Connect with us

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι 17 εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων που άλλαξαν τον κόσμο και μας λύνουν τα χέρια μέχρι και σήμερα (photos)

Published

on


Οι Αρχαίοι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι και συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ιστορία της ανθρωπότητας, από την κατάρτιση του πρώτου χάρτη μέχρι τα ρομπότ. Κάντε κλικ και μάθετε τους 17 τρόπους με τους οποίους συνεισέφεραν οι Αρχαίοι Έλληνες στην εξέλιξη της σύγχρονης καθημερινότητάς μας.

ΦΑΡΟΣ
Η ιδέα της ασφαλούς εισόδου στο λιμάνι με τη χρήση του φωτός πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες που έχτισαν τον πρώτο φάρο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον 3ο αιώνα π.Χ. Το βράδυ άναβαν μια φωτιά πάνω στο φάρο επιτρέποντας στα πλοία να έχουν μια πλήρη εικόνα της ακτογραμμής.

ΟΔΟΜΕΤΡΟ
Τα μηχανικά οδόμετρα χρησιμοποιούνταν κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους για τη μέτρηση των αποστάσεων που διένυε ένα όχημα. Τα οδόμετρα περιγράφει για πρώτη φορά ο Βιτρούβιος το 27 π.Χ. και πιστεύεται ότι εφευρέτης του ήταν ο Αρχιμήδης περίπου κατά τον Πρώτο Καρχηδονιακό Πόλεμο (264 π.Χ. – 241 π.Χ.).

ΡΟΜΠΟΤ
Όσο κι αν ακούγεται απίθανο, ο Έλληνας μαθηματικός και επιστήμονας Αρχύτας εφεύρε ένα ξύλινο περιστέρι που λειτουργούσε με ατμό υπό πίεση και μπορούσε να πετάξει 200 με 300 μέτρα κάθε φορά.

ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ
Οι πρώτοι νερόμυλοι αποδίδονται ιστορικά στον υδραυλικό τροχό της Περαχώρας, μια μηχανή που κινείτο με νερό η οποία παρουσιάστηκε στην Ελλάδα τον 3ο αιώνα π.Χ. Τον τροχό εφεύρε, κατά πάσα πιθανότητα, ο Φίλων ο Βυζάντιος.

ΙΑΤΡΙΚΗ
Κατά τους αρχαίους χρόνους οι άνθρωποι πίστευαν πως οι ασθένειες ήταν η τιμωρία των Θεών προς τους ανθρώπους. Ο Ιπποκράτης, ωστόσο, κατέρριψε τη δοξασία πραγματοποιώντας πειράματα τα οποία απέδειξαν ότι οι ασθένειες ήταν αντίδραση του οργανισμού στα μικρόβια. Τον αναφέρουν συχνά ως τον πατέρα της δυτικής ιατρικής κι ο όρκος του Ιπποκράτη αποτελεί διαχρονική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας.

ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ
Αυτό που μας βοηθά ακόμη και σήμερα να είμαστε στην ώρα μας στη δουλειά, το ξυπνητήρι, προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Τα τότε ρολόγια, βέβαια, ήταν μηχανικά και αρκετά πρωτόγονα. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν υδραυλικά ρολόγια που λειτουργούσαν με νερό και χτυπούσαν πάνω σε ευαίσθητα όργανα ή έσταζαν πάνω σε άλλα που έβγαζαν ήχους.

ΧΑΡΤΕΣ
Οι σύγχρονοι χάρτες δημιουργήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι ταξιδιωτικοί οδηγοί ήταν ασαφείς και ιδιαίτερα περιγραφικοί. Ο Έλληνας Αναξίμανδρος ήταν ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα του γεωγραφικού πλάτους και μήκους και έφτιαξε χάρτες βασιζόμενος στη θεωρία αυτή. Αργότερα, ακολούθησαν κι άλλοι Έλληνες όπως ο Ερατοσθένης και ο Στράβων που δημιούργησαν χάρτες που συνέδεαν τον τότε γνωστό κόσμο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του σύγχρονου κόσμου έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες διοργάνωσαν μια γιορτή στην Ολυμπία για να τιμήσουν τον Δία. Αθλητές από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε μια σειρά από αθλήματα όπως ο δίσκος και το ακόντιο.

