ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
«Εκτόξευση» έως και 1,55 ευρώ/λίτρο στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Τιμές που… ζαλίζουν έχει «χτυπήσει» πανελλαδικά το πετρέλαιο θέρμανσης που κατά μέσο όρο «φλερτάρει» με το 1,43 ευρώ το λίτρο: Μάλιστα, στα Κυκλαδονήσια έχει «ξεφύγει» ξεπερνώντας και το 1,55 ευρώ. Μοιραία λοιπόν οι καταναλωτές εύχονται από τη μια ο χειμώνας να είναι ήπιος και από την άλλη ελπίζουν να «ανοίξει» σύντομα η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης. Όπως όλα δείχνουν πάντως είναι θέμα ημερών η ενεργοποίηση της ειδικής εφαρμογής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη χορήγηση της ενίσχυσης.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων υπολογίζεται πως θα «ανοίξει» μεταξύ 7 και 15 Νοεμβρίου, με την καταβολή των πρώτων ποσών να αναμένεται να γίνει αρχές Δεκεμβρίου.
Τα ποσά που χορηγούνται κυμαίνονται από 100 και φτάνουν έως και τα 800 ευρώ και την ενίσχυση λαμβάνουν -βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων- όσοι προμηθεύονται πετρέλαιο, μπλε κηροζίνη, φυσικό αέριο, καυσόξυλα, πέλετ ή καταναλώνουν θερμική ενέργεια.
Τα βήματα για την υποβολή της αίτησης
Κατά την είσοδο του στην πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή της αίτησης, ο δικαιούχος επιλέγει αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.
Η διαδικασία για όσους έχουν δικό τους καυστήρα σε πολυκατοικία, ή μένουν σε μονοκατοικία είναι απλή, όμως τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα στις περιπτώσεις κεντρικής θέρμανσης.
Τα βήματα είναι:
- Επιλογή «υποβολή αίτησης» και σύνδεση με τους κωδικούς Taxisnet
- Επιλογή «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
- Επιλογή του καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ)
- Εισαγωγή του αριθμού παροχής ρεύματος
- Επιλογή «μονοκατοικίας» ή «πολυκατοικίας»
- Επιλογή «ιδιοκτήτης» ή «ένοικος» (συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
- Εισαγωγή έγκυρου και ενεργού αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα
Ποσά επιδόματος και εισοδηματικά όρια
Για τη νέα χειμερινή σεζόν όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης ισχύουν τα εξής:
- Το ποσό του επιδόματος ξεκινά από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού
- Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.
- Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου 80.000 ευρώ ετησίως. Πρακτικά, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.
Ποιες πηγές θέρμανσης επιδοτούνται
Ποιες πηγές θέρμανσης επιδοτούνται όμως;
- πετρέλαιο θέρμανσης
- φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες
- φυσικό αέριο
- φιάλες υγραερίου
- καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή
- θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης
Επίδομα θα πάρουν λοιπόν και όσοι έχουν σόμπες κηροζίνης (φωτιστικό πετρέλαιο), φυσικά όσοι έχουν μπουκάλες υγραερίου, ενώ στον «χορό» της επιδότησης για καυσόξυλα μπαίνουν και τα … «κεφαλοχώρια», καθώς ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ), τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων.
Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.
Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης ή μόνο θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
5.000 ευρώ για κορίτσια 18-36 ετών στην Πάργα από το Κληροδότημα Β. Ε. Βασιλά
Το Κληροδότημα Β. Ε. Βασιλά στην Πάργα ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026 έως και την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026, θα δέχεται αιτήσεις από κορίτσια ηλικίας 18 έως 36 ετών, που κατοικούν μόνιμα στην Πάργα. Οι επιτυχούσες θα λάβουν χρηματική ενίσχυση ύψους 5.000 ευρώ, με σκοπό την υποστήριξη των οικογενειών τους.
Οι ενδιαφερόμενες καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο γραφείο του Κληροδοτήματος. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 12 Μαρτίου 2026.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Πρώτη φορά στα χρονικά χωρίς πληρωμή οι αγρότες τον Οκτώβριο


Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι αγρότες δεν πρόκειται να πληρωθούν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο, ενώ ταυτόχρονα μένουν άδεια τα ταμεία του ΕΛΓΑ. Πλέον είναι οριστικό ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πρόκειται να πληρώσει τους αγρότες τον Οκτώβριο. Πρόκειται για χιλιάδες αγρότες που τόσα χρόνια λαμβάνουν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο και οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το σκάνδαλο και τα εκατομμύρια που κατάφεραν να αρπάξουν όσοι εμπλέκονται.
Μια ακόμη παράπλευρη απώλεια από τη μη πληρωμή στους αγρότες της προκαταβολής του τσεκ, στα μέσα Οκτωβρίου, αφορά και την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ.
Η ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ μπορεί να καταβληθεί από τους παραγωγούς είτε σε μετρητά είτε με εξουσιοδότηση κατά την περίοδο πληρωμής.
Αφού δεν θα πληρωθεί η προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης του 2025 στα μέσα Οκτωβρίου, αυτό σημαίνει ότι και ο ΕΛΓΑ δεν θα μπορέσει να εισπράξει την ασφαλιστική εισφορά από τους παραγωγούς.
Άρα, τα ταμεία του ΕΛΓΑ μένουν άδεια και ο ασφαλιστικός οργανισμός χωρίς ρευστότητα για να πληρώσει αποζημιώσεις.
Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Τάσος Μπαρτζώκας.
