Connect with us

Τουρισμος

Φιέστες για το άνοιγμα του τουρισμού: «Βροχή» ακυρώσεων & προβλέψεις για καταστροφική σεζόν – Πώς θα έρθουν οι τουρίστες

Published

on

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ3

Η κυβέρνηση περιμένει πως και πως το άνοιγμα του τουρισμού, το οποίο θα γίνει και επισήμως σήμερα, 15 Μαΐου, παρόλα αυτά οι μέχρι στιγμής κρατήσεις είναι ελάχιστες. 

Από χθες άνοιξε ο τουρισμός για τους Έλληνες, οι οποίοι  μπορούν να ταξιδεύουν από νομό σε νομό ελεύθερα, ενώ θα απαιτείται η κατοχή «υγειονομικού πιστοποιητικού» (πρόσφατο τεστ ή εμβόλιο) για να μετακινηθούν σε νησιά. 

Ενώ από αύριο αναμένονται οι αφίξεις των τουριστών, με την κυβέρνηση να τους περιμένει… ως «σωτήρες», ώστε να μπορέσει κάπως να σωθεί η φετινή καταστροφική χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικοί κύκλοι και ο ίδιος ο υπουργός άφησαν να εννοηθεί πως το στοίχημα της χώρας είναι η άφιξη τουλάχιστον 15 εκατ. τουριστών αυτή τη σεζόν. Όλα όμως τα παραπάνω φαντάζουν εξωπραγματικά όταν ακούει κανείς τους ίδιους τους επαγγελματίες που βρίσκονται στις επίμαχες τουριστικές περιοχές της χώρας να περιγράφουν την πραγματικότητα.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε με απόλυτη ευθύνη πως η φετινή χρονιά ενδεχομένως να είναι χειρότερη και από την περσινή. Σε τουριστικές περιοχές-κλειδιά, όπως είναι οι Κυκλάδες και η Ρόδος, αλλά και ειδικούς τουριστικούς πυρήνες με δική τους αυτόνομη τουριστική πορεία, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, τα πράγματα έως και τις 12 Μαΐου 2021 δείχνουν πως δεν υπάρχουν κρατήσεις και αυτές οι ελάχιστες που είχαν πραγματοποιηθεί ακυρώθηκαν στην πορεία.

Με λίγα λόγια, ο Μάιος έχει ήδη χαθεί, ο Ιούνιος φαίνεται να είναι ήδη χαμένος, ενώ υπάρχουν μόνο απειροελάχιστες ελπίδες μήπως εμφανιστεί κάποιο τουριστικό κύμα τον Ιούλιο, ωστόσο κανείς από τους επαγγελματίες του χώρου δεν στοιχηματίζει σε αυτό.

Όπως λένε στη Ρόδο, μέχρι και την 11η Μαΐου, υπάρχει μια ελπίδα να διασωθεί ένα μέρος του τουριστικού εισοδήματος από τους Ισραηλινούς. Τελικά ούτε αυτό θα συμβεί. Επίσης η βρετανική αγορά είναι προφανές πως δεν θα κινηθεί και πάλι φέτος, από τη στιγμή μάλιστα που η βρετανική κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις covid-free ευρωπαϊκές τουριστικές περιοχές. Όμως το στοιχείο που ανησυχεί περισσότερο από όλα τα άλλα είναι πως τα brand names του ελληνικού τουρισμού, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αντιμετωπίζουν με θλίψη τις προοπτικές για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Όχι μόνο δεν υπάρχουν κρατήσεις, αλλά δεν υπάρχουν και ελπίδες για μελλοντική άφιξη τουριστών στα δύο αυτά νησιά, όπως φαίνεται από τα δεδομένα που ανακοινώνονται από τις αεροπορικές εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι έμπειροι επαγγελματίες του χώρου στη Σαντορίνη και τη Μύκονο δηλώνουν στo  πως δεν πρόκειται να ανοίξουν κάποιες από τις επιχειρήσεις τους, ενώ άλλες δραστηριότητές τους θα τις λειτουργήσουν με περιορισμένο προσωπικό. Και όλα αυτά με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.

Ξενοδόχος της Μυκόνου λέει χαρακτηριστικά ότι από τις 100 κρατήσεις που είχε ακυρώθηκαν οι 94, ενώ χάνουν τους Βρετανούς και τους Ισραηλινούς τουρίστες.

