Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Σουηδία υιοθετεί την εξάωρη εργασία… Δηλαδή περίπου… Δηλαδή όχι

Πέσαμε πριν μερικές μέρες, πάνω σε μια είδηση που έγινε viral σε όλα σχεδόν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και είπαμε να την ψάξουμε λίγο παραπάνω. Ο λόγος για τη Σουηδία και το “νέο μοντέλο που εισήγαγε”, αυτό της εξάωρης εργασίας, βάζοντας “τέλος στο οκτάωρο”.

Χαρακτηριστικό αυτών των δημοσιευμάτων, ήταν πως από τον τίτλο τους, άφηναν να εννοηθεί πως υπήρξε κάποια θεσμοθέτηση του εξάωρου από μεριάς της σουηδικής κυβέρνησης. Από την πρώτη γραμμή όμως του κάθε άρθρου, τα πράγματα αρχίζουν να στραβώνουν λίγο.

⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️ Αναζήτηση app64230 στην εφαρμογή Temu για να λάβετε έκπτωση 💰30% !!

Σύμφωνα λοιπόν με τα δημοσιεύματα που διαβάσαμε, μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Ikea, η Spotify και η Abba ήταν αυτές που έκαναν την αλλαγή, θεωρώντας ότι περνώντας λιγότερο χρόνο στο γραφείο οι εργαζόμενοι θα είναι πιο συγκεντρωμένοι, θα χρονοτριβούν λιγότερο και θα έχουν πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Διαβάζοντας περισσότερο, μαθαίνουμε πως η Toyota, ήταν αυτή που εφάρμοσε πρώτη αυτό το πειραματικό “μοντέλο” πριν 14 χρόνια. Ανάλογα με το ποιο μέσο ενημέρωσης διαβάζουμε, αυτό μπορεί να σημαίνει είτε το εργοστάσιο της Toyota, είτε όλη η εταιρεία της Toyota, είτε τακαταστήματα που κάνουν σέρβις σε αυτοκίνητα της Toyota.

Παρόλα αυτά, ο μόνος που θέλησε να μιλήσει σε κάποιο δημοσιογράφογια το νέο αυτό μοντέλο, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος μιας start-up εταιρείας που δημιουργεί εφαρμογές για κινητά, της Filimundus. Σύμφωνα με τον Linus Feldt λοιπόν:

Το οκτάωρο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο νομίζει κανείς

Και συνεχίζει:

Πιστεύω ότι σήμερα εκτιμούμε τον χρόνο περισσότερο από τα χρήματα. […] Είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέγουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από ότι έναν πιο υψηλό μισθό. Η μετάβαση από μια εργάσιμη ημέρα οκτώ ωρών σε έξι, μας βοήθησε να διαδώσουμε το μήνυμα ότι έχουμε επενδύσει στο προσωπικό μας. Πιστεύουμε ότι το ευτυχισμένο προσωπικό είναι η απόλυτη προτεραιότητα για μια επιτυχημένη επιχείρηση. Αν το προσωπικό σας είναι ευτυχισμένο, η εταιρεία σας είναι ευτυχισμένη

Απ’ όσο μαθαίνουμε μάλιστα από αυτά τα άρθρα, η μοναδική κρατική δομή στην οποία μπορεί να συναντήσουμε συνθήκες εξάωρου, έχει να κάνει με ένα γηροκομείο, στο οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να διεξάγει ένα πείραμα, όπου οι νοσηλευτές θα εργάζονται έξι ώρες την ημέρα. Τααποτελέσματα αυτού του πειράματος μάλιστα, έδειξαν πως οι εργαζόμενοι είναι κατά 20% πιο ευτυχισμένοι (;) και πως θα έκαναν 64% περισσότερες δραστηριότητες με τους ασθενείς.

Η πραγματικότητα

Μόλις αφήσουμε για λίγο πίσω μας τον ελληνόφωνο Τύπο, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν κάπως. Βασικά, φαίνεται πως αλλάζουν άρδην.

Μαθαίνουμε λοιπόν, πως υπάρχει όντως ένα γηροκομείο στο Γκέτεμποργκ, όπου το 2015 αποφασίστηκε να διεξαχθεί ένα πείραμα, διάρκειας ενός έτους, στο οποίο οι εργαζόμενοι θα είχαν εξάωρο ωράριο χωρίς μείωση μισθού. Το πείραμα στο τέλος του χρόνου όμως δεν έδωσε ξεκάθαρα αποτελέσματα όσον αφορά την παραγωγικότητα των εργαζομένων και έτσι συνεχίζεται και φέτος. Τα “στατιστικά” και τα αποτελέσματα που επικαλούνται δηλαδή τα άρθρα που διαβάσαμε, δεν είναι τα τελικά και για να είμαστε ειλικρινείς δεν ξέρουμε καν πού τα βρήκαν. Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα που έχει να προσφέρει το συγκεκριμένο πείραμα μέχρι τώρα, είναι πως χρειάστηκε να προσληφθούν 14 επιπλέον άτομα για να καλυφθούν οι ανάγκες του γηροκομείου, πράγμα που μάλλον δεν προοιωνίζει θετικά αποτελέσματα.

