Connect with us

ΦΑΝΑΡΙ

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας για την μετατροπή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καναλακίου σε Πειραμτικό.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ.

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την απόφαση για επέκταση του θεσμού των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων από το ΥΠΑΙΘ, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και στελέχη της εκπαίδευσης στο Δήμο Πάργας , βρήκαν ευκαιρία να προβάλλουν τη δήθεν αναβάθμιση της εκπαίδευσης με αποτέλεσμα με απόφαση του Προϊσταμένου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Πρέβεζας , και παρά τη δηλωμένη αντίρρηση του συλλόγου εκπαιδευτικών του 1ου Δημοτικού Καναλακίου όπως αυτή εκφράστηκε με πρακτικό συλλόγου , να οριστεί το εν λόγω σχολείο σε Πειραματικό.

Είναι, πραγματικά να απορεί κανείς. Το ΥΠΑΙΘ και η Κυβέρνηση, αφού δεν πήραν κανένα μέτρο για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή (δεν αξιοποίησαν ούτε μία κενή αίθουσα, δεν προσέλαβαν επιπλέον καθαρίστριες, δεν αύξησαν τα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων, δεν προγραμμάτισαν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, οι εμβολιασμοί μόλις τώρα ξεκινούν κι αυτοί από τα αδιάθετα εμβόλια κ.ά.), με τους μαθητές του Δήμου μας κλεισμένους στο σπίτι τους εδώ και μήνες, με τεράστιες επιπτώσεις από όλη αυτή την κατάσταση στους μαθητές μας (εκπαιδευτικές, ψυχοσυναισθηματικές κ.ά.), αποφάσισε να ασχοληθεί με την επέκταση του θεσμού των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.

Η προσπάθεια γενίκευσης των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (αν και ο ρόλος των δεύτερων είναι διαφορετικός) δεν είναι ξεκομμένη από την υπόλοιπη αντιεκπαιδευτική πολιτική, που εφαρμόζει τόσους μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ, και εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις παλαιότερα. Δεν έχει καμία σχέση με την αναγκαία αναβάθμιση για όλα τα σχολεία ανεξάρτητα από την περιοχή, τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τη σύνθεση μαθητικού πληθυσμού.

Η γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, η επιλογή και η συγκέντρωση των «καλών» μαθητών, αντικειμενικά υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων, ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφικά όρια, ανοίγει το δρόμο για την επιλογή σχολείου από τους γονείς. Αντικειμενικά ανοίγει ο δρόμος για να ενισχυθεί η διαφοροποίηση και η πολυκατηγοριοποίηση, η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα διαφορετικά μαθήματα.

Γι’ αυτό και η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών στο Νομό Πρέβεζας και στο Δήμο Πάργας στέκεται απέναντι από αυτή την εξέλιξη, δεν επιθυμεί να αιτηθεί την ένταξη των σχολείων τους στο θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών, παρά τις πιέσεις που δέχεται και την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, ώστε να δημιουργηθεί κλίμα αποδοχής από την κοινωνία και κυρίως από εκπαιδευτικούς και γονείς.

Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι ο βασικός ρόλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας δε θα πρέπει να υποβαθμίζεται στην «εκπαίδευση των λίγων άριστων μαθητών», αλλά να είναι η ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου ανεξαιρέτως όλων των παιδιών ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση, τη φυλή, το χρώμα και τη θρησκεία. Αυτή πρέπει να είναι η πραγματική πρόκληση του κάθε σχολείου και του κάθε εκπαιδευτικού και στον τομέα αυτό χρειάζεται στήριξη και βοήθεια, οι οποίες δεν δίνονται. Αποτελεί μεγάλη υποκρισία του Υπ. Παιδείας όταν μετά από ένα χρόνο πανδημίας έχει πραγματικά αφήσει χιλιάδες σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς κυριολεκτικά στην τύχη τους, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο, να μιλά για «αριστεία» των λίγων.

Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία η χρηματοδότηση των σχολείων θα γίνεται από χορηγούς οι οποίοι θα έχουν λόγο ακόμα και στο τι διδάσκονται τα παιδιά μας, ενώ το κράτος θα απαλλάσσεται από τις ευθύνες χρηματοδότησης των σχολείων.

Γι’ αυτό και απορρίπτουν αυτές τις επιλογές.

Σήμερα, είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας των εκπαιδευτικών, από κοινού με τους γονείς και τους μαθητές, για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών του λαού μας.

Καναλάκι 2/4/2021

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας

Comments

Η εφημερίδα της ΠάργαςΑυγ 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Διακοπές στην Ελλάδα μετά τον Κορωνοϊό|Πρώτη η Κέρκυρα, 4η η Πάργα

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :24 χρόνια από την μεγάλη πλημμύρα (εικόνες)

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Οι 51 καλύτερες παραλίες σε Πάργα & Σύβοτα σε ένα καταπληκτικό βίντεο

ΠΑΡΓΑ3 έτη ago

Οι καταρράκτες της Πάργας από ψηλά

ΠΑΡΓΑ8 μήνες ago

«Χωρίς δισταγμό» Η νέα τηλεοπτική σειρά από την Καβάλα με γυρίσματα στην Πάργα

ΙΣΤΟΡΙΑ2 έτη ago

Σουλιώτες:Τα Αυστηρά Ήθη ,Η Πειθαρχία, Η Μπέσα Και Η Αγάπη Τους Για Την Ελευθερία..

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Πάργα :Ψηφιακό Μενού με ένα κλίκ στην συσκευή σου

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

7  λόγοι να επισκεφτείς την Πάργα το Πάσχα

Δημοφιλή

Αρέσει σε %d bloggers: