Connect with us

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πως θα γλιτώσετε φόρους – Δείτε εδώ ποιες είναι οι φοροαπαλλαγές

Δημοσιεύτηκε  στις Από

– Πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα από δάνεια, ιατρικές δαπάνες κ.α.
– Τι θα γίνει τελικά με τις αποδείξεις
– Ποιοι δικαιούνται επιπλέον 2.000 ευρώ αφορολόγητο
Οι φοροαπαλλαγές μειώνονται. Τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ασφάλιστρα, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, δίδακτρα κ.α. δεν θα σας εξοικονομήσουν τα ίδια χρήματα με πέρυσι, όμως υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσετε φοροαπαλλαγή.

Σε ότι αφορά τις δαπάνες που θα εκπίπτουν από το φόρο, ορίζεται ότι από τα φετινά εισοδήματα (για τα οποία άλλωστε ισχύει και η νέα φορολογική κλίμακα) θα εκπίπτει από το φόρο το 10% της κάθε δαπάνης, ενώ, έως τώρα, αφαιρούνταν το 20% αυτής.

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

-Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου. Αν το ποσό των αποδείξεων δαπανών είναι μικρότερο, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 2.000 ΕΥΡΩ

– Το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ ως δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά, για όσους

Advertisement

α) παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, με βάση τη γνωμάτευση της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που εδρεύει σε κάθε νομό. Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία.

β) είναι τυφλοί και είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών, που τηρείται στην οικεία νομαρχία.

γ) είναι νεφροπαθείς που τελούν υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, ή, δεν έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, καθώς και τα πρόσωπα που πάσχουν από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και κάνουν μεταγγίσεις αίματος.

δ) είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, οι οποίοι με την ιδιότητα του αναπήρου παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο, ή, αξιωματικοί οι οποίοι έχουν τεθεί σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας, ή, αξιωματικοί που εξαιτίας πολεμικού τραύματος, ή, νοσήματος που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, μπορούν να υπηρετήσουν μόνο σε γραφεία

ε) είναι θύματα πολέμου. Θύματα πολέμου κατά την έννοια του παρόντος, θεωρούνται τα πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία. Με τα θύματα πολέμου εξομοιώνονται και τα πρόσωπα τα οποία ως μέλη οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας σε ειρηνική περίοδο, δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο,

Advertisement

στ) παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι, ή, θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου

Η νέα φορολογική κλίμακα – Μεγάλες περικοπές στις δαπάνες

-10% ΣΤΟ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΔΑΠΑΝΕΣ ΌΠΩΣ:

α) Των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ. Ως έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται:

* οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς, όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.

Advertisement

* τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ή, ιδιωτικές κλινικές, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη μέσα σε αυτά, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών,

*οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο, ή, κλινική, ή, στο σπίτι,

* η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη, καθώς και η δαπάνη για την αγορά ή τοποθέτηση στο σώμα του ασθενούς οργάνων, τα οποία είναι αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού,

* τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης των τέκνων που είναι άγαμα, ή, διαζευγμένα, ή, τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ και πάσχουν από ανίατο νόσημα, καθώς επίσης και με τις ίδιες προϋποθέσεις η δαπάνη για την περίθαλψη με οποιοδήποτε τρόπο των τυφλών, κωφαλάλων, ή, διανοητικά καθυστερημένων τέκνων του φορολογουμένου, όπως και η δαπάνη τους για δίδακτρα, ή, διατροφή που καταβάλλονται γι` αυτά τα τέκνα σε ειδικές για την πάθηση τους σχολές ή θεραπευτήρια,

* ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα.

Advertisement

Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των προσώπων που συνοικούν με το φορολογούμενο και παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική υστέρηση, φυσική αναπηρία, ή, ψυχική πάθηση με βάση τη γνωμάτευση της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που εδρεύει σε κάθε νομό, ή, είναι τυφλοί που είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών, που τηρείται στη νομαρχία και έχουν αποκτήσει ετήσιο εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ.

β) Του μισθώματος που καταβάλλεται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογουμένου και της οικογένειάς του. Ανώτατο όριο δαπάνης για τον υπολογισμό της μείωσης θεσπίζονται τα 1.000 ευρώ. Δεν δικαιούνται την έκπτωση όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα. Επίσης, δεν δικαιούνται τη μείωση οι φορολογούμενοι, όταν οι ίδιοι, ή, οι σύζυγοί τους, ή, τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν πλήρη κυριότητα, ή, κατοχή εξ ολοκλήρου, σε οικία με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με εκείνη της μισθωμένης κύριας κατοικίας, η οποία βρίσκεται στον ίδιο νομό με τη μισθωμένη.

