Connect with us

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ

Πώς αλλάζει η ζωή μας μετά την ψήφιση των μέτρων

Published

on

Αποκωδικοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και όλων των μέτρων που μας επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα.

Απόψε η κυβέρνηση αναμένει να ψηφιστεί από τη Βουλή το μεσοπρόθεσμο με τα πιο σκληρά μέτρα της μεταπολίτευσης. Συνολικά περιλαμβάνονται 63 ομάδες μέτρων για συνολική εξοικονόμηση 13,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, ενώ αναμένονται το 2013 να προστεθούν στον λογαριασμό επιπλέον 4,7 δισ. ευρώ (Download: α) Αιτιολογική Εκθεση, β) Πολυνομοσχέδιο)

Το μεσοπρόθεσμο περνάει από τη Βουλή με την κατάθεση και ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου, το οποίο ανατρέπει σχεδόν τα πάντα από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τιμές, εργασιακά, αγορά, φορολογικά, συνταξιοδοτικά κλπ.

Ας δούμε τις βασικότερες αλλαγές που θα επέλθουν στη ζωή μας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

 1. Αυξήσεις τιμών. α) Αυξάνονται άμεσα οι τιμές των λεγόμενων φθηνών τσιγάρων κατά περίπου 0,20 ευρώ λόγω αύξησης του ειδικού φόρου. β) Αυξάνεται η τιμή του υγραερίου κίνησης από 0,20 έως 0,33 ευρώ το λίτρο, λόγω αντίστοιχης αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ετσι, η τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης θα αυξηθεί κατά 15 με 16 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
 2. Μειώσεις τιμών. Μειώνεται η τιμή στα εισιτήρια των καζίνο από 15 ευρώ σήμερα σε 6 ευρώ.
 3. Ψαλίδι έως 27% στα ειδικά μισθολόγια. Οι περικοπές είναι κλιμακωτές και θα ισχύσουν αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012. Ξεκινούν από 2% και φτάνουν μέχρι το 27% για δικαστές, γιατρούς του ΕΣΥ, καθηγητές πανεπιστημίων, ανώτατους αξιωματικούς και σώματα ασφαλείας.
 4. Περικοπές στους μισθούς. Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου παντού (άμεσα) και του καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού (από Απρίλιο) επιφέρει μειώσεις και στους μισθούς. Για παράδειγμα, ένας γιατρός του ΕΣΥ θα υποβληθεί σε μειώσεις από το ειδικό μισθολόγιο, από τις εφημερίες και από το βασικό μισθό. Οι μειώσεις διαφέρουν ανάλογα με τη θέση και τα χρόνια υπηρεσίας ή τη βαθμίδα (όπως συμβαίνει και για τους καθηγητές στα πανεπιστήμια). Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα έχουν ως πλαφόν τα 1.900 ευρώ το μήνα που σημαίνει νέες μειώσεις μέχρι 35%. Πλαφόν τα 5.000 ευρώ μεικτά το μήνα ετέθη για τα στελέχη σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, που ελέγχονται από το Δημόσιο, οδηγώντας σε παραιτήσεις 40 στελεχών από την Τράπεζα της Ελλάδος.
 5. Απολύσεις στο Δημόσιο. Μέχρι τέλους έτους θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Σε διαθεσιμότητα θα παραμείνουν για ένα έτος και αν δεν υπάρξει στη συνέχεια θέση για να απορροφηθούν (πχ κατάργηση οργανικής θέσης ή οργανισμού), τότε απολύονται.
 6. Πάγωμα προσλήψεων με αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2016.
 7. Μόνο τέσσερα επιδόματα: οικογενειακή παροχή, ανθυγιεινής εργασίας, παραμεθορίων περιοχών και θέσης ευθύνης
 8. Ανοιγμα 14 κλειστών επαγγελμάτων (φορτηγά, ταξί, διανομή Τύπου, φορτοεκφορτοτές, οδοντοτεχνίτες, λογιστές, φοροτεχνικοί, εκτελωνιστές, ορκωτοί εκτιμητές, κλπ), κατάργηση υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων στις μεταβιβάσεις κινητών αξιών και ακινήτων αξίας μικρότερης των 60.000 ευρώ, και απελευθέρωση λιανεμπορίου, όπου τα σούπερ μάρκετ μπορούν πλέον να πωλούν τα πάντα.
 9. Ωράριο. Αποσύνδεση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων, και κατάργηση της πενθήμερης εργασίας.
 10. Υγεία. Κόστος 1 ευρώ ανά συνταγή και 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία.
 11. Κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων σε εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ το χρόνο
 12. Συντάξεις: αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από 65 έτη και περικοπές στις συντάξεις από 5% μέχρι 15%.
 13. Πλαφόν τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης. Το σύστημα αποζημιώσεων παραμένει το ίδο μέχρι και τον 16ο χρόνο προϋπηρεσίας (μισθοί 12 μηνών) αλλά για κάθε επόμενο έτος και  μέχρι το πλαφόν των ακόμη 12 μισθών, οι τακτικές αποδοχές δεν μπορούν υπολογιστούν με ποσό που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.
 14. Ψαλίδι στις τριετίες, οι οποίες διαμορφώνονται βάσει της ηλικίας του εργαζομένου, ενώ μειώνεται και το ποσοστό προσαύξησης έως 50%.

