Connect with us

COVID-19

Επίσημα «τέλος» το AstraZeneca για τους κάτω των 60, τι γίνεται με όσους έκαναν την πρώτη δόση

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα η Επιτροπή Εμβολιασμού συστήνει τον εμβολιασμό με AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 και όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση.

Παίρνοντας τον λόγο, η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συστάσεων της Επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca.  «Κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση νέων κρουσμάτων, γεγονός ευοίωνο στο οποίο έχει συμβάλλει καθοριστικά ο εμβολιασμός. Επιδημιολογικά η χώρα βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα με τάση περαιτέρω μείωσης. Η επιτροπή προ διμήνου είχε εκτιμήσει την κατάσταση. Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν χαμηλή ως μέτρια και ο κίνδυνος βαριάς νόσησης και θανάτου τότε ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος τότε από τις θρομβοπενίες σε όσους άνω των 30 είχαν εμβολιαστεί.

Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με τάση μείωσης, η εθνική επιτροπή εισηγείται πρώτη δόση AstraZeneca στους άνω των 60 ετών στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς. Ισχύει η σύσταση για δεύτερη δόση με AstraZeneca αν έχει γίνει το πρώτο δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιως στη δεύτερη δόση είναι 1,3 περιστατικά στο 1 εκατομμύριο δόσεις.  Η Επιτροπή επισημαίνει ότι συνεχώς οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα. Το σκεπτικό της κάθε μεταβολής αναρτάται στην επίσημη σελίδα του εμβολίου. Πίνακες, αριθμοί για όσους ενδιαφέρονται θα είναι προσιτά».

Στις 16 Ιουνίου η πλατφόρμα για τους 18 – 24 ετών

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανακοίνωσε πως την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού και με τα τρία εμβόλια για τους 18 με 24 ετών.

Ο ίδιος ο Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε σχετικά: «Η απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca βασίζεται στο επιδημιολογικό φορτίο. Αν αυξηθούν τα κρούσματα, τα όρια που θέτουμε θα διακυμανθούν. Έχει γίνει και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Με βάση αυτά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού AstraZeneca, θα λάβουν ενημερωτικό SMS και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει AstraZeneca αυτό επιτρέπεται. Όσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης, ισχύον όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου. Αν έχει προκύψει αναφυλακτική αντίδραση ή θρομβοπενία, θα μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει αίτηση για αλλαγή δεύτερης δόσης.

Όσοι έχουν νοσήσει η σύσταση είναι να εμβολιά;ζονται έξι μήνες μετά. Αν έχουν ραντεβού νωρίτερα, πρέπει να ακυρώσουν τον εμβολιασμό και να τον κανονίσουν μετά. Όσοι έχουν νοσήσει και κάνουν μια δόση εμβολίου, μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό μέσα σε δύο εβδομάδες». Αναφερόμενος σε ομογενείς που έχουν κάνει τη μια δόση στο εξωτερικό, σημείωσε πως «μπορούν να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη δόση στη χώρα μας θα περαστεί η πρώτη δόση στο σύστημα και θα μπορούν να προγραμματίσουν τη δεύτερη, μέσω ΚΕΠ ή πλατφόρμας. Σοβαρή κινητική αναπηρία, είμαστε στην τελική φάση του σχεδιασμού και με βάση τις παραλαβές J&J ξεκινάμε τέλος του μήνα κατ’ οίκον εμβολιασμό. Θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί, θ αναρτηθούν και σ’ αυτούς θα απευθύνονται οι πολίτες. Η πολιτεία θα πληρώσει και οι πολίτες δεν θα έχουν καμία υποχρέωση».

Λιγότερο από 2% οι ακυρώσεις με AstraZeneca

Όπως ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, τα ποσοστά ακυρώσεων στη δεύτερη δόση των εμβολίων έχουν ως εξής:

  • 0,5% pfizer
  • 0,45% moderna
  • 1,89% astra

Σύσταση για να βοηθήσει, όχι για να περιπλέξει

Ερωτώμενη σχετικά με τον προβληματισμό που μπορεί να προκαλέσει η νέα αυτή σύσταση, η Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε: «Η σύσταση γίνεται για να βελτιώσει και όχι να περιπλέξει τα πράγματα. Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση θα συνεχίσουν – όπως είναι το επιστημονικώς σωστό- με το ίδιο εμβόλιο. Τα άτομα τα οποία λόγω φόβου, θα πρέπει να το σκεφτούν γιατί δεν υπάρχει ιατρικός λόγος ώστε να γίνει αίτηση για αλλαγή εμβολίου. Το πρόγραμμα χρησιμοποίησης δύο εμβολίων χωρίς σημαντικό λόγο, είναι κάτι που ναι μεν έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ανεπιθύμητες ενέργειες περισσότερες αλλά όχι σημαντικές, αλλά δεν ξέρουμε σε βάθος χρόνου το ανοσολογικό ααποτέλεσμα».