– Του ποσού του μισθώματος που καταβάλλει ετησίως για τα τέκνα του ο φορολογούμενος που μισθώνει κατοικίες για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών τους, τα οποία φοιτούν σε αναγνωρισμένα σχολεία ή σχολές του εσωτερικού, εφόσον αυτά τον βαρύνουν και εφόσον οι κατοικίες που μισθώνονται βρίσκονται στην πόλη που έχει την έδρα της η σχολή ή το σχολείο που φοιτούν τα τέκνα του και αυτός ή τα τέκνα του δεν έχουν άλλη κατοικία σ` αυτή την πόλη.

γ) Του ποσού της δαπάνης για παράδοση κατ’ οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων, ή, για φροντιστήρια οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας, ή, ξένων γλωσσών, το οποίο καταβάλλει ετησίως ο φορολογούμενος για κάθε τέκνο που τον βαρύνει ή για τον ίδιο. Επίσης θεσπίζεται ανώτατο όριο δαπάνης τα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

δ) Των τόκων που καταβάλλονται για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που χορηγούνται στον φορολογούμενο με υποθήκη ή προσημείωση από τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια και άλλους πιστωτικούς οργανισμούς,

Advertisement

ε) Των τόκων που καταβάλλονται από το φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους.

στ) Των τόκων που καταβάλλονται από το φορολογούμενο για προκαταβολές που χορηγούνται από τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύσουν για το ποσό των τόκων που αντιστοιχούν σε στεγαστικό δάνειο ως 200.000.

η) Του ποσού της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας για την ασφάλιση του ίδιου, της συζύγου του και των τέκνων που τους βαρύνουν.

Το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση, δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 ευρώ για άγαμο και τα 2.400 ευρώ για οικογένεια.

Advertisement

θ) Του ποσού της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη. Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.

ι) Των ποσών που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα ημεδαπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

* Της αξίας των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων, που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

* Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς και τα ερευνητικά κέντρα που αποτελούν ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

* Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω χορηγίας προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα υπάρχουν ή συνιστώνται, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς. Πολιτιστικοί σκοποί είναι, ιδίως, η καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση των γραμμάτων, της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των τεχνών γενικότερα, καθώς και η ίδρυση, επέκταση και συντήρηση των αναγνωρισμένων ιδιωτικών μουσείων, όπως τέχνης, φυσικής ιστορίας, εθνολογικών και λαογραφικών.

Advertisement

* Του ποσού της δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» και αφορούν:

αα) Την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα / λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων.

ββ) Την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.

γγ) Την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας.

δδ) Την αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταΐκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης – θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών.

Advertisement

εε) Τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτήρια με τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων / κουφωμάτων (συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα, παντζούρια και ρολά) και τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος ή/και στην οροφή (δώμα ή στέγη).

στστ) Τη δαπάνη για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από αρμόδιο επιθεωρητή.

Το ποσό της δαπάνης αυτής επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.

* Του ποσού της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο σε ταμεία ασφάλισης του, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης του σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα χίλια 1.000 ευρώ.

– Για το φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εφόσον αυτός προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για εννέα (9) τουλάχιστον μήνες μέσα στο έτος που απέκτησε το εισόδημα αυτό στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, καθώς και σε περιοχή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλης, Κιλκίς, Σερρών και Δράμας, η οποία περιλαμβάνεται σε ζώνη βάθους 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά 60 ευρώ για κάθε τέκνο που τον βαρύνει.

Advertisement

– Αν στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά, τότε στο ποσό αυτό (ενοίκια) επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5%. Ο συντελεστής αυτός αυξάνεται σε 3% εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει 300 τετραγωνικά μέτρα

-Ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, υπολογίζεται με συντελεστή 6% για τους αξιωματικούς και 3% για το κατώτερο πλήρωμα, στις αμοιβές που αποκτώνται από το έτος 2010 και μετά.

newsit.gr

Πηγή: himaira.blogspot.com Himaira: Πως θα γλιτώσετε φόρους – Δείτε εδώ ποιες είναι οι φοροαπαλλαγές
http://himaira.blogspot.com/

Advertisement
Advertisement

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Eurostat: Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα στις δαπάνες για την Παιδεία

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Παιδεία: Μόλις 3,3% του ΑΕΠ οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα – Δεύτερη από το τέλος στην ΕΕ

Στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα ως προς τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Για το 2023 η χώρα διέθεσε για την Παιδεία ποσό που αντιστοιχεί στο 3,3% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 4,7%.

