Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Το περιβάλλον είναι δική μας ευθύνη: Η συμπεριφορά μας στη φύση παίζει ρόλο

Η Project Manager της Acheron Actions Βασιλική Ντούκα μιλά στο Act for Earth για τη σημασία της συμπεριφοράς του καθενός απέναντι στη φύση και ειδικά στις παραλίες.

Στις παραλίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη, μπορούμε να βρούμε κάθε λογής απορρίμματα: Μια γόπα από τσιγάρο, ένα καλαμάκι, ένα τενεκεδάκι… Δείγμα της ανθρώπινης ασυνειδησίας που δεν έχει συνηθίσει να σέβεται τη φύση, το «μεγάλο μας σπίτι». Πολίτες που θέλουν να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στο περιβάλλον, όμως αρνούνται να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη ως προς τη διατήρησή του – κάτι που φαίνεται πως είναι το σημείο-κλειδί για να συντελεστεί η μεγάλη αλλαγή στην αντιμετώπιση των ζητημάτων περιβάλλοντος. Διότι, όσο βρίσκουμε κάθε λογής απορρίμματα ακόμα και στα πιο «παρθένα» μέρη της ελληνικής φύσης, καμία κεντρική πολιτική και νομοθετική ρύθμιση δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα.

«Το ζήτημα των καθαρών ακτών είναι πρωτίστως και ζήτημα συνείδησης»

Από τις αρχές του καλοκαιριού στην Ήπειρο λαμβάνει χώρα μία εξελισσόμενη περιβαλλοντική δράση από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) Acheron Actions. Τα μέλη της επιχείρησης, ενίοτε με τη βοήθεια εθελοντών και τοπικών συλλόγων και με την υποστήριξη της ΒΙΚΟΣ ΑΕ, καθαρίζουν όλες τις παραλίες της περιφέρειας, στο πλαίσιο του προγράμματος Crystal Seas. Συμβολικά, η αρχή έγινε από τις εκβολές του ποταμού Αχέροντα και την παραλία Αμμουδιά, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου – όπου μάλιστα, για τον καθαρισμό χρησιμοποιήθηκαν και πλωτά μέσα, δηλαδή κανό και καγιάκ. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, η Acheron Actions έχει καθαρίσει 15 συνολικά παραλίες της Ηπείρου, μεταξύ των οποίων και οι πιο δημοφιλείς, όπως η Πέρδικα, η Λούτσα, η Λυγιά, το Αλωνάκι και το Κανάλι. Οι εθελοντές έφτασαν μέχρι την Πάργα, ενώ σκοπεύουν ακόμα και να επιστρέψουν, με επαναληπτικούς καθαρισμούς, όπου χρειαστεί.

Στο Act for Earth του CNN Greece μίλησε η κυρία Βασιλική Ντούκα, Project Manager της Acheron Actions για τη μέχρι τώρα εμπειρία της ομάδας. «Στην Αμμουδιά του Αχέροντα βρήκαμε μέχρι και μία χύτρα, ενώ εντός του ποταμού μαζέψαμε πολλές πλαστικές σακούλες από φυτοφάρμακα, καθώς σε ένα μέρος του το ποτάμι γίνεται αρδευτικό και, φαίνεται πως τα σακιά από τα λιπάσματα καταλήγουν στο νερό», δηλώνει η ίδια και θέλοντας να τονίσει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης του καθενός αναφέρει το εξής «παράδοξο»: «Πολλές από τις παραλίες όπου έχουμε επιχειρήσει με καθαρισμούς έως τώρα ήταν οργανωμένες, μεγάλες παραλίες. Είδαμε λοιπόν ότι στο ‘οργανωμένο’ τμήμα της παραλίας, όπου έχει την επιχείρησή του ο άνθρωπος που την έχει νοικιάσει, ήταν όλα πεντακάθαρα. Ακριβώς δίπλα όμως, στο μισό μέτρο, βλέπουμε σκουπίδια, που προφανώς αφήνουν όσοι επιλέγουν το ελεύθερο μέρος, σαν να μην τους ενδιαφέρει να το διατηρούν καθαρό».

Το συμπέρασμα της κ. Ντούκα δεν είναι απόλυτο, όπως τονίζει η ίδια και δεν ισχύει παντού. Είναι όμως ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και αρκετό για να συμπεράνει κάποιος πως το ζήτημα των καθαρών ακτών είναι πρωτίστως και ζήτημα συνείδησης, ατομικής ευθύνης. «Δεν είναι ότι όλα τα απορρίμματα που βρίσκουμε στις ακτές, τα άφησε κάποιος εκεί επίτηδες. Μπορεί να τα έχει πετάξει ή να του έχουν πέσει και να μην ενδιαφέρθηκε να τα μαζέψει, οπουδήποτε αλλού στη φύση της ευρύτερης περιοχής και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να κατέληξαν σε κάποια ακτή», αναφέρει η κυρία Ντούκα, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τις μεγάλες ποσότητες φελιζόλ που μαζεύουν από τις παραλίες της Ηπείρου τα μέλη της Acheron Actions: «Πιθανότατα φεύγουν από τους ψαράδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα στα ανοιχτά και τελικά, με τα ρεύματα, καταλήγουν έξω στις ακτές».

«Χαίρονται οι άνθρωποι να μαζεύουν απορρίμματα!»

Η πανδημία στάθηκε μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθεια ανθρώπων να φέρουν στο προσκήνιο τα θέματα περιβάλλοντος. Εν τούτοις, όπως τονίζει η κυρία Ντούκα, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση μεταξύ των πολιτών που θέλουν να βοηθήσουν να διατηρηθεί το περιβάλλον που ζουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους καθαρό. «Στις δράσεις μας συμμετέχουν εθελοντές και ειδικά στον Αχέροντα είχαμε και πολλά παιδιά του δημοτικού ακόμα. Πολλοί θέλουν να συμμετέχουν στη δράση και ήρθαν και μας βρήκαν. Η νόσος Covid-19 έκανε μεγάλο κακό στην προσπάθειά μας, καθώς ατόνησαν όλα, όμως τώρα η ανταπόκριση είναι και πάλι μεγάλη. Μπορώ να πω πως… Χαίρονται οι άνθρωποι να μαζεύουν απορρίμματα», δηλώνει με χιούμορ.

«Θεωρώ ότι είναι σημαντικό κάθε πολίτης από μόνος του να σέβεται το περιβάλλον του. Όχι μόνο τις παραλίες, αλλά ακόμα και το χώρο στάθμευσης, για παράδειγμα. Εδώ στην Ήπειρο πολλές παραλίες έχουν αυτοσχέδιους χώρους στάθμευσης και μπορεί αυτοί να έχουν καταντήσει σκουπιδότοποι ενώ οι ακτές να είναι καθαρές! Αυτό είναι δείγμα νοοτροπίας… Πρέπει πλέον κι εμείς να δείξουμε τον δρόμο στα παιδιά, που καταλαβαίνουν ποιο είναι το σωστό, αλλά χρειάζονται παραδείγματα για να ακολουθήσουν. Στα σχολεία έχει γίνει δουλειά τα τελευταία χρόνια, η ανακύκλωση προχωράει, είναι ανάγκη να συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση και ας είμαστε στο ‘και πέντε’ ή στο ‘και δέκα’ για τη σωτηρία του περιβάλλοντος», καταλήγει στη συνέντευξή της.

Η εφημερίδα της ΠάργαςΣεπτέμβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ20 ώρες ago

Ξεκινά η αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας

COVID-191 ημέρα ago

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 20.9 έως και τη Δευτέρα, 27.9

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ5 ημέρες ago

Εταιρεία ανεμογεννητριών ανέλαβε τα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια

ΠΑΡΓΑ5 ημέρες ago

Εκδήλωση για την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ6 ημέρες ago

Ξεκινούν τα τμήματα Mουσικής Παιδείας σε Καναλάκι και Πάργα

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ6 ημέρες ago

Ο γιγάντιος και δηλητηριώδης Λιθόκερος εμφανίστηκε και στην Αγία Μαρίνα Λάρισας

ΦΑΝΑΡΙ1 εβδομάδα ago

Με πρώτο σταθμό την Λούτσα ξεκινά ξανά τις συναντήσεις με τους δημότες η Δημοτική Αρχή της Πάργας

ΙΣΤΟΡΙΑ1 εβδομάδα ago

Ψηφιακή αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα

Πρέβεζα1 εβδομάδα ago

Ταχυδρόμησε δέμα στον εαυτό του με 31,5 γραμμάρια κάνναβης

COVID-192 εβδομάδες ago

Νέα μέτρα: Όσα αλλάζουν από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου – Δείτε αναλυτικά.

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Διακοπές στην Ελλάδα μετά τον Κορωνοϊό|Πρώτη η Κέρκυρα, 4η η Πάργα

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :24 χρόνια από την μεγάλη πλημμύρα (εικόνες)

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Οι 51 καλύτερες παραλίες σε Πάργα & Σύβοτα σε ένα καταπληκτικό βίντεο

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Πάργα :Ψηφιακό Μενού με ένα κλίκ στην συσκευή σου

ΠΑΡΓΑ10 μήνες ago

«Χωρίς δισταγμό» Η νέα τηλεοπτική σειρά από την Καβάλα με γυρίσματα στην Πάργα

ΙΣΤΟΡΙΑ2 έτη ago

Σουλιώτες:Τα Αυστηρά Ήθη ,Η Πειθαρχία, Η Μπέσα Και Η Αγάπη Τους Για Την Ελευθερία..

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

7  λόγοι να επισκεφτείς την Πάργα το Πάσχα

ΑΠΟΨΕΙΣ2 έτη ago

Γαλλικό περιοδικό Marianne: Στα «7 καθάρματα» της κρίσης ο Καραμανλής

Δημοφιλή