Connect with us

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Τρίτη και 13 σήμερα! Προλήψεις

Δημοσιεύτηκε  στις Από

 

Τρίτη και 13 του μήνα σήμερα και ο λαός μας συνηθίζει να πιστεύει σε ένα σωρό προλήψεις, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Κατά την ελληνική παράδοση η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη καθώς είναι η μέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των στρατευμάτων του Μεχμέτ Β’; του Πορθητή (Τρίτη 29 Μαΐου 1453). Έκτοτε …..

…..γιορτές και γλέντια δεν γίνονταν ποτέ Τρίτη και τα σπιτικά παρέμεναν κλειστά για τους επισκέπτες -ήταν ένας τρόπος για να μη λησμονήσουμε ως έθνος τη μελανή εκείνη μέρα της ελληνικής ιστορίας.

Ο αριθμός 13 λογίζεται ως γρουσούζικος από την πρώιμη αρχαιότητα, ο οποίος συνδυάστηκε αργότερα με τις αποφράδες ημέρες (Τρίτη και Παρασκευή) και γεννήθηκαν σωρεία προλήψεων που «ταλανίζουν» το νου μας ως σήμερα.

Οι σχετικές με το 13 προλήψεις δημιουργήθηκαν με την ανακάλυψη του δωδεκαδικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο το 12 είναι ο τέλειος αριθμός: 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι μήνες, τα ζώδια, 12 και οι άθλοι του Ηρακλή! Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σ’ αυτό το ιερό 12 σχηματιζόταν η αρχή ενός νέου κύκλου. Το συμβολικό αυτό άλμα προς το καινούριο «άγνωστο», που αντιπροσώπευε ο αριθμός 13, προκάλεσε ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να του αποδίδουν ευθύνες για τα ατυχή συμβάντα. Ο Φίλιππος Β’; της Μακεδονίας λέγεται πως πέθανε αφότου τοποθέτησε το άγαλμά του δίπλα σε αυτά των δώδεκα θεών του Ολύμπου. Σύμφωνα με τις χριστιανικές θεωρίες στο μυστικό δείπνο παρίστανται 12 μαθητές και ο 13ος συνδαιτυμόνας ήταν ο Ιησούς. (Και τον Ιησού να μετρούσαμε ως πρώτο, ο 13ος θα ήταν ο Ιούδας..). Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου. Ο αριθμός 13 φιγουράρει στην πιο κακότυχη κάρτα των ταρώ, τον θάνατο.

Γενικότερα, το δεκατρία μπορεί να θεωρείται “κακός” αριθμός απλά επειδή είναι μία μονάδα πάνω απ’ το δώδεκα το οποίο είναι δημοφιλές σε πολλούς πολιτισμούς. Όταν μία ομάδα δεκατριών αντικειμένων διαιρεθεί στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα ή στα έξι, πάντα ένα αντικείμενο περισσεύει. Το «κακό»!

Advertisement

Ο συνδυασμός του αριθμού 13 με την ημέρα Τρίτη ήταν αναπόφευκτος για να δημιουργήσουν την συγκεκριμένη αποφράδα μέρα στην Ελλάδα, άλλωστε καταγράφεται ένα ακόμη ιστορικό στοιχείο που ενισχύει τον συσχετισμό. Τρίτη και 13 Απριλίου 1204 είχε αλωθεί η πρωτεύουσα του μεσαιωνικού ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη, απ’; τους Σταυροφόρους και δεν μπόρεσε να συνέλθει οριστικά απ’; το τέταρτο χτύπημα της Δ’ σταυροφορίας.

Φυσικά, οι δεισιδαιμονίες δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους καθώς έχουν να κάνουν με την αντίληψη τους, την σχέση τους με το εξωπραγματικό και κυρίως την παιδεία του καθενός.
Ας χαρούμε λοιπόν τη σημερινή μέρα όπως οφείλουμε να κάνουμε κάθε μέρα που ζούμε, χωρίς προκαταλήψεις και επηρεασμούς.
Οι 10 γνωστότερες από αυτές είναι:

– Αν δεις μαύρη γάτα στο δρόμο, είναι γρουσουζιά
– Αν ένα σκύλος σε ακολουθήσει μέχρι το σπίτι σου, θα έχεις καλή τύχη
– Αν βρεις στο δρόμο χρήματα, θα κερδίσεις χρήματα στη δουλειά σου
– Όταν ένα παιδί βγάζει δόντια, θα πρέπει να τα πετάξει στα κεραμίδια, ώστε τα νέα δόντια να είναι γερά
– Το πέταλο αλόγου φέρνει οικονομική ανάταση
– Αν σπάσεις καθρέφτη, θα έχεις 7 χρόνια γρουσουζιά
– Όταν δεις αστέρι να πέφτει από τον ουρανό, η ευχή που θα κάνεις θα γίνει πραγματικότητα
– Ο ιστός αράχνης στις γωνίες του σπιτιού, αλλά και το σκόρδο, φέρνει καλή τύχη
– Είναι γρουσουζιά να περνάς κάτω από σκάλα ή να αφήνεις τα παπούτσια σου ανάποδα
– Για να στεριώσει το σπίτι που χτίζεις, πρέπει να σφαχτεί ένας κόκορας στα θεμέλια
– Όταν αφήνεις τις ντουλάπες του σπιτιού ανοιχτές, ευνοείς τις κακές γλώσσες

