Connect with us

ΠΑΡΓΑ

15 κάστρα «διαμάντια» στην Ελλάδα

Published

on

Σε νησιά και σε ηπειρωτικές πόλεις. Σκαρφαλωμένα εδώ και αιώνες σε λόφους και βουνά αφηγούνται την δική τους ιστορία μέσα από πολέμους, βασιλείες και καταστροφές. Ερειπωμένα, αναστηλωμένα, κατοικημένα και μη, 15 κάστρα – κοσμήματα σε κάθε άκρη της Ελλάδας διηγούνται ιστορίες άλλων εποχών και παραμένουν μέχρι σήμερα γοητευτικά.

Κάστρο της Πάργας

Το επιβλητικό ενετικό κάστρο με τους οκτώ πύργους έγινε… αυτό που βλέπουμε σήμερα το 1572 από τους Ενετούς. Άλλαξε, όπως και η Πάργα, πολλές φορές χέρια (Ενετοί, Τούρκοι, Γάλλοι, Βρετανοί και ξανά Τούρκοι). Η θέα από εδώ είναι υπέροχη, ενώ διαθέτει και καφέ για απολαύσεις… αψ’ υψηλού στα τείχη του.

Κάστρο Μήθυμνας της Λέσβου

Το κάστρο με τους δέκα πύργους και την πανοραμική θέα που αφήνει το βλέμμα να περιπλανηθεί ως τα τουρκικά παράλια είναι σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του νησιού.

Κάστρο της πόλης της Ρόδου 

Είναι, μαζί με την Μονεμβασιά και το Κάστρο της Χίου, ένα από τα ελάχιστα «ζωντανά» κάστρα της Ελλάδας: Μια πόλη-κάστρο, με κανονικά σπίτια, κανονικούς ανθρώπους και κανονική ζωή.

Κάστρο της Αστυπάλαιας 

Tο ενετικό «Κάστρο της Αστροπλιάς», όπως αναφέρονται σε αυτό οι ντόπιοι, ξεχωρίζει πάνω από την κατάλευκη Χώρα του μικρού νησιού. Χτισμένο τον 13ο αιώνα επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, περιστοιχίζεται από σπιτάκια που μοιάζουν κυκλαδίτικα, αλλά που οι εξωτερικοί τοίχοι τους δημιουργούν κανονικό τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες.

Κάστρο της Χίου 

Χτισμένο από τους Γενοβέζους το 1328, το Κάστρο της Χίου άλλαξε πολλές φορές χέρια: βυζαντινοί, Γενοβέζοι, Οθωμανοί, Ενετοί και, εν τέλει, ελληνικό κράτος όπου και ανήκει από το 1922. Σήμερα, μέσα από τα τείχη του κάστρου βρίσκεται ένας μικρός οικισμός, που αριθμεί 650 κατοίκους.

Κάστρο της Μύρινας στη Λήμνο

Το μεγαλύτερο κάστρο του Αιγαίου χτίστηκε από τους Ενετούς, επάνω σε προγενέστερο βυζαντινό κάστρο, το οποίο με τη σειρά του είχε χτιστεί επάνω σε αρχαία ακρόπολη. Το εντυπωσιακό κάστρο απλώνεται σήμερα σε έκταση 117 στρεμμάτων, με τριπλά τείχη και 14 πύργους.

Αγγελόκαστρο στην Κέρκυρα

Είναι ένα από τα πιο παλιά κάστρα στην Ελλάδα: Είναι βυζαντινό, και χρονολογείται από τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Είναι σκαρφαλωμένο πάνω στο βράχο, στο ψηλότερο σημείο της κερκυραϊκής ακτογραμμής, και η ανάβαση αξίζει τον κόπο.

Φορτέτζα στο Ρέθυμνο

Το ενετικό κάστρο που φαίνεται από κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά του Ρεθύμνου, χτίστηκε το 1573 επάνω σε μια χερσόνησο που κάποιες διηγήσεις την θέλουν στην αρχαιότητα νησάκι, το οποίο με την πάροδο του χρόνου ενώθηκε με την στεριά.

 

Κάστρο της Λίνδου

Το κάστρο στο οποίο οι περισσότεροι αναφερόμαστε ως «Ακρόπολη της Λίνδου» χρονολογείται από την ελληνιστική εποχή (στο κομμάτι των αρχαίων μνημείων του), ενώ το κάστρο γύρω τους χτίστηκε από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Το βράδυ, η φωταγωγημένη όψη του είναι μαγευτική.

Κάστρο της Ναυπάκτου

Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα, και από τα ομορφότερα της Ευρώπης, το κάστρο της Ναυπάκτου συνδυάζει την ορεινή ακρόπολη, την οχύρωση της πόλης και το χαρακτηριστικό λιμενόκαστρο. Μέσα στα τείχη του «ζει» η πόλη της Ναυπάκτου, ενώ από εδώ έχουν τραβηχτεί οι περισσότερες φωτογραφίες της πόλης.

Κάστρο του Ναυπλίου

Εξίσου καλοδιατηρημένο, το ονομαστό Παλαμίδι, προσφέρει φαντασμαγορική θέα στην πόλη από τις πολεμίστρες του, υπέροχες διαδρομές στο εσωτερικό του και απανωτές ανατριχίλες στην τρύπα-φυλακή του Κολοκοτρώνη, που δεν ενδείκνυται για κλειστοφοβικούς.

Κάστρο της Μονεμβάσιας

Κτισμένο το 582 μ.Χ. από Λάκωνες που χρειάζονταν καταφύγιο για τις αραβοσλαβικές επιδρομές, και εν συνεχεία Βυζαντινό, Φραγκικό, ξανά Βυζαντινό, Ενετικό, Οθωμανικό, ξανά Ενετικό, ξανά Οθωμανικό κι εν τέλει ελληνικό, το Κάστρο της Μονεμβασιάς – το «πέτρινο καράβι» του Ρίτσου- έχει κρατήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τουλάχιστον τεσσάρων πολιτισμών.

Κάστρο του Μυστρά

Χτίστηκε το 1249 από τον Φράγκο Πρίγκιπα Γουλιέλμο Β’ Βιλλαρδουίνο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, πέρασε στα χέρια των βυζαντινών, καταλήφθηκε δις από τους Τούρκους, μετά από τους Βενετούς και σήμερα στέκεται αγέρωχο με εντυπωσιακά καλοδιατηρημένες βυζαντινές εκκλησίες στην πλειοψηφία τους, αλλά και παλάτια, σπίτια και γεφυράκια που αφηγούνται την ιστορία μιας ολόκληρης πολιτείας.

Κάστρο της Μεθώνης

Το κτισμένο το 1209 από τους Ενετούς Κάστρο της Μεθώνης, με το χιλιοφωτογραφημένο Μπούρτζι που του προσέθεσαν δύο αιώνες αργότερα οι Οθωμανοί, απλώνεται σε έκταση 93 στρεμμάτων, και συναγωνίζεται σε ομορφιά το…

… Κάστρο της Κορώνης

Από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής και ένα από τα ελάχιστα κάστρα που στο εσωτερικό τους σώζονται οικίες και ναοί. Χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και ενισχύθηκε από τους Οθωμανούς τον 16ο. Από το πλάτωμά του, η θέα προς τον Μεσσηνιακό κόλπο είναι μαγευτική.

Κάστρο των Ιωαννίνων

Λέγεται ότι χτίστηκε το 528 μ.Χ. επί Ιουστινιανού προς οχύρωση του βυζαντινού κράτους. Σήμερα, μέσα στα 200 στρέμματά του περιβάλει το τζαμί του Ασλάν Πασά, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο, το Ιτς Καλέ νοτιοανατολικά, όπου βρίσκονταν τα ανάκτορα του Αλή Πασά, καθώς και την παλιά πόλη των Ιωαννίνων.

Νικόλας Γεωργιακώδης

 

ΑΓΙΑ

Μαζική συνέλευση στην Αγιά κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Published

on

Μαζική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αγιά Πάργας με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χωριό.

Η συνέλευση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου, του συλλόγου γυναικών και της ΛΑΝΤΖΑ (κίνηση εργαζομένων στον τουρισμό), ενώ συμμετείχαν τα μέλη της πρωτοβουλίας αγώνα της Θεσπρωτίας, Αλεξίου Παύλος και Λιαμπότης Σωτήρης, οι οποίοι πραγματοποίησαν εισηγητικές ομιλίες.

Στη διαδικασία παρευρέθηκαν επίσης δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Πάργας, ενώ ακολούθησε διάλογος σχετικά με την οργάνωση των επόμενων κινήσεων.

Στο τέλος της συνέλευσης συγκροτήθηκε τοπική πρωτοβουλία αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Continue Reading

Δημος Παργας

Οδηγίες για τη διαχείριση απορριμμάτων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Published

on

Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και της προετοιμασίας για την άφιξη των τουριστών, εκδόθηκε ενημέρωση σχετικά με τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, με στόχο τη διατήρηση και αναβάθμιση της εικόνας του Δήμου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι δημότες και οι επισκέπτες καλούνται να απορρίπτουν τα απορρίμματά τους καθαρά και αποκλειστικά στους πράσινους κάδους, αποφεύγοντας την τοποθέτηση χόρτων, κλαδιών ή μπάζων.

Παράλληλα, στους μπλε κάδους ανακύκλωσης πρέπει να απορρίπτονται μόνο χαρτί, πλαστικά και μεταλλικά, όπως αλουμινένια κουτάκια.

Η συνεργασία όλων επισημαίνεται ως απαραίτητη για τη διατήρηση της καθαριότητας και της καλής εικόνας του Δήμου.

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκπαιδευτικοί Πρέβεζας ζητούν μόνιμο προσωπικό καθαριότητας

Published

on

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματά του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών κτιρίων. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικοί είναι οι εργαζόμενοι που φροντίζουν καθημερινά με δυσκολίες και πενιχρά μέσα την υγιεινή των σχολείων, εκεί όπου εμείς οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας βρισκόμαστε καθημερινά.

Καταγγέλλουμε με τη σειρά μας την κυβέρνηση, καθώς και τις προηγούμενες γιατί έχουν σοβαρή ευθύνη για τη μείωση των κονδυλίων που δίνονται για τη σχολική καθαριότητα ενώ εκατομμύρια δίνονται απλόχερα σε επιχειρηματικούς ομίλους και στην πολεμική οικονομία.

Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας που επικρατεί με τους εργαζόμενους να προσλαμβάνονται Σεπτέμβριο (οριακά κάποιες φορές με τον αγιασμό…) και να απολύονται τον Ιούνιο με τη λήξη της σχολικής χρονιάς αφήνοντάς τους με τα ψίχουλα  και τις προπληρωμένες κάρτες  της ΔΥΠΑ και με τις δημοτικές αρχές να μη διεκδικούν τη μονιμοποίηση των ανθρώπων που εργάζονται χρόνια ολόκληρα στα σχολεία μας και τα στηρίζουν. 

Η  απαίτησή μας να έχουμε καθαρά σχολεία, σύγχρονο και υγιεινό εργασιακό περιβάλλον, αφορά εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και καθαρίστριες, είναι κοινή υπόθεση όπως είναι κοινός και ο αγώνας.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους  για μόνιμη και σταθερή δουλειά και διεκδικούμε μαζί τους να ικανοποιηθούν όλα τα  δίκαια αιτήματά τους.

Απαιτούμε:

  • Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας πλήρους ωραρίου σε όλα ανεξαρτήτως τα σχολεία από την πρωινή προσέλευση μέχρι και το σχόλασμα των μαθημάτων (και των Ολοήμερων τμημάτων). Μόνο έτσι μπορούμε να στηρίξουμε ολόπλευρα την υγιεινή των παιδιών με βάση την ηλικία και τις ανάγκες που διαμορφώνονται.

  • Αύξηση του αριθμού των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού καθαρισμού των σχολικών μονάδων με βάση τις ανάγκες αλλά και τη φροντίδα για αντικατάσταση των αδειούχων καθαριστών/στριών στα σχολεία τους τις ημέρες που αυτοί/ές απουσιάζουν με άδεια.

  • Άμεση μετατροπή των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας από μερικής απασχόλησης σε πλήρες ωράριο.

   Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση, τους πολέμους και τα κέρδη τους. Ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος.

Continue Reading

Η εφημεριδα της Παργας

April 2026
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ4 months ago

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ4 months ago

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑ4 months ago

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ5 months ago

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑ4 months ago

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ3 years ago

Πάργα: 48ωρο λουκέτο σε δύο επιχειρήσεις

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 years ago

Η ζώνη του Κόκκορη έσφιξε τον Πήγασο και έστειλε την Πάργα στην 3η θέση!

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Ανέφικτη στις παρούσες συνθήκες η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάργας σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας

ΑΓΙΑ2 weeks ago

Μαζική συνέλευση στην Αγιά κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Μαζική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αγιά Πάργας με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χωριό. Η συνέλευση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού...

Δημος Παργας3 weeks ago

Κάλεσμα προς τον κ. Γκούμα για δημόσια συγγνώμη και αποκατάσταση

Σχετικά με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του κ. Γκούμα, ο οποίος άλλωστε τους συνηθίζει, περί δήθεν ψευδών...

ΑΠΟΨΕΙΣ3 weeks ago

Ανακοίνωση της παράταξης «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ» για πρόγραμμα INTERREG στον Δήμο Πάργας

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου 2026 εξέδωσε η παράταξη «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ». Σύμφωνα με...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ4 weeks ago

Αγώνας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα τη Δευτέρα 17:00 στην Πάργα

Τη Δευτέρα η ομάδα μας αντιμετωπίζει σε φιλικό παιχνίδι τον ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας. Ο αγώνας έχει...

ανεμογεννήτριες στην Αγιά ανεμογεννήτριες στην Αγιά
ΑΓΙΑ4 weeks ago

«Όχι» του Δήμου Πάργας στη μελέτη για ανεμογεννήτριες στην Αγιά

Με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας γνωμοδότησε αρνητικά στη μελέτη περιβάλλοντος για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση Περίβλεπτον, στην...

Θεατρικό-Εργαστήρι-Πάργας Θεατρικό-Εργαστήρι-Πάργας
ΠΑΡΓΑ1 month ago

«Φτυστός ο μακαρίτης» στην Πάργα: Το Θεατρικό Εργαστήρι «Η Αυλαία» επιστρέφει με κωμωδία!

Παραστάσεις Μαρτίου-Απριλίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο – Πληροφορίες και κρατήσεις Το Θεατρικό Εργαστήρι Πάργας «Η Αυλαία» ενισχύει για ακόμη μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