ΠΑΡΓΑ
Πάργα: “Τσάκωσαν” δύο αδέλφια αρχαιοκάπηλους
Συνελήφθησαν, χθες (19-10-2016) το μεσημέρι σε πόλη του Νομού Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 33 και 31 ετών, κατηγορούμενοι -κατά περίπτωση- για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα και τα ναρκωτικά.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της κατοχής αρχαίων αντικειμένων, χθες το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, παρουσία δικαστικού λειτουργού και με τη συνδρομή αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, διενεργήθηκαν έρευνες στις οικίες των δραστών.
[metaslider id=51833]
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι του 33χρονου:
- αγγείο απροσδιορίστου χρονολογίας,
- τμήμα αμφορέα του 3ου – 6ου αιώνα μ.Χ.,
- οινοχόη του 17ου αιώνα μ.Χ.,
- σώμα αμφορίσκου του 1ου αιώνα π.Χ. – 4ου αιώνα μ.Χ.,
- οινοχόη του 16ου – 18ου αιώνα μ.Χ.,
- τριφυλλόστομος μαστραπάς του 19ου αιώνα μ.Χ.,
- αμφορίσκος του 8ου – 12ου αιώνα μ.Χ.,
- άνω τμήμα αμφορέα του 3ου – 2ου αιώνα π.Χ.,
- δίωτος στάμνας του 18ου – 19ου αιώνα μ.Χ.
- τμήμα αμφορέα του 1ου αιώνα π.Χ. – 4ου αιώνα μ.Χ.,
- βάση αμφορέα και τμήμα οστράκου του 1ου αιώνα π.Χ. – 4ου αιώνα μ.Χ.,
- τμήμα Kερκυραϊκού αμφορέα του 2ου μισού 3ου αιώνα π.Χ.,
- οξυπύθμενος αμφορέας του 1ου αιώνα π.Χ. – 4ου αιώνα μ.Χ.,
- χάλκινο αγγείο εντός του οποίου υπήρχαν έξι όστρακα από αμφορέα του 13ου – 14ου αιώνα μ.Χ.,
- οξυπύθμενος αμφορέας του 2ου αιώνα π.Χ. – 1ου αιώνα μ.Χ.,
- αμφορέας του 5ου – 4ου αιώνα π.Χ.,
- οξυπύθμενος αμφορέας του β΄ μισού 3ου αιώνα π.Χ.,
- οξυπύθμενος αμφορέας του α΄ μισού 3ου αιώνα π.Χ.,
- οξυπύθμενος αμφορέας του 3ου – 2ου αιώνα π.Χ.,
- σώμα οξυπύθμενου αμφορέα του 4ου αιώνα π.Χ. – 1ου αιώνα μ.Χ.,
- αμφορέας του 3ου – 8ου αιώνα μ.Χ.,
- οξυπύθμενος αμφορέας του 3ου – 6ου αιώνα μ.Χ.,
- τμήμα αμφορέα ροδιακού ή κρητικού τύπου του 2ου αιώνα π.Χ. – 2ου αιώνα μ.Χ.,
- τμήματα αμφορέα, σώμα αγγείου με λαβή καθώς επίσης και συνανήκοντα όστρακα του 1ου αιώνα π.Χ. – 4ου αιώνα μ.Χ.,
- τμήμα δίωτου αγγείου του 3ου – 9ου αιώνα μ.Χ.,
- σώμα οξυπύθμενου αμφορέα του 2ου αιώνα π.Χ. – 1ου αιώνα μ.Χ.
- κυλινδρικό αγγείο του 18ου αιώνα μ.Χ.
- τμήματα αγγείων απροσδιορίστου χρονολογίας
- λίθινο σφαιρίδιο και τμήμα λίθινης σφαίρας του 1ου – 5ου αιώνα μ.Χ.
- δύο μικρά τμήματα χονδροειδούς κεραμικής του 3ου – 4ου αιώνα μ.Χ.
- έξι (6) συνανήκοντα τμήματα αγγείου του 3ου – 6ου αιώνα μ.Χ.
- δίωτο αγγείο του 3ου – 4ου αιώνα μ.Χ.
- μικρό άωτο αγγείο του 8ου – 12ου αιώνα μ.Χ.
- τμήματα αμφορέα (όστρακα) από χείλος, βάση και σώμα απροσδιορίστου χρονολογίας.