Η επίδοση αυτή κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, πάνω μόνο από τη Ρουμανία, όπου οι σχετικές δαπάνες ανήλθαν στο 3,0% του ΑΕΠ.

Μεγάλη απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Σουηδία με δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση ίσες με το 6,8% του ΑΕΠ, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία με 6,3% και το Βέλγιο με 6,2%.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία με 3,0%, στην Ελλάδα με 3,3% και στη Μάλτα με 3,4%.

Η ελληνική επίδοση βρίσκεται κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι πολύ κοντά και στο 3,2% της Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνεται στα στοιχεία ως χώρα αναφοράς.

Advertisement

Στο 64% η συμμετοχή της κυβέρνησης

Τα στοιχεία αποτυπώνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και ως προς τις πηγές χρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Για το 2023, η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στις εκπαιδευτικές δαπάνες καταγράφεται στο 64%, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζονται.

Στον αντίποδα, στο Λουξεμβούργο η αντίστοιχη συμμετοχή φτάνει το 94,8%.

Υψηλό το βάρος για νοικοκυριά και ιδιώτες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμετοχή ιδιωτικών πηγών στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα, το μερίδιο των μη εκπαιδευτικών ιδιωτικών πηγών –στο οποίο περιλαμβάνονται δαπάνες νοικοκυριών και άλλων ιδιωτικών φορέων– ανήλθε στο 28,3%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν.

Υψηλή ήταν και η αντίστοιχη συμμετοχή στην Κύπρο, όπου έφτασε το 27,1%.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία για το 2022, το μερίδιο των εκπαιδευτικών δαπανών που προήλθε από μη εγχώριες πηγές διαμορφώθηκε στο 10,1% για την Ελλάδα. Ακολούθησαν η Σλοβακία με 8,7%, η Εσθονία με 8,3% και η Κροατία με 7,7%.

Advertisement

Σταθερές οι δαπάνες στην ΕΕ

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση αντιστοιχούσαν το 2023 στο 4,7% του συνολικού ΑΕΠ, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με το 2022.

Σε σύγκριση πάντως με το 2020, όταν οι δαπάνες είχαν φτάσει στο 5,0% του ΑΕΠ, καταγράφεται μείωση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα δεδομένα της Eurostat αναδεικνύουν τη μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη δημόσια χρηματοδότηση της Παιδείας, αλλά και το σημαντικό μέρος του κόστους που καλύπτεται από νοικοκυριά και άλλες ιδιωτικές πηγές.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ακινητοποιήθηκε τρένο, λόγω φωτιάς και στη συνέχεια κάηκε το λεωφορείο αντικατάστασης!

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Διπλή περιπέτεια βίωσαν οι επιβάτες της Hellenic Train, καθώς ένα ταξίδι εξελίχθηκε σε μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας δύο διαδοχικών περιστατικών.

Αρχικά, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές προκάλεσε τη διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων, ενώ λίγο αργότερα φωτιά ξέσπασε και σε λεωφορείο που είχε επιστρατευτεί για τη μεταφορά των επιβατών.

Η αναστάτωση ξεκίνησε στις 13:16, όταν, έπειτα από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΟΣΕ, διακόπηκε άμεσα η σιδηροδρομική κυκλοφορία και η ηλεκτροδότηση στο τμήμα Οινόη-Χαλκίδα.

Αφορμή αποτέλεσε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μικρή απόσταση από τις σιδηροδρομικές γραμμές, καθιστώντας αδύνατη την ασφαλή διέλευση των αμαξοστοιχιών.

Ως αποτέλεσμα, η αμαξοστοιχία 1547, που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα–Αθήνα, ακινητοποιήθηκε κοντά στον σταθμό του Αγίου Γεωργίου. Για την εξυπηρέτηση των επιβατών, η Hellenic Train δρομολόγησε εφεδρική μηχανή diesel, προκειμένου να μεταφέρει το τρένο έως την Οινόη, ενώ ταυτόχρονα επιστράτευσε λεωφορεία για τη μεταφορά των 54 επιβατών στον τελικό προορισμό τους.

Advertisement

Παράλληλα, τα λεωφορεία ανέλαβαν την υποκατάσταση όλων των δρομολογίων στη συγκεκριμένη γραμμή, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούν στάσεις στο Δήλεσι και τον Άγιο Γεώργιο.