Η start-up επιχείρηση Filimundus, είναι ακόμα μια περίπτωση όπου πράγματι έχει υιοθετηθεί το εξάωρο ωράριο με το σουηδικό Τύπο παρόλα αυτά, να την αντιμετωπίζει με κάποια ειρωνεία, αφού θεωρεί πως ήταν μια κίνηση που αποσκοπούσε περισσότερο στην αναγνωρισιμότητα, παρά στις καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Και εκεί κάπου τελειώνει το όμορφο παραμύθι. Σκανδιναβοί δημοσιογράφοι και μπλόγκερς έχουν προσπαθήσει εδώ και χρόνια να καταρρίψουν το μύθο της εξάωρης εργασίας, επί ματαίω προφανώς.

Σύμφωνα με την Lilja Tamminen, η αρχή έγινε από μια εταιρεία SEO (εταιρεία που ασχολείται με την προώθηση ιστοσελίδων και προϊόντων σε μηχανές αναζήτησης), η οποία ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο του 2015 πως υιοθετεί το εξάωρο ωράριο. Αυτή την ανακοίνωση, μετέτρεψε σε είδηση η ιστοσελίδα Fast Company και από εκεί πήρε το δρόμο της για μεγάλα ειδησεογραφικά site, όπως ο Guardian, η Huffington Post, το CNN και το Vice.

Και παρόλο που το Vice, μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει με τον ΟΑΕΔ της Σουηδίας (Arbetsförmedlingen) το οποίο τους κατέρριψε το μύθο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει εκατοντάδες έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης να συνεχίσουν απερίσπαστα την “ενημέρωσή” τους.

Σύμφωνα με την Olivia Olsen, συγγραφέα που ζει στη Στοκχόλμη, πειράματα γύρω από το εξάωρο ωράριο είχαν γίνει σε μια σειρά δήμων από τις αρχές του ‘90, με το μοναδικό πετυχημένο να είναι αυτό του κέντρου σέρβις της Τογιότα. Αιτήματα για εξάωρη εργασία ακούγονταν στη χώρα από το 1970. Κανένα από τα πολιτικά κόμματα της Σουηδίας όμως, δεν έχει στο πρόγραμμά του το εξάωρο ωράριο και δεν υπάρχει καν η πολιτική θέληση για τη διερεύνηση ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Οι μαρτυρίες επίσης εργαζομένων στη Σουηδία, δεν ακούγονται πολύ διαφορετικές από τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως μας λέει ο Maddy Savvage (ναι αυτό είναι πραγματικό όνομα) στο σουηδικό “The Local”, από τους 100 ανθρώπους που γνωρίζει, ούτε ένας δε δουλεύει λιγότερο από οκτώ ώρες την ημέρα. Εκεί διαβάζουμε μερικές ακόμα μαρτυρίες:

Χα χα, διάβασα το άρθρο στη Sydney Morning Herald και γέλασα. Δουλεύω περίπου 50 ώρες τη βδομάδα, το οποίο είναι περισσότερο από τις 40 ώρες εργασίας που έχουν οι περισσότεροι Αυστραλοί”, είπε η Claudia Reiners, πωλήτρια από τη Μελβούρνη που εργάζεται σε οίκο μόδας στη Σουηδία.

Είναι δύσκολο να κάνεις χιουμοράκι με αυτό, όταν χρειάζεται να δουλεύω στις μία τα ξημερώματα τις Παρασκευές. Υπάρχουν νέοι δικηγόροι που κοιμούνται κάτω απ’ τα γραφεία τους στις μεγάλες φίρμες, ακριβώς όπως στο Λονδίνο και στο Σύδνεϋ. Απλά τα σκανδιναβικά έπιπλα είναι πιο φινετσάτα”, είπε Αυστραλός δικηγόρος που εργάζεται στη Σουηδία.

Θα βρεθούν κάποιοι να αντιτάξουν, πως παρόλα αυτά, στη Σουηδία το εργασιακό περιβάλλον είναι καλύτερο από την Ελλάδα. Και σε γενικές γραμμές μάλλον δε θα έχουν άδικο. Το θέμα όμως είναι, πως η δήθεν “θεσμοθέτηση” ή απλά “στροφή” της Σουηδίας προς το εξάωρο, δεν υπάρχει. Δεν είναι αληθινή. Πρόκειται μόνο για ένα πείραμα σε ένα γηροκομείο, και μερικές startup, που μάλλον βρήκαν έναν εύκολο τρόπο για να γίνουν πιο γνωστές. Σε χαλεπούς καιρούς, είναι δύσκολο να αντισταθείς στην παρόρμηση να δημοσιεύσεις μια ευχάριστη είδηση, ή έστω μια είδηση που θα σου δώσει μερικά κλικς παραπάνω. Η πραγματικότητα όμως είναι πως σε συνθήκες παγκόσμιας επιβράδυνσης της οικονομίας, ειδήσεις σαν κι αυτές, θα πρέπει να αρχίσουν να αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο από την πραγματικότητα, αν θέλουν να παραμείνουν “ευχάριστες”.

Ακόμα χειρότερα, στην προσπάθεια να βγάλουμε κάποιον λαγό επιτέλους από το καπέλο του καπιταλισμού, παραβλέπουμε κάποια άλλα πραγματάκια που γίνονται ήδη στη Σουηδία, αλλά άρχισαν να έρχονται και εδώ, όπως ας πούμε την επιδότηση του μισθού ενός ιδιωτικού υπαλλήλου από το κράτος. Οι εργαζόμενοι δηλαδή, θα πληρώνουν το μισθό ενός εργαζόμενου σε κάποια εταιρεία. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι ήδη εδώ και πρέπει να είσαι πολύ μακριά από την καθημερινότητα για να ασχολούμαστε με χαζομαρούλες περί “σκανδιναβικού μοντέλου”.


Επιπλέον άρθρα που τα βρήκαμε μετά τη συγγραφή του κειμένου που προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες

Η εφημεριδα της Παργας

May 2024
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ6 hours ago

Ξεκίνησε η εφαρμογή της εγκεκριμένης κυκλοφοριακής μελέτης στο Καναλάκι και την Πάργα

kostas_barkas
ΠΑΡΓΑ15 hours ago

Κώστας Μπάρκας: «Επαγγελματική εξουθένωση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Πάργας»

ΠΑΡΓΑ15 hours ago

Συναγερμός στην Πάργα: Απειλείται η Λειτουργία του Κέντρου Υγείας λόγω Ελλείψεων Προσωπικού

Πρεβεζα1 week ago

Κάταγμα Ποδιού για Διανομέα στην Πρέβεζα: Οδύσσεια στα Νοσοκομεία Λόγω Έλλειψης Ορθοπεδικού!

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Διακοπή ρεύματος αύριο 19/4 στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Πρεβεζα2 weeks ago

Συνελήφθη η Μαντάμ Ζαΐρα της Πρέβεζας

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

15 Απριλίου 1819: Μια ημερομηνία χαραγμένη στην ψυχή και στην ιστορία της Πάργας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ3 weeks ago

Πρόστιμα έως 60.000 ευρώ για το κλείσιμο των παραλιών!

ΕΡΕΥΝΕΣ3 weeks ago

Κολοσσιαίο σκάνδαλο με τα «σπιτάκια» της ΤΕΧΑΝ

ΠΑΡΓΑ4 weeks ago

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ12 months ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ3 years ago

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: «Βιώνει μετατραυματικό σοκ» Τι λέει η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου που ξυλοκοπήθηκε

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: Σκάφος χτύπησε 13χρονη που έκανε SUP

ΠΑΡΓΑ15 hours ago

Συναγερμός στην Πάργα: Απειλείται η Λειτουργία του Κέντρου Υγείας λόγω Ελλείψεων Προσωπικού

Σε συνέχεια των επειγόντων αναγκών και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Πάργας, το νοσηλευτικό προσωπικό απευθύνει επιστολή...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Διακοπή ρεύματος αύριο 19/4 στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Από ημ/νία και ώρα Έως ημ/νία και ώρα Δήμος/κοινότητα Περιγραφή περιοχής Αριθμός Σημειώματος Σκοπός διακοπής 19/4/2024 9:30:00 πμ 19/4/2024 11:30:00...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

15 Απριλίου 1819: Μια ημερομηνία χαραγμένη στην ψυχή και στην ιστορία της Πάργας.

 Η μέρα που οι κάτοικοι της γραφικής κωμόπολης, με πνεύμα ανυποταξίας και καρδιά γεμάτη πίκρα, εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα...

ΠΑΡΓΑ4 weeks ago

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Την παρακάτω ενημέρωση κάνει η ΔΕΔΔΗΕ: ⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️...

ΠΑΡΓΑ4 weeks ago

Ασταμάτητοι οι μαθητές του Γυμνασίου Πάργας – Σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες στην Πρέβεζα

Ξεχωριστές διακρίσεις έλαβαν μαθητές του Γυμνασίου Πάργας στους Σχολικούς Αγώνες Στίβου που διεξήχθησαν στο Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας την Πέμπτη 28...

Δημος Παργας1 month ago

Χωρίς εμπόδια η επένδυση στο Κλιμάτι: Συμφωνία Δήμου Πάργας και G&K INVESTMENT GROUP για την υλοποίηση του project

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει ο Δήμος  σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία «G&K INVESTMENT GROUP Α.Ε.», διασφαλίζοντας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