Olympic Games

ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Οι Αθηναίοι συνέλαβαν την έννοια της ιθαγένειας. Για να είναι Αθηναίος πολίτης κάποιος θα έπρεπε να έχει γονείς Αθηναίους, να έχει ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία και να έχει συμμετάσχει στην απονομή δικαιοσύνης. Οι γυναίκες ωστόσο δεν είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή.

Citizenship

ΓΕΡΑΝΟΣ
Η σύγχρονη κατασκευαστική διαδικασία θα ήταν αδύνατη χωρίς τον σύγχρονο γερανό. Οι αρχαίοι Έλληνες εφεύραν μια απλούστερη μορφή αυτού για να ανυψώνουν φορτία για να χτίζουν. Την εποχή εκείνη, οι γερανοί λειτουργούσαν είτε με ζώα είτε με τη βοήθεια πολύ δυνατών σωματικά ανθρώπων.

Cranes

ΝΤΟΥΣ
Εκτός από τα πολυτελή λουτρά, οι αρχαίοι Έλληνες εφεύραν και τα σύγχρονα ντους. Στα αποδυτήρια στα Γυμνάσια και στις Παλαίστρες είχαν τοποθετηθεί σωλήνες νερού για να κάνουν ντους οι αθλητές μετά την προπόνηση.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Την δημοκρατία την οφείλουμε στους αρχαίους Έλληνες. Για να επιλύσει τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνταν από τη μειοψηφία των πλουσίων, ο νομοθέτης Σόλωνας εισήγαγε ένα σύστημα διακυβέρνησης το οποίο υπήρχε στη Σπάρτη και έδωσε το δικαίωμα στους Αθηναίους να ψηφίζουν και στους εκλεγμένους από το λαό να ψηφίζουν νόμους.

 

ΜΟΧΛΟΣ
Ο μοχλός είναι προϊστορικό εργαλείο και το χρησιμοποιούσαν για να σηκώνουν βαριά αντικείμενα με ελάχιστη προσπάθεια. Ο μοχλός χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους αρχαίους Έλληνες. Το 260 π.Χ., ο μαθηματικός Αρχιμήδης είπε: “Δώσε μου ένα μέρος να σταθώ κι ένα αρκετά μακρύ μοχλό και θα κινήσω τη Γη”.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ
Παρόλο που οι Αιγύπτιοι και οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν τις γεωμετρικές τεχνικές οι Έλληνες ήταν εκείνοι που καθιέρωσαν τα γεωμετρικά δεδομένα μέσα από λογικά συμπεράσματα. Ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης μας έδωσαν μια σειρά από γεωμετρικά αξιώματα και κανόνες που διδάσκονται ακόμη και σήμερα στα σχολεία.

ΔΙΚΗ ΜΕ ΕΝΟΡΚΟΥΣ
Στην αρχαία Αθήνα γεννήθηκε η σύγχρονη δίκη παρουσία ενόρκων. Οι ένορκοι έπρεπε να είναι Αθηναίοι πολίτες και πάνω από 30 ετών. Οι ένορκοι ήταν μέχρι 500 ώστε να είναι αδύνατον να δωροδοκηθεί η πλειοψηφία αυτών. Η αποζημίωση του κάθε ενόρκου ξεκίνησε επίσης στην αρχαία Ελλάδα.

ΘΕΑΤΡΟ
Η αγγλική λέξη “theater” προέρχεται από την ελληνική “θέατρον”. Οι αρχαίοι Έλληνες υποστήριζαν οικονομικά τις θεατρικές παραστάσεις και κάθε πόλη είχε τη δική της θεατρική ομάδα. Συχνά διοργανώνονταν, επίσης και θεατρικοί αγώνες. Η κωμωδία, η τραγωδία και οι σάτιρες γεννήθηκαν στην αρχαία Αθήνα. (φωτο) Το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα.

The word “theater” came from Greek

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ
Οι δημοφιλέστεροι μύθοι όλων των εποχών γράφτηκαν από τον Αίσωπο, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν σκλάβος και κέρδισε την ελευθερία του μέσα από τους μύθους του. Ο πλέον γνωστός του μύθος είναι “Ο λαγός και η χελώνα”.

promo

Comments

Η εφημεριδα της Παργας

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

Δημος Παργας17 hours ago

Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Πάργας για το Δημοτικό Συμβούλιο

ΕΡΕΥΝΕΣ4 days ago

Έρχονται αυξήσεις στα διόδια, από το 2024 .

ΕΡΕΥΝΕΣ1 week ago

Στα 257 ευρώ σήμερα η λίστα του σούπερ μάρκετ

Δημος Παργας1 week ago

«Δεν θα σας δώσω ούτε ένα ενοίκιο για την έκταση» λέει το αφεντικό της ΒΙΑΝΕΞ!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ1 week ago

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

ΑΠΟΨΕΙΣ3 weeks ago

Αντίσταση στην εργοδοτική αυθαιρεσία σε Πάργα – Πρέβεζα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ3 weeks ago

Σεισμός στην Ηγουμενίτσα – Έγινε αισθητός και στην Πάργα

ΕΡΕΥΝΕΣ4 weeks ago

Πάνω από 215.000 Έλληνες κατέβασαν την εφαρμογή για τα «καρφώματα»! – Ξεκίνησαν οι καταγγελίες!

ΑΠΟΨΕΙΣ4 weeks ago

Αχιλλέας Γκούμας σχετικά με το εξώδικο της εταιρείας “G&K INVESTMENT GROUP ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” προς τον Δήμο Πάργας για το ακίνητο στη θέση “Κλιμάτι” της Λούτσας.

ΠΑΡΓΑ1 month ago

Πάργα Και Πρέβεζα “Παρουσιάστηκαν” Στο Τηλεοπτικό Κοινό Της Ρουμανίας [Βίντεο]

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Αθήνα – Πάργα: Το κόστος για τα διόδια

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Πάργα: Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού με κατασκευές πάνω στη θάλασσα

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΠΑΡΓΑ7 months ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ2 years ago

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

ΠΑΡΓΑ1 month ago

Πάργα Και Πρέβεζα “Παρουσιάστηκαν” Στο Τηλεοπτικό Κοινό Της Ρουμανίας [Βίντεο]

Πρέβεζα και Πάργα  “παρουσιάστηκαν” στο τηλεοπτικό κοινό της Ρουμανίας   H ακτογραμμή της Ηπείρου και συγκεκριμένα η Πρέβεζα και η...

Δημος Παργας1 month ago

28η Οκτωβρίου: Τίμησαν την επέτειο του ΟΧΙ στον Δήμο Πάργας

Ο Δήμος Πάργας γιόρτασε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την...

Δημος Παργας2 months ago

ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΡΓΑΣ Ο πρώτος που κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά

Ένα ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο νυν δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς με την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο στις εκλογές...

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Αχιλλέας Δημάκος: Είμαστε όλοι μαζί στην ίδια βάρκα για το συμφέρον του τόπου μας.

Αγαπητοί συμπατριώτες, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη τιμή και ευκαιρία που μου δώσατε να σας εκπροσωπήσω στο...

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Πάργα: Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών: ΕΔΩ οι σταυροί των υποψηφίων 2023

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Ρουμάνοι ξάφρισαν κοσμηματοπωλείο στην Πάργα στις 20 Αυγούστου

Παριστάνοντας τους πελάτες αποσπούσαν την προσοχή των υπαλλήλων σε κοσμηματοπωλεία περιοχών της Ηπείρου δυο ζευγάρια Ρουμάνων, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δυο κλοπών που είχαν γίνει κατά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