Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Ο Δήμος Πάργας Στις Επετειακές Εκδηλώσεις Της Ανατολικής Μάνης

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Αντιπροσωπεία του Δήμου Πάργας με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Αντώνη Νάστα, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Βαλανιδοράχης κ. Γιώργο Δημητρίου και το δημοτικό σύμβουλο κ. Γιώργο Ντούσκο και με τη συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος του Επιμορφωτικού Συλλόγου «Αχέρων», πήραν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης στις 16 και 17 Μαρτίου.

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Αρεόπολη της Μάνης για τον εορτασμό της 17ης Μαρτίου 1821, ημέρα κατά την οποία οι Μανιάτες οπλαρχηγοί κήρυξαν τον πόλεμο κατά των Τούρκων και ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους. Τις φετινές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Αφού κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των «Αθανάτων», στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάργας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Εκ μέρους του Δήμου Πάργας, θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε να μας προσκαλέσετε στις Εκδηλώσεις για την Επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821. Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα στην ένδοξη Μάνη, για δύο λόγους:

Ο πρώτος λόγος, είναι, γιατί, Μανιάτες και Ηπειρώτες έχουμε συναντηθεί πολλές φορές, σε εθνικούς αγώνες, αφού και οι δύο διακρινόμαστε για τη φιλοπατρία και την αγάπη για την ελευθερία.

Ο δεύτερος λόγος, είναι, γιατί ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, γιός του Πιέρρου Μαυρομιχάλη και νεώτερος αδελφός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 4 Ιουλίου 1822, στη Σπλάτζα Φαναρίου, τη σημερινή Αμμουδιά του Δήμου Πάργας. Ο Κυριακούλης, συμμετείχε, μετά από πρόσκληση του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, σε εκστρατεία στην Ήπειρο, επικεφαλής σώματος 500 Μανιατών, για την απελευθέρωση του πολιορκούμενου Σουλίου.

Σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της θυσίας του, για τη λευτεριά της ιδιαίτερης πατρίδας μας από τον τουρκικό ζυγό, στην πλατεία της Βαλανιδοράχης του Δήμου Πάργας, έχει τοποθετηθεί από το 2010 προτομή του Μανιάτη ήρωα- οπλαρχηγού.

Τον περσυνό Σεπτέμβριο, όταν έγινε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου σας, οργανώσαμε επετειακή εκδήλωση, την οποία θα καθιερώσουμε να γίνεται κάθε χρόνο. Φέτος, πριν από λίγες ημέρες, με δαπάνες του Δήμου Πάργας, ολοκληρώθηκε η κατασκευή μνημείου στην τοποθεσία που βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Ελένης, στο μέρος όπου κατά την παράδοση, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης παρέμεινε επί ώρες τραυματισμένος και άφησε την τελευταία του πνοή.

Advertisement

Η γενναιότητα και η θυσία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και ο αγώνας των Μανιατών για το Σούλι, θα ενώνουν τις ιδιαίτερες πατρίδες μας για πάντα. Το Σούλι ήταν ο προάγγελος της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Η Μάνη ξεκίνησε πρώτη τον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους μας.

Εμείς οι νεώτεροι, έχουμε την υποχρέωση απέναντι στους κοινούς αγώνες των προγόνων μας, να συνεχίζουμε ενωμένοι και να εργαζόμαστε, με υπευθυνότητα, με αξιοκρατία, με διαφάνεια και με όραμα, για μια Ελλάδα αντάξια της Ιστορίας και των ανθρώπων της».

Υπενθυμίζεται ότι τον περσυνό Σεπτέμβριο ο Δήμος Πάργας φιλοξένησε αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποίησε προς τιμήν του Μανιάτη οπλαρχηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, στην Τ.Κ. Βλανιδοράχης όπου βρίσκεται η προτομή του.

Advertisement

Δημος Παργας

Νίκος Ζαχαριάς στο Ήπειρος TV: «Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους με πόρους για 11.500»

Δημοσιεύτηκε  στις Από


Στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο Δήμος Πάργας κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, στην κατάσταση των υποδομών, στην έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και στην ανάγκη διαφορετικής αντιμετώπισης των τουριστικών δήμων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, μιλώντας στο Ήπειρος TV.

Ο δήμαρχος περιέγραψε μια Πάργα με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση μέσα στον Αύγουστο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τουριστική περίοδος έχει πλέον επεκταθεί σημαντικά.

«Για την Πάργα να πούμε ότι έχει μεγάλη περίοδο. Όταν ξεκινάς από 15 Απριλίου και καταλήγεις τέλη Οκτωβρίου, δεν είναι μικρή περίοδος. Δεν περιορίζεται πλέον η Πάργα σε αυτό που ξέραμε στη δεκαετία του ’80, που ήταν Ιούλιος – Αύγουστος».

«Το μεγάλο ζήτημα είναι οι υποδομές»

Το σημαντικότερο πρόβλημα που έθεσε ο Νίκος Ζαχαριάς αφορά τις υποδομές και κυρίως τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στον πολλαπλάσιο πληθυσμό που εξυπηρετεί ο Δήμος τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Αυτό που μας απασχολεί κυρίως εμάς είναι οι υποδομές. Και οι υποδομές χρειάζονται χρήμα και το χρήμα εδώ στην Ήπειρο πέφτει με το σταγονόμετρο και στους δικούς μας δήμους πάλι πέφτει με το σταγονόμετρο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ύδρευση και την αποχέτευση, τις οποίες χαρακτήρισε βασική καθημερινή ανησυχία μέσα στην τουριστική αιχμή.

«Αυτό που μας ανησυχεί πλέον και ανησυχούμε κάθε μέρα γι’ αυτό είναι να αντέξουν οι υποδομές, κυρίως στην ύδρευση, αποχέτευση. Να μην έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα».

«Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους»

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του δημάρχου στη διαφορά ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό του Δήμου και στον πραγματικό αριθμό ανθρώπων που καλείται να εξυπηρετήσει στην καρδιά του καλοκαιριού.

Advertisement

«Μας αντιμετωπίζουν ως έναν δήμο των 11.500 κατοίκων, αλλά εμείς είμαστε ένας δήμος που σήμερα που μιλάμε φιλοξενεί 60.000 κατοίκους, που πρέπει να τους παρέχεις όλα τα μέσα που χρειάζεται για να ζήσουν 60.000 άνθρωποι».

Και πρόσθεσε:

«Με τις επιχορηγήσεις που παίρνουμε είναι αδύνατον να τα βγάλουμε πέρα. Επομένως πρέπει να υπάρχει άλλη αντιμετώπιση».

Ο Νίκος Ζαχαριάς στάθηκε στο γεγονός ότι ο Δήμος καλείται να παρέχει καθαριότητα, φωτισμό, ύδρευση και συνολικά δημοτικές υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, ζητώντας διαφορετική φιλοσοφία χρηματοδότησης για τους τουριστικούς δήμους.

Ο δρόμος προς την Πάργα

Αιχμηρή ήταν και η αναφορά του στην κατάσταση του οδικού δικτύου που συνδέει την περιοχή της υποθαλάσσιας με την Πάργα.

«Το κομμάτι της υποθαλάσσιας μέχρι την Πάργα είναι σε άθλια κατάσταση και δεν βλέπουμε φως του τούνελ».

Παράλληλα, αναγνώρισε τη μεγάλη σημασία που είχαν οι σύγχρονοι οδικοί άξονες για την πρόσβαση στα παράλια της Ηπείρου, σημειώνοντας ότι συνέβαλαν στο να βγει η περιοχή από την απομόνωση.

Κριτική στον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο δήμαρχος Πάργας εξέφρασε ξεκάθαρες επιφυλάξεις για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρώντας ότι χωρίς χρηματοδότηση και ουσιαστικές αλλαγές δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα των δήμων.

Advertisement

«Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι ο νέος κώδικας δεν έχει να προσδώσει κάτι ουσιαστικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ουσιαστικές τομές».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στον ρόλο της τεχνολογίας:

«Να μπει η τεχνολογία. Αλλά η τεχνολογία όχι να προστεθεί στην υπάρχουσα γραφειοκρατία. Η τεχνολογία να έρθει να λύσει προβλήματα».

Το ενεργειακό κόστος και οι αυξήσεις στους πολίτες

Ο Νίκος Ζαχαριάς αναφέρθηκε και στο υψηλό ενεργειακό κόστος των δήμων, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος των ανταποδοτικών τελών κατευθύνεται στην κάλυψη των λογαριασμών ενέργειας.

«Από τα ανταποδοτικά που πληρώνουν οι πολίτες έχουμε γίνει εισπράκτορες. Τα μαζεύουμε και τα δίνουμε για την ενέργεια και δεν φτάνουν».

Απέρριψε παράλληλα τη λογική συνεχών μεγάλων αυξήσεων στα δημοτικά τέλη:

«Οι πολίτες δεν παίρνουν 25% αύξηση το χρόνο για να πάμε και εμείς να τους πούμε ότι πάμε σήμερα άλλη μία αύξηση 25%. Πώς μπορώ εγώ να το πληρώσω τη στιγμή που δεν παίρνω και εγώ τα ίδια χρήματα;»

Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να εξεταστεί ακόμη και διαφορετική τιμολόγηση της ενέργειας για τους δήμους.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουμε άλλα τιμολόγια, άλλα τιμολόγια οι δήμοι που είναι μεγάλοι καταναλωτές».

Πυροπροστασία με κάμερες και drone

Για την αντιπυρική περίοδο ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα στην επιτήρηση της περιοχής, με τη χρήση νέων τεχνολογικών μέσων.

Advertisement

«Εμείς ως Δήμος ήμασταν από τους πρώτους δήμους που έχουμε τοποθετήσει σε επίμαχα σημεία κάμερες παρακολούθησης. Τώρα βέβαια έρχεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έχει βάλει στην περιοχή μας ένα drone το οποίο επιβλέπει την περιοχή».

Ο συμβολισμός των Παργινών

Κλείνοντας το κομμάτι της συζήτησης για τον Δεκαπενταύγουστο και τα Παργινά, ο δήμαρχος στάθηκε όχι μόνο στη γιορτή και στα πυροτεχνήματα, αλλά κυρίως στον ιστορικό και συναισθηματικό συμβολισμό της ημέρας για τους Παργινούς.

