Ενδεδυμένη με νησιώτικο μανδύα, μοιάζει να είναι το είδωλο των ιονίων νήσων που κοιτούν στον καθρέφτη. Η Πάργα, φανερά επηρεασμένη από την επτανησιακή αρχιτεκτονική, στέκει αμφιθεατρικά κάτω από το ενετικό κάστρο, προπύργιο των Σουλιωτών και των Παργινών, που μάχονταν για την ελευθερία.

Φωτογραφίες Γιούλη Αγγέλη

Η Πάργα κάτω από το ενετικό Κάστρο

Με έντονες τις εναλλαγές χρωμάτων, τα στενά γραφικά σοκάκια, τα κτίσματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, η Πάργα θυμίζει αναμφισβήτητα νησί, όπως στέκεται κάτω από τη σκιά του επιβλητικού κάστρου, το οποίο πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε, ανηφορίζοντας το στενό σοκάκι που οδηγεί στην πύλη του.

Τα γραφικά σοκάκια της Πάργας

Με κοσμοπολίτικο αέρα αλλά και το βάρος της Ιστορίας να την ακολουθεί, δεν χαρακτηρίζεται άδικα ως η «Ριβιέρα της Ηπείρου». Έχει απέναντι το νησάκι της Παναγίας, όπου πολλοί επιλέγουν να πραγματοποιήσουν τη γαμήλια τελετή τους, και στα αριστερά της (όπως κοιτάμε τη θάλασσα) δεσπόζει η παραλία Κρυονέρι, με βαθυγάλανα διάφανα νερά, απ’ όπου κολυμπώντας μπορείτε να προσεγγίσετε στο νησάκι.

Το νησάκι της Παναγίας ακριβώς απέναντι από την Πάργα, όπου πολλοί επιλέγουν να παντρευτούν

Σε ελάχιστη απόσταση βρίσκεται η παραλία Πίσω Κρυονέρι , πίσω απο τον λόφο του Αγίου Αθανασίου, μικρή και ήσυχη, αν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία. Από την πίσω πλευρά του ενετικού κάστρου και σε μικρή απόσταση από την Πάργα με τα πόδια μπορείτε να επισκεφτείτε για μπάνιο την αμμώδη παραλία Βάλτος, με τα παγωμένα νερά. Διαφορετικά, με το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να προσεγγίσετε το Βάλτο, ακολουθώντας το δρόμο προς Ανθούσα.

Η παραλία Βάλτος με τα παγωμένα νερά

Στο Βάλτο, πίσω από το κάστρο, μπορείτε να πάτε με τα πόδια

Διανύοντας 344 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη (ακολουθούμε την Εγνατία οδό προς Γιάννενα – Ηγουμενίτσα και βγαίνουμε στην έξοδο Καρτερίου, λίγο πριν από την Ηγουμενίτσα) φτάνουμε στην Πάργα και σίγουρα θα αποζημιωθούμε. Ακρογιαλιές κρυμμένες σε μικρούς κολπίσκους, με άμμο, βότσαλο και βαμμένες με το χρώμα του Ιονίου, κάποιες από τις οποίες μπορείτε να προσεγγίσετε και με βάρκες που κάνουν καθημερινά δρομολόγια από το λιμανάκι της Πάργας. Μια υπέροχη πρόταση είναι να επιλέξετε και μια απόδραση στους Παξούς και Αντίπαξους με καΐκι που φεύγει από την Πάργα στις 10 το πρωί και επιστρέφει στις 6 το απόγευμα.

Η παραλία Κρυονέρι, δίπλα στο λιμανάκι της Πάργας

Κάστρα κι εκκλησίες

Εκτός από το ενετικό κάστρο της Πάργας, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Κάστρο του Αλή Πασά, μετά το χωριό Ανθούσα. Στην Ανθούσα, η οποία από ψηλά ατενίζει τη θάλασσα, υπάρχουν επιλογές για καλό και οικονομικό φαγητό. Ακολουθώντας για πολύ λίγα χιλιόμετρα το δρόμο από Πάργα προς Ανθούσα και αφού περάσετε το χωριό, θα βρείτε πινακίδα αριστερά για το κάστρο του Αλή Πασά, χτισμένο σε ένα ύψωμα, το 1814, με στόχο να αποτελέσει το ορμητήριο του Αλή Πασά κατά την πολιορκία της Πάργας.

Το κάστρο του Αλή Πασά, μετά το χωριό Ανθούσα, με θέα στα νησιά του Ιονίου

Στα δυτικά της πόλης, στο ακρωτήριο Χελαδιό, υπάρχει η Μονή Βλαχερνών, μεγαλοπρεπές κτίσμα της βυζαντινής περιόδου, το οποίο είχε εννιά καμπάνες που όταν χτυπούσαν, σύμφωνα με την παράδοση, ακούγονταν σε απόσταση 12 μιλίων.

Μοναδικά τα χρώματα των νερών

Η Πάργα περιβάλλεται από μοναδικής ομορφιάς παραλίες, με βότσαλο ή άμμο και βαθυγάλανα νερά. Εκτός από το Βάλτο και το Κρυονέρι, πολύ κοντά στην Πάργα βρίσκεται μια ακόμη υπέροχη παραλία, ο Λύχνος. Ανηφορίζοντας από την Πάργα προς Αγία Κυριακή, βρίσκετε την πρώτη είσοδο για την παραλία του Λύχνου, η οποία όμως οδηγεί απευθείας σε ιδιόκτητα πάρκινγκ των beach bar. Αν δεν κατεβείτε από την πρώτη πινακίδα προς Λύχνο και συνεχίσετε προς Αγία Κυριακή, θα βρείτε δεύτερη είσοδο προς το δρόμο της παραλίας, ο οποίος οδηγεί στην ελεύθερη από ξαπλώστρες και καταστήματα πλευρά της παραλίας.

