ΗΠΕΙΡΟΣ
Ταξίδι εξοικείωσης Ιταλών τουριστικών πρακτόρων στην Ήπειρο

Ταξίδι εξοικείωσης Ιταλών τουριστικών πρακτόρων
στην Ήπειρο και συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ Ιταλίας
Η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο συνεργασίας με τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού υλοποίησε μια ακόμη δράση τουριστικής προβολής και στοχευμένης προώθησης του Προορισμού «Ήπειρος».
Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Ηπείρου φιλοξένησε και ξενάγησε τουριστικούς πράκτορες μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων της Ιταλίας στα Ιωάννινα, στο Μέτσοβο, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στην Πάργα και στην Ηγουμενίτσα.
Την αποστολή των Ιταλών τουριστικών πρακτόρων υποδέχτηκε στην Πρέβεζα ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και Τουρισμού κ. Στράτος Ιωάννου και στα Ιωάννινα η Διευθύντρια Τουρισμού κα Ιουλία Μαρκούλα, η οποία είχε και την ευθύνη του προγράμματος και τον συντονισμό της αποστολής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου ανέφερε σχετικά: «Η Περιφέρεια Ηπείρου στα πλαίσια της στρατηγικής προώθησης του ενιαίου προορισμού Ήπειρος ανάμεσα στο πλήθος των επιτυχημένων ενεργειών προβολής που διοργανώνει ή συμμετέχει δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ταξίδια εξοικείωσης (fam trips) τόσο με ξένους δημοσιογράφους όσο και με τουριστικούς πράκτορες. Στην περίπτωση των δημοσιογράφων με χαμηλή ή μηδενική δαπάνη εξασφαλίζουμε σημαντική δωρεάν δημοσιότητα για την Ήπειρο σε μεγάλα δημοσιογραφικά δίκτυα του εξωτερικού, δημοσιότητα την οποία δεν θα μπορούσαμε να αγοράσουμε, ενώ στην περίπτωση των τουριστικών πρακτόρων επιτυγχάνουμε τη γνωριμία τους με την Ήπειρο η οποία οδηγεί απευθείας σε νέες συμφωνίες με ξενοδόχους και αύξηση των κρατήσεων σε μεγάλη κλίμακα.
Όπως και στις άλλες περιπτώσεις απεσταλμένων από ξένες χώρες, έτσι και τώρα οι Ιταλοί τουριστικοί πράκτορες εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους από την Ήπειρο και μέσα από την επίσκεψη αυτή και την ηπειρώτικη φιλοξενία που τους δείξαμε προοιωνίζεται ισχυρή ενίσχυση του ρεύματος Ιταλών επισκεπτών που θα προτιμήσουν την Ήπειρο για τις διακοπές τους.»
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ήπειρο υπήρξαν συναντήσεις με την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων που τους παρουσίασε τον προορισμό «Ορεινή Ήπειρος» και με τη Νέα Ένωση Ξενοδόχων Πρέβεζας που τους παρουσίασε τον προορισμό «Παραθαλάσσια Ήπειρος».
Τα μέλη της αποστολής εντυπωσιάστηκαν από τις φυσικές ομορφιές και τα γραφικά χωριά της ορεινής Ηπείρου και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την παραλιακή ήπειρο η οποία είναι δημοφιλής στους Ιταλούς επισκέπτες.
Επιπλέον, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με το Γραφείο ΕΟΤ Ιταλίας, κατά το τελευταίο διάστημα, είναι:
α) το εντυπωσιακό αφιέρωμα, με τίτλο” Costa Ionica, da Igoumenitsa a Patrasso, 400 chilometri alla scoperta di spiagge a borghi”, στο τελευταίο τεύχος (Μάρτιος 2022) του μηνιαίου περιοδικού ταξιδίων BELL’ EUROPΑ, με εξώφυλλο τη μαγευτική Πάργα!
β) το εξαιρετικό αφιέρωμα στην Ήπειρο, για τους λάτρεις της φύσης και της ιστορίας, που προβλήθηκε στις 8 Μαρτίου 2022 στην εκπομπή “Kilimangiaro” του κρατικού ιταλικού καναλιού RAI 3, ξεκινώντας από την ορεινή ενδοχώρα για να καταλήξει στις ακτές με θέα το Ιόνιο Πέλαγος. Η Περιφέρεια Ηπείρου φιλοξένησε τη δημοσιογραφική αποστολή για τα γυρίσματα το Nοέμβριο του 2021.
γ) τη συμμετοχή και την παρουσίαση του προορισμού «Ήπειρος» στο workshop «Benvenuti in Grecia».
Η Περιφέρεια Ηπείρου εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την Δ/ντρια του Γραφείου ΕΟΤ Ιταλίας κα Κυριακή Μπουλασίδου για την εποικοδομητική συνεργασία, στο πλαίσιο των δράσεων Τουριστικής Προβολής και προώθησης του προορισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, στο εξωτερικό!
Με στόχο την περαιτέρω προώθηση της Ηπείρου των 4 εποχών σε νέες αγορές, η Περιφέρεια Ηπείρου προετοιμάζει κι άλλα ταξίδια φιλοξενίας ξένων δημοσιογράφων και tour operator σε συνεργασία με τον ΕΟΤ.
ΗΠΕΙΡΟΣ
Εγνατία Οδός: Εκτόξευση διοδίων έως το 2028 – Στα 52,20 ευρώ η πλήρης διαδρομή

Εγνατία Οδός: Εκτόξευση διοδίων έως το 2028 – Στα 52,20 ευρώ η πλήρης διαδρομή
Σημαντική αύξηση στο κόστος μετακίνησης μέσω της Εγνατίας Οδού αναμένεται τα επόμενα χρόνια, με τις νέες χρεώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης να επηρεάζουν άμεσα την Ήπειρο και συνολικά τη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Εγνατία Οδό, το συνολικό κόστος διοδίων για ένα Ι.Χ. σε ολόκληρο τον άξονα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 52,20 ευρώ το 2028, από 19,30 ευρώ που ίσχυαν μέχρι το 2023.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι από την περίοδο πριν από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι την πλήρη εφαρμογή των νέων χρεώσεων το 2028, η συνολική αύξηση στο κόστος διέλευσης της Εγνατίας θα προσεγγίσει το 170%.
Από 2,10 στα 5,45 ευρώ τα διόδια στην Τύρια
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του σταθμού διοδίων της Τύριας Ιωαννίνων. Η τιμή διέλευσης, που μέχρι το 2023 ήταν 2,10 ευρώ, αυξήθηκε αρχικά στα 2,70 ευρώ και στη συνέχεια στα 3,35 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εκτιμάται ότι από το 2028 θα διαμορφωθεί στα 5,45 ευρώ.
Ανάλογη είναι η εικόνα στο σύνολο του αυτοκινητοδρόμου. Για τα επιβατικά οχήματα το κόστος πλήρους διέλευσης αναμένεται να αυξηθεί από 19,30 ευρώ σε 52,20 ευρώ, ενώ για φορτηγά και λεωφορεία από 67,50 ευρώ σε 183,80 ευρώ.
Μετά το 2028, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι χρεώσεις θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Τι αλλάζει σε εκπτώσεις και απαλλαγές
Οι αλλαγές δεν περιορίζονται στις τιμές των διοδίων. Ο Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρει ότι καταργούνται εκπτωτικά προγράμματα για συχνούς χρήστες και κατόχους e-pass, καθώς και η δωρεάν διέλευση για ανέργους.
Παράλληλα, το καθεστώς απαλλαγής που αφορά περίπου 80.000 κατοίκους παραμεθόριων περιοχών, μεταξύ των οποίων και περιοχές της Ηπείρου, προβλέπεται να διατηρηθεί έως το τέλος του 2027 και στη συνέχεια να λήξει.
Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στον νέο σταθμό διοδίων στον Πλάτανο Ημαθίας, η λειτουργία του οποίου αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος μετακίνησης στον άξονα.
Ιδιαίτερη επιβάρυνση για την Ήπειρο
Οι αυξήσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την Ήπειρο, καθώς η Εγνατία Οδός αποτελεί τον βασικό οδικό άξονα σύνδεσης της περιοχής με τη Θεσσαλονίκη, τη Δυτική Μακεδονία και τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας.
Το αυξημένο κόστος αναμένεται να επηρεάσει τόσο τις καθημερινές και επαγγελματικές μετακινήσεις των ιδιωτών όσο και τις μεταφορικές επιχειρήσεις, για τις οποίες η αύξηση των διοδίων στα βαρέα οχήματα είναι ακόμη μεγαλύτερη σε απόλυτους αριθμούς.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων εκτιμά ακόμη ότι με τις νέες χρεώσεις τα ετήσια έσοδα του παραχωρησιούχου μπορούν να ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ από το 2028, έναντι μέγιστων ετήσιων εσόδων περίπου 90 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο δημόσιας διαχείρισης.
Την ίδια ώρα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι στενώσεις που έχουν εφαρμοστεί σε τμήματα της Εγνατίας τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και καθυστερήσεις, ενώ οι παρεμβάσεις που προβλέπονται από τη νέα σύμβαση αναμένεται να εξελιχθούν σε βάθος τριετίας.
ΗΠΕΙΡΟΣ
Εγνατία Οδός: Πλήρη διόδια ακόμη και με κλειστές λωρίδες λόγω έργων

Πλήρη κάλυψη στον παραχωρησιούχο που διαχειρίζεται την Εγνατία Οδό παρέχει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως μείωση ή απαλλαγή διοδίων για καθημερινούς χρήστες όπως οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί.
Με επίσημο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση της βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπης Τζούφη, το Υπουργείο αποσαφηνίζει το θεσμικό πλαίσιο, επικαλούμενο τους αυστηρούς όρους στις συμβάσεις παραχώρησης που έχουν κυρωθεί με νόμο.
