Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Πάργα: Το «νησί» της Ηπείρου

Published

on

Απόδραση δίπλα στο κύμα χωρίς καράβι.

Οι εκπληκτικές παραλίες στα λαμπερά γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου και ένας αμφιθεατρικά χτισμένος οικισμός με όμορφα σπίτια και στενά σοκάκια, έχουν κάνει εδώ και χρόνια την Πάργα έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για όσους αναζητούν γοητευτικούς προορισμούς δίπλα στη θάλασσα, χωρίς να χρειαστεί να μπουν ούτε για ένα λεπτό σε καράβι. Εδώ νιώθεις πραγματικά σαν να είσαι σε νησί.

Πάργα

Χτισμένη αμφιθεατρικά στο μυχό γραφικού όρμου, όπου κουρνιάζει το κατάφυτο νησάκι της Παναγιάς, προστατευμένη κάτω από τη σκιά του ενετικού της κάστρου και εμφανώς επηρεασμένη από την επτανησιακή αρχιτεκτονική, η γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη, σε απόσταση περίπου 68 χμλ. από την Πρέβεζα και 40 χλμ. από την Ηγουμενίτσα, αποτελεί δημοφιλές τουριστικό κέντρο με νησιώτικο και κοσμοπολίτικο αέρα.

Παραλίες σαν καρτ ποστάλ

Λύχνος, Πάργα

Δυνατό χαρτί της Πάργας είναι οι εντυπωσιακές παραλίες της. Εντός της πόλης συναντά κάποιος το Κρυονέρι, που αντικρίζει το Νησάκι της Παναγιάς. Δίπλα ακριβώς προς τα ανατολικά βρίσκεται το Πίσω Κρυονέρι μια μικρή παραλία επίσης εντός του οικισμού της Πάργας που περιστοιχίζεται από ψηλούς βράχους. Στα δυτικά της Πάργας εκτείνεται η ίσως πιο γνωστή παραλία της περιοχής, ο Βάλτος.

Στα ανατολικά, 3 χλμ. έξω από την πόλη, υπάρχει η παραλία Λίχνος, η οποία έχει και δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια. Η παραλία είναι αμμώδης, αλλά έχει και σημεία με χαλίκια και θεωρείται μία από τις πιο όμορφες.

Πίσω Κρυονέρι, Πάργα

Περίπου 6 χλμ. ανατολικά από τη Πάργα, μετά τον υδροβιότοπο του Καλοδικίου, υπάρχει ο Αϊ Γιαννάκης, ενώ κοντά στο χωριό Αγιά θα συναντήσετε το μαγευτικό κόλπο Σαρακήνικο. Άγιος Σώστης, Σπαρτίλα, Πωγωνιά, είναι μερικές ακόμη από τις παραλίες που αξίζει να δείτε, αν υπάρχει η δυνατότητα σκάφους.

 

Αξίζει να δείτε

Το ενετικό κάστρο της πόλης: Απολαύστε την καλύτερη θέα στο Ιόνιο ανηφορίζοντας προς το επιβλητικό κάστρο, το οποίο οικοδομήθηκε από τους Νορμανδούς τον 14ο αιώνα και έλαβε τη σύγχρονη μορφή του από τους Ενετούς. Στον κεντρικό χώρο, μάλιστα, έχουν ανακατασκευαστεί δύο κεντρικά κτήρια που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις.

Η παλιά πόλη με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική: Κάντε μια βόλτα στα λιθόστρωτα καλντερίμια και ανακαλύψτε τις ολάνθιστες γειτονιές με τα φροντισμένα σπιτάκια και τα πολύχρωμα αρχοντικά.

Το νησάκι της Παναγίας: Ακόμα και κολυμπώντας μπορείς να πας σε αυτό το καταπράσινο νησάκι, απέναντι από το λιμάνι της Πάργας, το οποίο οφείλει το όνομά του στην εκκλησία της Παναγίας με το γραφικό καμπαναριό που βρίσκεται εκεί. Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένα πανέμορφο κάστρο, που χτίστηκε από τους Γάλλους κατακτητές το 1808.

Νησάκι Παναγίας, Πάργα

Τα φυσικά σπήλαια στο Λίχνο: Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με το μύθο, σε ένα από αυτά όποιος βουτήξει γίνεται νεότερος!