Τα υπέροχα νερά της παραλίας Λύχνος, κάτω από το χωριό Αγία Κυριακή, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Πάργα

Μετά το χωριό Αγία Κυριακή θα βρείτε πινακίδα για την παραλία Άγιος Γεώργιος, την οποία προτιμούν κυρίως οι ντόπιοι. Μια παραλία σε έναν μικρό κόλπο, χωρίς μουσικές και beach bar, παρά μόνο μια μικρή καντίνα κάτω από τον ίσκιο υπέροχων δέντρων, με θέα τα νερά της θάλασσας.

Συνεχίζοντας μετά την Αγία Κυριακή, μπορείτε να βγείτε στον κεντρικό δρόμο προς Πρέβεζα και στρίβοντας προς Καναλάκι, να ακολουθήσετε τις πινακίδες για την παραλία Αλωνάκι. Υπέροχα νερά, σε έναν μικρό κολπίσκο, που όντως θυμίζει Καραϊβική.

Το Αλωνάκι, μια υπέροχη παραλία, με βαθυγάλανα νερά

Αμέσως μετά το Αλωνάκι βρίσκεται η παραλία Σκάλα, με ρηχά νερά και ψιλή άμμο, κατάλληλη για παιδιά. Και εδώ χωρίς ξαπλώστρες, με ένα μικρό μαγαζάκι πάνω από την παραλία με υπέροχη θέα. Για να φτάσουμε στην παραλία πρέπει να κατεβούμε μια σκάλα, η οποία είναι αρκετά εύκολη.

Στην ίδια πλευρά είναι και η παραλία της Αμμουδιάς, όπου εκβάλλουν τα νερά του Αχέροντα, ενώ ανατολικά της Αμμουδιάς βρίσκεται ο όρμος του Οδυσσέα.

Η παραλία Αλωνάκι

Οι παραλίες της άλλης πλευράς

Από την άλλη πλευρά της Πάργας, προς Ανθούσα και προς Σύβοτα, βρίσκουμε άλλης οπτικής παραλίες. Το Σαρακήνικο, το Καραβοστάσι, ο Άγιος Σώστης είναι κάποιες από αυτές.

Το Σαρακήνικο, είτε με κύμα είτε με ήρεμα νερά, προσφέρει μια εκπληκτική εμπειρία. Στο δρόμο από Πάργα προς Ανθούσα – Αγιά, βρίσκουμε πινακίδα προς Σαρακήνικο, και μετά τη στροφή πρέπει να διανύσουμε περίπου εννιά χλμ. μέχρι την παραλία. Σε μικρή απόσταση είναι η ερημική παραλία  Άγιος Σώστης, αλλά με δύσκολη οδική πρόσβαση.

Το Σαρακήνικο θυμίζει… Καραϊβική

Η παραλία Σαρακήνικο

Στον παραλιακό δρόμο ανάμεσα στην Πάργα και στα Σύβοτα απλώνονται οι ακτές της Πέρδικας, γεμάτες από μεγάλες αμμουδιές, γραφικά λιμανάκια, πανέμορφους κολπίσκους, βραχώδη ακρωτήρια. Μερικές από αυτές είναι το Καραβοστάσι, ο Αρίλλας και το Μέγα Ντράφι.

Η Σκάλα, μια ρηχή παραλία, με άμμο, κατάλληλη για παιδιά

Τα υπέροχα νερά της Σκάλας

Οπωσδήποτε στο Νεκρομαντείο και στις πηγές του Αχέροντα

Η είσοδος του νεκρομαντείου

Αν βρεθείτε στην Πάργα θα σας μαγέψουν σίγουρα οι παραλίες, αλλά φροντίστε να βρείτε λίγο χρόνο για να επισκεφτείτε το Νεκρομαντείο και τις πηγές του Αχέροντα. Παίρνοντας το δρόμο για Πρέβεζα, βρίσκετε πινακίδα για το χωριό Μεσοπόταμος, όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Εκεί κατά τον Όμηρο “έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών”. Το Νεκρομαντείο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων.

Στις πηγές του Αχέροντα πρέπει οπωσδήποτε να βουτήξετε

Αλλά και για να βουτήξετε τα πόδια στα παγωμένα νερά του ποταμού πρέπει να φτάσετε στο χωριό Γλυκή, όπου βρίσκονται οι πηγές του Αχέροντα.

Ο Αχέροντας έχει εξελιχθεί σ’ έναν χώρο αθλημάτων της φύσης,

Στα βουνά του Σουλίου, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, 2 μόλις χλμ. από το χωριό Γλυκή, συναντάμε τις πηγές του ποταμού. Παράδεισος εναλλακτικού τουρισμού, ο Αχέροντας έχει εξελιχθεί σ’ έναν χώρο αθλημάτων της φύσης, όπως Ιππασία στις Πηγές, Rafting, kayak και canoe – kayak.

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέρων αποτελεί τον ποταμό εκείνο, τον διάπλου του οποίου έκανε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά.

Οι περισσότεροι τολμούν…

Το dailythess.gr έζησε την εμπειρία της υπέροχης Πάργας και φιλοξενήθηκε στο Vito’s apartmentsστην Αγία Κυριακή, πολύ κοντά, μόλις 4 χλμ. από την Πάργα, με απέραντη θέα στο Ιόνιο και πάνω από την παραλία Λύχνος.

Η θέα της Πάργας από την Αγία Κυριακή