Η ταλαιπωρία, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, όπως αναφέρει το eviathema.gr.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, σε ένα από τα λεωφορεία αντικατάστασης εκδηλώθηκε φωτιά εν κινήσει, με τις φλόγες να ξεκινούν από το διαμέρισμα του κινητήρα, προκαλώντας νέο συναγερμό.

Ο οδηγός του λεωφορείου αντέδρασε άμεσα, ακινητοποιώντας το όχημα και αποβιβάζοντας με ασφάλεια όλους τους επιβάτες. Στη συνέχεια επιχείρησε να περιορίσει τη φωτιά χρησιμοποιώντας τους πυροσβεστήρες του οχήματος, μέχρι να φτάσουν στο σημείο οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οι πυροσβέστες ανέλαβαν την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, ενώ χάρη στην έγκαιρη αντίδραση του οδηγού δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός. Από το περιστατικό προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο λεωφορείο.

Advertisement
Συνέχεια ανάγνωσης

Η εφημεριδα της Παργας

Advertisement
Αύγουστος 2026
ΔΤΤΠΠΣΚ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑπριν από 1 ημέρα

Πρόεδρος Ξενοδόχων Πάργας : «Η Πάργα λειτουργεί σαν ένα τεράστιο ξενοδοχείο»

Δημος Παργαςπριν από 1 ημέρα

Δήμος Πάργας: Συντήρηση και εξωτερικό βάψιμο στο Δημοτικό Σχολείο Μεσοποτάμου

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 2 ημέρες

ΕΝΑΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΆΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗπριν από 2 ημέρες

Eurostat: Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα στις δαπάνες για την Παιδεία

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 3 ημέρες

Πρόωρη αποπληρωμή χρέους: Καταγγελίες ότι τα υπερπλεονάσματα χτίστηκαν πάνω στους φόρους των πολιτών

ΗΠΕΙΡΟΣπριν από 3 ημέρες

Εγνατία Οδός: Εκτόξευση διοδίων έως το 2028 – Στα 52,20 ευρώ η πλήρης διαδρομή

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 4 ημέρες

Πυρκαγιές: Η Πυροσβεστική «δείχνει» το ηλεκτρικό δίκτυο – Η κυβέρνηση έσπευσε να υπερασπιστεί τον ΔΕΔΔΗΕ

ΗΠΕΙΡΟΣπριν από 4 ημέρες

Εγνατία Οδός: Πλήρη διόδια ακόμη και με κλειστές λωρίδες λόγω έργων

Δημος Παργαςπριν από 5 ημέρες

Νίκος Ζαχαριάς στο Ήπειρος TV: «Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους με πόρους για 11.500»

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 5 ημέρες

Από τα νεκροταφεία στα πευκοδάση: Ο θρύλος για τους Ρωμαίους και τον εμπρησμό των πόλεων

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑπριν από 2 έτη

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑπριν από 3 μήνες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

Δημος Παργαςπριν από 4 μήνες

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο Τάσος Χαλκής

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 4 μήνες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

ΠΑΡΓΑπριν από 1 ημέρα

Πρόεδρος Ξενοδόχων Πάργας : «Η Πάργα λειτουργεί σαν ένα τεράστιο ξενοδοχείο»

Τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αναβάθμιση της ποιότητας και την αποφυγή μιας άναρχης αύξησης της τουριστικής κίνησης έθεσε ως βασικό στοίχημα...

Δημος Παργαςπριν από 5 ημέρες

Νίκος Ζαχαριάς στο Ήπειρος TV: «Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους με πόρους για 11.500»

Στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο Δήμος Πάργας κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, στην κατάσταση των υποδομών, στην έλλειψη...

ΦΑΝΑΡΙπριν από 2 εβδομάδες

Γιόγκα στον Αχέροντα: Η Κλέλια Ανδριολάτου μετατρέπει τον ποταμό του Άδη σε παράδεισο ομορφιάς

Η Κλέλια Ανδριολάτου, η ηθοποιός και μοντέλο που έγινε γνωστή από τον ρόλο της στο «Maestro», διάλεξε ένα από τα πιο...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η επιστροφή των Παργινών ζωντανεύει ξανά στην παραλία

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η μεγάλη γιορτή της Πάργας στις 15 Αυγούστου Ο Δήμος Πάργας προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να δώσουν το...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Πάργα: Ταυτοποιήθηκαν δύο αλλοδαποί για την ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο

Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο της Πάργας – Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα Ύστερα από πολύμηνη και συντονισμένη έρευνα του Τμήματος Δίωξης...

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 1 μήνα

Γνωρίζετε ότι η φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» συνδέεται με την Πάργα;

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» και η σύνδεσή της με την Πάργα Η...