Connect with us

COVID-19

Επίσημα «τέλος» το AstraZeneca για τους κάτω των 60, τι γίνεται με όσους έκαναν την πρώτη δόση

Published

on

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα η Επιτροπή Εμβολιασμού συστήνει τον εμβολιασμό με AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 και όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση.

Παίρνοντας τον λόγο, η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συστάσεων της Επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca.  «Κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση νέων κρουσμάτων, γεγονός ευοίωνο στο οποίο έχει συμβάλλει καθοριστικά ο εμβολιασμός. Επιδημιολογικά η χώρα βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα με τάση περαιτέρω μείωσης. Η επιτροπή προ διμήνου είχε εκτιμήσει την κατάσταση. Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν χαμηλή ως μέτρια και ο κίνδυνος βαριάς νόσησης και θανάτου τότε ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος τότε από τις θρομβοπενίες σε όσους άνω των 30 είχαν εμβολιαστεί.

Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με τάση μείωσης, η εθνική επιτροπή εισηγείται πρώτη δόση AstraZeneca στους άνω των 60 ετών στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς. Ισχύει η σύσταση για δεύτερη δόση με AstraZeneca αν έχει γίνει το πρώτο δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιως στη δεύτερη δόση είναι 1,3 περιστατικά στο 1 εκατομμύριο δόσεις.  Η Επιτροπή επισημαίνει ότι συνεχώς οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα. Το σκεπτικό της κάθε μεταβολής αναρτάται στην επίσημη σελίδα του εμβολίου. Πίνακες, αριθμοί για όσους ενδιαφέρονται θα είναι προσιτά».

Στις 16 Ιουνίου η πλατφόρμα για τους 18 – 24 ετών

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανακοίνωσε πως την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού και με τα τρία εμβόλια για τους 18 με 24 ετών.

Ο ίδιος ο Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε σχετικά: «Η απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca βασίζεται στο επιδημιολογικό φορτίο. Αν αυξηθούν τα κρούσματα, τα όρια που θέτουμε θα διακυμανθούν. Έχει γίνει και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Με βάση αυτά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού AstraZeneca, θα λάβουν ενημερωτικό SMS και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει AstraZeneca αυτό επιτρέπεται. Όσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης, ισχύον όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου. Αν έχει προκύψει αναφυλακτική αντίδραση ή θρομβοπενία, θα μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει αίτηση για αλλαγή δεύτερης δόσης.

Όσοι έχουν νοσήσει η σύσταση είναι να εμβολιά;ζονται έξι μήνες μετά. Αν έχουν ραντεβού νωρίτερα, πρέπει να ακυρώσουν τον εμβολιασμό και να τον κανονίσουν μετά. Όσοι έχουν νοσήσει και κάνουν μια δόση εμβολίου, μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό μέσα σε δύο εβδομάδες». Αναφερόμενος σε ομογενείς που έχουν κάνει τη μια δόση στο εξωτερικό, σημείωσε πως «μπορούν να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη δόση στη χώρα μας θα περαστεί η πρώτη δόση στο σύστημα και θα μπορούν να προγραμματίσουν τη δεύτερη, μέσω ΚΕΠ ή πλατφόρμας. Σοβαρή κινητική αναπηρία, είμαστε στην τελική φάση του σχεδιασμού και με βάση τις παραλαβές J&J ξεκινάμε τέλος του μήνα κατ’ οίκον εμβολιασμό. Θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί, θ αναρτηθούν και σ’ αυτούς θα απευθύνονται οι πολίτες. Η πολιτεία θα πληρώσει και οι πολίτες δεν θα έχουν καμία υποχρέωση».

Λιγότερο από 2% οι ακυρώσεις με AstraZeneca

Όπως ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, τα ποσοστά ακυρώσεων στη δεύτερη δόση των εμβολίων έχουν ως εξής:

  • 0,5% pfizer
  • 0,45% moderna
  • 1,89% astra

Σύσταση για να βοηθήσει, όχι για να περιπλέξει

Ερωτώμενη σχετικά με τον προβληματισμό που μπορεί να προκαλέσει η νέα αυτή σύσταση, η Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε: «Η σύσταση γίνεται για να βελτιώσει και όχι να περιπλέξει τα πράγματα. Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση θα συνεχίσουν – όπως είναι το επιστημονικώς σωστό- με το ίδιο εμβόλιο. Τα άτομα τα οποία λόγω φόβου, θα πρέπει να το σκεφτούν γιατί δεν υπάρχει ιατρικός λόγος ώστε να γίνει αίτηση για αλλαγή εμβολίου. Το πρόγραμμα χρησιμοποίησης δύο εμβολίων χωρίς σημαντικό λόγο, είναι κάτι που ναι μεν έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ανεπιθύμητες ενέργειες περισσότερες αλλά όχι σημαντικές, αλλά δεν ξέρουμε σε βάθος χρόνου το ανοσολογικό ααποτέλεσμα».

Τέλος, σχετικά με το αν η εν λόγω σύσταση μπορεί να μετατραπεί προοπτικά σε απαγόρευση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, ανέφερε: «Τη νόσηση ατόμων με δύο δόσεις και τις μεταλλάξεις που ξέρουμε ότι βασανίζουν τη Βρετανία. Είναι δυνατόν και άτομα που έχουν εμβολιαστεί λόγω των μεταλλάξεων να νοσήσουν. Υπάρχει και ιδιαίτερη καταγραφή από ανάλογες περιπτώσεις σε όλες τις χώρες. Στην Αγγλία είχε επικρατήσει η πολιτική μια δόση σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει πάρει δεύτερη δόση. Καταβάλλεται έντονη προσπάθεια. Για την απαγόρευση. Εμείς συστάσεις κάνουμε θα πρέπει και απεύχομαι να έχουμε κάποια γεγονότα πολύ δυσάρεστα. Αυτά τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Δεν υπάρχει ούτε αριθμός ούτε κανόνας. Μπορεί κανείς να συστήσει πάλι κάποια πράγματα. Το θέμα της απαγόρευσης είναι θέμα πολιτικής απόφασης».

Δείτε την ενημέρωση

 

 

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Αύγουστος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ7 ώρες ago

Οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε Νεκρομαντείο και Κάστρο Πάργας

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Η Πάργα στην «Ώρα Ελλάδος » του Open

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Ξεδιάντροπο κλέψιμο εργαζομένων στην Πάργα από μερίδα επιχειρηματιών

Δήμος Πάργας4 ημέρες ago

Νεές ασφαλτοστρώσεις σε Πάργα και Αγία Κυριακή

ΠΑΡΓΑ5 ημέρες ago

Επιχείρηση μεταφοράς βρέφους με κορονοϊό από την Πάργα στην Πρέβεζα στήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ1 εβδομάδα ago

Δράση καθαρισμού στην Αμμουδιά και στους Αντίπαξους από τους CLEANINGANS

ΠΑΡΓΑ1 εβδομάδα ago

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας: Η περιβόητη κυκλοφοριακή μελέτη τόσο για την Τ.Κ. Πάργας όσο και την Τ.Κ. Καναλακίου δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.

Δήμος Πάργας1 εβδομάδα ago

Δημοτικό Στάδιο Καναλακίου: Μπήκαν οι μπουλντόζες στο γήπεδο

Δήμος Πάργας2 εβδομάδες ago

2η Γιορτή Μελιού στο Καναλάκι

ΠΑΡΓΑ2 εβδομάδες ago

Πάργα: Νυχτερινός φωτισμός στο νησάκι της πανάγιας (εντυπωσιακές εικόνες)

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Διακοπές στην Ελλάδα μετά τον Κορωνοϊό|Πρώτη η Κέρκυρα, 4η η Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

«Χωρίς δισταγμό» Η νέα τηλεοπτική σειρά από την Καβάλα με γυρίσματα στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :Ψηφιακό Μενού με ένα κλίκ στην συσκευή σου

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Πάργα: Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού με κατασκευές πάνω στη θάλασσα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Κέντρο Υγείας Πάργας :Κάνουμε τον σταυρό μας..

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΑΠΟΨΕΙΣ2 έτη ago

Κάθε μέρα πεθαίνουν 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών… αλλά η πείνα δεν είναι μεταδοτική και έτσι δεν μας αφορά!

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα: Αθλητής «παρά πέντε» προσγειώθηκε σε παρμπρίζ σταθμευμένου αυτοκινήτου (Βίντεο)

Δημοφιλή