Ο Βουλευτής της Ημαθίας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στο ζήτημα των μεγάλων ζημιών που προκάλεσε ο παγετός της άνοιξης 2025 στις καλλιέργειες του νομού.
Κ. Τσιάρας: Μέσα στον Νοέμβριο θα πληρωθεί η προκαταβολή της Bασικής Eνίσχυσης
Για το φλέγον ζήτημα της πορείας των πληρωμών στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Action 24.
Απαντώντας, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι στο πλαίσιο της μετάβασης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ γίνονται πραγματικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από κάθε πληρωμή και σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ χαρακτηριστικά για την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης είπε: «η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης κάθε χρόνο δίνεται στο τέλος Οκτωβρίου. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αυτή την περίοδο να μπούμε σε μια κανονική ομαλή ροή πληρωμών. Μέσα στον Νοέμβριο πιστεύω θα δοθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην προτεραιοποίηση των πληρωμών που έχουν καθυστερήσει, και, όπως τόνισε, το προσεχές διάστημα –μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων– θα πιστωθούν τα χρήματα για το deminimis των ζωοτροφών, τα φερτά υλικά από τον Daniel, τις αποζημιώσεις των θανατωθέντων ζώων από την ευλογιά, τα βιολογικά και θα ακολουθήσουν οι πληρωμές για τις σπάνιες φυλές, το κομφούζιο κ.ά.
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι κτηνοτρόφοι έως τις αρχές Νοεμβρίου
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται να προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι στο τέλος του Οκτωβρίου ή έως τις αρχές Νοεμβρίου, σε συνεννόηση με την Επιτροπή μπλόκων των αγροτών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κτηνοτροφία λόγω των ζωονόσων, αλλά και των καθυστερήσεων στις πληρωμές.
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη 2/10, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησαν στα γραφεία του ΣΕΚ στην Αθήνα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, και μέλη της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής, που παρουσίασαν δραματικά στοιχεία για τη συρρίκνωση του κτηνοτροφικού κλάδου. «Ο βασικός πυλώνας της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα είναι η αιγοποβατοτροφία που απασχολεί τουλάχιστον το 70% των κτηνοτρόφων και πλήττεται σφοδρά. Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Μέσα σε 1,5 με 2 χρόνια χάθηκαν περίπου 500.000 παραγωγικά ζώα από τις ζωονόσους, τις πυρκαγιές κ.λπ. Αν αναλογιστούμε ότι τα παραγωγικά ζώα είναι 6 εκατομμύρια στην Ελλάδα, έχει χαθεί το 10% του ζωικού κεφαλαίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος.
Μάλιστα, ο κ. Μόσχος αποκάλυψε ότι το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς δεν τηρείται από πλευράς ΥΠΑΑΤ και των αρμόδιων υπηρεσιών, δίνοντας το ακόλουθο χαρακτηριστικό παράδειγμα: «υπάρχει μονάδα στην Ημαθία που έχει χτυπηθεί από την ευλογιά εδώ και έναν μήνα και ακόμα τα ζώα δεν έχουν θανατωθεί, κάτι που πρέπει να γίνει μέσα σε ένα 48ωρο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μόσχος έδωσε στοιχεία μεταξύ άλλων και για το βόειο κρέας επισημαίνοντας: «Ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια να μην στηριχθεί η ελληνική παραγωγή βόειου κρέατος, αλλά να στηρίξει την εισαγωγή ζώντων ζώων για πάχυνση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φύγει από το επάγγελμα το 6% των βοοτρόφων και κυρίως νέοι κτηνοτρόφοι. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια έλλειψη στο ελληνικό μοσχαρίσιο κρέας σε ποσοστό 10%. Το 90% από το κρέας που καταναλώνουμε στη χώρα μας θα είναι εισαγωγής, ενώ αναμένονται νέες αυξήσεις στις τιμές στον καταναλωτή που θα φανούν περίπου σε ένα δίμηνο».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στα Ιωάννινα — Αισθητός και στην Πάργα με μεγάλη διάρκεια

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (22/7) στις 09:43, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη την Ήπειρο και κυρίως στην Πάργα, όπου κάτοικοι ανέφεραν πως είχε μεγάλη διάρκεια αλλά δεν συνοδεύτηκε από βοή.
- ΑΠΟΨΕΙΣ2 months ago
Δύο μικρές αναθέσεις, μία βαριά ποινή: Ερωτήματα για την αργία του Δημάρχου Πάργας
Δημος Παργας2 months agoΝίκος Ζαχαριάς: «Καμία ζημία για τον Δήμο Πάργας – προσφυγή στο ΣτΕ»
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ3 months ago
5.000 ευρώ για κορίτσια 18-36 ετών στην Πάργα από το Κληροδότημα Β. Ε. Βασιλά
Αγγελίες1 month agoΞενοδοχείο στην Πάργα αναζητά υπαλλήλους για την καλοκαιρινή σεζόν 2026!
ΠΑΡΓΑ2 months agoΠάργα, Αγιά και Ανθούσα γιορτάζουν την Αποκριά
ΠΑΡΓΑ3 months agoΈως 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για τραπεζοκαθίσματα στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Πάργας
ΠΑΡΓΑ4 weeks agoΌλα τα έσοδα της παράστασης στο Πνευματικό Κέντρο Πάργας για τον Χρήστο
Δημος Παργας4 weeks agoΚάλεσμα προς τον κ. Γκούμα για δημόσια συγγνώμη και αποκατάσταση































