Connect with us

ΠΑΡΓΑ

15 κάστρα «διαμάντια» στην Ελλάδα

Published

on

Σε νησιά και σε ηπειρωτικές πόλεις. Σκαρφαλωμένα εδώ και αιώνες σε λόφους και βουνά αφηγούνται την δική τους ιστορία μέσα από πολέμους, βασιλείες και καταστροφές. Ερειπωμένα, αναστηλωμένα, κατοικημένα και μη, 15 κάστρα – κοσμήματα σε κάθε άκρη της Ελλάδας διηγούνται ιστορίες άλλων εποχών και παραμένουν μέχρι σήμερα γοητευτικά.

Κάστρο της Πάργας

Το επιβλητικό ενετικό κάστρο με τους οκτώ πύργους έγινε… αυτό που βλέπουμε σήμερα το 1572 από τους Ενετούς. Άλλαξε, όπως και η Πάργα, πολλές φορές χέρια (Ενετοί, Τούρκοι, Γάλλοι, Βρετανοί και ξανά Τούρκοι). Η θέα από εδώ είναι υπέροχη, ενώ διαθέτει και καφέ για απολαύσεις… αψ’ υψηλού στα τείχη του.

Κάστρο Μήθυμνας της Λέσβου

Το κάστρο με τους δέκα πύργους και την πανοραμική θέα που αφήνει το βλέμμα να περιπλανηθεί ως τα τουρκικά παράλια είναι σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του νησιού.

Κάστρο της πόλης της Ρόδου 

Είναι, μαζί με την Μονεμβασιά και το Κάστρο της Χίου, ένα από τα ελάχιστα «ζωντανά» κάστρα της Ελλάδας: Μια πόλη-κάστρο, με κανονικά σπίτια, κανονικούς ανθρώπους και κανονική ζωή.

Κάστρο της Αστυπάλαιας 

Tο ενετικό «Κάστρο της Αστροπλιάς», όπως αναφέρονται σε αυτό οι ντόπιοι, ξεχωρίζει πάνω από την κατάλευκη Χώρα του μικρού νησιού. Χτισμένο τον 13ο αιώνα επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, περιστοιχίζεται από σπιτάκια που μοιάζουν κυκλαδίτικα, αλλά που οι εξωτερικοί τοίχοι τους δημιουργούν κανονικό τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες.

Κάστρο της Χίου 

Χτισμένο από τους Γενοβέζους το 1328, το Κάστρο της Χίου άλλαξε πολλές φορές χέρια: βυζαντινοί, Γενοβέζοι, Οθωμανοί, Ενετοί και, εν τέλει, ελληνικό κράτος όπου και ανήκει από το 1922. Σήμερα, μέσα από τα τείχη του κάστρου βρίσκεται ένας μικρός οικισμός, που αριθμεί 650 κατοίκους.

Κάστρο της Μύρινας στη Λήμνο

Το μεγαλύτερο κάστρο του Αιγαίου χτίστηκε από τους Ενετούς, επάνω σε προγενέστερο βυζαντινό κάστρο, το οποίο με τη σειρά του είχε χτιστεί επάνω σε αρχαία ακρόπολη. Το εντυπωσιακό κάστρο απλώνεται σήμερα σε έκταση 117 στρεμμάτων, με τριπλά τείχη και 14 πύργους.

Αγγελόκαστρο στην Κέρκυρα

Είναι ένα από τα πιο παλιά κάστρα στην Ελλάδα: Είναι βυζαντινό, και χρονολογείται από τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Είναι σκαρφαλωμένο πάνω στο βράχο, στο ψηλότερο σημείο της κερκυραϊκής ακτογραμμής, και η ανάβαση αξίζει τον κόπο.

Φορτέτζα στο Ρέθυμνο

Το ενετικό κάστρο που φαίνεται από κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά του Ρεθύμνου, χτίστηκε το 1573 επάνω σε μια χερσόνησο που κάποιες διηγήσεις την θέλουν στην αρχαιότητα νησάκι, το οποίο με την πάροδο του χρόνου ενώθηκε με την στεριά.

 

Κάστρο της Λίνδου

Το κάστρο στο οποίο οι περισσότεροι αναφερόμαστε ως «Ακρόπολη της Λίνδου» χρονολογείται από την ελληνιστική εποχή (στο κομμάτι των αρχαίων μνημείων του), ενώ το κάστρο γύρω τους χτίστηκε από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Το βράδυ, η φωταγωγημένη όψη του είναι μαγευτική.

Κάστρο της Ναυπάκτου

Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα, και από τα ομορφότερα της Ευρώπης, το κάστρο της Ναυπάκτου συνδυάζει την ορεινή ακρόπολη, την οχύρωση της πόλης και το χαρακτηριστικό λιμενόκαστρο. Μέσα στα τείχη του «ζει» η πόλη της Ναυπάκτου, ενώ από εδώ έχουν τραβηχτεί οι περισσότερες φωτογραφίες της πόλης.

Κάστρο του Ναυπλίου

Εξίσου καλοδιατηρημένο, το ονομαστό Παλαμίδι, προσφέρει φαντασμαγορική θέα στην πόλη από τις πολεμίστρες του, υπέροχες διαδρομές στο εσωτερικό του και απανωτές ανατριχίλες στην τρύπα-φυλακή του Κολοκοτρώνη, που δεν ενδείκνυται για κλειστοφοβικούς.