Αναλυτικότερα, οι βασικότερες αλλαγές θα μπορούσαν κατηγοριοποιηθούν ως εξής:

1. Συντάξεις 

Καταργείται η βουλευτική σύνταξη και η χορηγία  για όσους αποκτήσουν για πρώτη φορά την ιδιότητα του Βουλευτή ή του αιρετού οργάνου των ο.τ.α. α΄ βαθμού.

Η καταβαλλόμενη σύνταξη περιορίζεται κατά 70% στους αιρετούς.

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για όλους κατά δύο χρόνια, δηλαδή στα 67 έτη, από 65 σήμερα, σε όλους τους συνταξιούχους. Για παράδειγμα, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης, από 1.1.2013 και εφεξής θα απαιτείται η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2012, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, χωρίς να θίγονται από τις μεταβολές που επέρχονται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με την παρούσα ρύθμιση από 1.1.2013 και εφεξής. Για παράδειγμα ασφαλισμένος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ που συμπληρώνει 10.500 ημέρες ασφάλισης εντός του 2012, θεωρείται ότι έχει κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2012, και θα συνταξιοδοτηθεί και μετά την 1.1.2013 με τη συμπλήρωση 11.100 ημερών ασφάλισης και ηλικία 59 ετών. Δηλαδή στην περίπτωση αυτή δεν απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση του ανωτέρω μετά την 1.1.2013 η συμπλήρωση 12.000 ημερών ασφάλισης.

Καταργείται η αυτόματη συνταξιοδότηση δημοσίου υπαλλήλου, ύστερα από απόλυση.

Το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης για ποσά άνω των 1000 ευρώ μειώνεται ως εξής: έως 1.500 ευρώ 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ, από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ, ενώ από 2.000,01 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.

Στη σελίδα 56 της Αιτιολογικής Εκθεσης αναφέρεται: Η μείωση  βαίνει αυξανόμενη, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης ή των συντάξεων, προκειμένου τα βάρη να κατανέμονται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των συνταξιούχων ως εξής :

α. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1000,01  έως 1500,00 ευρώ  η μείωση ανέρχεται σε 5%.

β. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1.500,01 έως 2000,00 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 10%.

γ. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 2000,01 έως 3000,00 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 15%.

δ. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 3000,01 έως 4000,00 η μείωση ανέρχεται σε 20%.

ε. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 4000,01 και άνω η μείωση ανέρχεται σε 25%.

Καταργείται από 1-1-2013 για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, γενικά, η χορήγηση δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του Επιδόματος Αδείας.

Από 1-1-2013 ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου είναι τα 720€ μηνιαίως.Ταυτόχρονα, προβλέπονται περαιτέρω περιορισμοί στο σχετικό δικαίωμα. Έτσι σε περίπτωση που η δικαιούχος έχει και άλλα εισοδήματα, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης όταν το ποσό των εισοδημάτων αυτών υπερβαίνει τα 8640€ ετησίως  (αναγωγή σε  ετήσια βάση του ποσού των 720€). Εάν τα εισοδήματά της είναι μικρότερα του ανωτέρω ετήσιου ποσού αλλά με συνυπολογισμό και του ποσού της κύριας σύνταξης το υπερβαίνουν, η κύρια σύνταξη των 720€ μειώνεται κατά το υπερβάλλον ποσό.

