Στην Πάργα η διακομιδή ασθενών με Ι.Χ. τείνει να γίνει ο κανόνας – και όχι η εξαίρεση-, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας και έλλειψης Τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή

Picture


Όπως αναφέρει Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Το Κέντρο Υγείας Πάργας λειτουργεί τη μία ημέρα σε 24ωρη βάση και την επόμενη μέρα μόνο έως το μεσημέρι. Έτσι, τις μισές ημέρες του μήνα εάν υπάρξει επείγον περιστατικό ή τροχαίο ατύχημα κατά τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες,  καλείται το ΕΚΑΒ από την Πρέβεζα ή την Ηγουμενίτσα. ‘Ομως, «η μία ώρα καθυστέρηση για την παραλαβή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.Το πιο πρόσφατο περιστατικό καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στο λιμάνι της Πάργας όταν μηχανή που οδηγούσε 18χρονος, συγκρούστηκε με ποδήλατο που οδηγούσε 8χρονος. Από τη σύγκρουση προκλήθηκε ο σοβαρός τραυματισμός του παιδιού. Δεν υπήρχε όμως ασθενοφόρο στη βάρδια. Εάν καλούνταν ΕΚΑΒ, θα ερχόταν από την Πρέβεζα (1 ώρα απόσταση) ή από την Ηγουμενίτσα (40 λεπτά απόσταση) για την παραλαβή του τραυματισμένου παιδιού. Ο μικρός τραυματίας μεταφέρθηκε τελικά με το αυτοκίνητο του πατέρα του στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Επιπλέον, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 48χρονη υπέστη τροχαίο με μοτοσικλέτα σε δρόμο της Πάργας. Από την πτώση έπαθε κατάγματα. Το Κέντρο Υγείας δεν διέθετε ασθενοφόρο στη βάρδια. Το ΕΚΑΒ θα αργούσε τουλάχιστον μια ώρα για να την παραλάβει. Μεταφέρθηκε με τη βοήθεια διασώστη του ΕΚΑΒ, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας, στο Κέντρο που (ευτυχώς) λειτουργούσε. Τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έπειτα μεταφέρθηκε  με ιδιωτικό αυτοκίνητο σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Πριν 20 ημέρες – τις βραδινές ώρες- ένας 47χρονος υπέστη έμφραγμα στο σπίτι του στην Πάργα. Οι συγγενείς του τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας,  το οποίο όμως ήταν  κλειδωμένο. «Για καλή του τύχη καρδιολόγος από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα βρισκόταν στην περιοχή σε εξοχική κατοικία. Κλήθηκε και έδωσε τις πρώτες βοήθειες και στην συνέχεια τον συνόδεψε με Ι.Χ. σε εφημερεύον Νοσοκομείο στα Ιωάννινα όπου νοσηλεύτηκε επί ημέρες».

Privacy Preference Center