Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Παρέμβαση στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνης Νάστας.

Published

on


Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο κ. Νάστας ανέφερε:

«Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ είναι μια κορυφαία διαδικασία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το θεσμό που υπηρετούμε. Μας δίνει τη δυνατότητα να βρεθούμε μεταξύ μας, να συζητήσουμε τα σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν και να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας. Αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι τοπικές μας κοινωνίες.
Οι Δήμοι μας, όμως, για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι στην πρώτη γραμμή, θα πρέπει να διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό. Και να έχουν οικονομική αυτοτέλεια. Τα οικονομικά μας έχουν δυστυχώς υποστεί μεγάλες μειώσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χωρίς όρθια την Αυτοδιοίκηση, ούτε η πατρίδα μας μπορεί να σταθεί όρθια.
Εμείς σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Είναι απαραίτητο να αποκατασταθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι. Είναι απαραίτητο να μας αποδοθούν οι οικονομικοί πόροι που μας αφαιρέθηκαν αλλά και οι οικονομικοί πόροι που έχουν παρακρατηθεί. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η Κεντρική Εξουσία και να δράσει ανάλογα.
Οι Δήμοι μας δεν όλοι ίδιοι. Έχουν ιδιαιτερότητες. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους, έχουν και διαφορετικές ανάγκες. Εμεί για παράδειγμα, ο Δήμος Πάργας, είμαστε ένας μικρός Δήμος, που αποτελεί όμως έναν ονομαστό διεθνώς τουριστικό προορισμό. Έναν προορισμό που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες σε ολόκληρη την Ήπειρο. Παράλληλα, διαθέτουμε και έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα, που απαιτεί και τις ανάλογες υποδομές.
Ειδικά στο θέμα της στελέχωσης είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικροί Δήμοι. Πρέπει οι μικροί Δήμοι να ενισχυθούν με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, τεχνικά μέσα και με συμβουλευτική υποστήριξη. Για να μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έργα του ΕΣΠΑ.
Ειδικά για τους μικρούς και ορεινούς Δήμους της Ηπείρου θα πρέπει να θεσπιστεί ένα Ειδικό Πρόγραμμα, με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Για την αποκατάσταση των ζημιών σε έργα υποδομής, για την κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων και έργων για την προστασία και ανάδειξη των παραλιακών μας περιοχών.
Στους μικρούς Δήμους που πλήττονται από τη φτώχεια ή αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως Κοινωνικά Ιατρεία, Φροντιστήρια, Δομές δωρεάν Σίτισης και Φροντιστήρια. Οι περιοχές μας χρειάζονται επίσης χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό και την επαρκή λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των αγροτικών ιατρείων.
Τέλος, μια πολύ καλή πρωτοβουλία θα ήταν η υιοθέτηση ενός νέου Αναπτυξιακού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο παλιός ΘΗΣΕΑΣ, με πόρους από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μέσα από αυτό το Πρόγραμμα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν έργα και δράσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Η ενότητα και η συνεργασία των Δήμων μας, η κοινή δράση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της ΚΕΔΕ και η συνεργασία της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διεκδικούμε αποτελεσματικά τα αιτήματά μας. Έτσι πρέπει να προχωράμε, για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τις τοπικές μας κοινωνίες που δοκιμάζονται από την κρίση».

Η εφημερίδα της Πάργας

Η ανάρτηση ή αναδημοσίευση ενός άρθρου ΔΕΝ συνεπάγεται και με την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "PARGA NEWS"Σεπτέμβριος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ13 ώρες ago

Σεισμός κοντά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ13 ώρες ago

Λαϊκή Συσπείρωση Πάργας: Πολλά παιδιά δεν έγιναν δεκτά στον παιδικό σταθμό Πάργας

Καναλλάκι1 ημέρα ago

Λαϊκή Συσπείρωση Πάργας: ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ-ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙ.

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Πάργα. Μοναστήρι Παναγίας Βλαχερνών, απομεινάρια μιας άλλης εποχής Parga Greece Monastery Vlacherna

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την Ε.Μ.Υ.

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ3 ημέρες ago

«Παγώνουν» οι ημερομηνίες για την κύρωση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία

Automoto3 ημέρες ago

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ B ΚΑΙ Α1

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ4 ημέρες ago

Ο Μεγάλος Περίπατος πάει περίπατο – «Ξηλώνεται» η Πανεπιστημίου

Πρέβεζα4 ημέρες ago

Κώστας Μπάρκας: Σε σύνολο 400 θέσεων ειδικευμένων Γιατρών που προκηρύχτηκαν για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ ούτε (1) θέση δεν υπάρχει για το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.

ΠΑΡΓΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο της ΕΜΥ για Ιόνιο και Ήπειρο

Δημοφιλή

error: Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή άρθρων από το Patatoukos.com λόγω επανειλημμένης κλοπής άρθρων.