Connect with us

Τουρισμος

Φιέστες για το άνοιγμα του τουρισμού: «Βροχή» ακυρώσεων & προβλέψεις για καταστροφική σεζόν – Πώς θα έρθουν οι τουρίστες

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ3

Η κυβέρνηση περιμένει πως και πως το άνοιγμα του τουρισμού, το οποίο θα γίνει και επισήμως σήμερα, 15 Μαΐου, παρόλα αυτά οι μέχρι στιγμής κρατήσεις είναι ελάχιστες. 

Από χθες άνοιξε ο τουρισμός για τους Έλληνες, οι οποίοι  μπορούν να ταξιδεύουν από νομό σε νομό ελεύθερα, ενώ θα απαιτείται η κατοχή «υγειονομικού πιστοποιητικού» (πρόσφατο τεστ ή εμβόλιο) για να μετακινηθούν σε νησιά. 

Ενώ από αύριο αναμένονται οι αφίξεις των τουριστών, με την κυβέρνηση να τους περιμένει… ως «σωτήρες», ώστε να μπορέσει κάπως να σωθεί η φετινή καταστροφική χρονιά.

⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️ Αναζήτηση app64230 στην εφαρμογή Temu για να λάβετε έκπτωση 💰30% !!

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικοί κύκλοι και ο ίδιος ο υπουργός άφησαν να εννοηθεί πως το στοίχημα της χώρας είναι η άφιξη τουλάχιστον 15 εκατ. τουριστών αυτή τη σεζόν. Όλα όμως τα παραπάνω φαντάζουν εξωπραγματικά όταν ακούει κανείς τους ίδιους τους επαγγελματίες που βρίσκονται στις επίμαχες τουριστικές περιοχές της χώρας να περιγράφουν την πραγματικότητα.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε με απόλυτη ευθύνη πως η φετινή χρονιά ενδεχομένως να είναι χειρότερη και από την περσινή. Σε τουριστικές περιοχές-κλειδιά, όπως είναι οι Κυκλάδες και η Ρόδος, αλλά και ειδικούς τουριστικούς πυρήνες με δική τους αυτόνομη τουριστική πορεία, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, τα πράγματα έως και τις 12 Μαΐου 2021 δείχνουν πως δεν υπάρχουν κρατήσεις και αυτές οι ελάχιστες που είχαν πραγματοποιηθεί ακυρώθηκαν στην πορεία.

Με λίγα λόγια, ο Μάιος έχει ήδη χαθεί, ο Ιούνιος φαίνεται να είναι ήδη χαμένος, ενώ υπάρχουν μόνο απειροελάχιστες ελπίδες μήπως εμφανιστεί κάποιο τουριστικό κύμα τον Ιούλιο, ωστόσο κανείς από τους επαγγελματίες του χώρου δεν στοιχηματίζει σε αυτό.

Όπως λένε στη Ρόδο, μέχρι και την 11η Μαΐου, υπάρχει μια ελπίδα να διασωθεί ένα μέρος του τουριστικού εισοδήματος από τους Ισραηλινούς. Τελικά ούτε αυτό θα συμβεί. Επίσης η βρετανική αγορά είναι προφανές πως δεν θα κινηθεί και πάλι φέτος, από τη στιγμή μάλιστα που η βρετανική κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις covid-free ευρωπαϊκές τουριστικές περιοχές. Όμως το στοιχείο που ανησυχεί περισσότερο από όλα τα άλλα είναι πως τα brand names του ελληνικού τουρισμού, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αντιμετωπίζουν με θλίψη τις προοπτικές για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Όχι μόνο δεν υπάρχουν κρατήσεις, αλλά δεν υπάρχουν και ελπίδες για μελλοντική άφιξη τουριστών στα δύο αυτά νησιά, όπως φαίνεται από τα δεδομένα που ανακοινώνονται από τις αεροπορικές εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι έμπειροι επαγγελματίες του χώρου στη Σαντορίνη και τη Μύκονο δηλώνουν στo  πως δεν πρόκειται να ανοίξουν κάποιες από τις επιχειρήσεις τους, ενώ άλλες δραστηριότητές τους θα τις λειτουργήσουν με περιορισμένο προσωπικό. Και όλα αυτά με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.

Ξενοδόχος της Μυκόνου λέει χαρακτηριστικά ότι από τις 100 κρατήσεις που είχε ακυρώθηκαν οι 94, ενώ χάνουν τους Βρετανούς και τους Ισραηλινούς τουρίστες.

Είναι προφανές πως οι επαγγελματίες ξενοδόχοι, έμποροι, προμηθευτές, επιχειρηματίες εστίασης δεν αποφασίζουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους από τη στιγμή που οι προοπτικές δεν δείχνουν ότι θα εξασφαλίσουν τα έξοδά τους. Έτσι προτιμούν να τις διατηρήσουν κλειστές παρά να εκτεθούν σε κινδύνους.

Διερωτάται, λοιπόν, ο καθένας από εμάς προς τι όλο αυτό το κύμα υπεραισιοδοξίας το οποίο καλλιεργείται από την κυβέρνηση και τον υπουργό Τουρισμού, κ. Θεοχάρη, από τη στιγμή που τόσο το κλειστό επιτελικό σχήμα στο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Τουρισμού γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τι συμβαίνει στην τουριστική αγορά της χώρας.

 

Καταστροφή η μη ένταξη της Ελλάδας στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας

Το pronews.gr είχε καταγράψει από τη πρώτη στιγμή την πραγματική εικόνα, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα μπει στην «πράσινη λίστα» των Βρετανών, παρά τα όσα διέρρεε το Μαξίμου.

Έτσι λοιπόν η χώρα μας δεν μπήκε στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας, κάτι που έχει  δραματικές επιπτώσεις για τον τουρισμό της Ελλάδας, καθώς ακολούθησε ένα «τσουνάμι» ακυρώσεων από τους Βρετανούς και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα προτιμήσουν φέτος τη χώρα μας.

«Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον Βρετανών τουριστών, αλλά καθημερινά έχουμε μόνο ακυρώσεις. Τα γκρουπ δεν ολοκληρώνονται, χάνουμε χρήματα», τονίζει η κυρία Αλιφραγκή στο ΟΡΕΝ, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου και συμπληρώνει πως ακόμα κι αν τα πρωτόκολλα επιτρέψουν στους Βρετανούς να έρθουν, δεν θα προλάβουν οι επαγγελματίες να προετοιμαστούν.

Η κυρία Αλιφραγκή μιλά για μια χρονιά με μηδενικά έσοδα και για έναν Μάιο χωρίς καρπούς. Για την δύσκολη κατάσταση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι μιλά και ο πρόεδρος ξεονοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Τιμοθεάτος.

«Στο Ιόνιο κάθε χρόνο η τουριστική κίνηση από τους Βρετανούς ταξιδιώτες κυμαίνεται στο 65 -70%. Οι ακυρώσεις που έχουμε είναι πάρα πολλές. Τα ξενοδοχεία έχουν να λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο του 2019. Πλέον ευχόμαστε για κίνηση τον Ιούλιο. Ο εμβολιασμός σίγουρα βοηθά, είναι ένα παράθυρο, όμως δεν φτάνει. Πρέπει όλοι να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όποιο λάθος γίνει τώρα θα είναι καταστροφικό για τη χώρα μας», προσθέτει.

Νέες φιέστες για το άνοιγμα του τουρισμού

Όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρσι στην Σαντορίνη, έτσι φέτος ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασε με φόντο τον Ναό του Ποσειδώνα το πρόγραμμα για το άνοιγμα του τουρισμού.

Ο Χάρης Θεοχάρης επιχείρησε να παρουσιάσει ένα δήθεν υγειονομικό success story, ισχυριζόμενος ότι η χώρα μας προβάλλεται ως υπόδειγμα διαχείρισης της πανδημίας

Ο υπουργός Τουρισμό αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα υποδεχτεί τους επισκέπτες της, σημειώνοντας ότι η χώρα υψώνει τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας.

Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα, αυτό απαιτεί:

  • Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση
  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • PCR test έως και 72 ώρες πριν
  • Πιστοποιητικό ανάρρωσης
  • Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06

Ο Χάρης Θεοχάρης μίλησε επίσης για:

  • Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα που προβλέπει τη συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση. Το PLF μπορεί να είναι α) Πιστοποιητικό εμβολιασμού, β) PCR test έως και 72 ώρες πριν και γ) Πιστοποιητικό ανάρρωσης από τον ιό, οπότε και φυσικής ανοσίας. Σε δεύτερη φάση από 1ης Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί το Green Pass.
  • Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένων Ελέγχων, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test,
  • Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των σημείων εισόδου και των κρουσμάτων του 2020,
  • Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό (μάσκες, γάντια στον μπουφέ),

Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο Χάρης Θεοχάρης, επιταχύνεται η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που θα τρέξει στα νησιά και προβλέπει καθολικούς εμβολιασμούς ώστε να καταστούν covid free.

Ο Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για ανάκτηση του 33% των ταξιδιών του 2019, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τυχόν πρόβλεψη εισπράξεων φέτος.

Για την τρέχουσα τουριστική επικαιρότητα, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ρωσικό εμβόλιο στην Ελλάδα και το ψηφιακό πιστοποιητικό. Για την αγορά της Αγγλίας, ο Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπει στον πράσινο χάρτη για τους ταξιδιώτες της Μεγάλης Βρετανίας. Όπως είπε, το υπουργείο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, με συγκεκριμένες δράσεις.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που όπως είπε, ήδη έχει ξεκινήσει και στέλνονται κουπόνια σε δικαιούχους, ενώ θα υπάρξουν και σύντομα νέες ανακοινώσεις.

 

ΠΗΓΗ

Η εφημεριδα της Παργας

April 2024
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ12 months ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ3 years ago

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: «Βιώνει μετατραυματικό σοκ» Τι λέει η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου που ξυλοκοπήθηκε

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: Σκάφος χτύπησε 13χρονη που έκανε SUP

ΠΑΡΓΑ6 days ago

Διακοπή ρεύματος αύριο 19/4 στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Από ημ/νία και ώρα Έως ημ/νία και ώρα Δήμος/κοινότητα Περιγραφή περιοχής Αριθμός Σημειώματος Σκοπός διακοπής 19/4/2024 9:30:00 πμ 19/4/2024 11:30:00...

ΠΑΡΓΑ1 week ago

15 Απριλίου 1819: Μια ημερομηνία χαραγμένη στην ψυχή και στην ιστορία της Πάργας.

 Η μέρα που οι κάτοικοι της γραφικής κωμόπολης, με πνεύμα ανυποταξίας και καρδιά γεμάτη πίκρα, εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Την παρακάτω ενημέρωση κάνει η ΔΕΔΔΗΕ: ⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Ασταμάτητοι οι μαθητές του Γυμνασίου Πάργας – Σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες στην Πρέβεζα

Ξεχωριστές διακρίσεις έλαβαν μαθητές του Γυμνασίου Πάργας στους Σχολικούς Αγώνες Στίβου που διεξήχθησαν στο Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας την Πέμπτη 28...

Δημος Παργας4 weeks ago

Χωρίς εμπόδια η επένδυση στο Κλιμάτι: Συμφωνία Δήμου Πάργας και G&K INVESTMENT GROUP για την υλοποίηση του project

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει ο Δήμος  σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία «G&K INVESTMENT GROUP Α.Ε.», διασφαλίζοντας...

Δημος Παργας4 weeks ago

Εθελοντικός καθαρισμός Κάστρου Πάργας από τον Δήμο

Με πρωτοβουλία του Δήμου και της Κοινότητας Πάργας ξεκίνησε ο εθελοντικός καθαρισμός του Ενετικού Κάστρου της Πάργας που αποτελεί ένα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