικού αριθμού των πυρκαγιών, ενώ η απόδοση των αιτίων βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προανάκρισης.

Advertisement

Η κυβέρνηση έσπευσε να πάρει θέση

Την ώρα που τα παραπάνω στοιχεία έρχονταν στη δημοσιότητα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης υποστήριξε δημόσια ότι για τα αίτια θα πρέπει να αναμένονται τα πορίσματα της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας παράλληλα ότι στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων οι φωτιές προκαλούνται από αμέλεια και, σε μικρότερο βαθμό, από εμπρησμό.

Η παρέμβαση αυτή μπορεί να εκληφθεί ως άμεση πολιτική υπεράσπιση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς έγινε πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες και ενώ η ίδια η αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής εξετάζει σοβαρά τον ρόλο του ηλεκτρικού δικτύου σε μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές.

Τι απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ

Από την πλευρά του, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει απορρίψει τη γενικευμένη απόδοση ευθυνών στο ηλεκτρικό δίκτυο. Σε επίσημη ανακοίνωσή του στις 31 Ιουλίου υποστήριξε ότι, με βάση στοιχεία του ΕΣΚΕΔΙΚ για το 2025, μόλις το 1% των περιστατικών πυρκαγιών αποδόθηκε στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Τα δύο ποσοστά, πάντως, δεν μπορούν να συγκριθούν ευθέως: το 1% που επικαλείται ο ΔΕΔΔΗΕ αφορά αριθμό περιστατικών το 2025, ενώ τα νεότερα στοιχεία της ΔΑΕΕ αφορούν καμένη έκταση από μεγάλες πυρκαγιές και βρίσκονται ακόμη σε προανακριτικό στάδιο.

Συντήρηση, προσωπικό και εργολαβίες στο επίκεντρο

Το ζήτημα ανοίγει παράλληλα μια ευρύτερη συζήτηση για την κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου, τη συντήρησή του, τις επιθεωρήσεις, την επάρκεια του τεχνικού προσωπικού και την ανάθεση κρίσιμων εργασιών σε εργολάβους.

Advertisement

Το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι τι θα δείξουν τα τελικά πορίσματα της Πυροσβεστικής και κατά πόσο οι προκαταρκτικές ενδείξεις για τον ρόλο των δικτύων ηλεκτροδότησης θα επιβεβαιωθούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Συνέχεια ανάγνωσης

Η εφημεριδα της Παργας

Advertisement
Αύγουστος 2026
ΔΤΤΠΠΣΚ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑπριν από 6 ώρες

Πρόεδρος Ξενοδόχων Πάργας : «Η Πάργα λειτουργεί σαν ένα τεράστιο ξενοδοχείο»

Δημος Παργαςπριν από 7 ώρες

Δήμος Πάργας: Συντήρηση και εξωτερικό βάψιμο στο Δημοτικό Σχολείο Μεσοποτάμου

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 22 ώρες

ΕΝΑΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΆΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗπριν από 1 ημέρα

Eurostat: Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα στις δαπάνες για την Παιδεία

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 2 ημέρες

Πρόωρη αποπληρωμή χρέους: Καταγγελίες ότι τα υπερπλεονάσματα χτίστηκαν πάνω στους φόρους των πολιτών

ΗΠΕΙΡΟΣπριν από 2 ημέρες

Εγνατία Οδός: Εκτόξευση διοδίων έως το 2028 – Στα 52,20 ευρώ η πλήρης διαδρομή

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 3 ημέρες

Πυρκαγιές: Η Πυροσβεστική «δείχνει» το ηλεκτρικό δίκτυο – Η κυβέρνηση έσπευσε να υπερασπιστεί τον ΔΕΔΔΗΕ

ΗΠΕΙΡΟΣπριν από 3 ημέρες

Εγνατία Οδός: Πλήρη διόδια ακόμη και με κλειστές λωρίδες λόγω έργων

Δημος Παργαςπριν από 4 ημέρες

Νίκος Ζαχαριάς στο Ήπειρος TV: «Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους με πόρους για 11.500»

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 4 ημέρες

Από τα νεκροταφεία στα πευκοδάση: Ο θρύλος για τους Ρωμαίους και τον εμπρησμό των πόλεων

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑπριν από 2 έτη

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑπριν από 3 μήνες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

Δημος Παργαςπριν από 4 μήνες

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο Τάσος Χαλκής

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 4 μήνες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

ΠΑΡΓΑπριν από 6 ώρες

Πρόεδρος Ξενοδόχων Πάργας : «Η Πάργα λειτουργεί σαν ένα τεράστιο ξενοδοχείο»

Τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αναβάθμιση της ποιότητας και την αποφυγή μιας άναρχης αύξησης της τουριστικής κίνησης έθεσε ως βασικό στοίχημα...

Δημος Παργαςπριν από 4 ημέρες

Νίκος Ζαχαριάς στο Ήπειρος TV: «Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους με πόρους για 11.500»

Στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο Δήμος Πάργας κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, στην κατάσταση των υποδομών, στην έλλειψη...

ΦΑΝΑΡΙπριν από 2 εβδομάδες

Γιόγκα στον Αχέροντα: Η Κλέλια Ανδριολάτου μετατρέπει τον ποταμό του Άδη σε παράδεισο ομορφιάς

Η Κλέλια Ανδριολάτου, η ηθοποιός και μοντέλο που έγινε γνωστή από τον ρόλο της στο «Maestro», διάλεξε ένα από τα πιο...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η επιστροφή των Παργινών ζωντανεύει ξανά στην παραλία

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η μεγάλη γιορτή της Πάργας στις 15 Αυγούστου Ο Δήμος Πάργας προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να δώσουν το...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Πάργα: Ταυτοποιήθηκαν δύο αλλοδαποί για την ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο

Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο της Πάργας – Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα Ύστερα από πολύμηνη και συντονισμένη έρευνα του Τμήματος Δίωξης...

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 1 μήνα

Γνωρίζετε ότι η φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» συνδέεται με την Πάργα;

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» και η σύνδεσή της με την Πάργα Η...