Connect with us

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ

Έρχεται το Περιουσιολόγιο… απαγορεύεται το σεντούκι

Published

on

Έρχεται το Περιουσιολόγιο... απαγορεύεται το σεντούκι

Με το Περιουσιολόγιο και τις διατάξεις για επαναπατρισμό κεφαλαίων το ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να μαζέψει τα κεφάλαια του εξωτερικού και αυτά που είναι κρυμμένα στο στρώμα…με κάθε τρόπο.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Και σύντομα, οι αποταμιεύσεις που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες τον τελευταίο χρόνο, ακόμη κι αν είναι νόμιμα φορολογημένες, αν δεν γυρίσουν πίσω στις τράπεζες δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν αγορές ή να αποτελέσουν τεκμήριο.

Ο γρίφος της φορολογικής αντιμετώπισης των μετρητών των νοικοκυριών, που θα πρέπει να δηλωθούν μέσα στο 2016, δεν είναι απλός, γιατί πρέπει ταυτόχρονα να τεθούν κίνητρα για να επιστρεψουν τα μετρητά στις τράπεζες αλλά και να μη γίνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του Περιουσιολογίου. Η δυσκολία και πολυπλοκότητα του θέματος, θα φέρειπρωτότυπες ρυθμίσεις και απαγορεύσεις που θα…συζητηθούν. Όπως ότι θα είναι παράνομο να έχεις πάνω από ένα ποσό χρημάτων (π.χ.50.000) εκτός τραπέζης, αφού για να δηλωθούν τέτοια ποσά στο περιουσιολόγιο θα πρέπει να είναι κατατεθειμένα σε τράπεζα…

Το Περιουσιολόγιο…δεν είναι πληντύριο

Στο περιουσιολόγιο θα πρέπει να δηλωθούν τα μετρητά που υπάρχουν στα σπίτια, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να …μη δοθεί η ευκαιρία να τεθούν … «εντός νόμου» μετρητά τα οποία προέρχονται από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να μη δοθεί η δυνατότητα να δηλωθούν μεγάλα ποσά μετρητών χωρίς όρους και κριτήρια, τότε θα ανατραπεί η φορολογική νομοθεσία τουπόθεν έσχες. Κι αυτό γιατί θα μπορούσε κάποιοι να δηλώνουν σημαντικά ποσά χωρίς να τα διαθέτουν στην πραγματικότητα ώστε να έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να δικαιολογήσουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, όπως ακινήτων, από αδήλωτα μαύρα χρήματα τα οποία ουσιαστικά θα νομιμοποιούσαν.

Το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται διάφορες λύσεις αναφορικά με τα μετρητά που έχουν οι φορολογούμενοι κάτω από το στρώμα. Υπολογίζεται ότι οι φορολογούμενοι διατηρούν σε μετρητά τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία απέσυραν τα τελευταία χρόνια από τις τράπεζες λόγω της ανησυχίας για την πορεία της χώρας και τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη. Τα κεφάλαια αυτά επιδώκεται να επιστρέψουν στις τράπεζες…κι αφού δεν γίνεται με το καλό …θα γίνει με το νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να δηλώνονται φανταστικά ποσά στο περιουσιολόγιο, για μελλοντικές καλύψεις τεκμηρίων, το υπουργείο προσανατολίζεται να ζητήσει προϋπόθεση την τραπεζική τους κατάθεση για να δηλωθούν ποσά άνω των…, για παράδειγμα 45.000 ευρώ, στο περιουσιολόγιο, προκειμένου να υπάρχει απόδειξη της ύπαρξης τους. Και η μονη απόδειξη ότι υπάρχουν είναι μέσω κατάθεσής τους σε τράπεζα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Μόνο «ψιλά»…στο σπίτι

Ωστόσο δε θα είναι υποχρεωτική η δήλωση στο περιουσιολόγιο ποσών μετρητών έως ένα όριο, ίσως τα 40.000 ή 50.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που έχουν ποσά έως αυτό το όριο θα έχουν το δικαίωμα να τα διακρατήσουν…στο στρώμα, και όχι σε καταθέσεις. Αν όμως θέλουν να τα επικαλεστούν προκειμένου να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή πόθεν έσχες, τότε θα πρέπει να τα εμφανίσουν στο τραπεζικό σύστημα, δηλαδή να τα καταθέσουν σε τράπεζα.

Ταυτόχρονα με το περιουσιολόγιο θα έρθει στη Βουλή και η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη των μαύρων κεφαλαίων, είτε είναι σε μετρητά είτε βρίσκονται κατατεθειμένα σε τράπεζα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ώστε να μπορεί ο φορολογούμενος πριν το περιουσιολόγιο, να τα αποκαλύψει οικειοθελώς στην εφορία και να πληρώσει το φόρο που αναλογούσε στο έτος κατά το οποίο τα απέκτησε. Μόνο αν είναι νόμιμα ή νομιμοποιηθούν με τη ρύθμιση θα μπορούν στη συνέχεια να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο.

Η εφημερίδα της Πάργας

Ιανουάριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ14 ώρες ago

Δωρεάν Rapid Test σε Καναλάκι και Πάργα

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ17 ώρες ago

Κώστας Μπάρκας: Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Φώτης Νάκιας: Ο Δήμος Πάργας χάνει έσοδα 1.000 ευρώ καθημερινά

ΠΑΡΓΑ3 ημέρες ago

Παραλαβή οχήματος για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Πάργας

ΠΑΡΓΑ4 ημέρες ago

Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την επανασύνδεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ευάλωτων νοικοκυριών

COVID-196 ημέρες ago

2 παιδιά θετικά από τα rapid tests στην παραλία της Πάργας

ΠΑΡΓΑ6 ημέρες ago

1,5 εκατ. ευρώ για ηλεκτρικά οχήματα και σταθμούς φόρτισης στον Δήμο Πάργας

ΠΑΡΓΑ1 εβδομάδα ago

Πολεοδομικά Σχέδια στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Πάργας

Καναλλάκι1 εβδομάδα ago

Δημαιρεσίες Δήμου Πάργας-Δήλωση Λαϊκής συσπείρωσης δήμου Πάργας

ΠΑΡΓΑ1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώθηκαν οι δημαιρεσίες του Δήμου Πάργας – Ποιοι εκλέχθηκαν

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Διακοπές στην Ελλάδα μετά τον Κορωνοϊό|Πρώτη η Κέρκυρα, 4η η Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :24 χρόνια από την μεγάλη πλημμύρα (εικόνες)

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Οι 51 καλύτερες παραλίες σε Πάργα & Σύβοτα σε ένα καταπληκτικό βίντεο

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

«Χωρίς δισταγμό» Η νέα τηλεοπτική σειρά από την Καβάλα με γυρίσματα στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :Ψηφιακό Μενού με ένα κλίκ στην συσκευή σου

ΙΣΤΟΡΙΑ3 έτη ago

Σουλιώτες:Τα Αυστηρά Ήθη ,Η Πειθαρχία, Η Μπέσα Και Η Αγάπη Τους Για Την Ελευθερία..

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΑΠΟΨΕΙΣ2 έτη ago

Γαλλικό περιοδικό Marianne: Στα «7 καθάρματα» της κρίσης ο Καραμανλής

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Βόλτα με το νεογέννητο πάνω… στο scooter

Δημοφιλή