Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας: Η περιβόητη κυκλοφοριακή μελέτη τόσο για την Τ.Κ. Πάργας όσο και την Τ.Κ. Καναλακίου δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.

Δημοσιεύτηκε  στις Από

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ

Για ένα ακόμη καλοκαίρι γίναμε μάρτυρες, αλλά και θύματα, αποσπασματικών και μη αποτελεσματικών μέτρων, αντιμετώπισης από τον Δήμο  αλλά και από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, σε σχέση με το κυκλοφοριακό κορεσμό των Τοπικών Κοινοτήτων Καναλακίου και Πάργας.

Χωρίς κανένα προγραμματισμό  αποφασίστηκε ο αποκλεισμός κυκλοφορίας οχημάτων σε σημεία της Τ.Κ. Πάργας και η “αστυνόμευση” της κυκλοφορίας οχημάτων των δυο Τοπικών Κοινοτήτων από εταιρεία security. Η ενέργεια έγινε χωρίς καμία προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών και της αστυνομίας. Άλλωστε οι εταιρείες security , σύμφωνα με τη νομοθεσία , δεν μπορούν να ασκήσουν καθήκοντα αστυνόμευσης και τροχαίας.

Η πρόσληψη security, με “αστυνομικά” καθήκοντα, χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα, μόνο αντεγκλήσεις και έριδες θα προκαλέσει.  Τέτοια σοβαρά προβλήματα δεν λύνονται “στο πόδι”, με τέτοιου τύπου μέτρα.

Advertisement

Η περιβόητη κυκλοφοριακή μελέτη τόσο για την Τ.Κ. Πάργας όσο και την Τ.Κ. Καναλακίου δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.

Το πολλά υποσχόμενο πεζοδρόμιο στην Τ.Κ. Καναλακίου έχει καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα που παρεμποδίζουν την κίνηση των πεζών και μάλιστα σε τέτοιο σημείο αδιαφορίας που είναι τοποθετημένα ακόμα και πάνω στην ειδικά διαμορφωμένη γραμμή για άτομα με προβλήματα όρασης.

Τα ίδια και στην Τ.Κ. Πάργας ,που ως λύση για την αντιμετώπιση των δικύκλων οχημάτων στα στενά της , απόκτησε σκαλοπάτια σε μέρη που δεν υπήρχαν! Προσπαθώντας να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα των δικύκλων που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία στα στενά , δημιουργούν κινδύνους ατυχήματος και σοβαρό θόρυβο , κυρίως τις νυχτερινές ώρες , δημιουργούμε νέα προβλήματα. Επικρατεί η λογική “πονάει κεφάλι , κόβει κεφάλι”.Πλήρης αδιαφορία για τα άτομα ΑΜΕΑ ,για τα παιδιά σε καροτσάκια , για τους ηλικιωμένους , για την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών υγείας (πως θα περάσει το φορείο;) κ.λ.π..

Τέτοια ζητήματα αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και με τη συνδρομή ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για την εκπόνηση σωστών μελετών που θα στοχεύουν το κοινό καλό και όχι την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Με επαρκή αστυνόμευση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όχι από εταιρείες security. Με σεβασμό στους δημότες και στους επισκέπτες του Δήμου.

Ο Δήμος μας αρχίζει να γίνεται αφιλόξενος και για τους δημότες του και για τους επισκέπτες. Προς επιβεβαίωση των παραπάνω αναφέρουμε πως ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί οι υποδομές ΑΜΕΑ στις παραλίες του Βάλτου και της Λούτσας.

Advertisement

Καναλάκι 3/8/2022

ΙΣΤΟΡΙΑ

Γνωρίζετε ότι η φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» συνδέεται με την Πάργα;

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» και η σύνδεσή της με την Πάργα

Η φράση «θα σου μάθω πόσα απίδια βάζει ο σάκος» χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα όταν κάποιος θέλει να δείξει ότι γνωρίζει την αλήθεια ή ότι πρόκειται να αποδείξει σε κάποιον τα πραγματικά δεδομένα. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με μία από τις επικρατέστερες λαογραφικές εκδοχές, η προέλευσή της συνδέεται άμεσα με την ιστορία της Πάργας κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Η Πάργα πέρασε υπό την κυριαρχία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας στα τέλη του 14ου αιώνα και παρέμεινε, με μικρές διακοπές, ένα από τα σημαντικότερα ενετικά προπύργια της Ηπείρου για περισσότερους από τέσσερις αιώνες. Η στρατηγική της θέση στην είσοδο του Ιονίου την καθιστούσε πολύτιμο εμπορικό και αμυντικό κέντρο, ενώ οι κάτοικοί της απολάμβαναν ορισμένα προνόμια που δεν συναντούσε κανείς εύκολα σε άλλες υπόδουλες ελληνικές περιοχές.

Τα προνόμια των Παργινών επί Ενετοκρατίας

Σύμφωνα με ιστορικές και λαογραφικές πηγές, οι Βενετοί είχαν αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στους κατοίκους της Πάργας. Κάθε οικογένεια λάμβανε ετησίως ποσότητα αλατιού, ενώ σε ορισμένες γιορτές προσφέρονταν γεύματα, τηγανίτες και γλυκίσματα. Παράλληλα, την εποχή που ωρίμαζαν τα αχλάδια – γνωστά τότε ως απίδια – οι κάτοικοι είχαν το δικαίωμα να γεμίζουν έναν υφασμάτινο σάκο συγκεκριμένων διαστάσεων με τους καρπούς που διέθετε η ενετική διοίκηση.

Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι με το πέρασμα των χρόνων τα περισσότερα από αυτά τα προνόμια σταδιακά καταργήθηκαν. Η μοναδική παροχή που διατηρήθηκε ήταν η ετήσια διανομή των αχλαδιών, η οποία αποτελούσε πλέον ένα από τα ελάχιστα δικαιώματα που είχαν απομείνει στους κατοίκους της Πάργας.

Όταν τα απίδια δεν έφταναν για όλους

Κάθε χρόνο οι Παργινοί συγκεντρώνονταν έξω από το διοικητήριο της πόλης, περιμένοντας τη σειρά τους για να παραλάβουν τα αχλάδια. Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φορές που η διαθέσιμη ποσότητα δεν επαρκούσε για όλους. Τότε ξεκινούσαν έντονες διαμαρτυρίες και καβγάδες.

Οι κάτοικοι που δεν προλάβαιναν να πάρουν τη μερίδα τους κατηγορούσαν όσους είχαν εξυπηρετηθεί πρώτοι ότι χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερους σάκους από τους προβλεπόμενους, με αποτέλεσμα να παίρνουν περισσότερα απίδια και να στερούν την ποσότητα που αναλογούσε στους υπόλοιπους.

Advertisement

«Πόσα απίδια βάζει ο σάκος»

Για να λυθούν οι διαφωνίες, οι υπεύθυνοι της ενετικής διοίκησης ήταν αναγκασμένοι να ελέγχουν έναν προς έναν τους σάκους, μετρώντας το μέγεθός τους ώστε να διαπιστώσουν αν όλοι ήταν ίδιοι και πόσα αχλάδια μπορούσαν πραγματικά να χωρέσουν.

Από αυτή ακριβώς τη διαδικασία, σύμφωνα με την επικρατέστερη παράδοση, γεννήθηκε η γνωστή φράση «θα σου μάθω πόσα απίδια βάζει ο σάκος», η οποία πέρασε στη λαϊκή γλώσσα για να δηλώσει ότι κάποιος θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ή ότι θα αποκαλυφθεί ποιος έχει δίκιο.

Ιστορία ή λαογραφική παράδοση;

Η συγκεκριμένη εκδοχή καταγράφεται σε έργα λαογραφίας και επαναλαμβάνεται από αρκετούς μελετητές της ελληνικής παράδοσης, ενώ αναφέρεται και σε ιστορικές αναφορές που σχετίζονται με την Πάργα. Παρά ταύτα, δεν υπάρχουν πρωτογενή αρχειακά έγγραφα που να αποδεικνύουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι η φράση γεννήθηκε από το συγκεκριμένο περιστατικό. Για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζεται κυρίως ως λαογραφική παράδοση, η οποία όμως έχει επικρατήσει ως η γνωστότερη ερμηνεία της έκφρασης.

Η Πάργα και η ζωντανή ιστορία της

Είτε πρόκειται για ιστορικό γεγονός είτε για παράδοση που πέρασε από γενιά σε γενιά, η ιστορία αυτή αναδεικνύει ακόμη μία πτυχή της μακραίωνης σχέσης της Πάργας με τη Βενετία. Η πόλη εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διατηρεί έντονα τα ίχνη της ενετικής παρουσίας μέσα από το κάστρο, την αρχιτεκτονική, τα ιστορικά μνημεία και τις αφηγήσεις που συνοδεύουν την πολιτιστική της κληρονομιά, υπενθυμίζοντας ότι πολλές φορές ακόμη και οι πιο συνηθισμένες ελληνικές εκφράσεις κρύβουν πίσω τους ιστορίες αιώνων.

Advertisement
Συνέχεια ανάγνωσης

Δημος Παργας

Δήμος Πάργας και Πρεσβεία της Κίνας ενώνουν δυνάμεις για τουρισμό, πολιτισμό και ανάπτυξη

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πάργας και της Πρεσβείας της Κίνας

Σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Δημαρχείο Πάργας, όπου ο Δήμαρχος Πάργας υποδέχθηκε τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Φανγκ Τσίου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διεθνών σχέσεων και της προώθησης συνεργασιών με αναπτυξιακή προοπτική.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής Πρέβεζας Σπυρίδων Κυριακής, αντιπροσωπεία της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Πάργας Αλέξανδρος Δημοπούλος και Βασίλειος Γκίζας.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πάργας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα, οι νέες τεχνολογίες, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η προώθηση τοπικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των πολιτιστικών και τουριστικών δεσμών, καθώς και στη διερεύνηση συνεργασιών που μπορούν να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την αξιοποίηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Advertisement

Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πάργας και της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το οποίο δημιουργεί το πλαίσιο για την ανάπτυξη κοινών δράσεων στους παραπάνω τομείς.

Παράλληλα, συζητήθηκε η προοπτική αδελφοποίησης του Δήμου Πάργας με αντίστοιχο Δήμο της Κίνας, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων φιλίας, την ανταλλαγή εμπειριών και την ανάπτυξη συνεργασιών που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με κοινή βούληση για τη διατήρηση μιας στενής και ουσιαστικής συνεργασίας, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Η Δημοτική Αρχή χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη, επισημαίνοντας ότι ενισχύουν την εξωστρέφεια του Δήμου Πάργας, δημιουργούν γέφυρες συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα και συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής ως ενός σύγχρονου και δυναμικού προορισμού με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές.

Advertisement
Συνέχεια ανάγνωσης

Η εφημεριδα της Παργας

Advertisement
Ιούλιος 2026
ΔΤΤΠΠΣΚ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 6 ημέρες

Γνωρίζετε ότι η φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» συνδέεται με την Πάργα;

Δημος Παργαςπριν από 1 εβδομάδα

Δήμος Πάργας και Πρεσβεία της Κίνας ενώνουν δυνάμεις για τουρισμό, πολιτισμό και ανάπτυξη

ΥΓΕΙΑπριν από 2 εβδομάδες

Τέλος ο δωρεάν Προσωπικός Γιατρός για όλους

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Με 34.000 ευρώ για την έρευνα κατά του καρκίνου ολοκληρώθηκε η προσπάθεια του Νίκου Δράκου

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 2 εβδομάδες

Τι αφήνει πίσω του ο Αχιλλέας Δημάκος στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάργας

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 2 εβδομάδες

Η Πάργα σήμερα και το αύριο του Δήμου – Όσα ανέφερε ο Νίκος Ζαχαριάς σε τηλεοπτική συνέντευξη

Πρεβεζαπριν από 3 εβδομάδες

Τηλεφωνική απάτη στην Πρέβεζα: Παρέδωσαν χρήματα και κοσμήματα λόγω δήθεν κινδύνου πυρκαγιάς

ΖΩΑπριν από 3 εβδομάδες

Καμπάνια στήριξης για τα αδέσποτα της Πάργας: Στόχος η κάλυψη κτηνιατρικών εξόδων

ΑΘΛΗΤΙΚΑπριν από 3 εβδομάδες

Από τη Νορβηγία στην Πάργα για τη μάχη κατά του καρκίνου – Η μεγάλη άφιξη του Νίκου Δράκου στις 30 Ιουνίου

ΠΑΡΓΑπριν από 3 εβδομάδες

Φωλιές Caretta caretta εντοπίστηκαν στον Βάλτο Πάργας

ΠΑΡΓΑπριν από 7 μήνες

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 7 μήνες

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑπριν από 2 έτη

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑπριν από 7 μήνες

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑπριν από 2 μήνες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 7 μήνες

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

Δημος Παργαςπριν από 2 μήνες

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο Τάσος Χαλκής

ΠΑΡΓΑπριν από 3 μήνες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 6 ημέρες

Γνωρίζετε ότι η φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» συνδέεται με την Πάργα;

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» και η σύνδεσή της με την Πάργα Η...

ΑΘΛΗΤΙΚΑπριν από 3 εβδομάδες

Από τη Νορβηγία στην Πάργα για τη μάχη κατά του καρκίνου – Η μεγάλη άφιξη του Νίκου Δράκου στις 30 Ιουνίου

Στις 30 Ιουνίου ο Νίκος Δράκος ολοκληρώνει στην Πάργα την υπερπροσπάθεια των 3.500 χιλιομέτρων για τον καρκίνο Η μεγάλη στιγμή...

ΠΑΡΓΑπριν από 3 εβδομάδες

Φωλιές Caretta caretta εντοπίστηκαν στον Βάλτο Πάργας

Πάργα: Δύο χελώνες Caretta caretta γέννησαν αυγά στην παραλία του Βάλτου Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για το φυσικό περιβάλλον καταγράφηκε...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Η πρόταση για το μέλλον του λιμανιού της Πάργας παρουσιάστηκε επίσημα

Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη νέα παραλιακή ζώνη της Πάργας Παρουσιάστηκε η μελέτη για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του...

ΖΩΑπριν από 2 μήνες

Ένα ευρώ, ένα γεύμα, μια ελπίδα για τα αδέσποτα της Πάργας

Καλύτερη ζωή για τα αδέσποτα της Πάργας Μια σημαντική προσπάθεια στήριξης των αδέσποτων ζώων της Πάργας βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 μήνες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

Στην Πάργα φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί ο γάμος της Ηλιάνας Παπαγεωργίου με τον Γιάννη Καραβασάνη. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σήμερα...