Connect with us

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις 22 Ιουλίου η βουλή ψηφίζει για την κατάσχεση των σπιτιών μας

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας. Ο προτεινόμενος επανακαθορισμός της σειράς κατάταξης των δανειστών στον πίνακα γενικών προνομίων και η κατάργηση της ισχύουσας πρόβλεψης για τη διαίρεση του πλειστηριάσματος σε ποσοστά μετά την ικανοποίηση της τρίτης τάξης αυτών ευνοεί αποκλειστικά τις Τράπεζες, σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Ολα για τις τράπεζες

Οι δε Τράπεζες αποκτούν συμμετοχή στη διανομή του πλειστηριάσματος ακόμα και με την προσημείωση υποθήκης, χωρίς να είναι αναγκασμένες να την έχουν τρέψει  σε υποθήκη. Η ανωτέρω διαπίστωση περί της προνομιακής μεταχείρισης των Τραπεζών δεν είναι μόνο δική μας. Απαντά σαφώς και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να προκληθεί απώλεια εσόδων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, λόγω της αποδυνάμωσης των ισχυόντων σήμερα προνομίων τους στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης»!  Τούτο ομολογούν δημόσια – επιτρέψτε μου κατά κυνικό τρόπο – και οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης: «Η εν λόγω απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και των ανωτέρω φορέων κατά περίπτωση»!

Advertisement

Δηλ. δίνουν προνόμια στις Τράπεζες και στη συνέχεια αναζητείται η κάλυψη αυτής της συνειδητής δημοσιονομικής απώλειας πάλι μέσω προδήλως νέων φορολογικών ρυθμίσεων σε βάρος του πολίτη αυτής της χώρας!  

 

Ειδικότερα επί των διατάξεων της αναγκαστικής εκτέλεσης:

 

Άρθρο 934 ΚΠολΔ Περιορίζονται ασφυκτικά οι χρόνοι προσβολής των πράξεων της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης, αφού όλες οι πράξεις της προδικασίας και κύριας διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι και την κατάσχεση προσβάλλονται μέσα σε προθεσμία 45 ημερών, όταν, σε αντίθεση με τον ισχύοντα ΚΠολΔ, οι πράξεις της προδικασίας και της αμφισβήτησης της απαίτησης προσβάλλονται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την κατάσχεση, η δε κατάσχεση προσβάλλεται μέχρι την έναρξη του πλειστηριασμού. Επίσης η προθεσμία προσβολής του πλειστηριασμού των ακινήτων περιορίζεται στις εξήντα ημέρες από τη μεταγραφή της κατακυρωτικής έκθεσης, ενώ με τον ισχύοντα ΚΠολΔ στις ενενήντα ημέρες. Ο περιορισμός των προθεσμιών θέτει ασφυκτικά χρονικά περιθώρια αντίδρασης στον οφειλέτη, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται έρευνα για την συγκέντρωση στοιχείων, όπως είναι λ.χ. έρευνα προς αντίκρουση των στοιχείων κίνησης αλληλόχρεου λογαριασμού σε αντίστοιχη σύμβαση με πιστωτικό ίδρυμα, μετά το κλείσιμο του οποίου επισπεύδεται διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Advertisement

Άρθρο 937 ΚΠολΔ Σε περίπτωση εκτέλεσης που στηρίζεται σε δικαστική απόφαση ή διαταγή πληρωμής, κατά της απόφασης που εκδίδεται επί της ανακοπής επιτρέπεται μόνο η άσκηση έφεσης. Αμφίβολης νομιμότητας, από πλευράς Συνταγματικού και Ευρωπαϊκού δικαίου, διάταξη η οποία στερεί τον οφειλέτη να προσφύγει για τελική δικαστική κρίση αναφορικά με την επισπευδόμενη εναντίον του διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος με την μέχρι σήμερα νομολογία του ερμήνευε και διέπλαθε το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης.Διάταξη που ευνοεί κυρίως τα πιστωτικά ιδρύματα των οποίων οι εκτελεστοί τίτλοι περιορίζονται αποκλειστικά στις διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις.

 

 

Άρθρο 971 ΚΠολΔ Στερείται ο οφειλέτης του δικαιώματος να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασηςτης ανακοπής του με την οποία προσβάλλει αναγγελία δανειστή. Τούτο έχει ως συνέπεια τη διανομή του πλειστηριάσματος συντομότερα, διάταξη που ευνοεί κυρίως τις τράπεζες, οι οποίες αναγγέλλονται σε πλειστηριασμούς που επισπεύδουν άλλες τράπεζες.

