Έως και 80% μπορεί να είναι το 2020 οι απώλειες στον διεθνή τουρισμό, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Ο UNWTO βασίζεται σε τρία διαφορετικά σενάρια που υπογραμμίζουν τη μείωση των αφίξεων μεταξύ 58% και 78%, ανάλογα με την ταχύτητα συγκράτησης του Covid-19 και τη διάρκεια των περιορισμών ταξιδιού και του κλεισίματος των συνόρων.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο διεθνής τουρισμός μειώθηκε κατά 22% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Οι αφίξεις τον Μάρτιο μειώθηκαν απότομα κατά 57% μετά την έναρξη του κλειδώματος, των ταξιδιωτικών περιορισμών και του κλεισίματος των αεροδρομίων και των εθνικών συνόρων, με αποτέλεσμα την απώλεια 67 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων.

“Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση υγείας και οικονομίας, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Ο τουρισμός έχει πληγεί σκληρά, με εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε κίνδυνο σε έναν από τους πιο έντονους τομείς της οικονομίας”.

Σύμφωνα με έρευνα του UNWTO, η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει ταχύτερα από τη διεθνή ζήτηση.

Η πλειοψηφία των εμπειρογνωμόνων αναμένει να δει σημάδια ανάκαμψης έως το τελευταίο τρίμηνο του 2020, αλλά κυρίως το 2021.

Με βάση τις προηγούμενες κρίσεις, τα ταξίδια αναψυχής αναμένεται να ανακάμψουν γρηγορότερα, ιδίως τα ταξίδια σε φίλους και συγγενείς σε σχέση με τα επαγγελματικά ταξίδια.

Οι εκτιμήσεις σχετικά με την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών είναι πιο θετικές στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με τους περισσότερους ειδικούς να προβλέπουν την ανάκαμψη ακόμα το 2020.

Οι ειδικοί στην Αμερική είναι οι λιγότερο αισιόδοξοι και λιγότερο πιθανό να πιστεύουν στην ανάκαμψη το 2020, ενώ στην Ευρώπη και την Ασία οι προοπτικές είναι μικτές, με τους μισούς εμπειρογνώμονες να αναμένουν ανάκαμψη εντός του τρέχοντος έτους.