Είναι προφανές πως οι επαγγελματίες ξενοδόχοι, έμποροι, προμηθευτές, επιχειρηματίες εστίασης δεν αποφασίζουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους από τη στιγμή που οι προοπτικές δεν δείχνουν ότι θα εξασφαλίσουν τα έξοδά τους. Έτσι προτιμούν να τις διατηρήσουν κλειστές παρά να εκτεθούν σε κινδύνους.

Διερωτάται, λοιπόν, ο καθένας από εμάς προς τι όλο αυτό το κύμα υπεραισιοδοξίας το οποίο καλλιεργείται από την κυβέρνηση και τον υπουργό Τουρισμού, κ. Θεοχάρη, από τη στιγμή που τόσο το κλειστό επιτελικό σχήμα στο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Τουρισμού γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τι συμβαίνει στην τουριστική αγορά της χώρας.

 

Καταστροφή η μη ένταξη της Ελλάδας στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας

Το pronews.gr είχε καταγράψει από τη πρώτη στιγμή την πραγματική εικόνα, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα μπει στην «πράσινη λίστα» των Βρετανών, παρά τα όσα διέρρεε το Μαξίμου.

Έτσι λοιπόν η χώρα μας δεν μπήκε στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας, κάτι που έχει  δραματικές επιπτώσεις για τον τουρισμό της Ελλάδας, καθώς ακολούθησε ένα «τσουνάμι» ακυρώσεων από τους Βρετανούς και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα προτιμήσουν φέτος τη χώρα μας.

«Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον Βρετανών τουριστών, αλλά καθημερινά έχουμε μόνο ακυρώσεις. Τα γκρουπ δεν ολοκληρώνονται, χάνουμε χρήματα», τονίζει η κυρία Αλιφραγκή στο ΟΡΕΝ, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου και συμπληρώνει πως ακόμα κι αν τα πρωτόκολλα επιτρέψουν στους Βρετανούς να έρθουν, δεν θα προλάβουν οι επαγγελματίες να προετοιμαστούν.

Η κυρία Αλιφραγκή μιλά για μια χρονιά με μηδενικά έσοδα και για έναν Μάιο χωρίς καρπούς. Για την δύσκολη κατάσταση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι μιλά και ο πρόεδρος ξεονοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Τιμοθεάτος.

«Στο Ιόνιο κάθε χρόνο η τουριστική κίνηση από τους Βρετανούς ταξιδιώτες κυμαίνεται στο 65 -70%. Οι ακυρώσεις που έχουμε είναι πάρα πολλές. Τα ξενοδοχεία έχουν να λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο του 2019. Πλέον ευχόμαστε για κίνηση τον Ιούλιο. Ο εμβολιασμός σίγουρα βοηθά, είναι ένα παράθυρο, όμως δεν φτάνει. Πρέπει όλοι να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όποιο λάθος γίνει τώρα θα είναι καταστροφικό για τη χώρα μας», προσθέτει.

Νέες φιέστες για το άνοιγμα του τουρισμού

Όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρσι στην Σαντορίνη, έτσι φέτος ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασε με φόντο τον Ναό του Ποσειδώνα το πρόγραμμα για το άνοιγμα του τουρισμού.

Ο Χάρης Θεοχάρης επιχείρησε να παρουσιάσει ένα δήθεν υγειονομικό success story, ισχυριζόμενος ότι η χώρα μας προβάλλεται ως υπόδειγμα διαχείρισης της πανδημίας

Ο υπουργός Τουρισμό αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα υποδεχτεί τους επισκέπτες της, σημειώνοντας ότι η χώρα υψώνει τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας.

Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα, αυτό απαιτεί:

  • Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση
  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • PCR test έως και 72 ώρες πριν
  • Πιστοποιητικό ανάρρωσης
  • Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06

Ο Χάρης Θεοχάρης μίλησε επίσης για:

  • Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα που προβλέπει τη συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση. Το PLF μπορεί να είναι α) Πιστοποιητικό εμβολιασμού, β) PCR test έως και 72 ώρες πριν και γ) Πιστοποιητικό ανάρρωσης από τον ιό, οπότε και φυσικής ανοσίας. Σε δεύτερη φάση από 1ης Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί το Green Pass.
  • Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένων Ελέγχων, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test,
  • Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των σημείων εισόδου και των κρουσμάτων του 2020,
  • Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό (μάσκες, γάντια στον μπουφέ),

Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο Χάρης Θεοχάρης, επιταχύνεται η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που θα τρέξει στα νησιά και προβλέπει καθολικούς εμβολιασμούς ώστε να καταστούν covid free.

Ο Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για ανάκτηση του 33% των ταξιδιών του 2019, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τυχόν πρόβλεψη εισπράξεων φέτος.