Η αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, δεν εφαρμόζεται, σε περίπτωση που αυτά είναι ανήλικα ή ανάπηρα κατά ποσοστό 67% και άνω ή σπουδάζουν.

Το όριο ηλικίας του 60ού έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, αυξάνεται από 1-1-2014 στο 64ο έτος.

2. Μισθολόγιο δημοσίου 

Καταργούνται, από 1-1-2013, τα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, και των ΟΤΑ. Με τις ίδιες διατάξεις καταργούνται τα επιδόματα εορτών και αδείας και για όλους τους υπαλλήλους και τους μισθωτούς των ΝΠΙΔ.

Μειώνεται η αντιμισθία και τα έξοδα παράστασης των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων κατά 50%. Η

Καταργείται και η καταβολή αποζημίωσης στους αιρετούς από τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, των οικονομικών επιτροπών των δήμων, των επιτροπών ποιότητας ζωής των δήμων κλπ.

Μειώνονται εκ νέου οι αποδοχές των γενικών γραμματέων υπουργείων, των γενικών γραμματέων αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς και των ειδικών γραμματέων υπουργείων.

Καταργείται, από 1-1-2013, το χρονοεπίδομα που καταβάλλεται στους δικηγόρους με έμμισθη εντολή του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Καταργείται η προσαύξηση αποδοχών σε όσους χορηγείται άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εσωτερικό.

Από 1-8-2012 εφαρμόζονται οι μειώσεις επί των αποδοχών όλων των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια.

Οι δύο τελευταίες δόσεις της έκτακτης παροχής στους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θα καταβληθούν τα έτη 2013 και 2014. Σχετική χρονική μετακίνηση της καταβολής ισχύει και για τους συνταξιούχους δικαστικούς.

Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες

Παροχή της δυνατότητας πληρωμής των εν λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών δαπανών, πλην εκείνων που προβλέπουν την ύπαρξη σχετικών πιστώσεων και τη νόμιμη ανάληψη των υποχρεώσεων.

Eγγραφή των σχετικών πιστώσεων μετά την υπογραφή μνημονίου κατανόησης που θα αποτρέπει τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ρυθμίζονται οι οφειλές από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και φαρμακεία, το ΝΙΜΤΣ και το Κέντρο Εφοδιασμού Ναυτικού, που πραγματοποίησαν προμήθειες χωρίς να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διενέργεια των διαγωνισμών.

Ρυθμίζονται θέματα  σχετικά με την αποπληρωμή των δανείων, που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.) οι Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, που έχουν ιδρύσει αυτοί, οι Σύνδεσμοι αυτών και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις αυτών, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητά τους και να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

3. Τράπεζες

Καταβολή από τις τράπεζες άπαξ χρηματικού ποσού, συνολικού ύψους 555.600.000 ευρώ.

4. Αποκρατικοποιήσεις

Ρύθμιση θεμάτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά.

Μεταβιβάζεται προς το Ελληνικό Δημόσιο η κυριότητα τριών ακινήτων:

– ΕΟΤ:  έκταση 169.450 τμ περίπου, επί της οποίας έχει ανεγερθεί το κτιριακό συγκρότημα του Ανατολικού Αεροσταθμού, συνολικής επιφανείας 36.500,00 τ.μ. περίπου (κτίριο Saarinen) και το οποίο περιλαμβάνει τα κτίρια αναχωρήσεων, αφίξεων, ναυλωμένων πτήσεων, καθώς και το γειτονικό κτίριο του τελωνείου, συνολικής επιφανείας 10.000,00 τ.μ. περίπου.

– ΕΛΤΑ: κτίσμα του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού εμβαδού 145,28 τ.μ. περίπου, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου με αριθμό 49Α του πρώην Δυτικού Αερολιμένα.

– Πρώην Νομαρχία Αθηνών, νυν Περιφέρεια Αττικής: έκταση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού εμβαδού 40.419,00 τ.μ. περίπου.

5. Απλοποίηση και εκσυχρονισμός του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Επίσης, τροποποιούνται διατάξεις του τελωνειακού κώδικα.

6. Σύσταση θέσης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων

7. Τροποποίηση διατάξεων του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα

8. Μείωση Συμβούλων, Συνεργατών Αιρετών ΟΤΑ. Μείωση αντιμισθίας Προέδρων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και κατάργηση αποζημίωσης συμμετεχόντων σε Δημοτικά Συμβούλια και λοιπές επιτροπές.

9. Αναστολή προσλήψεων και διορισμών στους ΟΤΑ

10. Μετάταξη- Μεταφορά προσωπικού και Διαθεσιμότητα στο Δημόσιο

Εισάγεται στη μεγαλύτερη δυνατή έκτασή του ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού.

Διεύρυνση των δυνατοτήτων αξιοποίησης του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οργανικές θέσεις των οποίων καταργούνται. Η κατάργηση των θέσεων έχει ως άμεση συνέπεια την αυτοδίκαιη θέση σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, για την οποία εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις.

Καταργούνται οι οργανικές θέσεις σε ορισμένες κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες, για τις οποίες κρίνεται ήδη, ενόψει των σύγχρονων εξελίξεων και αναγκών της Διοίκησης, ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων στους οποίους ανήκουν οργανικά, την ίδια στιγμή μάλιστα που το προσωπικό αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς το συμφέρον της δημόσιας υπηρεσίας σε φορείς, στους οποίους υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό.

11. Περιορισμοί προσλήψεων στο Δημόσιο τομέα – Περιορισμός θέσεων μετακλητών υπαλλήλων

12. Παιδεία

Προβλέπεται η προκήρυξη κάθε τρία έτη διαγωνισμού για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών κατά κλάδο και ειδικότητα με σκοπό το διορισμό ή την πρόσληψή τους.

Αδειοδότηση δομών ιδιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης:

Αδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικού σχολείου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

 1. Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης
 2. Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Φροντιστηρίου και Κέντρου Ξένων Γλωσσών
 3. Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης
 4. Άδεια λειτουργίας Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών
 5. Πιστοποίηση – αδειοδότηση Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης
 6. Άδεια διδασκαλίας σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών
 7. Άδεια κατ’ οίκον διδασκαλίας

13. Κατάργηση ελάχιστων νόμιμων αμοιβών για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού καθορίζεται με έγγραφη συμφωνία των μερών.

14. Ρυθμίσεις θεμάτων ΟΑΕΔ

Καταργούμενες διατάξεις που αφορούν σε ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας και ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις ανεργίας.

Δεν θίγονται τα υφιστάμενα επιδόματα ανεργίας των κοινών ανέργων, αλλά επιδοματούχων ανέργων που δόθηκαν κάτω από άλλες κοινωοικονομικές συνθήκες.

Καταργούνται τα επιδόματα που δώθηκαν για τις εξής περιπτώσεις ανέργων: «ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ», «Συνεταιριστικά Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ», «ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ», «Συνεταιριστικά Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ», «ΕΛΛΕΝΙΤ ΑΕ», Μεταλλωρύχων της TVX Hellas AE, Κλωστοϋφαντουργικές Επιχειρήσεις της Νάουσας, ΟΤΤΟ-ΕΒΡΟΣ και στο Εργοστάσιο Νομού Πέλλας της επιχείρησης «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ΑΕ», πρώην « Κλωστήρια Ναούσης ΑΕ», ΝΑΥΣΙ , «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΕ», «Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ» , «Ολυμπιακή Αεροπορία –Υπηρεσίες ΑΕ» και «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ΑΕ», «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΑΕ»

Καταργούμενες διατάξεις που αφορούν στην επιδότηση λόγω ανεργίας απολυμένων μισθωτών λόγω συγχώνευσης – μεταφοράς – συνένωσης επιχειρήσεων.

Καταργούνται από 1-1-2013 οι διατάξεις που αφορούν στην επιδότηση λόγω ανεργίας απολυομένων μισθωτών λόγω συγχώνευσης-μεταφοράς-συνένωσης επιχειρήσεων.

Μέτρα Κοινωνικής Πολιτικής Μακροχρονίων Ανέργων

Θεσπίζεται από 01-01-2014 επίδομα μακροχρονίως ανέργου, για τους ανέργους οι οποίοι έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες ευρώ, προσαυξανόμενο κατά πεντακόσια ογδόντα έξι ευρώ και οκτώ λεπτά  για κάθε ανήλικο τέκνο  της οικογένειας.

Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 200 ευρώ  και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι και όχι πέραν των δώδεκα μηνών.

Τα όρια ηλικίας των δικαιούχων ορίζονται από 20 ετών μέχρι 66.

Αναμορφώνεται το καθεστώς που διέπει τα υφιστάμενα πολυάριθμα οικογενειακά επιδόματα με σκοπό τον εξορθολογισμό τους και την αντικατάστασή τους από ένα ενιαίο οικογενειακό επίδομα που καταβάλλεται από το πρώτο παιδί.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων  θα καταβάλλεται στοχευμένα στα παιδιά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη ανάγκη και για το λόγο αυτό θα υπολογίζεται βάσει κλιμακούμενου εισοδηματικού κριτηρίου στο πλαίσιο αφενός της ενίσχυσης των ασθενέστερων οικονομικά δικαιούχων και αφετέρου της προσαρμογής στην υφιστάμενη δημοσιονομική συγκυρία.

Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο πρώτος γονέας έχει στάθμιση 1, ο δεύτερος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας.

Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδυνάμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής: (Α) έως έξι χιλιάδες ευρώ (6.000€) που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (Β) από έξι χιλιάδες και ένα ευρώ (6.001€) έως δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000) που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, (Γ) από δώδεκα χιλιάδες και ένα ευρώ (12.001) έως δεκαοκτώ χιλιάδες ευρώ (18.000) που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: σαράντα ευρώ (40€) ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, ογδόντα ευρώ (80€) ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα, εκατόν τριάντα ευρώ (130€) ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και εκατόν ογδόντα ευρώ (180€) ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα εξήντα ευρώ (60€).

Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας θα λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό του προηγούμενου της χορήγησης έτους.

Πιλοτικό πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Το πιλοτικό πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αποτελεί ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των ακραίων συνθηκών φτώχειας. Τα μέτρα πολιτικής για τη στήριξη του εισοδήματος των ευπαθών ομάδων που εφαρμόζονται σήμερα είναι αποσπασματικά, ασύνδετα μεταξύ τους, χαρακτηρίζονται από πληθώρα επιμέρους παρεμβάσεων υπό την ευθύνη πολλών διαφορετικών φορέων. Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας συχνά απαιτούν οι δικαιούχοι να ανήκουν σε μια ορισμένη κατηγορία και το ύψος των εισοδηματικών ενισχύσεων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβολικά χαμηλό με αποτέλεσμα να μην βοηθούν αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αποτελεί μία πιλοτική προσπάθεια βελτιστοποίησης των μεθόδων αντιμετώπισης των ζητημάτων του κοινωνικού αποκλεισμού. Το πρόγραμμα θα ενισχύσει και θα συμπληρώσει τις άλλες κοινωνικές παροχές, αποτελώντας ένα ύστατο δίχτυ ασφαλείας σε άτομα και νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο ακραίας φτώχειας ακριβώς επειδή δεν δικαιούνται κάποια από τις υφιστάμενες παροχές. Επιπλέον, δεν θα περιοριστεί στην οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων, αλλά θα την συνοδεύσει με την κατάρτιση ατομικών σχεδίων επανένταξης στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.

14. Mειώσεις εφάπαξ βοηθημάτων 

15. Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας

  Κατάργηση συνδικαλιστικών συντάξεων και νομοθεσίας τ. ΤΕΑΕΥΕΕΟ

16. Ανασχεδιασμός συνταξιοδότησης ανασφάλιστων υπερηλίκων

17. Κατάργηση Εργοδοτικών Εισφορών. Καταργούνται οι διατάξεις με τις οποίες προβλεπόταν εργοδοτική εισφορά σε συνολικό ποσοστό 1,10% υπέρ των καταργηθέντων πλέον,  Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.

18. Κατώτατος νόμιμος μισθός  και ημερομίσθιο  για τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας – Νέο σύστημα διαμόρφωσης νόμιμου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας.

19. Αποζημίωσης απόλυσης ιδιωτικών υπαλλήλων με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δίκαιου αορίστου χρόνου 

Οι χρόνοι προειδοποίησης διαμορφώνονται ως εξής:

α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δώδεκα (12) «συμπληρωμένους» μήνες έως δύο (2) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ενός (1) μηνός πριν την απόλυση.

β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο (2) έτη συμπληρωμένα έως πέντε (5) έτη, απαιτείται προειδοποίηση δύο (2) μηνών πριν την απόλυση.

γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από πέντε (5) έτη συμπληρωμένα έως δέκα (10) έτη απαιτείται προειδοποίηση τριών (3) μηνών πριν την απόλυση.

δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δέκα (10) έτη συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων (4) μηνών πριν την απόλυση.

Υπολογισμός Αποζημίωσης Απροειδοποίητης Απόλυσης Ιδιωτικού Υπαλλήλου με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

Το ύψος της αποζημίωσης ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, στις περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης διαμορφώνεται ως εξής:

α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 1 έτος συμπληρωμένο έως 4 έτη, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 2 μηνιαίους μισθούς.

β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 4 έτη συμπληρωμένη έως 6 έτη, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 3 μηνιαίους μισθούς.

γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 6 έτη συμπληρωμένα έως 8 έτη, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 4 μηνιαίους μισθούς.

δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 8έτη συμπληρωμένα έως 10 έτη, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 5 μηνιαίους μισθούς.

ε) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 10 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 6 μηνιαίους μισθούς.

στ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 11 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 7 μηνιαίους μισθούς.

ζ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 12 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 8 μηνιαίους μισθούς.

η) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 13 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 9 μηνιαίους μισθούς.

θ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 14 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 10 μηνιαίους μισθούς.

ι) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 15 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 11 μηνιαίους μισθούς.

κ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 16 έτη συμπληρωμένα και άνω, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους  12 μηνιαίους μισθούς.

Ο υπολογισμός της ως άνω αποζημίωσης γίνεται βάσει των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

20. Χρονικά Όρια Εργασίας. Διαδικασία καθορισμού της εβδομαδιαίας 40ώρης απασχόλησης εργαζομένων στα καταστήματα.

