Connect with us

ΗΠΕΙΡΟΣ

Τα σημάδια της κρίσης στην Ήπειρο.

 

Μειώνονται καθημερινά τα κονδύλια, αυξάνονται οι άνεργοι και οι νεόπτωχοι.


Δραματική έκκληση της Περιφέρειας προς την Πολιτεία να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.


Η γενικότερη οικονομική κρίση επηρεάζει και τα…

⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️ Αναζήτηση app64230 στην εφαρμογή Temu για να λάβετε έκπτωση 💰30% !!

έργα στην περιφέρεια, αλλά και τη λειτουργία της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Τα κονδύλια προς την Περιφέρεια συνεχώς μειώνονται. Τα μεγάλα έργα «κόλλησαν», οι άνεργοι αυξάνονται κατά γεωμετρική πρόοδο, τα «λουκέτα» διαδέχονται το ένα το άλλο. Εκατοντάδες συμπολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους αλλεπαλλήλους φόρους.

Αποτέλεσμα: Ο αριθμός των νεόπτωχων να μεγαλώνει, άτομα που μέχρι πρόσφατα ξεχώριζαν στον επαγγελματικό τους τομέα να αδυνατούν ακόμη και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης και των μέτρων που τη συνοδεύουν.

Ο κ. Καχριμάνης ζήτησε τη βοήθεια της Πολιτείας για τις καθημερινές παρεμβάσεις υπέρ των ευπαθών ομάδων, αλλά κυρίως τη στήριξη της ανάπτυξης. «Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για τον συντονισμό των φορέων για την εξεύρεση λύσεων σε στέγαση και σίτιση. Ακόμη και για τη διανομή ρουχισμού. Αυτά τα γνωρίζουμε, είναι ημίμετρα. Ανακουφίζουν μόνο προσωρινά.

Η λύση είναι η ανάπτυξη. Και σε αυτόν τον τομέα πρέπει η Πολιτεία να στρέψει το ενδιαφέρον της. Από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι δυνατόν για τη στήριξη κάθε παραγωγικής μονάδας και ειδικά του πρωτογενούς τομέα. Απαιτούνται όμως παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών, για τη μείωση του κόστους παραγωγής, από τα αγροτικά εφόδια, τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα», είπε

Κριτική Αργύρη

Από την άλλη, την επιχείρηση μετατροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου σε διεκπεραιωτικό μηχανισμό επικύρωσης προτεινόμενων από τον περιφερειάρχη ψηφισμάτων επί παντός του επιστητού, καταγγέλλει η παράταξη «Ήπειρος, Τόπος Να Ζεις», με αφορμή την ημερήσια διάταξη της τελευταίας συνεδρίασης του οργάνου.

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλης Αργύρης στηλίτευσε την τακτική αυτή της περιφερειακής αρχής, που οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της αντιπροσωπευτικής συνέλευσης της Ηπείρου και τη μετατρέπει, όπως λέει σε «βιοτεχνία αυτοσχέδιων ψηφισμάτων», θεωρώντας, ίσως, πως έτσι θα υποκασταθεί το έλλειμμα σχεδιασμού αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Ακόμη και σε σοβαρά ζητήματα, όπως είναι τα τετελεσμένα που δημιουργούνται στο τεράστιο ζήτημα της «Δωδώνης» ή το βάλτωμα των οδικών αξόνων της Ιόνιας Οδού και του Ε 65, οι πρωτοβουλίες της περιφερειακής αρχής περιορίζονται στην πρόταση «να βγάλουμε ένα ακόμη ψήφισμα», σημειώνει ο κ. Αργύρης.

Χωρίς καν έγγραφη εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και με αόριστες επικλήσεις προσωπικών επαφών του περιφερειάρχη με απελθόντες αλλά και τωρινούς κυβερνητικούς παράγοντες, δεν αντιμετωπίζονται τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα, υπογράμμισε ο Βαγγέλης Αργύρης.

«Την ίδια ώρα, κατά την προσφιλή τακτική που ακολουθεί ο κ. περιφερειάρχης όταν πρόκειται για οικονομική διαχείριση μεγάλων ποσών από εταιρίες, ΚΕΚ, κ.λπ., το Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει «στο πόδι» προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ, με εισαγωγή των θεμάτων αυτών εκτός ημερήσιας διάταξης, κατ΄ απόλυτη προχειρότητα και χωρίς καμία προεργασία από τις Επιτροπές, ώστε να διασφαλίζονται στοιχειώδεις συνθήκες διαφάνειας», καταλήγει η παράταξη της αντιπολίτευσης.

Η παράταξη «Ήπειρος, Τόπος Να Ζεις» προειδοποιεί την περιφερειακή αρχή ότι δεν θα μείνει θεατής σε αυτή την πορεία πλήρους απαξίωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου και θα αντιδράσει με κάθε πρόσφορο μέσο για να ανασχεθεί αυτή η προϊούσα φθορά του θεσμού.

Τι αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο

Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν ως εξής:

1) Ενέκρινε, ομόφωνα, την παραχώρηση της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του πρώην συγκροτήματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ σε αθλητικά σωματεία.

2) Εξέδωσε, ομόφωνα, ψήφισμα συμπαράστασης για την ίδρυση και λειτουργία Συμβουλευτικών Σταθμών ΚΕΘΕΑ στην Περιφέρεια Ηπείρου.

3) Ενέκρινε, ομόφωνα, την παραχώρηση της χρήσης ακινήτου της Περιφέρειας Ηπείρου στο Δήμο Πρέβεζας, για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου.

4) Αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την κάλυψη της δαπάνης της εκδόσεως της ΥΝΜ & ΤΕ Ηπείρου με τίτλο «Τα πετρογιόφυρα της Ηπείρου»

5) Έκανε, ομόφωνα, δεκτό το αίτημα ιδιοκτητών διατήρησης απαλλοτρίωσης υπέρ του Δημοσίου οικοπέδου για την κατασκευή του έργου: «Αρδευτικό έργο Χότχοβας Νομού Θεσπρωτίας»

6) Ενέκρινε, ομόφωνα, την τροποποίηση οικoνομικών στοιχείων του έργου «Οργάνωση και Ανάπτυξη «ΔΗΚΕΠΕΘΕ»του προγράμματος ΚΑΠ Π.Ε. Ιωαννίνων.

7) Ενέκρινε, ομόφωνα, τη χρηματοδότηση από πιστώσεις Κ.Α.Π. Π.Ε. Ιωαννίνων του έργου «Εργασίες μικρών τροποποιήσεων κτιρίου στο Τσεπέλοβο (Δημαρχείο Τύμφης)», για την λειτουργία του ως Καλλιτεχνικός Σταθμός (Σχολή Καλών Τεχνών)

8) Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την προένταξη έργου που αφορά πολιτιστικές δράσεις, στο Πρόγραμμα Κ.Α.Π. της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

9) Αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ολοκλήρωση των Έργων της Ιόνιας Οδού και της Ε65, με τον όρο η πρώτη να φθάσει μέχρι την Κακκαβιά και η δεύτερη μέχρι την Εγνατία Οδό.

Επίσης υιοθέτησε πρόταση της μείζονος Αντιπολίτευσης για πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης, για τη συζήτηση των εξελίξεων που σχετίζονται με τα παραπάνω έργα (βλ. σελίδα 5)

10) Αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την παρέμβασή του ώστε να διατηρηθούν οι δομές κοινωνικής προστασίας της Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (βλ. σελίδα 7)

11) Αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την παρέμβασή του για να παραμένει η «ΔΩΔΩΝΗ» σε ελληνικά χέρια και να διασφαλίζει τα συμφέροντα της παραγωγικών τάξεων της Ηπείρου και την ποιότητα των εγχώριων προϊόντων (βλ. σελίδα 9)