Τέλος, σχετικά με το αν η εν λόγω σύσταση μπορεί να μετατραπεί προοπτικά σε απαγόρευση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, ανέφερε: «Τη νόσηση ατόμων με δύο δόσεις και τις μεταλλάξεις που ξέρουμε ότι βασανίζουν τη Βρετανία. Είναι δυνατόν και άτομα που έχουν εμβολιαστεί λόγω των μεταλλάξεων να νοσήσουν. Υπάρχει και ιδιαίτερη καταγραφή από ανάλογες περιπτώσεις σε όλες τις χώρες. Στην Αγγλία είχε επικρατήσει η πολιτική μια δόση σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει πάρει δεύτερη δόση. Καταβάλλεται έντονη προσπάθεια. Για την απαγόρευση. Εμείς συστάσεις κάνουμε θα πρέπει και απεύχομαι να έχουμε κάποια γεγονότα πολύ δυσάρεστα. Αυτά τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Δεν υπάρχει ούτε αριθμός ούτε κανόνας. Μπορεί κανείς να συστήσει πάλι κάποια πράγματα. Το θέμα της απαγόρευσης είναι θέμα πολιτικής απόφασης».

Δείτε την ενημέρωση

 

 

Comments

Η εφημερίδα της ΠάργαςΙούλιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ6 ώρες ago

Μικρό Θεατρικό καλοκαίρι Δήμου Πάργας

ΠΑΡΓΑ10 ώρες ago

Πάργα όπως πριν την πανδημία…

ΦΑΝΑΡΙ1 ημέρα ago

Τρίτη 27/7 θα γίνουν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid 19 (Rapid Test) στο Καναλάκι από τον ΕΟΔΥ

ΠΑΡΓΑ3 ημέρες ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΠΑΡΓΑ3 ημέρες ago

Στην Κορυφή Προτίμησης Των Ελλήνων Τουριστών Βρίσκεται Η Πάργα – Στο 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία

COVID-193 ημέρες ago

Νέα μέτρα σε εστίαση, τουρισμό: 100 ευρώ μηνιαία επιβάρυνση για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

ΠΑΡΓΑ4 ημέρες ago

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ματαίωση του κλεισίματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ4 ημέρες ago

Αθήνα – Πάργα: Το κόστος για τα διόδια

ΗΠΕΙΡΟΣ4 ημέρες ago

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τους διευρωπαϊκούς οδικούς άξονες της Ηπείρου

COVID-194 ημέρες ago

Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση.

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Διακοπές στην Ελλάδα μετά τον Κορωνοϊό|Πρώτη η Κέρκυρα, 4η η Πάργα

ΙΣΤΟΡΙΑ3 έτη ago

ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ Η ΣΗΜΑΙΑ… …έχει χρώμα βαυαρικό και στην άκρη χαραγμένο τον εγγλέζικο σταυρό

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :24 χρόνια από την μεγάλη πλημμύρα (εικόνες)

ΠΑΡΓΑ3 έτη ago

Οι καταρράκτες της Πάργας από ψηλά

ΠΑΡΓΑ8 μήνες ago

«Χωρίς δισταγμό» Η νέα τηλεοπτική σειρά από την Καβάλα με γυρίσματα στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Οι 51 καλύτερες παραλίες σε Πάργα & Σύβοτα σε ένα καταπληκτικό βίντεο

ΙΣΤΟΡΙΑ2 έτη ago

Σουλιώτες:Τα Αυστηρά Ήθη ,Η Πειθαρχία, Η Μπέσα Και Η Αγάπη Τους Για Την Ελευθερία..

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Πάργα :Ψηφιακό Μενού με ένα κλίκ στην συσκευή σου

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

Δημοφιλή

Αρέσει σε %d bloggers: