ΠΑΡΓΑ
«Κρυστάλλινα» τα νερά σε 38 παραλίες της Ηπείρου
Ελέγχθηκαν και πιστοποιήθηκαν, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος
Και πεντακάθαρα νερά και μάλιστα με… σφραγίδα, διαθέτουν οι θάλασσες της Ηπείρου, εκτός από τις 11 «Γαλάζιες Σημαίες», που απέκτησαν οι παραλίες μας και οι οποίες πιστοποιούν την καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα παραπάνω αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για την προσέλκυση τουριστών φέτος το καλοκαίρι, καθώς τα παράλια προσδοκούν να κατακλυστούν από επισκέπτες.
Όπως αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, 38 σημεία στην Ήπειρο που ελέχθησαν κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου του 2016, διέθεταν εξαιρετική ποιότητα.
Πρόκειται για τα εξής σημεία:
– Στην Άρτα: Κορωνησία, Αλυκή – Κόπραινα, Ράμμα Σαλαώρας
– Στην Ηγουμενίτσα: Δρέπανο – Μακρυγιάλι, οι τρεις παραλίες της Πλαταριάς, Γαλλικός Μώλος, Μπέλλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Αγία Παρασκευή, Αρίλλας, Καραβοστάσι.
– Στην Πάργα: οι δύο παραλίες της Πάργας, Σαρακίνικο, Βάλτος, Λίχνος, και Κρυονέρι.
– Στην Πρέβεζα: Αμμουδιά, Αλωνάκι, Λούτσα, Μύλος – Φλέβα, Βράχος, Λυγιά, Λιθάρι Δέσπως, Μύτικας, οι τρεις παραλίες Μύτικα – Καναλίου – Καστροσυκιάς, Καλαμίτσι, Αλωνάκι, Παντοκράτωρ και οι δυο παραλίες της Κυανής Ακτής.
– Στους Φιλιάτες: Κεραμίδι, Σαγιάδα.
Η αξιολόγηση έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις μικροβιολογικές παραμέτρους αντιπροσωπευτικών σημείων δειγματοληψίας και εφαρμόζοντας την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων των τεσσάρων τελευταίων ετών (2011-2014). Οι ποιοτικές παράμετροι, που εξετάσθηκαν επιλέχθηκαν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Οδηγία 2006/7/ΕΚ και ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες: – Μικροβιολογικές: «Escherichiacoli» και «Εντερόκοκκοι», – Οπτικά Παρακολουθούμενες: κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή οποιαδήποτε άλλα απορρίμματα.
Το ποσοστό «αριστείας» των Ηπειρωτικών υδάτων διατηρείται εδώ και πολλά χρόνια σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Στην τρίτη θέση η Ελλάδα
Στη χώρα μας έγιναν δειγματοληψίες σε 1.542 σημεία (ελήφθησαν 9.567 δείγματα), εκ των οποίων 2 σε λίμνες, από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου. Το ποσοστό καθαρότητας αγγίζει το 97%, αν και θα μπορούσε να προσεγγίζει το 100%, καθώς περίπου 2% των σημείων δεν συμπεριελήφθη γιατί ελέγχθηκε για πρώτη φορά και δεν υπήρχαν επαρκή δείγματα. Μόλις 1 από τα 1.542 σημεία που ελέγχθηκαν (ποσοστό 0,1%) δεν είχε καλή ή εξαιρετική ποιότητα υδάτων.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα ήρθε φέτος στην τρίτη θέση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο και τη δεύτερη μοιράζονται η Κύπρος και η Μάλτα. Η χώρα μας, ωστόσο, έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό σημείων από τις υπόλοιπες: στο Λουξεμβούργο ελέγχθηκαν μόλις 11 σημεία, στην Κύπρο 113 και στη Μάλτα 87.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, η Ιταλία (με 5.518 σημεία) είχε εξαιρετική ποιότητα υδάτων στο 91%, η Ισπανία (με 2.191 σημεία) στο 85%, η Γαλλία (με 3.359 σημεία) στο 77%, η Κροατία (με 949 σημεία) στο 94%, η Σλοβενία (με 47 σημεία) στο 75% και η Αλβανία (που επίσης εξετάζεται στην έκθεση, με 92 σημεία ελέγχου) μόλις στο 37%. Ο μεγαλύτερος αριθμός σημείων κολύμβησης με κακή ποιότητα καταγράφηκε στην Ιταλία (100 σημεία, που όμως αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,8% της χώρας λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού σημείων κολύμβησης), στη Γαλλία (82 σημεία ή 2,4%) και στην Ισπανία (39 σημεία, ή 1,8%). Γενικώς, εκτός από την Αλβανία, κακή βαθμολογία συγκεντρώνουν η Ελβετία (εξαιρετικής ποιότητας το 61% των σημείων κολύμβησης), η Σλοβακία (64%), η Μεγάλη Βρετανία (65%), η Βουλγαρία (65%) και η Πολωνία (66%).
«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα σημεία κολύμβησης σε όλη την Ευρώπη πληρούν τα υψηλότερα ποιοτικά στάνταρ», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος Χανς Μπρούινινξ. «Η εξαίρετη συλλογή και ανάλυση στοιχείων σε όλη την Ευρώπη αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών και τα πρακτικά οφέλη αυτών στην προστασία της υγείας μας».
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ο αριθμός και η θέση των ακτών που ελέγχονται είναι επιλογή της αρμόδιας εθνικής αρχής (στη χώρα μας η Ειδική Γραμματεία Υδάτων). Σίγουρα όμως τα σημεία επιλέγονται ώστε να είναι αντιπροσωπευτικά: δεν ελέγχονται, δηλαδή, απομακρυσμένες ακτές, καθώς θεωρείται ότι δεν υπάρχει λόγος (δεν υπάρχουν, δηλαδή, πιθανές πηγές ρύπανσης των υδάτων).
Γενικά η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης μετριέται στη χώρα μας από το 1988 (συχνά συγχέεται με το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», το οποίο όμως αφορά και τις υποδομές εξυπηρέτησης των ακτών). Από το 1995, το 93% των νερών κολύμβησης της χώρας πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές της κοινοτικής νομοθεσίας.
Από το 2010 την ποιότητα των νερών παρακολουθεί η Γενική Γραμματεία Υδάτων, ενώ από το 2012 δημιουργήθηκε ο ιστότοπος www.bathingwaterprofiles.gr, στην οποία είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία, καθώς και ένα «προφίλ» με τα χαρακτηριστικά της κάθε ακτής που ελέγχεται. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Βίκυ Κώστα proinanea.gr
- ΠΑΡΓΑ3 weeks ago
Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP
- ΠΑΡΓΑ2 months ago
Πάργα: Ο φίλος 53χρονου επιχειρηματία ήταν πίσω από τη ληστεία-«μαμούθ» των 650.000 ευρώ
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 months ago
Άγγελος Φέτσης 2024 EVENT Ορεινού Τρεξίματος και και Aquathlon
- ΠΑΡΓΑ2 months ago
Πως έγινε η κλοπή αστρονομικού ποσού 650.000€ στην Πάργα
- ΠΑΡΓΑ2 months ago
Εκλογές στο «Σωματείο εργαζομένων στο τουρισμό-επισιτισμό Πάργας »
- ΗΠΕΙΡΟΣ3 months ago
Σκάνδαλο στην Ήπειρο: Περιφερειάρχης δίνει 37.200€ για… κλείσιμο φώτων και κλιματιστικών;
- ΠΑΡΓΑ2 months ago
Πάργα: Συνεχίζεται το καλοκαίρι- Στο 80% η πληρότητα τον Οκτώβριο
- ΠΑΡΓΑ2 months ago
Εξιχνιάστηκε πολύμηνη υπόθεση κλοπής στην Πάργα – Δύο ημεδαποί κατηγορούνται για διακεκριμένη κλοπή.