- μεταλλική σφαίρα με χάρακτες γραμμές.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 33χρονος ιδιοποιήθηκε παράνομα τα παραπάνω αρχαία και μεταβυζαντινά αντικείμενα (πλην ενός αμφορέα), μετά το θάνατο της θείας του, η οποία τα κατείχε νόμιμα, σύμφωνα με σχετική Απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Επιπλέον, βρέθηκαν στο σπίτι του 33χρονου και κατασχέθηκαν σφαίρα πυροβόλου όπλου αγνώστου διαμετρήματος, δεκατέσσερα (14) ναρκωτικά δισκία και δύο συσκευασίες που περιείχαν μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 31χρονου δράστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- τμήματα αμφορέων (όστρακα)
- όστρακα αγγείων, σώμα αγγείου, λαιμός αμφορίσκου και πλήθος οστράκων πιθανόν αμφορέα,
- αγγείο εφυαλωμένο άγνωστης προέλευσης
- δύο (2) ξύλινες εικόνες του 18ου – 19ου αιώνα μ. Χ.
- δύο (2) εικόνες απροσδιορίστου χρονολογίας
- εξήντα δύο (62) χάλκινα νομίσματα ελληνιστικής και ύστερης περιόδου
- σαράντα ένα (41) νομίσματα άγνωστης προέλευσης,
- λίθινο τέχνεργο άγνωστης προέλευσης,
- τέσσερα (4) δαχτυλίδια και δύο σιδερένιοι κρίκοι άγνωστης προέλευσης,
- τμήμα μολύβδου άγνωστης προέλευσης,
- έντεκα (11) μεταλλικά μικροαντικείμενα άγνωστης προέλευσης
- δύο (2) ασημένια νομίσματα με ανάγλυφες μορφές άγνωστης προέλευσης
- δύο (2) ασημένιες αλυσίδες,
- ένα περιδέραιο λαιμού όπου διακρίνονται τρία νομίσματα εκ των οποίων ένα ηπειρωτικής προέλευσης και ένα αιγινιώτικης προέλευσης,
- ένα λίθινο μικροαντικείμενο και ένα λίθινο αγαλματίδιο άγνωστης προέλευσης.
Βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος και ο χρόνος απόκτησης των κατασχεθέντων αντικειμένων στην οικία του 31χρονου, αρκετά εκ των οποίων εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα αρχαία ευρήματα θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.
Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας, ενώ οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο θρύλος της Παναγίας στην Πάργα: Η εικόνα που, σύμφωνα με την παράδοση, επέστρεφε στο Νησάκι

Πάργα: Ο θρύλος της Παναγίας που «επέστρεφε» στο Νησάκι και το έθιμο που ζωντανεύει κάθε Αύγουστο
Μία από τις πιο ιδιαίτερες και βαθιά ριζωμένες παραδόσεις της Πάργας αναβιώνει κάθε Αύγουστο, με την Ιερά Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου να μεταφέρεται διά θαλάσσης από την πόλη στο εμβληματικό Νησάκι της Παναγίας, συνοδευόμενη από δεκάδες καΐκια και σκάφη.
Η θαλάσσια μεταφορά πραγματοποιείται στις 6 Αυγούστου. Η εικόνα ξεκινά από τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πάργας και, μετά τον Εσπερινό και τη λιτάνευσή της προς το παραλιακό μέτωπο, τοποθετείται σε στολισμένο καΐκι.
Τουριστικά και ιδιωτικά σκάφη τη συνοδεύουν στον σύντομο διάπλου του όρμου μέχρι το Νησάκι, δημιουργώντας μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του καλοκαιριού στην Πάργα.
Ο παλιός θρύλος της εικόνας

Με το Νησάκι και την εικόνα της Παναγίας συνδέεται ένας παλιός τοπικός θρύλος, ο οποίος έχει διατηρηθεί μέσα από την προφορική παράδοση των κατοίκων.
Σύμφωνα με την παράδοση και όχι με επιβεβαιωμένη ιστορική καταγραφή, την εποχή που οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν ακόμη στην Παλιόπαργα, ένας βοσκός βρήκε στο μικρό νησί μια εικόνα της Παναγίας και τη μετέφερε στον οικισμό.