 

Advertisement

 

Άρθρο 972 ΚΠολΔ Με τη διάταξη της §1β προβλέπεται, ότι η αναγγελία πρέπει να επιδοθεί στον συμβολαιογράφο το αργότερο πέντε (5) ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό και μέσα στην ίδια προθεσμία πρέπει να κατατεθούν τα έγγραφα που αποδεικνύουν την απαίτηση, σε αντίθεση με την ισχύοντα ΚΠολΔ που προβλέπει δεκαπενθήμερη προθεσμία μετά τον πλειστηριασμό. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να εξοβελίζονται, κατ΄ αποτέλεσμα, οι απλοί δανειστές από την διαδικασία των πλειστηριασμών, αφού οι τράπεζες έχοντας οργανωμένες υπηρεσίες θα μπορούν να παρακολουθούν αυτούς και να γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τους, σε αντίθεση με τους πρώτους που ήδη πριν την διεξαγωγή του πλειστηριασμού, θα έχουν απωλέσει την προθεσμία της αναγγελίας και εντεύθεν της ικανοποίησής τους από το πλειστηρίασμα. Το σοβαρότατο όμως πρόβλημα που θα δημιουργήσει η διάταξη αυτή, είναι το γεγονός, ότι στη περίπτωση που επισπεύδεται πλειστηριασμός κατά του οφειλέτη, τότε οι τράπεζες, όπως και κάθε άλλος δανειστής, ακριβώς για να αναγγελθούν εμπρόθεσμα πριν από τον πλειστηριασμό, θα αναγκασθούν να καταγγείλουν και τις δικές τους δανειακές συμβάσεις, αυξάνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο των αριθμό των κόκκινων δανείων.

 

 

Άρθρο 975 ΚΠολΔ Με την εν λόγω διάταξη περιορίζεται το προνόμιο των δικηγόρων στον πίνακα κατάταξης μόνο στις αμοιβές, έξοδα και αποζημιώσεις, εφόσον προέκυψαν μέσα στην τελευταία διετία πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού ή κήρυξης της πτώχευσης όταν αυτοί (δικηγόροι) αμείβονται με 3 πάγια περιοδική αμοιβή, θέτοντας έτσι εκποδών (σε αντίθεση με την ισχύουσα διάταξη «κατά υπόθεση») το σύνολο των αμοιβών που προέρχονται από την λοιπή δικηγορική ύλη της πλειοψηφίας των δικηγόρων που δεν παρέχουν έμμισθες υπηρεσίες. Έτσι λ.χ. αμοιβές από εργολαβικό ή αμοιβή υπολογιζόμενη κατ΄ αποκοπή ανά υπόθεση δεν τυγχάνουν υπό την νέα διάταξη κανενός προνομίου.

Advertisement

 

Άρθρο 977 ΚΠολΔ Στη διάταξη αυτή και συγκεκριμένα στην §3 προβλέπεται, μεταξύ των άλλων, συμμετοχή στη διανομή του πλειστηριάσματος και των προσημειούχων δανειστών εις τρόπο ώστε οι απαιτήσεις με ειδικό προνόμιο (υποθήκη) του άρθρου 976 να ικανοποιούνται έως το εξήντα πέντε τοις εκατό (65%), οι απαιτήσεις με γενικό προνόμιο του άρθρου 975 (δικηγορικές αμοιβές, αμοιβές εργαζομένων, απαιτήσεις δημοσίου για ΦΠΑ, απαιτήσεις οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης) έως το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) και οι μη προνομιούχες απαιτήσεις (προσημειώσεις) έως το δέκα τοις εκατό (10%) του ποσού του πλειστηριάσματος που πρέπει να διανεμηθεί στους πιστωτές συμμέτρως. Περαιτέρω προβλέπεται, ότι αν συντρέχουν απαιτήσεις του άρθρου 975 και μη προνομιούχες απαιτήσεις, οι απαιτήσεις του άρθρου 975 ικανοποιούνται σε ποσοστό έως το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ποσού του πλειστηριάσματος, που πρέπει να διανεμηθεί στους πιστωτές, ενώ οι μη προνομιούχοι ικανοποιούνται στο υπόλοιπο ποσοστό συμμέτρως. Διάταξη η οποία ευνοεί αποκλειστικά τις τράπεζες, σε βάρος των εργαζομένων, δικηγόρων, αλλά και απέναντι ακόμα και στο ελληνικό δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αφού οι πρώτες αποκτούν κατ΄ αυτόν τον τρόπο συμμετοχή στη διανομή του πλειστηριάσματος ακόμα και με την προσημείωση υποθήκης, χωρίς να είναι αναγκασμένες να την έχουν τρέψει προηγουμένως σε υποθήκη.

 

 

Άρθρα 993 & 995 ΚΠολΔ Για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, που κατάσχεται, λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης. Επίσης, ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης, 4 διάταξη η οποία θα οδηγήσει σε αυθαιρεσίες, αφού, στη ρευστή οικονομική κατάσταση την οποία διέρχεται η χώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι εύκολο κυρίως για τις τράπεζες να προσδιορίζουν μικρές εμπορικές αξίες, σε βλάβη των συμφερόντων των οφειλετών που θα αποσβένουν αντίστοιχα μικρότερο ποσό χρέους και το κέρδος των τραπεζών θα συνίσταται έτσι αφενός μεν ότι το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αφετέρου δε η ίδια η τράπεζα μπορεί να πλειοδοτήσει και κατ΄ αυτόν τον τρόπο να αποκτά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών σε χαμηλές (εμπορικές) αξίες.

Advertisement

 

Βουβές Δίκες – Δίκες χωρίς μάρτυρες – κατάλυση κάθε έννοια δικαίου

 

 

Άρθρο 1009 ΚΠολΔ Με την εν λόγω διάταξη προβλέπεται, ότι αν το ακίνητο που πλειστηριάστηκε ήταν μισθωμένο για την άσκηση σε αυτό επιχείρησης, ο υπερθεματιστής έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση, οπότε αυτή λύεται μετά την πάροδο δύο (2) μηνών από την καταγγελία, διάταξη που θέτει σε δυσμενέστατη θέση τον καλόπιστο μισθωτή – επαγγελματία, ο οποίος πέρα από την απώλεια του μισθίου θα έχει και τεράστια οικονομική ζημία στη περίπτωση που θα έχει προβεί, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, σε επενδύσεις στο μίσθιο που πλειστηριάσθηκε.

Advertisement

Καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης(άρθρο 237 επ. ΚΠολΔ).  Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις αλλαγές στην τακτική διαδικασία ενώπιον των πρωτοβαθμίων δικαστηρίων: Αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ότι, εν προκειμένω, υιοθετείται ένα «πρότυπο δίκης» που στηρίζεται στην έγγραφη διαδικασία, στην έγγραφη διεξαγωγή των αποδείξεων. Το εν λόγω «πρότυπο» δομείται στη βάση ανελαστικών προθεσμιών και μιας φερόμενης απλοποίησης της όλης διαδικασίας. Η προφορική συζήτηση της υπόθεσης, η εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο κατ’ αρχάς καταργείται.

Αυτή η βουβή συζήτηση μπορεί μάλιστα να λάβει χώρα χωρίς την παρουσία διαδίκων ή  πληρεξουσίων δικηγόρων!

Στη συνέχεια, προβλέπεται η δυνατότητα να επαναληφθεί η συζήτηση, δηλαδή να υπάρξει κατ’ αντιδικία προφορική εξέταση του μάρτυρα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από το δικαστήριο και σε περίπτωση Πολυμελούς Δικαστηρίου τούτη διεξάγεται μόνον ενώπιον του Εισηγητή και όχι της όλης σύνθεσης! Είναι ευνόητο ότι έτσι τίθεται εκποδών η «ουσία» της διάσκεψης του Δικαστηρίου, προκειμένου να εκδοθεί απόφαση. Καταστρατηγείται δε ουσιαστικά η αρχή του φυσικού δικαστή.

Οι αντιρρήσεις, λοιπόν, που έχουν αναπτυχθεί επί των εν λόγω ρυθμίσεων είναι πολλές και άκρως σοβαρές. Ενδεικτικά: Ουσιαστικά αναιρούνται οι θεμελιώδεις αρχές της αμεσότητας και της προφορικότητας που διέπουν μέχρι σήμερα την πολιτική δίκη.

Στο σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά στην ακόλουθη σκέψη των συντακτών του νομοσχεδίου, στο βαθμό που αποτέλεσε «δεδομένο» για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:

Advertisement

«Είναι  σαφές ότι η συζήτηση στο ακροατήριο αντιμετωπίζεται …ως μια κενή περιεχομένου αλλά και επιβαρύνουσα τυπικότητα (!)». Και τίθεται το ερώτημα: Με ποιο κριτήριο υπολαμβάνεται η τήρηση θεμελιωδών αρχών ως μια ενοχλητική τυπικότητα;

 

Οι δικονομικοί τύποι ήσαν και είναι πάντοτε οι ασφαλιστικές δικλείδες για την αποτροπή αυθαιρεσιών και για την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου. Διατηρούνται τα υψηλά παράβολα η καταβολή του δικαστικού ενσήμου κατά τη συζήτηση της αγωγής, ακόμη κι αν το αίτημα είναι αναγνωριστικό, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται τα προβλήματα που ήδη ανακύπτουν στην πράξη και να εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Η παραβίαση μάλιστα του εν λόγω δικαιώματος έχει ήδη καταδειχθεί με αποφάσεις δικαστηρίων ουσίας, που νομολόγησαν περί της αντισυνταγματικότητας των σχετικών ρυθμίσεων. Και σ’ αυτό το δικαίωμα και σ΄αυτές τις δικαστικές αποφάσεις κώφευσαν οι συντάκτες του νομοσχεδίου.

Προτείνεται επαναφορά της επιβολής προσωρινής κράτησης και κατά εμπόρων για εμπορικές απαιτήσεις. Παρά την πρόβλεψη εξαίρεσης, σε περίπτωση που –πάντως- αποδεικνύεται η αδυναμία εκπλήρωσης της χρηματικής οφειλής, η προτεινόμενη διάταξη, ως κανόνας, είναι αμφίβολης συμβατότητας με την ΕΣΔΑ. Το συμπέρασμα του ΔΣΑ Είναι ευνόητο ότι η αδιάλλακτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις παραπάνω ρυθμίσεις συνιστά απρόκλητη επίθεση όχι μόνον κατά της νομικής κοινότητας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, η οποία συνεχίζει να βάλλεται.

Advertisement

 

 

Ουσιαστική στόχευση των ρυθμίσεων δεν είναι η ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης , αλλά η εξυπηρέτηση συμφερόντων των Τραπεζών. Η νομική κοινότητα ομονοεί ότι εν λόγω νομοσχέδιο όχι μόνον δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης, αλλά αντίθετα επιτείνει στην επιβράδυνση της πολιτικής δίκης. Θα προκαλέσει στην πράξη σοβαρά προβλήματα εφαρμογής, ανασφάλεια δικαίου και εν τέλει έλλειμμα δικαιοσύνης. Στα παραπάνω συνημμένα αρχεία, μπορείτε να δείτε ολόκληρα τα κείμενα της αιτιολογικής έκθεσης καθώς και των τροποποιήσεων του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως κατατέθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή.

(Από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών)

Πηγή

Advertisement
Advertisement

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οδηγίες προς επισκέπτες-προσκυνητές του Σουλίου

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τον Δήμο Σουλίου, οι φετινές εκδηλώσεις για την 223η επέτειο της ανατίναξης του Κουγκίου στο Σούλι από τον καλόγερο Σαμουήλ το 1803 θα πραγματοποιηθούν με κάθε μεγαλοπρέπεια την Κυριακή 24 Μαΐου.

Με βάση τα δεδομένα όλων των προηγούμενων ετών, θεωρείται βέβαιο πως και φέτος χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα θα κατακλύσουν τα ηρωικά και αιματοβαμμένα βράχια του Σουλίου.

Με την ευκαιρία αυτή, θεώρησα πρέπον, ως προερχόμενος από το Σούλι και ασχολούμενος με την Ιστορία του, να απευθύνω λίγα λόγια, βοηθητικά ελπίζω, προς τους συμπολίτες εκείνους που θα έχουν την πολύτιμη ευκαιρία να φτάσουν ως εκεί πάνω.

Εκεί όπου «ο άγγελος χορεύει του πολέμου, δάφνας μοιράζει», εκεί «όπου αδάμαστοι άντρες… από βράχον εις βράχον πηδάουν ψάλλοντες πολέμιον άσμα», κατά τον εθνικό μας ποιητή Ανδρέα Κάλβο.


Οι οδικές διαδρομές προς το Σούλι

Η ανάβαση στο Σούλι μπορεί να γίνει από τρεις βασικές κατευθύνσεις, ανάλογα με τον τόπο αφετηρίας.

Advertisement

1. Από την περιοχή Ιωαννίνων

Η πρώτη διαδρομή, με αφετηρία την περιοχή των Ιωαννίνων, ακολουθεί τον οδικό άξονα:

Εγνατία – Τύρια – Αρτοπούλα – Ζωτικό – ύψωμα Βριτζάχας / Λιβάδι – Κουκουλιοί – Αυλότοπος – Σούλι.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ώστε οι οδηγοί να κατευθυνθούν προς Αυλότοπο και όχι προς Τσαγγάρι.

2. Από Φιλιάτες και Ηγουμενίτσα

Advertisement

Η δεύτερη διαδρομή, με αφετηρία τις περιοχές Φιλιατών και Ηγουμενίτσας, ακολουθεί τη διαδρομή:

Εγνατία – διασταύρωση στο Λευτεροχώρι Παραμυθιάς – Αγία Κυριακή / Πόποβο – ανάβαση στο κατάφυτο από έλατα ύψωμα του Γκορίλα – Κουκουλιοί – Αυλότοπος – Σούλι.

Πρόκειται για νέο δρόμο, μέσα από ένα ιδιαίτερα όμορφο φυσικό τοπίο.

3. Από Παραμυθιά – Γλυκή

Η τρίτη πρόσβαση, που είναι και η πιο πολυσύχναστη και ασφαλής, γίνεται από:

Advertisement

Παραμυθιά – Γλυκή – ύψωμα Ζαβρούχου – διασταύρωση για τον κτηνοτροφικό οικισμό “Μαμάκου” – Σούλι.

Και εδώ χρειάζεται προσοχή, ώστε οι οδηγοί να μην κατευθυνθούν προς Τσαγγάρι.

Οι δύο πρώτες διαδρομές είναι δυνατές με μηχανές ή ΙΧ, ενώ η τρίτη μπορεί να γίνει και με λεωφορείο.


Οι ορειβατικές διαδρομές

Για τους ορειβάτες —και ιδιαίτερα για τους μερακλήδες— υπάρχουν άλλες τρεις διαδρομές. Είναι όλες δύσκολες, αλλά και καθηλωτικές.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαδρομές αυτές δεν πρέπει να επιχειρούνται από μοναχικούς ορειβάτες.

Advertisement

1. Από τη Γλυκή μέσω της Σκάλας της Τζαβέλαινας

Η πρώτη διαδρομή είναι η πιο γνωστή, πιο ομαλή και πολυσύχναστη.

Ξεκινά από τη Γλυκή, μέσω της περίφημης Σκάλας της Τζαβέλαινας. Από εκεί οδηγεί στη γέφυρα Ντάλλα, όπου συμβάλλουν ο Αχέροντας με το Τσαγγαριώτικο ρέμα, και συνεχίζει προς τις πηγές του Αχέροντα, τη Σαμονίβα και τα Πηγάδια.

Ο χρόνος πορείας υπολογίζεται περίπου σε 2,5 έως 3,5 ώρες.

Στη διαδρομή αυτή διεξάγεται κάθε χρόνο και ο «Δρόμος Θυσίας», την ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων.

Advertisement

2. Από το Ρωμανό Λάκκας Σουλίου

Η δεύτερη διαδρομή ξεκινά από το χωριό Ρωμανό της Λάκκας Σουλίου.

Από εκεί ανεβαίνει κανείς στο σουλιώτικο βουνό Βούτσι. Ως ένα σημείο η πρόσβαση μπορεί να γίνει και με όχημα 4×4, μέχρι τη θέση Αλογομάντρι, σε υψόμετρο περίπου 1.100 μέτρων.

Στη συνέχεια, η πορεία συνεχίζεται αριστερά προς την κορυφογραμμή του βουνού Μούργκα —όχι Μουργκάνα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Αλβανία— σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, πάνω από το Σούλι, στη θέση Άγιος Νικόλαος, όπου υπάρχει και εκκλησάκι.

Από εκεί, το κατηφορικό μονοπάτι οδηγεί στα Πηγάδια.

Advertisement

Ο χρόνος πορείας από το Ρωμανό υπολογίζεται περίπου σε 3 έως 5 ώρες.

3. Από το Παλαιοχώρι Μπότσαρη

Η τρίτη διαδρομή ξεκινά από το ιστορικό χωριό Παλαιοχώρι Μπότσαρη της Λάκκας Σουλίου.