12) Έλαβε απόφαση, κατά πλειοψηφία:

Α) Για τη συμμετοχή του ΚΕΚ Π.Ε Θεσπρωτίας στις Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤΟΠ/ΕΚΟ) στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013 σύμφωνα με το Ν. 4019/2011 (ΦΕΚ 216 Α΄ – 30.09.2011), καθώς και τη συμμετοχή στην υπό ίδρυση για τον σκοπό αυτό Αναπτυξιακή Σύμπραξη στην Π.Ε Θεσπρωτίας ,σύμφωνα με το άρθρο 18 του Νόμου και σύμφωνα με την υπ.αριθ.21507/23-01-2012 προκήρυξη Υπ. Εργασίας.

Β) Για την εξουσιοδότηση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Ηπείρου για να αποφανθεί για τα όμοια θέματα που θα αφορούν τις τρεις άλλες Περιφερειακές Ενότητες: Άρτας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας.

proinanea.gr

Η εφημεριδα της Παργας

April 2024
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ3 days ago

Πρόστιμα έως 60.000 ευρώ για το κλείσιμο των παραλιών!

ΕΡΕΥΝΕΣ4 days ago

Κολοσσιαίο σκάνδαλο με τα «σπιτάκια» της ΤΕΧΑΝ

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Uncategorized1 week ago

Αρχές των Τυχερών Παιχνιδιών: Γέννηση του Παιχνιδιού

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Ασταμάτητοι οι μαθητές του Γυμνασίου Πάργας – Σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες στην Πρέβεζα

Δημος Παργας2 weeks ago

Κοινό μέτωπο Δημάρχου και αντιπολίτευσης: Στοχοποιείται η δημοτική περιουσία της Πάργας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ2 weeks ago

Ομόφωνη Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου: Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στον Δήμο Πάργας

Δημος Παργας2 weeks ago

Στο πλευρό των κατοίκων της Λούτσας η παράταξη “Βήμα στο αύριο”

Δημος Παργας2 weeks ago

Χωρίς εμπόδια η επένδυση στο Κλιμάτι: Συμφωνία Δήμου Πάργας και G&K INVESTMENT GROUP για την υλοποίηση του project

Δημος Παργας3 weeks ago

Εθελοντικός καθαρισμός Κάστρου Πάργας από τον Δήμο

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ3 years ago

Αθήνα – Πάργα: Το κόστος για τα διόδια

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ3 years ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ3 years ago

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Την παρακάτω ενημέρωση κάνει η ΔΕΔΔΗΕ: ⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️...

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Ασταμάτητοι οι μαθητές του Γυμνασίου Πάργας – Σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες στην Πρέβεζα

Ξεχωριστές διακρίσεις έλαβαν μαθητές του Γυμνασίου Πάργας στους Σχολικούς Αγώνες Στίβου που διεξήχθησαν στο Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας την Πέμπτη 28...

Δημος Παργας2 weeks ago

Χωρίς εμπόδια η επένδυση στο Κλιμάτι: Συμφωνία Δήμου Πάργας και G&K INVESTMENT GROUP για την υλοποίηση του project

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει ο Δήμος  σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία «G&K INVESTMENT GROUP Α.Ε.», διασφαλίζοντας...

Δημος Παργας3 weeks ago

Εθελοντικός καθαρισμός Κάστρου Πάργας από τον Δήμο

Με πρωτοβουλία του Δήμου και της Κοινότητας Πάργας ξεκίνησε ο εθελοντικός καθαρισμός του Ενετικού Κάστρου της Πάργας που αποτελεί ένα...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την επέτειο της 25 Μαρτίου στον Δήμο Πάργας

Σε Καναλάκι, Πάργα, αλλά και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Πάργας εορτάστηκε με λαμπρότητα η εθνική επέτειος της...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Σεισμός 3.7 29 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάργας.

Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:45 το βράδυ της 22ας Μαρτίου, με επίκεντρο 29 χιλιόμετρα βορειοανατολικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