Για την τρέχουσα τουριστική επικαιρότητα, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ρωσικό εμβόλιο στην Ελλάδα και το ψηφιακό πιστοποιητικό. Για την αγορά της Αγγλίας, ο Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπει στον πράσινο χάρτη για τους ταξιδιώτες της Μεγάλης Βρετανίας. Όπως είπε, το υπουργείο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, με συγκεκριμένες δράσεις.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που όπως είπε, ήδη έχει ξεκινήσει και στέλνονται κουπόνια σε δικαιούχους, ενώ θα υπάρξουν και σύντομα νέες ανακοινώσεις.

 

ΠΗΓΗ

Comments

Η εφημεριδα της Παργας

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ4 days ago

ΣΥΡΙΖΑ: Επικράτηση Κασσελάκη έδειξε το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα από την Πάργα

Δημος Παργας4 days ago

Αχιλλέας Δημάκος: Ο τουρισμός αλλάζει, και εμείς πρέπει να αλλάξουμε μαζί του.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ4 days ago

Έρχεται υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων για φυσικές καταστροφές

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ5 days ago

Ετοιμάζονται τώρα να μας επιβάλουν και κλιματικό «χαράτσι»

ΠΑΡΓΑ6 days ago

Πάργα 1979 φωτογραφίες από τα γυρίσματα της γαλλικής ταινίας “On a volé la cuisse de Jupiter”

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ7 days ago

Χωρίς επιδότηση στην αντλία το πετρέλαιο θέρμανσης – Τέλος το market pass μετά τον Οκτώβριο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ1 week ago

Τέλος στο market pass – «Παγώνουν» κι άλλα μέτρα

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Σε προορισμό τεσσάρων εποχών εξελίσσεται η Πάργα– Αυξημένη η τουριστική κίνηση και τον Σεπτέμβριο

Δημος Παργας1 week ago

Πρόταση του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Βασιλάκη Αντώνη με τον συνδυασμό “Νεο Ξεκίνημα συνεχίζουμε..” του Δημάρχου Νίκου Ζαχαριά,για ασφαλτόστρωση και έργα αναδειξης του χώρου του Βυζαντινού Μοναστηρίου του Αγίου Δημητρίου Κυψέλης Φαναρίου!

Δημος Παργας1 week ago

Συνάντηση του Δημάρχου Πάργας με το ΔΣ του ΤΟΕΒ Αχέροντα

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Αθήνα – Πάργα: Το κόστος για τα διόδια

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Πάργα: Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού με κατασκευές πάνω στη θάλασσα

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ2 years ago

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

ΠΑΡΓΑ6 days ago

Πάργα 1979 φωτογραφίες από τα γυρίσματα της γαλλικής ταινίας “On a volé la cuisse de Jupiter”

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish “Ο πράκτορας μας στην Ελλάδα” Από το “Παιδί και το Δελφίνι” και τα “Κανόνια του Ναβαρόνε” μέχρι...

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Σε προορισμό τεσσάρων εποχών εξελίσσεται η Πάργα– Αυξημένη η τουριστική κίνηση και τον Σεπτέμβριο

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Στους «κερδισμένους» του καλοκαιριού ανήκει η Ήπειρος. Συγκεκριμένα, η πληρότητα των καταλυμάτων στην Πάργα, άγγιξε τον Αύγουστο το...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Περίθαλψη… στο ρίσκο

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Σε μια παραθαλάσσια τουριστική  περιοχή  της Ηπείρου, στην Πάργα, πέθανε μια τουρίστρια από ανακοπή καρδιάς. Μία από...

Δημος Παργας2 weeks ago

Υποδοχή πρωταθλητών TAEKWODO-KICKBOXING από τον Δήμαρχο Πάργας

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Επέστρεψαν οι αθλητές του σωματείου ΕΡΜΗΣ Πάργας που συμμετείχαν στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας TAEKWODO στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Δημάκος Αχιλλέας: Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των πολιτών , στον δύσκολο , διαρκή αγώνα για την πλάση ενός καλύτερου μέλλοντος από το παρόν , για τον ιστορικό τόπο μας.

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Είμαι ο Δημάκος Αχιλλέας, γέννημα θρέμμα Παργινός έχω μεγαλώσει σε έναν υπέροχο τόπο, μέσα στις επιχειρήσεις και...

Δημος Παργας3 weeks ago

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο πληθυσμός στον Δήμο Πάργας

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Μείωση πληθυσμού κατά 9.45%. Σε σύγκριση με την απογραφή του 2011 έδειξε η απογραφή του 2021, της οποίας...