Όλες αυτές οι προλήψεις είναι μόνο μερικές από τις εκατοντάδες που περιλαμβάνονται στη λαογραφία μας.
Πολλοί τις πιστεύουν, ενώ άλλοι τις χλευάζουν.

Ό,τι και να είναι, πάντως, δεν παύουν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας παράδοσης, που δεν θα πρέπει να χαθούν αφού, άσχετα αν τις πιστεύουμε ή αν μοιάζουν αφελείς, με αυτές μεγαλώσαμε και δεν θα ήταν παράλογο να τις μεταδώσουμε και στα παιδιά μας!
Για τους άλλους Παρασκευή και 13
Η κακοτυχία της Παρασκευής είναι μια ξενόφερτη για τον λαό μας δεισιδαιμονία καθώς δεν ταιριάζει με την ελληνική παράδοση και ιστορία. Προέρχεται πιθανότατα από την ημέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 (να και το 13!), από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

Advertisement

Επιπλέον λέγεται σε θρύλους πως ήταν μέρα Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο, Παρασκευή όταν η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου αφάνισε τα μιασματικά όντα της γης και, ενώ η μέρα που ο Χριστός σταυρώθηκε ήταν σίγουρα η Παρασκευή.
Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13, είναι η μέρα συνιφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.
Οι ρίζες της δεισιδαιμονίας ανιχνεύονται στη Βίβλο και τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα. Στη Δύση μάλιστα υπάρχει και Παρασκεβιδεκατριαφοβία (Paraskevidekatriphobia) καθώς και η τρισκαιδεκαφόβια (triskaidekaphobia), δηλαδή φοβία ενός ανθρώπου για την συγκεκριμένη ημέρα.
Οι δοξασίες
Δύο είναι οι βασικές δοξασίες που στηρίζουν τον μύθο της Παρασκευής και 13. Αρχικά στη Βίβλο, βλέπουμε το δεκατρία να εμφανίζεται στο Μυστικό Δείπνο καθώς αντιστοιχεί στον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτόν. Εξάλλου, Παρασκευή ήταν η μέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός.
Εν τω μεταξύ, πολλοί θεωρούν πως ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.
Στη φιλολογία των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκουν και τα εξήςΗ αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου. Παρασκευή επίσης, ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).
«Προσοχή» συνιστούν οι επιστήμονες
Επιπλέον, Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα με τίτλο: «Πόσο κακή για την υγεία σου, είναι η Παρασκευή και 13;». Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 1993 στο επιστημονικό περιοδικό Medical Journal και είχε ως στόχο ν’ αποτυπώσει τη σχέση μεταξύ της υγείας, της συμπεριφοράς και της δεισιδαιμονίας σχετικά με την Παρασκευή και 13 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων με αυτοκίνητο σε δύο διαφορετικές ημέρες – Παρασκευή 6 του μηνός και Παρασκευή και 13 – σε μία περίοδο μερικών χρόνων.
Η διαπίστωση των επιστημόνων ήταν πως την ημέρα εκείνη, μειώνονταν ο αριθμός των ατόμων, που επέλεγαν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ωστόσο, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, ήταν σαφώς μεγαλύτερος.
Σύμπερασμα της επιστημονικής ομάδας ήταν: «Η Παρασκευή και 13 είναι μία άτυχη μέρα για ορισμένου. Ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος μπορεί να είναι αυξημένος έως και 52%. Συνιστούμε να μείνετε στο σπίτι».
simantra

Πηγή: http://dinatos.blogspot.com/2011/12/13_13.html#ixzz1gQ1fxgNz

Advertisement

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Mυστήριο αντικείμενο στέλνει σήματα στη γη κάθε 16 μέρες

Δημοσιεύτηκε  στις Από
Σύμπαν

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες με ένα μυστήριο αντικείμενο το οποίο στέλνει κάθε 16 μέρες σήματα στον πλανήτη μας και βρίσκεται 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Σύμφωνα με τη «Τhe Sun», Οι επιστήμονες το αναγνωρίζουν ως το πρώτο αξιόπιστο πρότυπο γρήγορων ραδιοφωνικών σημάτων στο βαθύ διάστημα, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμα τι προκαλεί το συγκεκριμένο φαινόμενο. Τα σήματα επαναλαμβάνονται κάθε 16 μέρες, το οποίο σημαίνει πως κάτι τα ελέγχει.

