Connect with us

  Netflix & Spotify Premium

1.92/Μήνα 

70% φθηνότερα

ΗΠΕΙΡΟΣ

Το τουριστικό real estate σώζει την κτηματαγορά – Τι συμβαίνει σε Πρέβεζα, Πάργα

Published

on

Το τουριστικό real estate σώζει την κτηματαγορά – Τι συμβαίνει σε Πρέβεζα, Πάργα

Γράφει ο Βασίλης Πυροβέτσης (άρθρο του στην imerisia.gr)

⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️ Αναζήτηση app64230 στην εφαρμογή Temu για να λάβετε έκπτωση 💰30% !!

Επικεφαλής Τομέα Εκτιμήσεων του Ομίλου ΔΑΝΟΣ / An Alliance Member of BNP PARIBAS REAL ESTATE

Αν και η ανελέητη «επίθεση» προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η οποία εκδηλώνεται με συνεχόμενους φόρους – μέτρα που επιβαρύνουν την κτηματαγορά, συνεχίζεται, σπίθα αισιοδοξίας στην αγορά ακινήτων αποτελούν οι παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και γενικότερα τα τουριστικά ακίνητα, ενώ αρχίζει να υπάρχει – περιορισμένο ακόμη – ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Το γεγονός αυτό υπερθεματίζει και η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια του ηλεκτρονικού διαγωνισμού συγκεντρώθηκαν προσφορές ύψους 10.325.000 ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 14% από τις αντίστοιχες τιμές εκκίνησης για συνολικά έξι (6) ακίνητα σε Αττική, Μαγνησία, Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

Παρέχονται επίσης συμπληρωματικά πλεονεκτήματα στους δυνητικούς επενδυτές ακίνητης περιουσίας, όπως για παράδειγμα η χορήγηση άδειας παραμονής (για πέντε χρόνια) για επενδυτές εκτός Ευρώπης που επιθυμούν να επενδύσουν περισσότερο από € 250.000. Αυτό προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον κυρίως Κινέζων και Ρώσων, αλλά και άλλων διεθνών αγοραστών.

Η Βόρεια Ελλάδα και η Ήπειρος παρουσιάζουν την μεγαλύτερη συρρίκνωση τιμών, η οποία εμφανίζεται μεγαλύτερη σε παλαιότερα και μεγαλύτερου μεγέθους ακίνητα. Φυσικό επακόλουθο της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων υπήρξε η συρρίκνωση της απασχόλησης στον κατασκευαστικό τομέα και στους λοιπούς τομείς γύρω από τα ακίνητα.

Το ενδιαφέρον των αγοραστών στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της πόλης και σε παλαιότερης κατασκευής διαμερίσματα και γραφεία, τα οποία πωλούνται σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από τα νεόδμητα. Οι εμπορικές αξίες παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 35%-50% σε σχέση με το 2008 αλλά στην παρούσα φάση φαίνονται να σταθεροποιούνται. Οι περιοχές με την μικρότερη μείωση φαίνεται να είναι το κέντρο της πόλης, η Καλαμαριά και η περιοχή της Τούμπας, ενώ μεγάλες μειώσεις παρουσιάζουν οι περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, το Πανόραμα και η περιοχή της Χαριλάου. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη πράξεις αντιπαροχής, με τους κατασκευαστές και τους οικοπεδούχους να αντιλαμβάνονται πλέον τη νέα πραγματικότητα του Real Estate.

Όσον αφορά στον κλάδο των γραφείων και των καταστημάτων υπήρξε σημαντικός αριθμός επαναδιαπραγματεύσεων λόγω της μεγάλης πτώσης των μισθωτικών αξιών. Οι μεγάλες εταιρείες λιανεμπορίου παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης με νέα μεγαλύτερα καταστήματα (H&M). Πολλοί υφιστάμενοι μισθωτές σε δευτερεύοντες οδούς προχωρούν σε επέκταση και αναζήτηση επιλογών σε κύριους οδικούς άξονες με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Η Χαλκιδική δείχνει στοιχεία ανάνηψης από την παρούσα κατάσταση της κτηματαγοράς, με την διενέργεια πράξεων αγοραπωλησιών σε τουριστικά ακίνητα, τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε «τακτοποιημένες» και νόμιμες εξοχικές κατοικίες. Εκτός των ιδιωτικών πράξεων, και το ΤΑΙΠΕΔ έχει προβεί στην πώληση παραθαλάσσιας οικοπεδικής έκτασης στον Άγιο Ιωάννη και παλαιάς ξενοδοχειακής μονάδας στο Παλιούρι.

Η Ήπειρος παρουσίασε μεγάλη μείωση αξιών την τελευταία 3ετία (με την αντιπαροχή να έχει «παγώσει» πλήρως) και κατέχει πλέον την πρωτιά τόσο στην ανεργία όσο και την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας. Η όποια ανοικοδόμηση παρατηρείται και εντοπίζεται κυρίως σε παραθαλάσσια οικόπεδα στην Πάργα και την Πρέβεζα.

Όπως φαίνεται τα τουριστικά ακίνητα είναι αυτά που παρέχουν μία νότα αισιοδοξίας και στην περιοχή της Ηπείρου, λόγω της πληθώρας παραθαλάσσιων προορισμών στη Θεσπρωτία, την Άρτα και την Πρέβεζα. Οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν αύξηση στην τουριστική κίνηση, τόσο από αλλοδαπούς όσο και από Έλληνες, κυρίως από τη Β. Ελλάδα, λόγω της εύκολης πλέον πρόσβασης μέσω της Εγνατίας οδού.