«Η μέρα αυτή συμβολίζει για μας τους Παργινούς και κάτι βαθύτερο. Είναι η αγάπη για τον τόπο μας. Είναι η επιστροφή των Παργινών και τότε βέβαια στις ρίζες τους, αλλά και σήμερα, όπου κι αν βρίσκονται, επιδιώκουν τις μέρες αυτές να είναι κοντά στην Πάργα».

Το κεντρικό μήνυμα της συνέντευξης του Νίκου Ζαχαριά στο Ήπειρος TV ήταν σαφές: η Πάργα διαθέτει ισχυρή τουριστική δυναμική, όμως η θερινή αύξηση του πληθυσμού δημιουργεί ανάγκες που, κατά τον δήμαρχο, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς περισσότερους πόρους, ισχυρότερες υποδομές και διαφορετική αντιμετώπιση των τουριστικών δήμων από την Πολιτεία.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΠΑΡΓΑ

Εντυπωσιακό βίντεο από drone με το σόου πυροτεχνημάτων στα Παργινά 2026

Δημοσιεύτηκε  στις Από

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Η εφημεριδα της Παργας

Advertisement
Αύγουστος 2026
ΔΤΤΠΠΣΚ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗπριν από 5 ώρες

Eurostat: Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα στις δαπάνες για την Παιδεία

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 1 ημέρα

Πρόωρη αποπληρωμή χρέους: Καταγγελίες ότι τα υπερπλεονάσματα χτίστηκαν πάνω στους φόρους των πολιτών

ΗΠΕΙΡΟΣπριν από 1 ημέρα

Εγνατία Οδός: Εκτόξευση διοδίων έως το 2028 – Στα 52,20 ευρώ η πλήρης διαδρομή

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 2 ημέρες

Πυρκαγιές: Η Πυροσβεστική «δείχνει» το ηλεκτρικό δίκτυο – Η κυβέρνηση έσπευσε να υπερασπιστεί τον ΔΕΔΔΗΕ

ΗΠΕΙΡΟΣπριν από 2 ημέρες

Εγνατία Οδός: Πλήρη διόδια ακόμη και με κλειστές λωρίδες λόγω έργων

Δημος Παργαςπριν από 3 ημέρες

Νίκος Ζαχαριάς στο Ήπειρος TV: «Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους με πόρους για 11.500»

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 4 ημέρες

Από τα νεκροταφεία στα πευκοδάση: Ο θρύλος για τους Ρωμαίους και τον εμπρησμό των πόλεων

ΠΑΡΓΑπριν από 5 ημέρες

Εντυπωσιακό βίντεο από drone με το σόου πυροτεχνημάτων στα Παργινά 2026

ΠΑΡΓΑπριν από 5 ημέρες

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Το ποσό που θα δαπανηθεί μόνο για τα βεγγαλικά

ΕΡΕΥΝΕΣπριν από 1 εβδομάδα

Έκθεση ΟΟΣΑ: Στην τελευταία θέση η Ελλάδα στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑπριν από 2 έτη

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑπριν από 3 μήνες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

Δημος Παργαςπριν από 4 μήνες

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο Τάσος Χαλκής

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 4 μήνες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

Δημος Παργαςπριν από 3 ημέρες

Νίκος Ζαχαριάς στο Ήπειρος TV: «Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους με πόρους για 11.500»

Στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο Δήμος Πάργας κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, στην κατάσταση των υποδομών, στην έλλειψη...

ΦΑΝΑΡΙπριν από 1 εβδομάδα

Γιόγκα στον Αχέροντα: Η Κλέλια Ανδριολάτου μετατρέπει τον ποταμό του Άδη σε παράδεισο ομορφιάς

Η Κλέλια Ανδριολάτου, η ηθοποιός και μοντέλο που έγινε γνωστή από τον ρόλο της στο «Maestro», διάλεξε ένα από τα πιο...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η επιστροφή των Παργινών ζωντανεύει ξανά στην παραλία

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η μεγάλη γιορτή της Πάργας στις 15 Αυγούστου Ο Δήμος Πάργας προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να δώσουν το...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Πάργα: Ταυτοποιήθηκαν δύο αλλοδαποί για την ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο

Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο της Πάργας – Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα Ύστερα από πολύμηνη και συντονισμένη έρευνα του Τμήματος Δίωξης...

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 1 μήνα

Γνωρίζετε ότι η φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» συνδέεται με την Πάργα;

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» και η σύνδεσή της με την Πάργα Η...

ΑΘΛΗΤΙΚΑπριν από 2 μήνες

Από τη Νορβηγία στην Πάργα για τη μάχη κατά του καρκίνου – Η μεγάλη άφιξη του Νίκου Δράκου στις 30 Ιουνίου

Στις 30 Ιουνίου ο Νίκος Δράκος ολοκληρώνει στην Πάργα την υπερπροσπάθεια των 3.500 χιλιομέτρων για τον καρκίνο Η μεγάλη στιγμή...