Μπορεί οι ερευνητές να έχουν βρει μέχρι στιγμής πάνω από 100 τύπους γρήγορων ραδιοφωνικών σημάτων, αλλά μόνο 10 από αυτούς επαναλαμβάνονται και κανένας δεν έχει δείξει κανένα σταθερό ρυθμό, πράγμα που κάνει αυτό το φαινόμενο ακόμη πιο περίεργο.

Σύμπαν

Σύμφωνα με μια θεωρία των επιστημόνων, τα συγκεκριμένα σήματα περιστρέφονται γύρω από κάτι άλλο, όπως ένα αστέρι ή μια μαύρη τρύπα, ενώ μια αιτία που προκαλεί τη μετάδοσή τους θα μπορούσαν να είναι οι άνεμοι.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με σιγουριά τι προκαλεί αυτά τα σήματα, όμως αποκλείουν κάποια πράγματα, όπως το να είναι κάποιου είδους επικοινωνία από εξωγήινους.

Advertisement
Συνέχεια ανάγνωσης

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

10 Ελληνικές ονομασίες για το ποπ κόρν

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Δεν θυμάμαι πότε ήταν η πρώτη φορά που ζήτησα να φάω σιταροπούλες και όλοι γύρω μου πέθαναν στα γέλια. Ναι, όπως λογικά καταλάβατε σιταροπούλες είναι τα ποπ κορν, έτσι τουλάχιστον τα λέμε στην Κύπρο, και αν κρίνω από τις υπόλοιπες ονομασίες που άκουσα τα τελευταία χρόνια στην Κομοτηνή από ανθρώπους που προέρχονται από κάθε σημείο της Ελλάδας, σας λέω ότι είναι η πιο κοντινή ορολογία για αυτό το ψηλό και θαυμαστό φυτό που εισήχθη στη χώρα μας από τη βόρεια Αφρική το 1600.Καλαμπόκι,αραβόσιτος,σίταρος ή σιταροπούλα στην Κύπρο είναι οι πιο επικρατέστερες ονομασίες για το φυτό που μας προσφέρει τη μοναδική γεύση των ποπ κορν.

Πατλάκια;;; Τι είναι τα πατλάκια; Από πού κι ως πού πατλάκια οι σιταροπούλες; Αυτή ήταν η αντίδραση μου όταν άκουσα δια στόματος του Σταυρού Φανφάνη να περιγράφει αυτό που τρώω και απολαμβάνω απέναντι από τη μεγάλη οθόνη, «πατλάκια». Πιο αστείο μου ακούστηκε από τις σιταροπούλες.

Έτσι λοιπόν, η μαγεία της Ελληνικής γλώσσας αποδεικνύεται ακόμα μια φορά στους ιδιωματισμούς της που ξεφυτρώνουν σαν μαργαριτάρια από κάθε ελληνική γωνιά. Γι΄αυτό αν κάπου, κάποτε ακούσετε τις πιο κάτω ορολογίες να ξέρετε ότι αναφερόμαστε στα ποπ κορν.

Στην Κατερίνη τα ποπ κορν τα αποκαλούν παπαδούλες

Στις Σέρρες παπαλούτσες


Σ’ ένα χωριό της Στερεάς Ελλάδας κουκουνάρες


Στην Κάλυμνο φραγκοκύτταρα


Στην Τρίπολη ένας παππούς τα αποκαλούσε Νυφούλες


Στην Λήμνο πατλάκες


Οι Αρβανίτες κουκουφρίκες


Στην Κύπρο σιταροπούλες


Στην Κομοτηνή,Ξάνθη και Δράμα πατλάκια

Advertisement

Επίσης σε ένα site με συνταγές διάβασα και παπαρδίτσες, πασπάτες, πασπατούλες, φουσκωκάκια. 
Αν λοιπόν σας ανοίξαμε την όρεξη και απόψε θέλετε να κάτσετε στον καναπέ σας παρέα με ένα τεράστιο μπολ ποπ κορν, πατλάκια ή σιταροπούλες μην διστάσετε ακόμα και αν δεν έχετε την ειδική μηχανή για ποπ κορν ή είστε εναντίον του φούρνου μικροκυμάτων να φτιάξετε με τα χεράκια σας ακολουθώντας τις πιο κάτω οδηγίες:

Σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε μια κουταλιά (ή δύο) βιτάμ και ρίχνουμε τους σπόρους από το καλαμπόκι.(πουλάνε στο μάρκετ και κάνει περίπου 0,75 λεπτά).Περιμένουμε να ζεσταθεί (όχι να καεί) το βούτυρο μας και ρίχνουμε τους σπόρους. Μετά από δυο-τρία λεπτά αρχίζουν να αναπηδάνε, μην τρομάξετε, κλείστε απλά την κατσαρόλα με ένα καπάκι. Όταν ο θόρυβος αρχίζει να κοπάζει χαμηλώστε λίγο τη φωτιά, ανακατέψτε λίγο με κλειστή την κατσαρόλα, ίσως μια πετσέτα θα σας βοηθήσει σε αυτό κρατώντας την από τις λαβές.Όταν σταματήσει ο ήχοςτότε τα ποπ κορν μας είναι έτοιμα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Η εφημεριδα της Παργας

Advertisement
Σεπτέμβριος 2026
ΔΤΤΠΠΣΚ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑπριν από 5 ώρες

Τροχαίο στην Πάργα: Βαριά τραυματισμένος 31χρονος – Διακομίστηκε στην Αττική

Τουρισμοςπριν από 2 ημέρες

Άκτιο, Πάργα και τοπικά προϊόντα στο επίκεντρο των επαφών Πρέβεζας–Σερβίας

ΠΑΡΓΑπριν από 2 ημέρες

Πάργα: Στα 2,15 ευρώ η βενζίνη – Φόβοι για νέες ανατιμήσεις τον Σεπτέμβριο

ΓΥΝΑΙΚΑπριν από 3 ημέρες

Από την Πάργα στον κόσμο του fitness: Η πορεία της Πέγκυς Βασιλείου

ΠΑΡΓΑπριν από 4 ημέρες

Αγία Κυριακή Πάργας: 34χρονη τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση οχήματος σε γκρεμό

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 4 ημέρες

Θεσσαλονίκη και ΔΕΘ: Αστυνομοκρατία, ταλαιπωρία και το ερώτημα «ποιον τελικά προστατεύουν;»

ΕΡΕΥΝΕΣπριν από 5 ημέρες

Σούπερ μάρκετ: «Μείωση» 15 λεπτών στα 100 ευρώ – Η κοροϊδία πίσω από το -0,15%

Δημος Παργαςπριν από 6 ημέρες

Νέο βήμα για την ύδρευση της παραλιακής ζώνης Πάργας – Πρέβεζας με έργο 18 μηνών

ΗΠΕΙΡΟΣπριν από 6 ημέρες

Ανάσα δροσιάς στα δυτικά ηπειρωτικά παράλια μετά τη ζέστη και την υψηλή υγρασία

ΠΑΡΓΑπριν από 6 ημέρες

Η Ευρυδίκη επέλεξε την Πάργα για τις καλοκαιρινές της διακοπές

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑπριν από 2 έτη

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑπριν από 4 μήνες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

Δημος Παργαςπριν από 4 μήνες

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο Τάσος Χαλκής

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 4 μήνες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

ΠΑΡΓΑπριν από 5 ώρες

Τροχαίο στην Πάργα: Βαριά τραυματισμένος 31χρονος – Διακομίστηκε στην Αττική

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στην περιοχή της Πάργας, με έναν 31χρονο μοτοσικλετιστή να τραυματίζεται βαριά και να μεταφέρεται τελικά στο...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 εβδομάδα

Πάργα: Έλεγχοι σε κέντρο και Βάλτο – Πρόστιμα 9.000 ευρώ σε επιχειρήσεις

Σε επτά πρόστιμα συνολικού ύψους 8.996,25 ευρώ προχώρησε ο Δήμος Πάργας για αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, έπειτα από ελέγχους σε...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Από την Πάργα ο συλληφθείς για το περιστατικό με μαχαίρι στο πανηγύρι του Αγίου Κοσμά στο Μαργαρίτι

Άνδρας από την Πάργα συνελήφθη το πρωί της Τρίτης 25 Αυγούστου 2026, μετά από περιστατικό με μαχαίρι που σημειώθηκε στο...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Πάργα: Κατέβασε το μαγιό του μπροστά σε λουόμενους και συνελήφθη

Στη σύλληψη αλλοδαπού για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας προχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας 24 Αυγούστου 2026 αστυνομικοί του Αστυνομικού Σταθμού Πάργας,...

ΠΑΡΓΑπριν από 3 εβδομάδες

Πρόεδρος Ξενοδόχων Πάργας : «Η Πάργα λειτουργεί σαν ένα τεράστιο ξενοδοχείο»

Τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αναβάθμιση της ποιότητας και την αποφυγή μιας άναρχης αύξησης της τουριστικής κίνησης έθεσε ως βασικό στοίχημα...

Δημος Παργαςπριν από 3 εβδομάδες

Νίκος Ζαχαριάς στο Ήπειρος TV: «Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους με πόρους για 11.500»

Στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο Δήμος Πάργας κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, στην κατάσταση των υποδομών, στην έλλειψη...