Η υποβρύχια πηγή στον κόλπο Αϊ Γιαννάκη: Το περίεργο αυτό φυσικό φαινόμενο του αναβλύζοντος γλυκού νερού μέσα στην θάλασσα, φαίνεται και από ψηλά.

Το Κάστρο του Αλή Πασά: Ανάμεσα από την Ανθούσα και την Αγιά σε ύψωμα που δεσπόζει όλης της περιοχής της Πάργας, είναι χτισμένο το επιβλητικό κάστρο του Αλή Πασά. Το κάστρο χτίστηκε το 1814 από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, με στόχο να αποτελέσει το ορμητήριό του κατά την πολιορκία της Πάργας.

Νεκρομαντείο Αχέροντα: Αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας μια επίσκεψη στο σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, που βρίσκεται περίπου 20 χλμ. από την Πάργα.

ΑΓΙΑ

Υπογράφουμε τώρα ενάντια στα αιολικά πάρκα στην Πάργα

Published

on

 

Κείμενο υπογραφών πολιτών ενάντια στα «αιολικά πάρκα»

ισχύος 84 (2Χ42)MW στις «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ» και «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ»

της Δ.Ε. Πάργας, του Δήμου Πάργας της Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου

 

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση δύο ακόμη «αιολικών πάρκων» ισχύος 84 (2Χ42)MW και στη απαράδεκτη σχετική ΜΠΕ, που παρουσιάζει πολλές σημαντικές και ουσιώδεις ελλείψεις, στις θέσεις «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ» και «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ» της Δ.Ε. Πάργας, του Δήμου Πάργας της Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι ανεμογεννήτριες αυτές, με πολλές άλλες που έχουν αδειοδοτηθεί ή είναι υπό αδειοδότηση στη ίδια περιοχή, «στεφανώνουν» τραυματικά την λοφοσειρά πάνω από την Πάργα, την Ανθούσα, είναι πάνω-δίπλα και μπροστά από τον παραδοσιακό οικισμό της Αγιάς («μπαλκόνι του Ιονίου»), πάνω και πολύ κοντά από τις απείρου κάλλους παραλίες «Σαρακήνικο» και «Καραβοστάσι», σε πολύ μικρή απόσταση από αρχαιολογικούς χώρους «Δυμόκαστρο» και «Παλιόπαργα», μέσα σε πυκνή παρθένα βλάστηση, με πλούσια πανίδα, ορνιθοπανίδα και χλωρίδα, σε ιδιόκτητες εκτάσεις με υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα, ορατές από την θάλασσα και από όλους τους οικισμούς Πάργας, Ανθούσας, Τρίκορφου, Πέρδικας, από τα Κάστρα Πάργας, Ανθούσας-Αγιάς.

Μιλάμε για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, από τους πιο παλιούς ιστορικούς τουριστικούς προορισμούς, μια από τις «ναυαρχίδες» του τουρισμού της Πρέβεζας και όλης της Ελλάδας.

Είναι προφανές ότι η εγκατάσταση 12 ακόμη τεράστιων ανεμογεννητριών συνολικού ύψους 200μ. και τα συνοδά έργα, αναφερόμενα ή «αποσιωπούμενα» από την ΜΠΕ, θα προκαλέσουν μια ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, μια τεράστια αισθητική υποβάθμιση και οπτική όχληση, καταστροφικό πλήγμα στον τουρισμό, στην γεωργία και στην κτηνοτροφία, σε ό,τι μας έχει απομείνει για να ζούμε και να απολαμβάνουμε αυτήν την περιοχή, στην ίδια μας την ζωή.

Πέρα από τα κέρδη κάποιων «επενδυτών» στην «πράσινη ανάπτυξη» – «πράσινα άλογα» κανένα όφελος δεν θα έχει για τον τόπο και του πολίτες μας, που πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα ένα δημόσιο αγαθό, βορά στο Χρηματιστήριο της ενέργειας, απεναντίας μετά από λίγα χρόνια θα μας αφήσουν τα κουφάρια των Α/Γ, σε ένα πληγωμένο ανεπανόρθωτα, εφιαλτικό τοπίο.

Στην «επιχείρηση» αυτή έχει ταχθεί ενάντια με ομόφωνες αποφάσεις όλη η τοπική κοινωνία, ο Δήμος Πάργας και οι Τοπικές Κοινότητες, Πολιτιστικοί και άλλοι Σύλλογοι και Σωματεία.