Η πορεία ανεβαίνει στη νότια πλευρά του βουνού Μούργκα, φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα —ως εκεί είναι δυνατή και η πρόσβαση με 4×4— και συνεχίζει προς την κορυφή, στη θέση Φλάμπουρο, σε υψόμετρο περίπου 1.150 μέτρων.

Στη συνέχεια, η διαδρομή προχωρά δεξιά και φτάνει πάνω από την Κιάφα, στη θέση Τόπι, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων. Από εκεί, το κατηφορικό μονοπάτι οδηγεί στην Κιάφα και κατόπιν στα Πηγάδια.

Advertisement

Ο χρόνος πορείας από το Παλαιοχώρι Μπότσαρη υπολογίζεται περίπου σε 3 έως 5 ώρες.


Χρήσιμες οδηγίες για την ημέρα των εκδηλώσεων

Την ημέρα των εκδηλώσεων, λόγω της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών και οχημάτων, δημιουργείται συνήθως το αδιαχώρητο.

Όλα τα τροχοφόρα, πλην των επισήμων, σταθμεύουν σε χώρο που έχει προκαθοριστεί από την Τροχαία, μερικές δεκάδες μέτρα πριν από τα Πηγάδια και το Δημοτικό Σχολείο, όπου βρίσκεται και το Ηρώο.

Για τον λόγο αυτό, οι επισκέπτες θα χρειαστεί να συνεχίσουν ανηφορικά με τα πόδια.

Όσοι θελήσουν να φτάσουν μέχρι το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, όπου τελείται η δοξολογία, θα χρειαστούν κόπο, θέληση και υπομονή.

Advertisement

Επειδή το πλήθος είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί από τα δύο υπάρχοντα τοπικά καφενεία —το ένα από τα οποία λειτουργεί και ως ξενώνας και ταβέρνα— καλό είναι οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους:

κρύο νερό, καφέ, αναψυκτικό και σοκολάτα, ιδιαίτερα λόγω της κόπωσης και της εφίδρωσης.

Όσοι ιδρώνουν πολύ ή είναι σωματικά ευαίσθητοι, καλό είναι να έχουν μαζί τους και μια εναλλακτική λύση, όπως ένα φανελάκι και ένα μπουφάν.

Το αεράκι που κατεβαίνει από το Βούτσι και τη Μούργκα είναι δροσερό και απολαυστικό, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

Απαραίτητα θεωρούνται επίσης:

Advertisement

γυαλιά ηλίου, καπέλο και ομπρέλα, καθώς ο ήλιος είναι συνήθως έντονος.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα παιδιά.


Η δοξολογία και η αναπαράσταση

Προσωπική σύσταση είναι, όσοι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, να ανέβουν μέχρι τον Άγιο Δονάτο και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο αμφιθέατρο, απ’ όπου θα παρακολουθήσουν την αναπαράσταση.

Η αναπαράσταση αποτελεί την κορυφαία πράξη του Σουλιώτικου Έπους και αξίζει πραγματικά τον κόπο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εκδήλωση πραγματοποιείται περίπου στις 11:00, μετά την επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.

Advertisement

Για τον λόγο αυτό, το καλύτερο για τους επισκέπτες και προσκυνητές είναι να ξεκινήσουν από τον τόπο τους νωρίς το πρωί, ώστε να φτάσουν στο Σούλι πριν δημιουργηθεί το αδιαχώρητο και πριν δυναμώσει ο ήλιος.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων απαγορεύεται η επιστροφή με αυτοκίνητο, καθώς ο δρόμος είναι στενός και υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων με όσους ακόμη καταφτάνουν.


Για όσους αγαπούν τη φύση και την ιστορία

Αγαπητέ επισκέπτη και προσκυνητή,

αν είσαι ρομαντικός και φυσιολάτρης, το ιδανικό για σένα είναι να φτάσεις στο Σούλι πριν από την ανατολή του ήλιου.

Καθώς θα ανεβαίνεις μέσα από λαγκάδια και βουνά, κόψε ταχύτητα, άνοιξε το παράθυρο του αυτοκινήτου και η διαδρομή σου θα γίνει ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι.

Advertisement

Θα σε συνοδεύουν τα κελαηδίσματα εκατοντάδων πουλιών, τα κουδουνίσματα και τα βελάσματα των ζώων της περιοχής, ίσως ακόμη και τα ουρλιαχτά των λύκων που βγαίνουν στο πρωινό λυκόφως.

Όταν φτάσεις στο προαύλιο του Αγίου Δονάτου, κοίταξε ως πέρα, ως πάνω και ως κάτω στον καθαρό ορίζοντα.

Το πρώτο που θα νιώσεις είναι μια ανείπωτη και δυνατή γοητεία, που προσφέρει η αγκαλιά της φύσης του Σουλίου.

Κι αν ακόμη δεν έχει ανατείλει ο ήλιος πίσω από τη Μούργκα, θα έχεις το μοναδικό προνόμιο να απολαύσεις μια από τις ωραιότερες ανατολές.

Από ψηλά, από τον Άγιο Δονάτο, θα έχεις την ευκαιρία να αντικρίσεις μερικά από τα πιο σπουδαία και ηρωικά τοπόσημα του Σουλίου:

Advertisement

το Κούγκι, το Κάστρο της Κιάφας, τη Ράχη του Δράκου, τη βαθιά χαράδρα του Αχέροντα, τη Ράχη της Αστραπής πάνω από τη Σαμονίβα, το Ζαβρούχου, το πέρασμα ανάμεσα στην Κιάφα και τον Αβαρίκο, την περίφημη Σκάλα της Τζαβέλαινας.

Μέχρι και το μαρτυρικό Ζάλογγο φτάνει το βλέμμα.

Κι αφού γεμίσεις μέσα σου με γαλήνη, θα αξιωθείς, μετά τη δοξολογία, να παρακολουθήσεις από το αμφιθέατρο την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου από τον θρυλικό Καλόγερο Σαμουήλ.

Την κορυφαία —και όχι τελευταία— πράξη του Σουλιώτικου Έπους.


Μια στάση στο σπίτι των Τζαβελαίων

Φίλη προσκυνήτρια και φίλε προσκυνητή του Σουλίου,

Advertisement

είτε ανέβεις στο ύψωμα του Αγίου Δονάτου και στο αμφιθέατρο, είτε μείνεις στα Πηγάδια και στο Ηρώο, μην παραλείψεις να επισκεφθείς, λίγα μέτρα πιο πέρα, το αναπαλαιωμένο σπίτι του Λάμπρου και του Φώτου Τζαβέλα, το οποίο λειτουργεί πλέον ως μουσείο.

Εκεί θα σε αναμένει για να σε ξεναγήσει με προθυμία, χαρά και αγνό φρόνημα ο απόγονος των Σουλιωτών ηρώων, Κώστας Τζαβέλας.


Ύστερα από όλα αυτά τα θαυμάσια που επιφυλάσσει το ανέβασμα στο Σούλι, να είσαι βέβαιος ή βέβαιη πως κάθε σωματική κούραση ή δυσθυμία θα υποχωρήσει.

Θα νιώσεις την ψυχή σου γεμάτη από δέος, θαυμασμό και γαλήνη, γιατί θα έχεις εκπληρώσει μια βαθιά επιθυμία.

Και οπωσδήποτε θα αισθανθείς έναν απέραντο σεβασμό και μια υψηλή συγκίνηση για εκείνους τους ήρωες που έκαναν ύψιστη αποστολή και ιδανικό της ζωής τους την προσωπική αξιοπρέπεια, την άδολη αγάπη και τη θυσία για την Ελευθερία.

Advertisement

Εύχομαι σε όλους τους προσκυνητές καλή ανάβαση και θεία μετάληψη με τα εξαίσια νάματα του ιερού τόπου του Σουλίου.

Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος – συγγραφέας

Συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πάργα: Δύο αιολικά πάρκα 84 MW προκαλούν έντονες αντιδράσεις – Κρίσιμη γνωμοδότηση

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Με την τοπική κοινωνία να βρίσκεται σε αναβρασμό, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου καλείται την Πέμπτη 7 Μαΐου να γνωμοδοτήσει για δύο μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην περιοχή της Πάργας.

Πρόκειται για δύο έργα-«μαμούθ», συνολικής ισχύος 84 MW, που προγραμματίζονται από την εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΡΓΑΣ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.». Αναλυτικότερα, το πρώτο έργο αφορά Αιολικό Σταθμό ισχύος 42 MW στη θέση «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ» και το δεύτερο, επίσης ισχύος 42 MW, στη θέση «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ», αμφότερα εντός της Δημοτικής Ενότητας Πάργας.

