Το διαμάντι της Ηπείρου και του Ιονίου Πελάγους

Ένα από τα πιο θερινά τουριστικά αξιοθέατα της Ηπείρου αναμφίβολα είναι η Πάργα. Αμφιθεατρικά χτισμένη, με έναν πανέμορφο πολύχρωμο διατηρητέο οικισμό να «υποδέχεται» κάθε επισκέπτη, είναι το τουριστικό must της περιοχής.

Ο παραλιακός δρόμος έχει δεκάδες καφετέριες, μικρά μαγαζάκια και εξαιρετική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, τους Παξούς, τους Αντίπαξους. Οι όμορφες παραλίες με τα καταγάλανα νερά την έχουν καταστήσει «τοπ» προορισμό για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Εκτός από τα αξιοθέατα και τις όμορφες παραλίες, η Πάργα διαθέτει αρκετές σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών.

Εντυπωσιακά κάστρα

Πάνω σε ένα λόφο ακρωτήριο, στην είσοδο του λιμανιού της πόλης στέκεται το Κάστρο της Πάργας. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Νορμανδούς, αργότερα καταστράφηκε από τους Οθωμανούς, το 1572 ξαναχτίστηκε από τους Ενετούς και «ανακαινίστηκε» το 1814, όταν πέρασε στα χέρια του Αλή Πασά. Είναι ανοιχτό όλη μέρα και είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.

Στην τοξωτή πύλη της εισόδου διακρίνονται ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, το όνομα «ΑΝΤΟΝΙΟ CERVASS 1764», εμβλήματα και επιγραφές της εποχής του Αλή Πασά. Διαθέτει καφετέρια, ενώ φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας και θεατρικές παραστάσεις.

Μόλις 5 χιλιόμετρα βόρεια της όμορφης Πάργας βρίσκεται και το Κάστρο του Αλή Πασά, σ’ ένα ύψωμα ανάμεσα από τα χωριά Ανθούσα και Αγιά. Καλά διατηρημένο, διασώζει για τους θεατές τις υπόγειες δεξαμενές, την πυριταποθήκη και τα δωμάτια του Αλή Πασά, με το τζάκι και τα ερμάρια.

Η τοποθεσία προσφέρει εξαιρετική θέα στα νησιά του Ιονίου, ενώ η πρόσβαση είναι εφικτή και με το τρενάκι που ξεκινάει από την παραλία της Πάργας.

Παραλίες που κάνουν τη διαφορά

Άγιος Σώστης: Ερημική παραλία για όσους θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο με ησυχία και πιο εναλλακτικά. Δεν είναι οργανωμένη. Η πρόσβαση είναι δύσκολη με αυτοκίνητο, οπότε είναι προτιμότερη η επιλογή πλοιαρίου.

Αϊ Γιαννάκης: Βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την Πάργα,. Είναι από τις ομορφότερες παραλίες, οργανωμένη, με θαλάσσια σπορ και από τις καθαρότερες, κατάλληλη για όλους τους φίλους της θάλασσας. Επιπλέον διαθέτει υποβρύχια πηγή με γλυκό νερό.

Βάλτος: Μια τεράστια αμμώδης παραλία, με όμορφα καταπράσινα νερά, οργανωμένες υποδομές και θαλάσσια σπορ.

Πρόσβαση

Αεροπορική: Σε κοντινή απόσταση από την Πάργα βρίσκονται 2 αεροδρόμια, τα οποία διαθέτουν αεροπορικές συνδέσεις με όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. O κρατικός αερολιμένας Ακτίου (PVK) βρίσκεται σε απόσταση 65 χλμ από την Πάργα και ο Κρατικός Αερολιμένας Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος» (IOA) βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ από την Πάργα. Από το αεροδρόμιο μπορείτε να έρθετε στην Πάργα νοικιάζοντας αυτοκίνητο, με ταξί ή με λεωφορείο.

Ακτοπλοϊκή: Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ από την Πάργα. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει σύνδεση με την Κέρκυρα, την Ανκόνα, την Βενετία, το Μπάρι και το Μπρίντισι.

Οδική: Η Πάργα απέχει 33 χλμ από την έξοδο «Βασιλικός» της Εγνατίας οδού και 10χλμ από την έξοδο του επαρχιακού δικτύου Αθήνα – Ηγουμενίτσα.