Η εικόνα, όμως, φέρεται να εξαφανίστηκε και να βρέθηκε ξανά στο Νησάκι. Οι κάτοικοι την επέστρεψαν για δεύτερη φορά στη στεριά, αλλά, κατά τον θρύλο, το ίδιο γεγονός επαναλήφθηκε.
Η επαναλαμβανόμενη «επιστροφή» της εικόνας θεωρήθηκε από τους κατοίκους ως σημάδι ότι η Παναγία είχε επιλέξει το συγκεκριμένο σημείο και εκεί οικοδομήθηκε το εκκλησάκι προς τιμήν της.
Στην παργινή προφορική παράδοση συναντάται επίσης αφήγηση που συνδέει εικόνα της Παναγίας με τη μετακίνηση των κατοίκων από την Παλιόπαργα προς τη σημερινή θέση της πόλης. Και αυτή η εκδοχή, ωστόσο, αποτελεί μέρος της τοπικής λαϊκής παράδοσης και δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως τεκμηριωμένο ιστορικό γεγονός.
Η εικόνα παραμένει στο Νησάκι μέχρι το τέλος Αυγούστου
Μετά τη θαλάσσια λιτανεία της 6ης Αυγούστου, η εικόνα παραμένει στον ναΐσκο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.
Η επιστροφή της στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων πραγματοποιείται στις 29 Αυγούστου, ολοκληρώνοντας έναν ιδιαίτερο θρησκευτικό κύκλο που αποτελεί εδώ και χρόνια μέρος της τοπικής παράδοσης της Πάργας.
Το Νησάκι, διαχρονικό σύμβολο της Πάργας
Το Νησάκι της Παναγίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και οπτικής ταυτότητας της πόλης. Πάνω του βρίσκεται ο μικρός ναΐσκος, ενώ σώζεται και γαλλικό οχυρό που κατασκευάστηκε το 1808, σε μια περίοδο κατά την οποία η θέση του νησιού είχε ιδιαίτερη σημασία για τον έλεγχο του όρμου.
Θρησκευτική πίστη, τοπική παράδοση, ιστορία και θάλασσα συναντώνται κάθε Αύγουστο σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της Πάργας.
Και κάθε φορά που η εικόνα διασχίζει τον όρμο με τη συνοδεία των καϊκιών, το Νησάκι της Παναγίας υπενθυμίζει ότι δεν αποτελεί μόνο ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και φωτογραφημένα σημεία της πόλης, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι της μνήμης και της παράδοσης της Πάργας.
ΠΑΡΓΑ
«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η επιστροφή των Παργινών ζωντανεύει ξανά στην παραλία

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η μεγάλη γιορτή της Πάργας στις 15 Αυγούστου
Ο Δήμος Πάργας προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να δώσουν το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις «ΠΑΡΓΙΝΑ 2026», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου 2026, στις 21:00, στην Παραλία Πάργας.
Τα «Παργινά» αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς του Δήμου και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορική μνήμη, την παράδοση και την ταυτότητα της Πάργας.
Κεντρικό σημείο της βραδιάς θα είναι η αναπαράσταση της επιστροφής των Παργινών στην πατρίδα τους, ένα ιστορικό δρώμενο που κάθε χρόνο συνδέει το παρελθόν με το παρόν και κρατά ζωντανή τη συλλογική μνήμη του τόπου.
Το πρόγραμμα των «ΠΑΡΓΙΝΩΝ 2026»
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μουσικό πρόγραμμα και θα ακολουθήσουν το καλωσόρισμα του Δημάρχου Πάργας και ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πάργας.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ιστορική αναδρομή, ενώ η βραδιά θα κορυφωθεί με τη Βαρκαρόλα και την αναπαράσταση της επιστροφής των Παργινών.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την απόδοση του Εθνικού Ύμνου, εντυπωσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων και μουσική βραδιά με ζωντανή παραδοσιακή μουσική.
Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να συγκεντρώσει για ακόμη μία χρονιά πλήθος κόσμου στην παραλιακή ζώνη της Πάργας, δημιουργώντας μια βραδιά αφιερωμένη στην ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής.
Σάββατο 15 Αυγούστου 2026 – 21:00 – Παραλία Πάργας.
































