Η Πάργα μπορεί να μην είναι νησί αλλά διαθέτει ένα μοναδικό τοπίο και τα πανέμορφα σπίτια της θυμίζουν έντονα ιταλική παραθαλάσσια πόλη.
Η Πάργα απέχει περίπου 68 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα και 40 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα και έχει απέναντι της τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων.
Περιβάλλεται από επιβλητικά βουνά, κρυμμένους παραδεισένιους όρμους, και πολλά παραδοσιακά χωριά μοναδικής αρχιτεκτονικής. Καλλονή της Δυτικής Ελλάδας, η Πάργα θεωρείται από το μεγάλης κυκλοφορίας ισπανικό περιοδικό HOLA, μεταξύ άλλων, ένα από τα 10 πιο όμορφα μέρη στη χώρα μας τα οποία θα μπορούσαν να σαγηνεύσουν τόσο τον επισκέπτη ώστε να θέλει να μείνει όλη του τη ζωή σ’ αυτά. Τα 9 είναι νησιωτικές περιοχές (Οία Σαντορίνης, Χώρα Μυκόνου, Παροικιά Πάρου, Ρόδος κλπ,) ενώ το μοναδικό που ανήκει στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι η Πάργα.
Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται την Πάργα τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά η πόλη αποτελεί και μια διαφορετική απόδραση και τους χειμωνιάτικους μήνες. Πρόκειται για μια διαφορετική Ελλάδα , σταυροδρόμια πολιτισμού και τοπίων της ηπειρωτικής χώρας, ανάμεσα στην οροσειρά της Πίνδου και στο Ιόνιο Πέλαγος. Επιβλητικές βουνοκορφές, φαράγγια, σπάνια φυτά και τα ζώα, λίμνες, ποτάμια και θαυμάσιες παραλίες συμπληρώνουν θαυμάσια τα ερείπια της Αρχαίας Δωδώνης, τα δεκάδες μεσαιωνικά κάστρα, τα μοναστήρια, τα τοξωτά γεφύρια και τα πέτρινα παραδοσιακά χωριά, που όλα μαζί δημιουργούν μία περιοχή με ατελείωτα αξιοθέατα.
Η Πάργα είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 139 μ. και έχει πληθυσμό 2.415 κατοίκους. Ανήκει στο νομό Πρέβεζας αν και περικλείεται εδαφικά από τον Νομό Θεσπρωτίας και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ηπείρου, κοντά στον ποταμό Αχέροντα. Η Πάργα απέχει περίπου 68 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα και 40 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα και έχει απέναντι της τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων.
Η πόλη διατηρεί την οχύρωσή της ενώ στη δεξιά πλευρά της, υψώνεται το μεσαιωνικό κάστρο της Πάργας με πολλά κτίρια μέσα σ΄ αυτό, που προφύλασσε την νοτιοδυτική πλευρά της πόλης.
Παλαιότερα η Πάργα ήταν επίσης γνωστή από τα εκλεκτά κίτρα που παράγονταν στη γύρω περιοχή, τα λεγόμενα “εβραϊκά κίτρα”, που εξάγονταν στην Ευρώπη και Αμερική. Σήμερα η Πάργα αποτελεί το πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της περιοχής.
Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι (εντός του οικισμού της Πάργας), ο Βάλτος και το Σαρακήνικο στα δυτικά, ο Λίχνος και ο Αϊ Γιαννάκης στα ανατολικά. Απέναντι ακριβώς από την πόλη υπάρχει το γραφικό Νησί της Παναγιάς στο οποίο είναι κτισμένη εκκλησία καθώς και μεσαιωνικά ενετικά και γαλλικά κτίσματα. Αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ηπείρου. Είναι χτισμένη στις παρυφές του ενετικού κάστρου και είναι εμφανώς επηρεασμένη από την επτανησιακή αρχιτεκτονική.
Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής. Πρόκειται για το σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου.
O ποταμός Αχέροντας που μαγεύει: