Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κώστας Μπάρκας: Αφού έστησε το επικοινωνιακό της σόου, η κυβέρνηση αφήνει εκτός ενίσχυσης χιλιάδες νέους αγρότες

Published

on

kostas_barkas

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού έταξε μέχρι και σαράντα χιλιάδες ευρώ ενίσχυση σε κάθε νέο αγρότη, χωρίς να έχει τα απαιτούμενα κονδύλια, έρχεται τώρα και κόβει αιτήσεις, με αλλαγές εκ των υστέρων στους όρους του Προγράμματος της Εγκατάστασης Νέων Αγροτών και αφού έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες νέους αγρότες, εξέλιξη που επηρεάζει δυσμενώς και τους Γεωπόνους- Μελετητές αυτών.

Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις στους νέους αγρότες και στους πολίτες συνολικά για το τι πρόκειται να πράξει, ώστε να βγάλει χιλιάδες νέους αγρότες σε όλη τη χώρα από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. Για τον λόγο αυτό κατατέθηκε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η κυβέρνηση ενώ δεν είχε τα απαραίτητα κονδύλια έταζε και πανηγύριζε για την καταβολή μέχρι και σαράντα χιλιάδες ευρώ ενίσχυση σε κάθε νέο αγρότη που θα εντάσσονταν στο Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Αγροτών. Αποτέλεσμα αυτών των φτηνών πρακτικών ήταν, ότι ενώ τα κονδύλια επαρκούσαν για την έγκριση αιτήσεων περίπου δώδεκα χιλιάδων νέων αγροτών, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι τελικά ανήλθαν σε τριάντα χιλιάδες.

Από το σημείο αυτό και έπειτα ξεκινά σειρά αποφάσεων του Υπουργείου, με κύριο χαρακτηριστικό την εκ των υστέρων αλλαγή ουσιωδών όρων του Προγράμματος, ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν ο αριθμός των υποψηφίων. Αντί το Υπουργείο να επιδιώξει να βρει κονδύλια για να εντάξει όσους πληρούν τις προϋποθέσεις για ενίσχυση, σύμφωνα με την Πρόσκληση, άλλαξε τους όρους τους Προγράμματος για να μειώσει τον αριθμό των υποψήφιων.

Η προσπάθεια όμως αυτή του Υπουργείου, να περιοριστεί ο αριθμός των ενδιαφερόμενων υποψήφιων στο Πρόγραμμα νέων αγροτών, συνοδεύτηκε από τη στοχοποίηση, των καλλιεργειών πρώιμων κηπευτικών χαμηλής κάλυψης (καρπούζια και πεπόνια). Καλλιέργειες με δυναμική παρουσία στον Νομό Πρέβεζας. Προέκυψε επομένως, εκ των υστέρων αλλαγή ουσιωδών όρων της Προκήρυξης, χωρίς τη δυνατότητα διόρθωσης του ΟΣΔΕ. Να σημειωθεί ότι οι καλλιέργειες των κηπευτικών χαμηλής κάλυψης συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην εισαγωγή συναλλάγματος, μιας και το 80% αυτών εξάγονται στις χώρες της Ευρώπης.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:

Αθήνα, 30/03/2022

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Ο σχεδιασμός και οι εκ των υστέρων παρεμβάσεις του Υπουργείου για το Υπομέτρο 6.1 της εγκατάστασης Νέων Αγροτών, απειλούν να οδηγήσουν σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες νέους αγρότες»

Οι χειρισμοί της Διαχειριστικής Αρχής και της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του Προγράμματος του Μέτρου 6.1 της Εγκατάστασης Νέων Αγροτών, έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς συνεπάγεται απόρριψη της αίτησης, χιλιάδες νέους αγρότες, εξέλιξη που επηρεάζει δυσμενώς και τους Γεωπόνους- Μελετητές αυτών.

Ειδικότερα, αρκετές χιλιάδες υποψήφιοι νέοι γεωργοί, πολλοί περισσότεροι από όσους διατείνεται το Υπουργείο, είδαν τις αιτήσεις τους για υπαγωγή στο εν θέματι Πρόγραμμα να απορρίπτονται λόγω των υπαναχωρήσεων και των ανασχεδιασμών του Υπουργείου από την αρχική Προκήρυξη. Ο λόγος που παρατηρείται η συγκεκριμένη τακτική σχετίζεται προφανώς με την απόφαση του Υπουργείου να διπλασιάσει το ποσό της επιδότησης στις σαράντα χιλιάδες ευρώ (40.000€) χωρίς όμως να διαθέτει τα αντίστοιχα κονδύλια. Αποτέλεσμα αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ τα κονδύλια επαρκούσαν για την έγκριση αιτήσεων περίπου δώδεκα χιλιάδων νέων αγροτών, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι τελικά ανήλθαν σε τριάντα χιλιάδες.

Από το σημείο αυτό και έπειτα ξεκινά σειρά αποφάσεων του Υπουργείου, με κύριο χαρακτηριστικό την εκ των υστέρων αλλαγή ουσιωδών όρων του Προγράμματος, ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν ο αριθμός των υποψηφίων.

Η προσπάθεια όμως αυτή του Υπουργείου, να περιοριστεί ο αριθμός των ενδιαφερόμενων υποψήφιων στο Πρόγραμμα νέων αγροτών, συνοδεύτηκε από τη στοχοποίηση, η οποία στηρίχθηκε σε λάθη και παραλείψεις των υπηρεσιών του Υπουργείου, των καλλιεργειών πρώιμων κηπευτικών χαμηλής κάλυψης (καρπούζια και πεπόνια). Προέκυψε επομένως, εκ των υστέρων αλλαγή ουσιωδών όρων της Προκήρυξης, χωρίς τη δυνατότητα διόρθωσης του ΟΣΔΕ. Η εκ των υστέρων επισήμανση του Υπουργείου ότι κακώς εντάχθηκαν στην κατηγορία της τυπικής απόδοσης των θερμοκηπίων οι καλλιέργειες κηπευτικών χαμηλής κάλυψης, είναι μια σοβαρή παράλειψη του Υπουργείου και προφανώς δεν ευθύνεται ο υποψήφιος προς ένταξη νέος αγρότης, ο οποίος καλλιεργεί κηπευτικά χαμηλής κάλυψης. Να σημειωθεί ότι οι καλλιέργειες των κηπευτικών χαμηλής κάλυψης συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην εισαγωγή συναλλάγματος, μιας και το 80% αυτών εξάγονται στις χώρες της Ευρώπης.

Επειδή, η ευθύνη των λαθών στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση του Προγράμματος ανήκει στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Επειδή, η Προκήρυξη και ο Οδηγός Αξιολόγησης ανακοινώθηκαν εκ των υστέρων, με δεδομένα μη γνωστά κατά την Υποβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης,

Επειδή, σε περίπτωση απόρριψης, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες νέοι αγρότες,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Προτίθεται να προβεί,

Πρώτον, στην τροποποίηση της Εγκυκλίου Εφαρμογής του Υπομέτρου 6.1 και της κατάργησης του Επιτόπιου Ελέγχου της υφιστάμενης κατάστασης των καλλιεργειών με τυπική απόδοση μεγαλύτερη των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000€) ανά εκτάριο,

Δεύτερον, στην άμεση συγκρότηση Επιτροπής Επανεξέτασης των Δεικτών με τη συμμετοχή Γεωπόνων Μελετητών, προκειμένου να διαμορφωθούν οι δείκτες απόδοσης, βάσει διαβάθμισης των κατηγοριών των καλλιεργειών με διακριτές τυπικές αποδόσεις, που να αντιστοιχούν στα πραγματικά δεδομένα της πρωτογενούς παραγωγής;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Οκτώβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ49 λεπτά ago

Πρ. Ξενοδόχων Πάργας Ευθύμης Παππάς στον Prisma 91,6: “Στόχος να μπορέσουμε να προσελκύσουμε μέρος της Γαλλικής αγοράς”

Καναλλάκι21 ώρες ago

Τοποθέτηθηκε συρματόσχοινο απο την ΕΕΕΔ Καναλακιου στην Σκάλα της Τζαβελενας

ΗΠΕΙΡΟΣ3 ημέρες ago

Η Περιφέρεια Ηπείρου «άνοιξε πόρτα» στην Γαλλική τουριστική αγορά

ΠΑΡΓΑ3 ημέρες ago

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις του Ναυτικού Ομίλου Πάργας

ΠΑΡΓΑ4 ημέρες ago

Άγγελος Φέτσης 2022 Αποτελέσματα

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ5 ημέρες ago

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Δήμος Πάργας5 ημέρες ago

Συνεργασία Δήμου Πάργας με το Δημόσιο ΚΕΚ ΔΥΠΑ Ιωάννινων

ΖΩΑ6 ημέρες ago

Επικηρύχθηκε με 3.000 ευρώ ο άνδρας που ποδοπάτησε γατάκι

ΠΑΡΓΑ1 εβδομάδα ago

Εξαιρετικά σημαντική η παρουσία της ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΡΓΑΣ στο περίπτερο της περιφέρειας Ηπείρου

Δήμος Πάργας1 εβδομάδα ago

Βράβευση επιτυχόντων στις Πανελλαδικές από τον Δήμο Πάργας

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Διακοπές στην Ελλάδα μετά τον Κορωνοϊό|Πρώτη η Κέρκυρα, 4η η Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :Ψηφιακό Μενού με ένα κλίκ στην συσκευή σου

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

«Χωρίς δισταγμό» Η νέα τηλεοπτική σειρά από την Καβάλα με γυρίσματα στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ3 έτη ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Πάργα: Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού με κατασκευές πάνω στη θάλασσα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Κέντρο Υγείας Πάργας :Κάνουμε τον σταυρό μας..

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα: Αθλητής «παρά πέντε» προσγειώθηκε σε παρμπρίζ σταθμευμένου αυτοκινήτου (Βίντεο)

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Αθήνα – Πάργα: Το κόστος για τα διόδια

Δημοφιλή