Σημειώνει δε ότι η χρήση των αυτοκινητοδρόμων δεν είναι υποχρεωτική καθώς υπάρχει το παράπλευρο δίκτυο!!!
Πληρώνουμε κανονικά διόδια ακόμα κι όταν οι λωρίδες κλείνουν λόγω έργων!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του Υπουργείου για το τι συμβαίνει όταν εκτελούνται έργα συντήρησης και δημιουργούνται τεράστιες ουρές. Όπως αποκαλύπτεται, οι οδηγοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν το αντίτιμο στο ακέραιο, καθώς η μείωση λωρίδων δεν συνεπάγεται έκπτωση.
«Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες λόγω εργασιών συντήρησης και εφαρμογής κυκλοφοριακών ρυθμίσεων περιορίζονται οι λωρίδες κυκλοφορίας δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή των εφαρμοζόμενων διοδίων τελών», σημειώνει.
Μείωση ή αναστολή διοδίων προβλέπεται μόνο όταν ο δρόμος κλείνει εντελώς και τα οχήματα βγαίνουν υποχρεωτικά από τον αυτοκινητόδρομο στο παράπλευρο δίκτυο.
«Στις περιπτώσεις αυτές, η εταιρεία που διαχειρίζεται και λειτουργεί το Έργο Παραχώρησης, λόγω μείωσης του συνολικού μήκους χρέωσης του εκάστοτε Σταθμού Διοδίων, προβαίνει αναλόγως των περιστάσεων, σε αναστολές ή αναπροσαρμογές των εφαρμοζόμενων διοδίων τελών».
Τι αναφέρει το έγγραφο για την κατολίσθηση στην Ιόνια και τα έργα στις Σήραγγες της Εγνατίας
Σχετικά με τα μεγάλα μέτωπα του οδικού δικτύου στην περιοχή μας, το έγγραφο παραθέτει τα εξής στοιχεία:
- Κατολίσθηση στην Ιόνια Οδό (χ.θ. 128+600): Εκδηλώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2026. Όπως αναφέρεται, «ο όγκος της βραχόμαζας που κατολίσθησε, κατέλαβε και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας», επιβάλλοντας ολικό αποκλεισμό από Α/Κ Αμφιλοχίας έως Α/Κ Άρτας και αναστολή διοδίων στο Μενίδι. Πλέον, η κυκλοφορία διεξάγεται με αμφιδρόμηση στο δεξιό κλάδο προς Ιωάννινα (χ.θ. 127+932 έως 129+138).
- Αναβάθμιση Σηράγγων Εγνατίας Οδού: Επίκεινται εκτεταμένες κατασκευαστικές εργασίες προκειμένου οι σήραγγες να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2004/54/ΕΚ και το Π.Δ. 230/2007. Οι παρεμβάσεις αυτές ορίστηκαν με την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης που κυρώθηκε με τον Ν. 5260/2025.
«Απαγορευτική» η μονομερής παρέμβαση του Κράτους – Η προκλητική προτροπή για το παράπλευρο δίκτυο
Το Υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να επιβάλει μειώσεις στα διόδια, καθώς κινδυνεύει να πληρώσει υπέρογκες αποζημιώσεις στους ιδιώτες.
«Η πολιτική των διοδίων που καθορίζεται από τον Κυρωτικό Νόμο έκαστης Σύμβασης Παραχώρησης, δεν δύναται να τροποποιηθεί με μονομερή παρέμβαση του Δημοσίου. Οποιαδήποτε τροποποίηση […] πιθανό να υποχρεώσει το Ελληνικό Δημόσιο στην καταβολή αποζημιώσεων».
Παράλληλα, πετάει το «μπαλάκι» στις εταιρείες, σημειώνοντας ότι «έχουν το δικαίωμα να εφαρμόσουν σύστημα εκπτωτικών προγραμμάτων […] για συχνή ή καθημερινή χρήση».
Το έγγραφο κλείνει με μια αναφορά που προκαλεί αλγεινή εντύπωση στους ντόπιους μετακινούμενους, υπενθυμίζοντας ότι η χρήση των αυτοκινητοδρόμων δεν είναι υποχρεωτική!
«Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα των χρηστών να επιλέξουν για τις μετακινήσεις τους εναλλακτικές διαδρομές μέσω του δικτύου των παράπλευρων και δευτερευουσών οδών […] ως εκ τούτου η χρήση του οδικού δικτύου που διέπεται από Συμβάσεις Παραχώρησης κατά κύριο λόγο δεν είναι υποχρεωτική για τους μετακινούμενους».
Προφανώς στο Υπουργείο Υποδομών έχουν στο μυαλό τους την… Κατάρα… Γιατί το μοναδικό παράπλευρο δίκτυο της Εγνατίας είναι η παλιά εθνική Ιωαννίνων- Τρικάλων και εν συνεχεία Θεσσαλονίκης!

