21. Κατάργηση εισφοράς υπέρ ΤΕΑΠΥΚ

Τα 63 μέτρα του Μεσοπρόθεσμου 2013 – 2016

Τομέας που επηρεάζεται Εξοικονόμηση σε εκατ. ευρώ
Δημόσιος τομέας 719
Εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών στο Δημόσιο 100
Μείωση 25% των μη-μισθολογικών δαπανών 281
Μείωση επιχορηγήσεων σε φορείς εκτός Γεν. Κυβέρνησης 20
Μείωση επιχορήγησης για άγονες γραμμές 18
Περικοπή Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 300
Τοπική Αυτοδιοίκηση  210
Μείωση ΚΑΠ ΟΤΑ 60
Μείωση ΣΑΤΑ ΠΔΕ ΟΤΑ 150
Μισθολόγιο  1.497
Εξορθολογισμός ειδικών μισθολογίων (εκτός ένστολων) 127
Εξορθολογισμός ειδικών μισθολογίων (ένστολων) 130
Νέο μισθολόγιο για ένοπλες δυνάμεις 88
Εξορθολογισμός μισθολογίων (εκτός ΔΕΚΟ και ειδικών μισθολογίων) 10
Κατάργηση δώρων στο Δημόσιο Τομέα 431
Μείωση μισθολογικής δαπάνης στους ΟΤΑ 67
Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο προσωπικό της Βουλής 11
Κατάργηση εξαιρέσεων ενιαίου μισθολογίου 16
Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης των διευθυντών νοσοκομείων 11
Πάγωμα προσλήψεων στο Υπ. Δημοσίας Τάξης 8
Αναστολή του Κινήτρου Επίτευξης Στόχου (ΚΕΣ) & Κινήτρου Επίτευξης Δημοσιονομικού Στόχου (ΚΕΔΣ) στο Δημόσιο 292
Αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης αναπληρωτών καθηγητών 74
Μείωση εκτάκτου προσωπικού σε ΑΕΙ/ΤΕΙ 9
Μείωση προσλήψεων Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού 12
Μείωση Βουλευτικής αποζημίωσης και λοιπών παροχών 2
Μείωση του αριθμού των συμβασιούχων κατά 10% επιπλέον του βασικού σεναρίου 39
Νέου τύπου εργασιακή εφεδρεία / προσυνταξιοδότηση 167
Συντάξεις  5.475
Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη 1.020
Εξορθολογισμός των παροχών εφάπαξ του 2013 και 2014 247
Κλιμακωτή μείωση των συντάξεων στο υπερβαίνον τα €1000 ποσό του συνολικού εισοδήματος από συντάξεις 1.158
Μείωση συντάξεων ένστολων λόγω του νέου μισθολογίου 169
Μείωση συντάξεων εξαιτίας περικοπών των ειδικών μισθολογίων 106
Κατάργηση δώρων στις κύριες/επικουρικές συντάξεις εκτός ΟΓΑ 1.776
Κατάργηση δώρων στις κύριες συντάξεις ΟΓΑ 717
Πλαφόν στην κύρια σύνταξη ανύπανδρων θυγατέρων 42
Κατάργηση παράτυπων συντάξεων που έχουν ήδη εντοπιστεί 112
Κατάργηση ειδικών συντάξεων συνδικαλιστών 6
Μείωση συντάξεων αιρετών 31
Αύξηση εισφορών υγειονομικής περίθαλψης ασφαλισμένων ΟΓΑ 90
Προνοιακά Επιδόματα 307
Εξορθολογισμός σύνταξης ανασφάλιστων ηλικιωμένων 50
Εξορθολογισμός οικογενειακών επιδομάτων 86
Εισαγωγή προγράμματος αρωγής μακροχρονίως ανέργων -35
Νέα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας -25
Πιλοτική εφαρμογή προγράμματος ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος -20
Εξορθολογισμός κανόνων αποζημίωσης μετακίνησης για άτομα με αναπηρία 82
Περικοπές στα ειδικά επιδόματα ανεργίας 30
Καταβολή ΕΚΑΣ μόνο σε αυτούς που υπερβαίνουν τα 65 έτη 114
Μείωση ειδικών προγραμμάτων γεωργίας 25
Υγειονομική Περίθαλψη  1.113
Περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης 800
Μείωση λειτουργικών δαπανών νοσοκομείων 85
Αυξημένη συνεισφορά ασφαλισμένων 115
Εφαρμογή νέου υγειονομικού χάρτη 112
Υπουργείο Άμυνας 406
Κλείσιμο ή εμπορική αξιοποίηση στρατοπέδων 27
Ακύρωση νέων συμβάσεων στρατιωτικών εξοπλιστικών προμηθειών 292
Επιπλέον περικοπή σε συμβάσεις στρατιωτικών προμηθειών 44
Μείωση των νεοεισερχόμενων στις στρατιωτικές ακαδημίες 8
Μείωση λειτουργικών εξόδων 22
Εκπαίδευση  133
Μείωση λειτουργικών δαπανών ΑΕΙ – ΤΕΙ με συγχωνεύσεις 71
Μείωση δαπανών κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών 23
Μείωση επιχορηγήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (Πολιτισμός και Αθλητισμός) 39
ΔΕΚΟ  495
Αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ/μείωση λειτουργικών δαπανών 274
Μείωση επιχορηγήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης 41
Ένταξη των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο 76
Αύξηση εσόδων 66

 

 

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Δεκέμβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Διακοπές στην Ελλάδα μετά τον Κορωνοϊό|Πρώτη η Κέρκυρα, 4η η Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :24 χρόνια από την μεγάλη πλημμύρα (εικόνες)

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Οι 51 καλύτερες παραλίες σε Πάργα & Σύβοτα σε ένα καταπληκτικό βίντεο

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

«Χωρίς δισταγμό» Η νέα τηλεοπτική σειρά από την Καβάλα με γυρίσματα στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Πάργα :Ψηφιακό Μενού με ένα κλίκ στην συσκευή σου

ΙΣΤΟΡΙΑ2 έτη ago

Σουλιώτες:Τα Αυστηρά Ήθη ,Η Πειθαρχία, Η Μπέσα Και Η Αγάπη Τους Για Την Ελευθερία..

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΠΑΡΓΑ3 έτη ago

7  λόγοι να επισκεφτείς την Πάργα το Πάσχα

ΑΠΟΨΕΙΣ2 έτη ago

Γαλλικό περιοδικό Marianne: Στα «7 καθάρματα» της κρίσης ο Καραμανλής

Δημοφιλή