Connect with us

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ

Το ουράνιο του ελληνικού εδάφους μπήκε στο ΤΑΙΠΕΔ;

Published

on

Q0kBStSbUBwkyRuRgeeP

Σχεδιάστηκε και η ένταξη εδαφών που περιέχουν ορυκτό πλούτο, όπως σημαντικών κοιτασμάτων ουρανίου στην Ελλάδα, στο ΤΑΙΠΕΔ;

 Γίνεται πολύς λόγος για τους υδρογονάνθρακες τους οποίους εποφθαλμιούν οι δανειστές μας, και οι οποίοι υποθηκεύονται προκειμένου να συγκεντρωθεί το δυσθεώρητο ποσό των 50 δισ. ευρώ, για το οποίο δεν φαίνεται να επαρκεί η ακίνητη περιουσία του δημοσίου.

Με αφορμή λοιπόν, την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία για ένταξη και των υδρογονανθράκων στο ΤΑΙΠΕΔ, ελπίζω να μας πληροφορήσει κάποιος εάν σχεδιάστηκε και η ένταξη εδαφών που περιέχουν ορυκτό πλούτο, και ο οποίος είναι σίγουρα αξιοποιήσιμος, σε αντίθεση με τους υδρογονάνθρακες, που είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν κάτι, δεδομένου ότι έως ότου ληφθεί κάποια απόφαση το πετρέλαιο ίσως αποτελεί παρελθόν για τις ενεργειακές ανάγκες.

Οι πρώτες πληροφορίες για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων ουρανίου στην Ελλάδα εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70, με την επισήμανση ότι ενοικίασε -για 99 χρόνια- τα εδάφη, άνω των κοιτασμάτων, στην Βόρεια Ελλάδα, αμερικανική εταιρεία, η οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει το κοίτασμα, όταν «στερέψουν» αυτά που έχει σε άλλα μέρη του κόσμου, προκειμένου να μη υπάρχει μεγάλη προσφορά και πέσει η τιμή του προϊόντος.

Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, αλλά και δεν θα είχε νόημα και κάποια διάψευση, δεδομένου ότι λίγους μήνες πριν γνωστοποιηθεί επισήμως η ύπαρξη υδρογονανθράκων στη Ελλάδα -γνωστή από την αρχαία εποχή, αλλά και προσφάτως εδώ και 40 χρόνια τουλάχιστον- ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, με ειρωνικό τρόπο διέψευδε ανάλογα δημοσιεύματα, υποστηρίζοντας πως αποτελεί μύθο η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην χώρα μας. Πώς λοιπόν, να λάβει σοβαρά κανείς τις επίσημες διαψεύσεις;

Αν, λοιπόν παραβλέψουμε τις πληροφορίες της δεκαετίας του ’70, δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με την Έκθεση του ΟΟΣΑ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας («Uranium 2009») που δημοσίευσε το «Βήμα» στις 31.7.2010, και που διαπιστώνει ότι πλούσια κοιτάσματα ουρανίου, που μπορεί να ξεπερνούν και τους 20.000 τόνους, υπολογίζεται ότι κρύβει στα σπλάχνα της η ελληνική γη. Αν και οι πληροφορίες των Ελλήνων επιστημόνων κάνουν λόγο για την ύπαρξη μόνο 10.000 βεβαιωμένων τόνων ουρανίου, η έκθεση των διεθνών οργανισμών αναφέρεται έως και σε διπλάσια νούμερα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανομή των ποσοτήτων του σπάνιου μεταλλεύματος γίνεται ως εξής: Επτά χιλιάδες τόνοι είναι αυτοί που έχουν βρεθεί από τους Έλληνες γεωλόγους. Επίσης, είναι βέβαιη η ύπαρξη περίπου 1.000 ακόμη τόνων στη χώρα. Επιπροσθέτως, η μελέτη αναφέρεται σε άλλα πιθανά κοιτάσματα που φτάνουν τους 6.000 τόνους, ενώ τονίζει ότι προφανώς υπάρχει αντίστοιχη ποσότητα, η οποία δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες.

Στο Δελτίο Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας του 1998, τα περισσότερα κοιτάσματα της Ελλάδας εντοπίζονται στα βόρεια του Νομού Σερρών, στην παράκτια ζώνη μεταξύ Σερρών και Καβάλας, στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο του Νομού Δράμας, ενώ επεκτείνονται και προς τη γειτονική Ξάνθη. Επίσης, διάσπαρτα μικρά κοιτάσματα έχουν βρεθεί σε ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, των Σερρών συμπεριλαμβανομένων. Ακόμη, υπάρχουν διάχυτες πληροφορίες για την ύπαρξη ουρανίου τόσο στη Φλώρινα όσο και στη Λέσβο.

[Να σημειώσω εδώ, όσον αφορά τα κοιτάσματα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ότι είχαν περιέλθει στην τότε ΚΥΠ πληροφορίες ότι οι Βούλγαροι σκάβοντας υπογείως στην δική τους πλευρά, είχαν περάσει στα ελληνικά σύνορα αρκετές εκατοντάδες μέτρα]

Το θέμα του ουρανίου έχει απασχολήσει και τους Σκοπιανούς. Συμφώνως προς δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου, που μετέφερε το Βαλκανικό Περισκόπιο, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) σε έκθεσή της τον Οκτώβριο του 1955, που είχε καταχωρηθεί ως απόρρητη, αναφέρει την ύπαρξη ουρανίου, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, στην περιοχή του Μοναστηρίου, σύμφωνα με δημοσίευση του Reuters.

Τα πλουσιότερα κοιτάσματα ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία θεωρούνται αυτά που είναι κοντά στα ελληνο-γιουγκοσλαβικά σύνορα, στην οροσειρά νότια της πόλης Μπίτολα (Μοναστηρίου). Το μετάλλευμα βρίσκεται σε άργιλο και οι Γιουγκοσλάβοι το αποκαλούν Diatomeiska Glinica.

Επιπλέον, το αμερικανικό ενδιαφέρον δεν σταμάτησε, αφού ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, το 2008, κ. Philip Reeker, έδειξε ενδιαφέρον για έρευνα σε νέα ευρήματα ουρανίου στην περιοχή. Για τις ΗΠΑ -σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα- αυτό υπήρξε μια πρόσθετη ευκαιρία για να αποτρέψει τη ρωσική επιρροή στην περιοχή, μέσα από επενδύσεις για προμήθεια φυσικού αερίου.

«Ο πρέσβης ρώτησε τότε την κατάσταση των δυνητικών ορυχείων ουρανίου και ο κ. Γκρούεφσκι του απάντησε ό,τι είχαν πει ανεπίσημα στην Νέα Υόρκη. Τόνισε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στον τομέα αυτόν, και θα πρέπει να αποφασίσει αν θα το πράξει αυτό με μια δημόσια επιχείρηση ή θα γίνει ανοικτός διαγωνισμός για ιδιωτικές εταιρείες», σημειώνει το σημείωμα της πρεσβείας προς τις ΗΠΑ το 2008, όπως διέρρευσαν στο πλαίσιο της έρευνας Wikileaks.

Ο Μακεδών

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Ιανουάριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ15 ώρες ago

Δωρεάν Rapid Test σε Καναλάκι και Πάργα

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ18 ώρες ago

Κώστας Μπάρκας: Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Φώτης Νάκιας: Ο Δήμος Πάργας χάνει έσοδα 1.000 ευρώ καθημερινά

ΠΑΡΓΑ4 ημέρες ago

Παραλαβή οχήματος για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Πάργας

ΠΑΡΓΑ4 ημέρες ago

Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την επανασύνδεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ευάλωτων νοικοκυριών

COVID-196 ημέρες ago

2 παιδιά θετικά από τα rapid tests στην παραλία της Πάργας

ΠΑΡΓΑ6 ημέρες ago

1,5 εκατ. ευρώ για ηλεκτρικά οχήματα και σταθμούς φόρτισης στον Δήμο Πάργας

ΠΑΡΓΑ1 εβδομάδα ago

Πολεοδομικά Σχέδια στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Πάργας

Καναλλάκι1 εβδομάδα ago

Δημαιρεσίες Δήμου Πάργας-Δήλωση Λαϊκής συσπείρωσης δήμου Πάργας

ΠΑΡΓΑ1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώθηκαν οι δημαιρεσίες του Δήμου Πάργας – Ποιοι εκλέχθηκαν

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Διακοπές στην Ελλάδα μετά τον Κορωνοϊό|Πρώτη η Κέρκυρα, 4η η Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :24 χρόνια από την μεγάλη πλημμύρα (εικόνες)

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Οι 51 καλύτερες παραλίες σε Πάργα & Σύβοτα σε ένα καταπληκτικό βίντεο

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

«Χωρίς δισταγμό» Η νέα τηλεοπτική σειρά από την Καβάλα με γυρίσματα στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :Ψηφιακό Μενού με ένα κλίκ στην συσκευή σου

ΙΣΤΟΡΙΑ3 έτη ago

Σουλιώτες:Τα Αυστηρά Ήθη ,Η Πειθαρχία, Η Μπέσα Και Η Αγάπη Τους Για Την Ελευθερία..

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΑΠΟΨΕΙΣ2 έτη ago

Γαλλικό περιοδικό Marianne: Στα «7 καθάρματα» της κρίσης ο Καραμανλής

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Βόλτα με το νεογέννητο πάνω… στο scooter

Δημοφιλή