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη η Κομοτηνή φαίνεται να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αντοχή στην πίεση των αξιών. Αντίθετα οι αξίες στην Αλεξανδρούπολη την Καβάλα και στην Ορεστιάδα παρουσίασαν μεγάλες μειώσεις της τάξης του 35%-45%, με την Ξάνθη να παίρνει τα σκήπτρα με ποσοστό μεγαλύτερο του 45% και τις περισσότερες μεταβιβάσεις να πραγματοποιούνται σε αξίες χαμηλότερες των αντίστοιχων αντικειμενικών αξιών. Οι παραθαλάσσιες περιοχές και εδώ αντιστέκονται σθεναρά, καθώς υπάρχει μία σταθερή ζήτηση σε εξοχική κατοικία και από κατοίκους των Βαλκανίων, οι οποίοι έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στην περιοχή
Όπως είναι ορατό η αγορά του real estate βασίζεται πλέον περισσότερο στα τουριστικά ακίνητα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η συγκεκριμένη αγορά ακινήτων να ξεφύγει από την εποχικότητα, που την διακρίνει και να βρεθούν τρόποι αύξησης της διάρκειας της τουριστικής περιόδου μέσω εξειδικευμένων δραστηριοτήτων (αγροτουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός). Απαιτούνται πρωτότυπες βιωματικές εμπειρίες και τουριστικές υπηρεσίες, με την ανάπτυξη ειδών τουρισμού τόσο για τη χειμερινή (βουνό, χιόνι) όσο και τη θερινή (θάλασσα, ήλιος) περίοδο.
Εν κατακλείδι, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μαγνήτη επενδυτών στον τομέα του real estate καθώς:

Έχει επέλθει ένα κλίμα οικονομικής σταθερότητας που χαρακτηρίζει τη χώρα την τελευταία διετία.

Το επίπεδο των ζητούμενων τιμών, έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 και επομένως έχει αυξηθεί η απόδοση των επενδύσεων.

Γίνονται βήματα δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό (π.χ. άδεια παραμονής, μείωση φόρου μεταβίβασης κλπ).

atpreveza.gr

Η εφημεριδα της Παργας

May 2024
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΑΓΙΑ1 week ago

Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Πάργας

kostas_barkas
ΑΠΟΨΕΙΣ1 week ago

Κώστας Μπάρκας : Διαλύουν τα νοσοκομεία της Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας :

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ1 week ago

Φορο-σοκ για 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες!

valtos beach with and umbrellas
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ2 weeks ago

Παραλίες: Προχωρούν οι δημοπρασίες για πάνω από 1.200 παραχωρήσεις | Τι αλλάζει με το νέο πλαίσιο

a car parked on a street with a sign
ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Ξεκίνησε η εφαρμογή της εγκεκριμένης κυκλοφοριακής μελέτης στο Καναλάκι και την Πάργα

kostas_barkas
ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Κώστας Μπάρκας: «Επαγγελματική εξουθένωση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Πάργας»

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Συναγερμός στην Πάργα: Απειλείται η Λειτουργία του Κέντρου Υγείας λόγω Ελλείψεων Προσωπικού

Πρεβεζα1 month ago

Κάταγμα Ποδιού για Διανομέα στην Πρέβεζα: Οδύσσεια στα Νοσοκομεία Λόγω Έλλειψης Ορθοπεδικού!

ΠΑΡΓΑ1 month ago

Διακοπή ρεύματος αύριο 19/4 στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

a woman with long curly hair and a red cape
Πρεβεζα1 month ago

Συνελήφθη η Μαντάμ Ζαΐρα της Πρέβεζας

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

valtos beach with and umbrellas
ΠΑΡΓΑ10 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: «Βιώνει μετατραυματικό σοκ» Τι λέει η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου που ξυλοκοπήθηκε

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: Σκάφος χτύπησε 13χρονη που έκανε SUP

ΠΑΡΓΑ3 years ago

Ο Πέτρος Αντωνίου στο “The Voice” (Βίντεο)

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Συναγερμός στην Πάργα: Απειλείται η Λειτουργία του Κέντρου Υγείας λόγω Ελλείψεων Προσωπικού

Σε συνέχεια των επειγόντων αναγκών και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Πάργας, το νοσηλευτικό προσωπικό απευθύνει επιστολή...

ΠΑΡΓΑ1 month ago

Διακοπή ρεύματος αύριο 19/4 στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Από ημ/νία και ώρα Έως ημ/νία και ώρα Δήμος/κοινότητα Περιγραφή περιοχής Αριθμός Σημειώματος Σκοπός διακοπής 19/4/2024 9:30:00 πμ 19/4/2024 11:30:00...

ΠΑΡΓΑ1 month ago

15 Απριλίου 1819: Μια ημερομηνία χαραγμένη στην ψυχή και στην ιστορία της Πάργας.

 Η μέρα που οι κάτοικοι της γραφικής κωμόπολης, με πνεύμα ανυποταξίας και καρδιά γεμάτη πίκρα, εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα...

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Την παρακάτω ενημέρωση κάνει η ΔΕΔΔΗΕ: ⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️...

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Ασταμάτητοι οι μαθητές του Γυμνασίου Πάργας – Σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες στην Πρέβεζα

Ξεχωριστές διακρίσεις έλαβαν μαθητές του Γυμνασίου Πάργας στους Σχολικούς Αγώνες Στίβου που διεξήχθησαν στο Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας την Πέμπτη 28...

Δημος Παργας2 months ago

Χωρίς εμπόδια η επένδυση στο Κλιμάτι: Συμφωνία Δήμου Πάργας και G&K INVESTMENT GROUP για την υλοποίηση του project

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει ο Δήμος  σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία «G&K INVESTMENT GROUP Α.Ε.», διασφαλίζοντας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