Οι αντιδράσεις από κατοίκους, τοπικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι έντονες, καθώς εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχουν τέτοιας κλίμακας παρεμβάσεις στο φυσικό κάλλος, το τοπίο και την τουριστική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής της Πάργας.

Το πιθανότερο είναι ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνταχθεί με τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και δεν θα δώσει «πράσινο φως» στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), οι οποίες περιλαμβάνουν και τα απαραίτητα συνοδά έργα οδοποιίας και διασύνδεσης, όπως έχει πράξει και σε ανάλογες περιπτώσεις.

Όμως αυτό δεν αρκεί για να σταματήσουν τα έργα καθώς οι αποφάσεις είναι γνωμοδοτικές και οι εγκρίσεις δίνονται από την Αποκεντρωμένη.

Advertisement

Πηγή 

Συνέχεια ανάγνωσης

Η εφημεριδα της Παργας

Μάιος 2026
ΔΤΤΠΠΣΚ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

Δημος Παργαςπριν από 13 ώρες

Σκληρή κριτική Γκούμα για τον δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Δημος Παργαςπριν από 1 ημέρα

Το Μέγαρο Βασιλά περνά σε νέα εποχή – Ξεκινά ο σχεδιασμός για την αποκατάστασή του

ΖΩΑπριν από 1 εβδομάδα

Ένα ευρώ, ένα γεύμα, μια ελπίδα για τα αδέσποτα της Πάργας

ΑΝΘΟΥΣΑπριν από 1 εβδομάδα

Μέχρι την Ανθούσα φτάνει το έργο 1 εκατ. ευρώ στον τουριστικό οδικό άξονα

ΕΡΕΥΝΕΣπριν από 1 εβδομάδα

Το ελληνικό νησί που βάζει τέλος στις ξαπλώστρες-«χρυσάφι» – Δωρεάν ομπρέλες για όλους στις παραλίες

ΠΑΡΓΑπριν από 1 εβδομάδα

Η Πάργα υποδέχεται την ταινία «Ο Δάσκαλος που Υποσχέθηκε τη Θάλασσα»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗπριν από 1 εβδομάδα

Οδηγίες προς επισκέπτες-προσκυνητές του Σουλίου

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Η Πάργα υποδέχεται το καλοκαίρι με μια μεγάλη συναυλία

Δημος Παργαςπριν από 2 εβδομάδες

Μικρός ανασχηματισμός στον Δήμο Πάργας μετά από παραίτηση αντιδημάρχου

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑπριν από 2 έτη

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑπριν από 5 μήνες

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΑΘΛΗΤΙΚΑπριν από 2 έτη

Η ζώνη του Κόκκορη έσφιξε τον Πήγασο και έστειλε την Πάργα στην 3η θέση!

ΠΑΡΓΑπριν από 3 εβδομάδες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

ΖΩΑπριν από 1 εβδομάδα

Ένα ευρώ, ένα γεύμα, μια ελπίδα για τα αδέσποτα της Πάργας

Καλύτερη ζωή για τα αδέσποτα της Πάργας Μια σημαντική προσπάθεια στήριξης των αδέσποτων ζώων της Πάργας βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

Στην Πάργα φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί ο γάμος της Ηλιάνας Παπαγεωργίου με τον Γιάννη Καραβασάνη. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σήμερα...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Ομόφωνο «όχι» της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τις ανεμογεννήτριες σε Αγιά και Πάργα

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου έλαβε ομόφωνη αρνητική απόφαση σχετικά με τις περιβαλλοντικές μελέτες που...

ΠΑΡΓΑπριν από 3 εβδομάδες

Πάργα: 47χρονος εντοπίστηκε χωρίς αισθήσεις σε λεωφορείο

Τραγική κατάληξη είχε το ταξίδι ενός 47χρονου, ο οποίος επιβιβάστηκε σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ στην Αθήνα με τελικό προορισμό την...

ΠΑΡΓΑπριν από 3 εβδομάδες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

Φωτογραφία A.i Συνελήφθησαν χθες, 29 Απριλίου 2026, το απόγευμα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πάργας δύο ανήλικοι, ημεδαπός και αλλοδαπός,...

ΑΓΙΑπριν από 1 μήνα

Υπογράφουμε τώρα ενάντια στα αιολικά πάρκα στην Πάργα

  Κείμενο υπογραφών πολιτών ενάντια στα «αιολικά πάρκα» ισχύος 84 (2Χ42)MW στις «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ» και «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ» της Δ.Ε. Πάργας, του Δήμου...