Κάστρο της Μονεμβάσιας

Κτισμένο το 582 μ.Χ. από Λάκωνες που χρειάζονταν καταφύγιο για τις αραβοσλαβικές επιδρομές, και εν συνεχεία Βυζαντινό, Φραγκικό, ξανά Βυζαντινό, Ενετικό, Οθωμανικό, ξανά Ενετικό, ξανά Οθωμανικό κι εν τέλει ελληνικό, το Κάστρο της Μονεμβασιάς – το «πέτρινο καράβι» του Ρίτσου- έχει κρατήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τουλάχιστον τεσσάρων πολιτισμών.

Κάστρο του Μυστρά

Χτίστηκε το 1249 από τον Φράγκο Πρίγκιπα Γουλιέλμο Β’ Βιλλαρδουίνο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, πέρασε στα χέρια των βυζαντινών, καταλήφθηκε δις από τους Τούρκους, μετά από τους Βενετούς και σήμερα στέκεται αγέρωχο με εντυπωσιακά καλοδιατηρημένες βυζαντινές εκκλησίες στην πλειοψηφία τους, αλλά και παλάτια, σπίτια και γεφυράκια που αφηγούνται την ιστορία μιας ολόκληρης πολιτείας.

Κάστρο της Μεθώνης

Το κτισμένο το 1209 από τους Ενετούς Κάστρο της Μεθώνης, με το χιλιοφωτογραφημένο Μπούρτζι που του προσέθεσαν δύο αιώνες αργότερα οι Οθωμανοί, απλώνεται σε έκταση 93 στρεμμάτων, και συναγωνίζεται σε ομορφιά το…

… Κάστρο της Κορώνης

Από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής και ένα από τα ελάχιστα κάστρα που στο εσωτερικό τους σώζονται οικίες και ναοί. Χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και ενισχύθηκε από τους Οθωμανούς τον 16ο. Από το πλάτωμά του, η θέα προς τον Μεσσηνιακό κόλπο είναι μαγευτική.

Κάστρο των Ιωαννίνων

Λέγεται ότι χτίστηκε το 528 μ.Χ. επί Ιουστινιανού προς οχύρωση του βυζαντινού κράτους. Σήμερα, μέσα στα 200 στρέμματά του περιβάλει το τζαμί του Ασλάν Πασά, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο, το Ιτς Καλέ νοτιοανατολικά, όπου βρίσκονταν τα ανάκτορα του Αλή Πασά, καθώς και την παλιά πόλη των Ιωαννίνων.

Νικόλας Γεωργιακώδης

 

Comments

Η εφημεριδα της Παργας

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

Δημος Παργας17 hours ago

Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Πάργας για το Δημοτικό Συμβούλιο

ΕΡΕΥΝΕΣ4 days ago

Έρχονται αυξήσεις στα διόδια, από το 2024 .

ΕΡΕΥΝΕΣ1 week ago

Στα 257 ευρώ σήμερα η λίστα του σούπερ μάρκετ

Δημος Παργας1 week ago

«Δεν θα σας δώσω ούτε ένα ενοίκιο για την έκταση» λέει το αφεντικό της ΒΙΑΝΕΞ!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ1 week ago

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

ΑΠΟΨΕΙΣ3 weeks ago

Αντίσταση στην εργοδοτική αυθαιρεσία σε Πάργα – Πρέβεζα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ3 weeks ago

Σεισμός στην Ηγουμενίτσα – Έγινε αισθητός και στην Πάργα

ΕΡΕΥΝΕΣ4 weeks ago

Πάνω από 215.000 Έλληνες κατέβασαν την εφαρμογή για τα «καρφώματα»! – Ξεκίνησαν οι καταγγελίες!

ΑΠΟΨΕΙΣ4 weeks ago

Αχιλλέας Γκούμας σχετικά με το εξώδικο της εταιρείας “G&K INVESTMENT GROUP ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” προς τον Δήμο Πάργας για το ακίνητο στη θέση “Κλιμάτι” της Λούτσας.

ΠΑΡΓΑ1 month ago

Πάργα Και Πρέβεζα “Παρουσιάστηκαν” Στο Τηλεοπτικό Κοινό Της Ρουμανίας [Βίντεο]

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Αθήνα – Πάργα: Το κόστος για τα διόδια

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Πάργα: Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού με κατασκευές πάνω στη θάλασσα

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΠΑΡΓΑ7 months ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ2 years ago

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

ΠΑΡΓΑ1 month ago

Πάργα Και Πρέβεζα “Παρουσιάστηκαν” Στο Τηλεοπτικό Κοινό Της Ρουμανίας [Βίντεο]

Πρέβεζα και Πάργα  “παρουσιάστηκαν” στο τηλεοπτικό κοινό της Ρουμανίας   H ακτογραμμή της Ηπείρου και συγκεκριμένα η Πρέβεζα και η...

Δημος Παργας1 month ago

28η Οκτωβρίου: Τίμησαν την επέτειο του ΟΧΙ στον Δήμο Πάργας

Ο Δήμος Πάργας γιόρτασε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την...

Δημος Παργας2 months ago

ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΡΓΑΣ Ο πρώτος που κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά

Ένα ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο νυν δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς με την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο στις εκλογές...

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Αχιλλέας Δημάκος: Είμαστε όλοι μαζί στην ίδια βάρκα για το συμφέρον του τόπου μας.

Αγαπητοί συμπατριώτες, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη τιμή και ευκαιρία που μου δώσατε να σας εκπροσωπήσω στο...

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Πάργα: Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών: ΕΔΩ οι σταυροί των υποψηφίων 2023

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Ρουμάνοι ξάφρισαν κοσμηματοπωλείο στην Πάργα στις 20 Αυγούστου

Παριστάνοντας τους πελάτες αποσπούσαν την προσοχή των υπαλλήλων σε κοσμηματοπωλεία περιοχών της Ηπείρου δυο ζευγάρια Ρουμάνων, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δυο κλοπών που είχαν γίνει κατά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