Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Το στήσιμο ενός αξιοπρεπούς υπαίθριου παζαριού ζητά ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Πάργας

Δημοσιεύτηκε  στις Από

ÐÁÓ×Á 2011-ÂÁÑÂÁÊÅÉÏÓ ÁÃÏÑÁ (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Νέος Εμπορικός Σύλλογος Πάργας

Σε μια τεράστια λαϊκή αποφάσισε ο δήμος Πάργας να μετατρέψει την πανέμορφη παραλία αυτού του τόπου, αφού οι άδειες που έδωσε φέτος σε μικροπωλητές ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, σε σχέση με τα περασμένα χρόνια.

Στην Ελλάδα της τεράστιας ανεργίας δίνονται σωρηδόν άδειες σε μικροπωλητές χωρίς κανένα οργανωμένο σχέδιο , με αποτέλεσμα να στήνονται στα ίδια σημεία όπου λειτουργούν τα καταστήματα τους, οι επί σειρά ετών έμποροι της Πάργας – που πληρώνουν ενοίκια, εισφορές και δίνουν θέσεις εργασίας. Είναι απαραίτητο πλέον οι υπεύθυνοι να μεριμνήσουν βρίσκοντας κατάλληλο χώρο για τους μικροπωλητές σε απόσταση από τις επιχειρήσεις της περιοχής που αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Το στήσιμο ενός αξιοπρεπούς υπαίθριου παζαριού, με σύγχρονες προδιαγραφές είναι επιτακτική ανάγκη. Η διαφωνία μας αφορά ακόμη και στην αντίληψή αισθητικής της πόλης μας η οποία ασχημαίνει από την εικόνα αυτή, με τους μικροπωλητές. Προτείνουμε τη λειτουργία ενός παραδοσιακού παζαριού, σαν αυτά που υπάρχουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις μία με δύο φορές την εβδομάδα. Είναι απαραίτητο εδώ και τώρα να βρεθούν χώροι κατάλληλοι για τους μικροπωλητές και για τους χειροτέχνες.

Έτσι και ο δήμος θα εισπράττει τα χρήματα που πρέπει από τις άδειες και θα εξυπηρετούνται και οι ανάγκες οικογενειών με χαμηλό εισόδημα. Αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τη δημοτική αρχή. Το «πανηγύρι» που έχει στήσει ο Δήμος είναι γνωστό σε όλους τους υπευθύνους, οι οποίοι κάνουν τα στραβά μάτια, καταργώντας στην πράξη το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Πάργας, της Ξενοδοχειακής Ένωσης Πάργας και του Συλλόγου Εστίασης, όπου με αίτηση τους ζητούν να ληφθεί υπόψιν η σχετική νομοθεσία πιο αυστηρά για την έκδοση των νέων αδειών πριν την αρχή της τουριστικής περιόδου. Με βάση τον Νόμο 4264/2014 με ΦΕΚ Α 118-15.05.2014 το άρθρο 25 παράγραφος 2 Δεν επιτρέπεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου: (α) πλησίον καταστημάτων που διαθέτουν ομοειδή είδη και β) σε δήμους με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων. Βρισκόμαστε στο πιο κομβικό σημείο την έναρξη της τουριστικής περιόδου και οι ενέργειες για την προστασία αυτής πρέπει να είναι άμεσες. Αναμένουμε τις ενέργειες για την επίλυση αυτού το τόσο σοβαρού προβλήματος.

Advertisement

Ο Πρόεδρος Γκινης Δημήτριος

Ο Γραμματέας Ευθυμιαδης Αβραάμ

 

Advertisement

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο θρύλος της Παναγίας στην Πάργα: Η εικόνα που, σύμφωνα με την παράδοση, επέστρεφε στο Νησάκι

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Πάργα: Ο θρύλος της Παναγίας που «επέστρεφε» στο Νησάκι και το έθιμο που ζωντανεύει κάθε Αύγουστο

Μία από τις πιο ιδιαίτερες και βαθιά ριζωμένες παραδόσεις της Πάργας αναβιώνει κάθε Αύγουστο, με την Ιερά Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου να μεταφέρεται διά θαλάσσης από την πόλη στο εμβληματικό Νησάκι της Παναγίας, συνοδευόμενη από δεκάδες καΐκια και σκάφη.

Η θαλάσσια μεταφορά πραγματοποιείται στις 6 Αυγούστου. Η εικόνα ξεκινά από τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πάργας και, μετά τον Εσπερινό και τη λιτάνευσή της προς το παραλιακό μέτωπο, τοποθετείται σε στολισμένο καΐκι.

Τουριστικά και ιδιωτικά σκάφη τη συνοδεύουν στον σύντομο διάπλου του όρμου μέχρι το Νησάκι, δημιουργώντας μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του καλοκαιριού στην Πάργα.

Ο παλιός θρύλος της εικόνας

Με το Νησάκι και την εικόνα της Παναγίας συνδέεται ένας παλιός τοπικός θρύλος, ο οποίος έχει διατηρηθεί μέσα από την προφορική παράδοση των κατοίκων.

Σύμφωνα με την παράδοση και όχι με επιβεβαιωμένη ιστορική καταγραφή, την εποχή που οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν ακόμη στην Παλιόπαργα, ένας βοσκός βρήκε στο μικρό νησί μια εικόνα της Παναγίας και τη μετέφερε στον οικισμό.

Advertisement

Η εικόνα, όμως, φέρεται να εξαφανίστηκε και να βρέθηκε ξανά στο Νησάκι. Οι κάτοικοι την επέστρεψαν για δεύτερη φορά στη στεριά, αλλά, κατά τον θρύλο, το ίδιο γεγονός επαναλήφθηκε.

Η επαναλαμβανόμενη «επιστροφή» της εικόνας θεωρήθηκε από τους κατοίκους ως σημάδι ότι η Παναγία είχε επιλέξει το συγκεκριμένο σημείο και εκεί οικοδομήθηκε το εκκλησάκι προς τιμήν της.

Στην παργινή προφορική παράδοση συναντάται επίσης αφήγηση που συνδέει εικόνα της Παναγίας με τη μετακίνηση των κατοίκων από την Παλιόπαργα προς τη σημερινή θέση της πόλης. Και αυτή η εκδοχή, ωστόσο, αποτελεί μέρος της τοπικής λαϊκής παράδοσης και δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως τεκμηριωμένο ιστορικό γεγονός.

Η εικόνα παραμένει στο Νησάκι μέχρι το τέλος Αυγούστου

Μετά τη θαλάσσια λιτανεία της 6ης Αυγούστου, η εικόνα παραμένει στον ναΐσκο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.

Η επιστροφή της στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων πραγματοποιείται στις 29 Αυγούστου, ολοκληρώνοντας έναν ιδιαίτερο θρησκευτικό κύκλο που αποτελεί εδώ και χρόνια μέρος της τοπικής παράδοσης της Πάργας.

Advertisement

Το Νησάκι, διαχρονικό σύμβολο της Πάργας

Το Νησάκι της Παναγίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και οπτικής ταυτότητας της πόλης. Πάνω του βρίσκεται ο μικρός ναΐσκος, ενώ σώζεται και γαλλικό οχυρό που κατασκευάστηκε το 1808, σε μια περίοδο κατά την οποία η θέση του νησιού είχε ιδιαίτερη σημασία για τον έλεγχο του όρμου.

Θρησκευτική πίστη, τοπική παράδοση, ιστορία και θάλασσα συναντώνται κάθε Αύγουστο σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της Πάργας.

Και κάθε φορά που η εικόνα διασχίζει τον όρμο με τη συνοδεία των καϊκιών, το Νησάκι της Παναγίας υπενθυμίζει ότι δεν αποτελεί μόνο ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και φωτογραφημένα σημεία της πόλης, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι της μνήμης και της παράδοσης της Πάργας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΠΑΡΓΑ

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η επιστροφή των Παργινών ζωντανεύει ξανά στην παραλία

Δημοσιεύτηκε  στις Από

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η μεγάλη γιορτή της Πάργας στις 15 Αυγούστου

Ο Δήμος Πάργας προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να δώσουν το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις «ΠΑΡΓΙΝΑ 2026», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου 2026, στις 21:00, στην Παραλία Πάργας.

Τα «Παργινά» αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς του Δήμου και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορική μνήμη, την παράδοση και την ταυτότητα της Πάργας.

Κεντρικό σημείο της βραδιάς θα είναι η αναπαράσταση της επιστροφής των Παργινών στην πατρίδα τους, ένα ιστορικό δρώμενο που κάθε χρόνο συνδέει το παρελθόν με το παρόν και κρατά ζωντανή τη συλλογική μνήμη του τόπου.

Το πρόγραμμα των «ΠΑΡΓΙΝΩΝ 2026»

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μουσικό πρόγραμμα και θα ακολουθήσουν το καλωσόρισμα του Δημάρχου Πάργας και ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πάργας.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ιστορική αναδρομή, ενώ η βραδιά θα κορυφωθεί με τη Βαρκαρόλα και την αναπαράσταση της επιστροφής των Παργινών.

Advertisement

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την απόδοση του Εθνικού Ύμνου, εντυπωσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων και μουσική βραδιά με ζωντανή παραδοσιακή μουσική.

Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να συγκεντρώσει για ακόμη μία χρονιά πλήθος κόσμου στην παραλιακή ζώνη της Πάργας, δημιουργώντας μια βραδιά αφιερωμένη στην ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Σάββατο 15 Αυγούστου 2026 – 21:00 – Παραλία Πάργας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Η εφημεριδα της Παργας

Advertisement
Αύγουστος 2026
ΔΤΤΠΠΣΚ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 9 ώρες

Γίναμε η «Ταϊλάνδη της Ευρώπης»; Ο τουρίστας στην Κρήτη και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά

ΦΑΝΑΡΙπριν από 1 ημέρα

Φανάρι Δήμου Πάργας: Σε διαβούλευση δύο αιολικά πάρκα 105 MW με 15 ανεμογεννήτριες

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 1 ημέρα

Ο θρύλος της Παναγίας στην Πάργα: Η εικόνα που, σύμφωνα με την παράδοση, επέστρεφε στο Νησάκι

ΠΑΡΓΑπριν από 1 ημέρα

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η επιστροφή των Παργινών ζωντανεύει ξανά στην παραλία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗπριν από 1 ημέρα

Ακινητοποιήθηκε τρένο, λόγω φωτιάς και στη συνέχεια κάηκε το λεωφορείο αντικατάστασης!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗπριν από 2 ημέρες

Πόσο πρέπει να πληρωθούν οι εργαζόμενοι το Σάββατο 15 Αυγούστου

ΑΘΛΗΤΙΚΑπριν από 3 ημέρες

Επίσημη συμμετοχή της Ένωσης Πάργας στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας

ΥΓΕΙΑπριν από 3 ημέρες

Eνημερωτική καμπάνια Safe Water Sports 2025 για την ασφάλεια των ατόμων 3ης ηλικίας

Πρεβεζαπριν από 6 ημέρες

Πρέβεζα: Αφαίρεσε νερό από κρουνό της Πυροσβεστικής και το μετέφερε σε βυτίο

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 1 εβδομάδα

Διεθνής διασυρμός για την κυβέρνηση: Η Le Soir γράφει για «μεγάλο ξεπούλημα» της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑπριν από 2 έτη

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑπριν από 3 μήνες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

Δημος Παργαςπριν από 3 μήνες

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο Τάσος Χαλκής

ΠΑΡΓΑπριν από 3 μήνες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

ΠΑΡΓΑπριν από 1 ημέρα

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η επιστροφή των Παργινών ζωντανεύει ξανά στην παραλία

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η μεγάλη γιορτή της Πάργας στις 15 Αυγούστου Ο Δήμος Πάργας προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να δώσουν το...

ΠΑΡΓΑπριν από 3 εβδομάδες

Πάργα: Ταυτοποιήθηκαν δύο αλλοδαποί για την ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο

Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο της Πάργας – Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα Ύστερα από πολύμηνη και συντονισμένη έρευνα του Τμήματος Δίωξης...

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 4 εβδομάδες

Γνωρίζετε ότι η φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» συνδέεται με την Πάργα;

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» και η σύνδεσή της με την Πάργα Η...

ΑΘΛΗΤΙΚΑπριν από 1 μήνα

Από τη Νορβηγία στην Πάργα για τη μάχη κατά του καρκίνου – Η μεγάλη άφιξη του Νίκου Δράκου στις 30 Ιουνίου

Στις 30 Ιουνίου ο Νίκος Δράκος ολοκληρώνει στην Πάργα την υπερπροσπάθεια των 3.500 χιλιομέτρων για τον καρκίνο Η μεγάλη στιγμή...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Φωλιές Caretta caretta εντοπίστηκαν στον Βάλτο Πάργας

Πάργα: Δύο χελώνες Caretta caretta γέννησαν αυγά στην παραλία του Βάλτου Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για το φυσικό περιβάλλον καταγράφηκε...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 μήνες

Η πρόταση για το μέλλον του λιμανιού της Πάργας παρουσιάστηκε επίσημα

Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη νέα παραλιακή ζώνη της Πάργας Παρουσιάστηκε η μελέτη για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του...