Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Παρέμβαση στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνης Νάστας.

Published

on


Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο κ. Νάστας ανέφερε:

«Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ είναι μια κορυφαία διαδικασία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το θεσμό που υπηρετούμε. Μας δίνει τη δυνατότητα να βρεθούμε μεταξύ μας, να συζητήσουμε τα σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν και να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας. Αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι τοπικές μας κοινωνίες.
Οι Δήμοι μας, όμως, για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι στην πρώτη γραμμή, θα πρέπει να διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό. Και να έχουν οικονομική αυτοτέλεια. Τα οικονομικά μας έχουν δυστυχώς υποστεί μεγάλες μειώσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χωρίς όρθια την Αυτοδιοίκηση, ούτε η πατρίδα μας μπορεί να σταθεί όρθια.
Εμείς σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Είναι απαραίτητο να αποκατασταθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι. Είναι απαραίτητο να μας αποδοθούν οι οικονομικοί πόροι που μας αφαιρέθηκαν αλλά και οι οικονομικοί πόροι που έχουν παρακρατηθεί. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η Κεντρική Εξουσία και να δράσει ανάλογα.
Οι Δήμοι μας δεν όλοι ίδιοι. Έχουν ιδιαιτερότητες. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους, έχουν και διαφορετικές ανάγκες. Εμεί για παράδειγμα, ο Δήμος Πάργας, είμαστε ένας μικρός Δήμος, που αποτελεί όμως έναν ονομαστό διεθνώς τουριστικό προορισμό. Έναν προορισμό που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες σε ολόκληρη την Ήπειρο. Παράλληλα, διαθέτουμε και έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα, που απαιτεί και τις ανάλογες υποδομές.
Ειδικά στο θέμα της στελέχωσης είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικροί Δήμοι. Πρέπει οι μικροί Δήμοι να ενισχυθούν με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, τεχνικά μέσα και με συμβουλευτική υποστήριξη. Για να μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έργα του ΕΣΠΑ.
Ειδικά για τους μικρούς και ορεινούς Δήμους της Ηπείρου θα πρέπει να θεσπιστεί ένα Ειδικό Πρόγραμμα, με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Για την αποκατάσταση των ζημιών σε έργα υποδομής, για την κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων και έργων για την προστασία και ανάδειξη των παραλιακών μας περιοχών.
Στους μικρούς Δήμους που πλήττονται από τη φτώχεια ή αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως Κοινωνικά Ιατρεία, Φροντιστήρια, Δομές δωρεάν Σίτισης και Φροντιστήρια. Οι περιοχές μας χρειάζονται επίσης χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό και την επαρκή λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των αγροτικών ιατρείων.
Τέλος, μια πολύ καλή πρωτοβουλία θα ήταν η υιοθέτηση ενός νέου Αναπτυξιακού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο παλιός ΘΗΣΕΑΣ, με πόρους από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μέσα από αυτό το Πρόγραμμα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν έργα και δράσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Η ενότητα και η συνεργασία των Δήμων μας, η κοινή δράση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της ΚΕΔΕ και η συνεργασία της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διεκδικούμε αποτελεσματικά τα αιτήματά μας. Έτσι πρέπει να προχωράμε, για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τις τοπικές μας κοινωνίες που δοκιμάζονται από την κρίση».

Η εφημεριδα της Παργας

July 2024
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ2 days ago

Η Αγαπηδάκη «άδειασε» τον Βαρτζόπουλο για το ΚΥ Πάργας: «Μίλησε ως πολιτικός, όχι ως υπουργός!»

Δημος Παργας2 days ago

Εμπρησμός στο Καναλάκι: Άμεση Παρέμβαση της Πυροσβεστικής με Στήριξη του Δήμου Πάργας

ΠΑΡΓΑ3 days ago

Νέος Θεματικός Ελαιώνας και Βελτιώσεις στη Χερσαία Ζώνη της Πάργας

ΠΑΡΓΑ3 days ago

Κώστας Μπάρκας: « Σήμερα στις 10 πμ η συζήτηση στη Βουλή για την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας του νομού Πρέβεζας και αν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα στέγασης με ιατρικές κατοικίες »

ΕΡΕΥΝΕΣ3 days ago

Οι μισοί Έλληνες δεν θα κάνουν φέτος διακοπές

ΠΑΡΓΑ4 days ago

Πρακτορείο ΟΠΑΠ στην Πάργα , επί της Σπ. Λιβαδά – Ανακαινίστηκε και λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση

μπροστά Κρυονέρι Πάργα
ΠΑΡΓΑ5 days ago

«Έβρεξε» πρόστιμα στις παραλίες Κρυονερίου και Βάλτου του Δήμου Πάργας

ΕΡΕΥΝΕΣ2 weeks ago

«Καρφώνει» ο ένας την παράλια του άλλου στο MyCoast

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ2 weeks ago

Ερχονται αυξήσεις φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιούλιο

Καναλλακι2 weeks ago

Εντοπίστηκε νεκρός ο 61χρονος, πρώην Δήμαρχος της Πάργας

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

valtos beach with and umbrellas
ΠΑΡΓΑ1 year ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Πάργα: «Βιώνει μετατραυματικό σοκ» Τι λέει η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου που ξυλοκοπήθηκε

ΠΑΡΓΑ12 months ago

Πάργα: Σκάφος χτύπησε 13χρονη που έκανε SUP

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Ενημερωτικό video για την ευαισθητοποίηση των δημοτών

ΠΑΡΓΑ3 days ago

Νέος Θεματικός Ελαιώνας και Βελτιώσεις στη Χερσαία Ζώνη της Πάργας

Ο Αχιλλέας Δημάκος, Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πάργας, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του θεματικού ελαιώνα με τη συμβολή τοπικών οικογενειών. Ευχαρίστησε...

ΠΑΡΓΑ4 days ago

Πρακτορείο ΟΠΑΠ στην Πάργα , επί της Σπ. Λιβαδά – Ανακαινίστηκε και λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση

Πρόκειται για το πρακτορείο ΟΠΑΠ που λειτουργεί πλέον υπό τη διεύθυνση,  της Quinte Στο κατάστημα έχει γίνει πλήρης ανακαίνιση, ενώ...

μπροστά Κρυονέρι Πάργα μπροστά Κρυονέρι Πάργα
ΠΑΡΓΑ5 days ago

«Έβρεξε» πρόστιμα στις παραλίες Κρυονερίου και Βάλτου του Δήμου Πάργας

Εκτεταμένους ελέγχους σε 14 παραλίες σε όλη την χώρα, που συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες πολιτών, πραγματοποίησαν οι κτηματικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας...

ΕΡΕΥΝΕΣ2 weeks ago

«Καρφώνει» ο ένας την παράλια του άλλου στο MyCoast

Ο πόλεμος της παραλίας και… της καταγγελίας έχει ανάψει για τα καλά εν μέσω καλοκαιριού και το κάρφωμα πάει σύννεφο...

ΠΑΡΓΑ4 weeks ago

Σεισμική δόνηση 15 χλμ Βορειοανατολικά της Πάργας

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 19/06 15:10, 15 χλμ ΒΑ από Πάργα Το εστιακό βάθος του σεισμού...

Δημος Παργας4 weeks ago

Προσβάσιμες Κερκίδες και Σύγχρονες Προδιαγραφές στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας

Ένα σημαντικό έργο για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων ολοκληρώνετε στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας με την κατασκευή νέων κερκίδων και...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