Ζητάμε να μην εγκριθούν οι σχετικές ΜΠΕ, να μην αδειοδοτηθούν αυτές οι βιομηχανικές ουσιαστικά εγκαταστάσεις και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε όλοι μαζί οι κάτοικοι, ενωμένοι, με κάθε τρόπο, ενάντια σε αυτά καταστροφικά σχέδια και ζητάμε την αλληλεγγύη κάθε πολίτη που έχει γνωρίσει και αγαπάει αυτόν τον τόπο.

Continue Reading

ΑΓΙΑ

Μαζική συνέλευση στην Αγιά κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Published

on

Μαζική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αγιά Πάργας με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χωριό.

Η συνέλευση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου, του συλλόγου γυναικών και της ΛΑΝΤΖΑ (κίνηση εργαζομένων στον τουρισμό), ενώ συμμετείχαν τα μέλη της πρωτοβουλίας αγώνα της Θεσπρωτίας, Αλεξίου Παύλος και Λιαμπότης Σωτήρης, οι οποίοι πραγματοποίησαν εισηγητικές ομιλίες.

Στη διαδικασία παρευρέθηκαν επίσης δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Πάργας, ενώ ακολούθησε διάλογος σχετικά με την οργάνωση των επόμενων κινήσεων.

Στο τέλος της συνέλευσης συγκροτήθηκε τοπική πρωτοβουλία αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Continue Reading

Δημος Παργας

Οδηγίες για τη διαχείριση απορριμμάτων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Published

on

Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και της προετοιμασίας για την άφιξη των τουριστών, εκδόθηκε ενημέρωση σχετικά με τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, με στόχο τη διατήρηση και αναβάθμιση της εικόνας του Δήμου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι δημότες και οι επισκέπτες καλούνται να απορρίπτουν τα απορρίμματά τους καθαρά και αποκλειστικά στους πράσινους κάδους, αποφεύγοντας την τοποθέτηση χόρτων, κλαδιών ή μπάζων.

Παράλληλα, στους μπλε κάδους ανακύκλωσης πρέπει να απορρίπτονται μόνο χαρτί, πλαστικά και μεταλλικά, όπως αλουμινένια κουτάκια.

Η συνεργασία όλων επισημαίνεται ως απαραίτητη για τη διατήρηση της καθαριότητας και της καλής εικόνας του Δήμου.

Continue Reading

Η εφημεριδα της Παργας

April 2026
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑ4 months ago

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ5 months ago

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 years ago

Η ζώνη του Κόκκορη έσφιξε τον Πήγασο και έστειλε την Πάργα στην 3η θέση!

ΠΑΡΓΑ12 months ago

Ανέφικτη στις παρούσες συνθήκες η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάργας σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Πάργα: το 60% των καταλυμάτων θα ανοίξουν το Πάσχα

ΑΓΙΑ3 days ago

Υπογράφουμε τώρα ενάντια στα αιολικά πάρκα στην Πάργα

  Κείμενο υπογραφών πολιτών ενάντια στα «αιολικά πάρκα» ισχύος 84 (2Χ42)MW στις «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ» και «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ» της Δ.Ε. Πάργας, του Δήμου...

ΑΓΙΑ3 weeks ago

Μαζική συνέλευση στην Αγιά κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Μαζική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αγιά Πάργας με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χωριό. Η συνέλευση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού...

Δημος Παργας4 weeks ago

Κάλεσμα προς τον κ. Γκούμα για δημόσια συγγνώμη και αποκατάσταση

Σχετικά με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του κ. Γκούμα, ο οποίος άλλωστε τους συνηθίζει, περί δήθεν ψευδών...

ΑΠΟΨΕΙΣ4 weeks ago

Ανακοίνωση της παράταξης «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ» για πρόγραμμα INTERREG στον Δήμο Πάργας

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου 2026 εξέδωσε η παράταξη «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ». Σύμφωνα με...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ4 weeks ago

Αγώνας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα τη Δευτέρα 17:00 στην Πάργα

Τη Δευτέρα η ομάδα μας αντιμετωπίζει σε φιλικό παιχνίδι τον ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας. Ο αγώνας έχει...

ανεμογεννήτριες στην Αγιά ανεμογεννήτριες στην Αγιά
ΑΓΙΑ1 month ago

«Όχι» του Δήμου Πάργας στη μελέτη για ανεμογεννήτριες στην Αγιά

Με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας γνωμοδότησε αρνητικά στη μελέτη περιβάλλοντος για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση Περίβλεπτον, στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