ΑΠΟΨΕΙΣ
Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων : Επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Τουρισμού

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια απέστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, με αφορμή την είδηση ότι η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair προγραμμάτιζε να εντάξει στα χειμερινά της δρομολόγια το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, κάτι που δεν είχε αναφερθεί στα μέλη του Δ.Σ. της ΕΞΝΙ στην συνάντηση που είχαν πραγματοποιήσει μαζί του την Τρίτη 19 Ιουλίου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την ΕΞΝΙ ξεχωρίζει το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε σε αθηναικό μέσο τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 με τίτλο «Αυτές είναι οι 3 επίμαχες επιστολές της Ryanair στην ελληνική κυβέρνηση», στο οποίο χαρακτηριστικά αναφέρεται πως σε επιστολή της 1ης Οκτωβρίου 2021 η εταιρεία ανέφερε: «Η Ryanair δεσμεύεται να διπλασιάσει την εισερχόμενη τουριστική κίνηση στα 10 εκατ. επιβάτες. Σημαντικό ποσοστό θα επισκέπτεται την Ελλάδα εκτός της περιόδου αιχμής δηλαδή τους χειμερινούς μήνες, συμπεριλαμβανομένων δρομολογίων από και προς τα Ιωάννινα και τον Βόλο, με συνδέσεις σε Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο και Στοκχόλμη».
Από την πλευρά της η Ένωση Ξενοδόχων είχε γραπτή επικοινωνία με τη Ryanair στις 13 Απριλίου 2021, στην οποία η εταιρεία εξέφραζε την πρόθεσή της να εντάξει το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιωαννίνων στους προορισμούς της, εφόσον τα κόστη καθιστούν ανταγωνιστικά. Ακολούθως απάντησε στην εταιρεία στις 14 Ιουνίου επεξηγώντας τα πλεονεκτήματα του προορισμού και προτείνοντας σχετικές κινήσεις για διαφημιστικές καμπάνιες και τακτικές προσέλκυσης επισκεπτών.
Υπενθυμίζεται πως διάθεση για στήριξη των προσπαθειών διασύνδεσης του αεροδρομίου των Ιωαννίνων με κάποιο από τα αεροδρόμια της Γερμανίας εξέφρασε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών του Εξωτερικού, με επιστολή που μας έστειλε στις 13 Μαρτίου 2022. Στην εν λόγω επιστολή υπογραμμίζεται πως περίπου 100.000 απόδημοι Ηπειρώτες ζουν και εργάζονται στη Γερμανία, οι οποίοι δυσκολεύονται να μετακινηθούν από και προς τη γενέτειρά τους, λόγω της μη ύπαρξης απευθείας πτήσεων. Επίσης το ζητούν οι πολίτες, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι εταιρείες ψηφιακών εφαρμογών που δραστηριοποιούνται στη πόλη μας.
Στην επιστολή της ΕΞΝΙ αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «λίγοι προορισμοί προτείνονται για τουρισμό τεσσάρων εποχών και διαθέτουν τόσο μεγάλη ποικιλία σε θεματικό τουρισμό, όσο ο νόμος Ιωαννίνων. Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό μέσο για τη ποιοτική και ποσοτική προσέλευση επισκεπτών, όμως οι δικές μας μεμονωμένες προσπάθειες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη στήριξη της πολιτείας».
Με βάση τα παραπάνω η ΕΞΝΙ ζήτησε από τον Υπουργό να στηρίξει έστω και τώρα το κρατικό αεροδρόμιο της πόλης με την προκήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισμού προσέλκυσης εταιριών χαμηλού κόστους, αποβλέποντας στην τουριστική ανάπτυξη που επιζητούν φορείς και πολίτες.
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόωρη αποπληρωμή χρέους: Καταγγελίες ότι τα υπερπλεονάσματα χτίστηκαν πάνω στους φόρους των πολιτών

Πρόωρη αποπληρωμή χρέους: Στο επίκεντρο τα 13 δισ. ευρώ και τα υπερπλεονάσματα
Έντονη κριτική στην κυβερνητική επιλογή για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δημόσιου χρέους διατυπώνεται με αφορμή ποσό περίπου 13 δισ. ευρώ, με βασικό επιχείρημα ότι τα υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα προέρχονται σε σημαντικό βαθμό από τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών και θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλες ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.
Στην παρέμβαση υποστηρίζεται ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν αποτελούν χρήματα που «περισσεύουν», αλλά αποτέλεσμα μιας δημοσιονομικής πολιτικής που, όπως καταγγέλλεται, στηρίζεται στην υψηλή και άδικη φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών.
Κριτική για τα υπερπλεονάσματα
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα υπερπλεονάσματα, τα οποία παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα της αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ ταυτόχρονα τίθεται το ζήτημα των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Η θέση που διατυπώνεται είναι ότι, αντί να συσσωρεύονται σημαντικά ποσά με στόχο την πρόωρη εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και βασικών δημόσιων υπηρεσιών.
Παιδεία, Υγεία, μισθοί και συντάξεις
Μεταξύ των τομέων στους οποίους, σύμφωνα με την ίδια επιχειρηματολογία, θα μπορούσαν να διοχετευθούν τα χρήματα αναφέρονται η Παιδεία, η Υγεία, οι μισθοί και οι συντάξεις.
Η κριτική εστιάζει στο ότι η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως θετική εξέλιξη για τη χώρα, ενώ η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να εξεταστεί κατά πόσο μέρος των διαθέσιμων πόρων θα μπορούσε να επιστρέψει στην κοινωνία ή να κατευθυνθεί σε δημόσιες επενδύσεις.
Αιχμές κατά του πρωθυπουργού
Στην παρέμβαση διατυπώνονται παράλληλα ιδιαίτερα αιχμηρές πολιτικές αιτιάσεις σε βάρος του πρωθυπουργού, με τον ισχυρισμό ότι η επιλογή της πρόωρης αποπληρωμής εξυπηρετεί και την ενίσχυση της εικόνας της κυβέρνησης απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Μάλιστα, εκφράζεται η εκτίμηση ότι πίσω από αυτή την επιλογή μπορεί να υπάρχουν και προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις για το μέλλον του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται, ωστόσο, για πολιτική αξιολόγηση και ισχυρισμό που διατυπώνεται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κριτικής και όχι για τεκμηριωμένο γεγονός.
Το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής του δημόσιου χρέους επαναφέρει έτσι στο προσκήνιο τη συζήτηση για το πώς πρέπει να αξιοποιούνται τα δημοσιονομικά πλεονάσματα: στην ταχύτερη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας ή στην ενίσχυση εισοδημάτων, δημόσιων υπηρεσιών και επενδύσεων.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πυρκαγιές: Η Πυροσβεστική «δείχνει» το ηλεκτρικό δίκτυο – Η κυβέρνηση έσπευσε να υπερασπιστεί τον ΔΕΔΔΗΕ

Στο επίκεντρο των ερευνών της Πυροσβεστικής για τις μεγάλες πυρκαγιές βρίσκεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης, την ώρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη, έσπευσε να υπερασπιστεί δημόσια τον ΔΕΔΔΗΕ, παραπέμποντας στα τελικά πορίσματα και υπογραμμίζοντας ότι μεγάλο μέρος των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια ή εμπρησμό.
Η κυβερνητική τοποθέτηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τα προκαταρκτικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, τα οποία βάζουν τις βλάβες των δικτύων ηλεκτροδότησης στο μικροσκόπιο για ένα εξαιρετικά μεγάλο μέρος των καμένων εκτάσεων.
Σχεδόν 8 στα 10 καμένα στρέμματα
Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΑΕΕ που παρουσιάστηκαν από τον ΑΝΤ1, σχεδόν 8 στα 10 καμένα στρέμματα των μεγάλων πυρκαγιών αποδίδονται, σε προανακριτικό στάδιο, σε βλάβες των δικτύων ηλεκτροδότησης.
Αντίστοιχο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναφέρει ότι πυρκαγιές που συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτροδότησης αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των καμένων εκτάσεων με βάση προκαταρκτικά δεδομένα της Πυροσβεστικής.
Χρειάζεται, ωστόσο, μια σημαντική διευκρίνιση: τα στοιχεία αφορούν ποσοστό καμένης έκτασης και όχι το ποσοστό του συνολικού αριθμού των πυρκαγιών, ενώ η απόδοση των αιτίων βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προανάκρισης.
Η κυβέρνηση έσπευσε να πάρει θέση
Την ώρα που τα παραπάνω στοιχεία έρχονταν στη δημοσιότητα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης υποστήριξε δημόσια ότι για τα αίτια θα πρέπει να αναμένονται τα πορίσματα της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας παράλληλα ότι στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων οι φωτιές προκαλούνται από αμέλεια και, σε μικρότερο βαθμό, από εμπρησμό.
Η παρέμβαση αυτή μπορεί να εκληφθεί ως άμεση πολιτική υπεράσπιση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς έγινε πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες και ενώ η ίδια η αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής εξετάζει σοβαρά τον ρόλο του ηλεκτρικού δικτύου σε μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές.
Τι απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Από την πλευρά του, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει απορρίψει τη γενικευμένη απόδοση ευθυνών στο ηλεκτρικό δίκτυο. Σε επίσημη ανακοίνωσή του στις 31 Ιουλίου υποστήριξε ότι, με βάση στοιχεία του ΕΣΚΕΔΙΚ για το 2025, μόλις το 1% των περιστατικών πυρκαγιών αποδόθηκε στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Τα δύο ποσοστά, πάντως, δεν μπορούν να συγκριθούν ευθέως: το 1% που επικαλείται ο ΔΕΔΔΗΕ αφορά αριθμό περιστατικών το 2025, ενώ τα νεότερα στοιχεία της ΔΑΕΕ αφορούν καμένη έκταση από μεγάλες πυρκαγιές και βρίσκονται ακόμη σε προανακριτικό στάδιο.
Συντήρηση, προσωπικό και εργολαβίες στο επίκεντρο
Το ζήτημα ανοίγει παράλληλα μια ευρύτερη συζήτηση για την κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου, τη συντήρησή του, τις επιθεωρήσεις, την επάρκεια του τεχνικού προσωπικού και την ανάθεση κρίσιμων εργασιών σε εργολάβους.
Το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι τι θα δείξουν τα τελικά πορίσματα της Πυροσβεστικής και κατά πόσο οι προκαταρκτικές ενδείξεις για τον ρόλο των δικτύων ηλεκτροδότησης θα επιβεβαιωθούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

























