Connect with us

ΠΑΡΓΑ

«Κρυστάλλινα» τα νερά σε 38 παραλίες της Ηπείρου

Published

on

Ελέγχθηκαν και πιστοποιήθηκαν, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος

Και πεντακάθαρα νερά και μάλιστα με… σφραγίδα, διαθέτουν οι θάλασσες της Ηπείρου, εκτός από τις 11 «Γαλάζιες Σημαίες», που απέκτησαν οι παραλίες μας και οι οποίες πιστοποιούν την καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα παραπάνω αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για την προσέλκυση τουριστών φέτος το καλοκαίρι, καθώς τα παράλια προσδοκούν να κατακλυστούν από επισκέπτες.

Όπως αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, 38 σημεία στην Ήπειρο που ελέχθησαν κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου του 2016, διέθεταν εξαιρετική ποιότητα.

Πρόκειται για τα εξής σημεία:

– Στην Άρτα: Κορωνησία, Αλυκή – Κόπραινα, Ράμμα Σαλαώρας

– Στην Ηγουμενίτσα: Δρέπανο – Μακρυγιάλι, οι τρεις παραλίες της Πλαταριάς, Γαλλικός Μώλος, Μπέλλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Αγία Παρασκευή, Αρίλλας, Καραβοστάσι.

– Στην Πάργα: οι δύο παραλίες της Πάργας, Σαρακίνικο, Βάλτος, Λίχνος, και Κρυονέρι.

– Στην Πρέβεζα: Αμμουδιά, Αλωνάκι, Λούτσα, Μύλος – Φλέβα, Βράχος, Λυγιά, Λιθάρι Δέσπως, Μύτικας, οι τρεις παραλίες Μύτικα – Καναλίου – Καστροσυκιάς, Καλαμίτσι, Αλωνάκι, Παντοκράτωρ και οι δυο παραλίες της Κυανής Ακτής.

– Στους Φιλιάτες: Κεραμίδι, Σαγιάδα.

Η αξιολόγηση έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις μικροβιολογικές παραμέτρους αντιπροσωπευτικών σημείων δειγματοληψίας και εφαρμόζοντας την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων των τεσσάρων τελευταίων ετών (2011-2014). Οι ποιοτικές παράμετροι, που εξετάσθηκαν επιλέχθηκαν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Οδηγία 2006/7/ΕΚ και ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες: – Μικροβιολογικές: «Escherichiacoli» και «Εντερόκοκκοι», – Οπτικά Παρακολουθούμενες: κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή οποιαδήποτε άλλα απορρίμματα.

Το ποσοστό «αριστείας» των Ηπειρωτικών υδάτων διατηρείται εδώ και πολλά χρόνια σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στην τρίτη θέση η Ελλάδα

Στη χώρα μας έγιναν δειγματοληψίες σε 1.542 σημεία (ελήφθησαν 9.567 δείγματα), εκ των οποίων 2 σε λίμνες, από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου. Το ποσοστό καθαρότητας αγγίζει το 97%, αν και θα μπορούσε να προσεγγίζει το 100%, καθώς περίπου 2% των σημείων δεν συμπεριελήφθη γιατί ελέγχθηκε για πρώτη φορά και δεν υπήρχαν επαρκή δείγματα. Μόλις 1 από τα 1.542 σημεία που ελέγχθηκαν (ποσοστό 0,1%) δεν είχε καλή ή εξαιρετική ποιότητα υδάτων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα ήρθε φέτος στην τρίτη θέση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο και τη δεύτερη μοιράζονται η Κύπρος και η Μάλτα. Η χώρα μας, ωστόσο, έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό σημείων από τις υπόλοιπες: στο Λουξεμβούργο ελέγχθηκαν μόλις 11 σημεία, στην Κύπρο 113 και στη Μάλτα 87.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, η Ιταλία (με 5.518 σημεία) είχε εξαιρετική ποιότητα υδάτων στο 91%, η Ισπανία (με 2.191 σημεία) στο 85%, η Γαλλία (με 3.359 σημεία) στο 77%, η Κροατία (με 949 σημεία) στο 94%, η Σλοβενία (με 47 σημεία) στο 75% και η Αλβανία (που επίσης εξετάζεται στην έκθεση, με 92 σημεία ελέγχου) μόλις στο 37%. Ο μεγαλύτερος αριθμός σημείων κολύμβησης με κακή ποιότητα καταγράφηκε στην Ιταλία (100 σημεία, που όμως αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,8% της χώρας λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού σημείων κολύμβησης), στη Γαλλία (82 σημεία ή 2,4%) και στην Ισπανία (39 σημεία, ή 1,8%). Γενικώς, εκτός από την Αλβανία, κακή βαθμολογία συγκεντρώνουν η Ελβετία (εξαιρετικής ποιότητας το 61% των σημείων κολύμβησης), η Σλοβακία (64%), η Μεγάλη Βρετανία (65%), η Βουλγαρία (65%) και η Πολωνία (66%).

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα σημεία κολύμβησης σε όλη την Ευρώπη πληρούν τα υψηλότερα ποιοτικά στάνταρ», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος Χανς Μπρούινινξ. «Η εξαίρετη συλλογή και ανάλυση στοιχείων σε όλη την Ευρώπη αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών και τα πρακτικά οφέλη αυτών στην προστασία της υγείας μας».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ο αριθμός και η θέση των ακτών που ελέγχονται είναι επιλογή της αρμόδιας εθνικής αρχής (στη χώρα μας η Ειδική Γραμματεία Υδάτων). Σίγουρα όμως τα σημεία επιλέγονται ώστε να είναι αντιπροσωπευτικά: δεν ελέγχονται, δηλαδή, απομακρυσμένες ακτές, καθώς θεωρείται ότι δεν υπάρχει λόγος (δεν υπάρχουν, δηλαδή, πιθανές πηγές ρύπανσης των υδάτων).

Γενικά η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης μετριέται στη χώρα μας από το 1988 (συχνά συγχέεται με το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», το οποίο όμως αφορά και τις υποδομές εξυπηρέτησης των ακτών). Από το 1995, το 93% των νερών κολύμβησης της χώρας πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές της κοινοτικής νομοθεσίας.

Από το 2010 την ποιότητα των νερών παρακολουθεί η Γενική Γραμματεία Υδάτων, ενώ από το 2012 δημιουργήθηκε ο ιστότοπος www.bathingwaterprofiles.gr, στην οποία είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία, καθώς και ένα «προφίλ» με τα χαρακτηριστικά της κάθε ακτής που ελέγχεται. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Βίκυ Κώστα proinanea.gr

Η εφημερίδα της Πάργας

Η ανάρτηση ή αναδημοσίευση ενός άρθρου ΔΕΝ συνεπάγεται και με την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "PARGA NEWS"Σεπτέμβριος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ8 ώρες ago

Σεισμός κοντά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ8 ώρες ago

Λαϊκή Συσπείρωση Πάργας: Πολλά παιδιά δεν έγιναν δεκτά στον παιδικό σταθμό Πάργας

Καναλλάκι21 ώρες ago

Λαϊκή Συσπείρωση Πάργας: ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ-ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙ.

ΠΑΡΓΑ1 ημέρα ago

Πάργα. Μοναστήρι Παναγίας Βλαχερνών, απομεινάρια μιας άλλης εποχής Parga Greece Monastery Vlacherna

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την Ε.Μ.Υ.

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ3 ημέρες ago

«Παγώνουν» οι ημερομηνίες για την κύρωση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία

Automoto3 ημέρες ago

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ B ΚΑΙ Α1

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ4 ημέρες ago

Ο Μεγάλος Περίπατος πάει περίπατο – «Ξηλώνεται» η Πανεπιστημίου

Πρέβεζα4 ημέρες ago

Κώστας Μπάρκας: Σε σύνολο 400 θέσεων ειδικευμένων Γιατρών που προκηρύχτηκαν για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ ούτε (1) θέση δεν υπάρχει για το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.

ΠΑΡΓΑ4 ημέρες ago

Έκτακτο της ΕΜΥ για Ιόνιο και Ήπειρο

Δημοφιλή

error: Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή άρθρων από το Patatoukos.com λόγω επανειλημμένης κλοπής άρθρων.