Connect with us

Καναλλακι

(ΑΡ.Π.Η) για το δάσος της Βαλανιδοράχης: “Τα δάση και οι παραλίες ανήκουν στο λαό”

Τη Τρίτη 2 Νοέμβρη στη διαδικτυακή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε ερώτηση για το δάσος της Βαλανιδοράχης από τη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και με ευθύνη του προεδρείου υπήρξε «απάντηση» μόνο από το περιφερειάρχη χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στις υπόλοιπες παρατάξεις να τοποθετηθούν. Η τοποθέτηση της περιφερειακής μας κίνησης είναι η ακόλουθη:

Με αφορμή τη συζήτηση για το ιδιωτικό δάσος της Βαλανιδοράχης στη περιοχή του Φαναρίου της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας ως περιφερειακή κίνηση, ζητάμε εδώ και τώρα το υπέροχο φυσικό δάσος που βρίσκεται στη περιοχή (όπως και όλα τα ιδιωτικά δάση), να περάσει στο δημόσιο μακριά από τον παραμικρό ιδιωτικό έλεγχο και ιδιωτική ιδιοκτησία.

⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️ Αναζήτηση app64230 στην εφαρμογή Temu για να λάβετε έκπτωση 💰30% !!

Ταυτόχρονα κυβέρνηση, περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Πάργας πρέπει να διεκδικήσουν το δάσος και να εξασφαλίσουν να μην πέσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ (όπως έπραξαν όλες οι συγκυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ). Σε αυτό το σημείο με αφορμή την ερώτηση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγουμε μια παρένθεση.

«Επί ΣΥΡΙΖΑ, στη περιοχή του Φαναρίου, στο υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων περάσανε 52 στρέμματα στην Αμμουδιά Φαναρίου (για τα οποία ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει επερώτηση «διαμαρτυρίας» στη βουλή όταν ήταν στην αντιπολίτευση sic…), 7 οικόπεδα στη Κορώνη, 2 οικόπεδα στο Θέμελο, και άλλο ένα στην περιοχή του Φαναρίου (όλα τα παραπάνω πολύ κοντά στη περιοχή που συζητάμε, τα οποία διαχειρίζονταν η κτηματική εταιρεία του δημοσίου).

Επίσης, στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας μιας και ο εισηγητής της παράταξης είναι από εκεί, στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ περάσανε επί ΣΥΡΙΖΑ, οικόπεδα στην Πρέβεζα, στο Μιχαλίτσι, στον Άγιο Θωμά (που διαχειρίζονταν και αυτά η κτηματική εταιρεία του δημοσίου), το πανέμορφο Δικαστικό Μέγαρο της Πρέβεζας στην παραλία της πόλης και ένα ολόκληρο στρατόπεδο στην είσοδο της πόλης (το οποίο αποτελούσε ακίνητο της Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων)».

Το «ενδιαφέρον» της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια περιουσία είναι υποκριτικό και ψεύτικο – συμπλήρωμα της πολιτικής τους – που έστρωσε το δρόμο στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα.

Ως ΑΡ.Π.Η πιστεύουμε πως το πρώτο μέλημα της περιφερειακής αρχής πρέπει να είναι το δάσος να περάσει στο δημόσιο και το δεύτερο, αφού κινηθεί η περιφέρεια σε αυτή τη κατεύθυνση, να μην περάσει το δάσος σε επενδυτικό όμιλο στη λογική της απάνθρωπης καπιταλιστικής ανάπτυξης που καταστρέφει όλη την παραλιακή ζώνη της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας . Μιας ανάπτυξης που στηρίζεται από τη σημερινή, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. (το δάσος γειτνιάζει με τις πρώην κατασκηνώσεις της Λούτσας, μια περιοχή η οποία πέρασε στα χέρια εταιρείας συμφερόντων του φαρμακοβιομήχανου Γιαννακόπουλου… ).

Ως περιφερειακή κίνηση πιστεύουμε ότι στο δάσος και στην παραλία πρέπει να απαγορευτεί τώρα κάθε κερδοσκοπική και εμπορική δραστηριότητα.

Όλη η περιοχή πρέπει να προστατευτεί από κάθε είδους καταπατήσεις, από τις οποίες το συγκεκριμένο δάσος έχει επανειλημμένα πληγεί μέχρι τώρα [έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 65 (από παράνομη υλοτομία, μέχρι αυθαίρετη περίφραξη και διαμόρφωση οικοπέδων)]. Το ίδιο πρέπει να γίνει σε κάθε δάσος της περιοχής.

Επιπλέον, είναι επιβεβλημένες οι παρεμβάσεις για την αποτροπή των κινδύνων πυρκαγιάς, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πρέπει η περιφέρεια και ο δήμος να οργανώσουν κατοίκους που ξέρουν την περιοχή που θα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του.

Να διεκδικήσει τη δημιουργία νέων πυροφυλακίων, δασικών δρόμων, την κατασκευή υδατοδεξαμενών, κρουνών υδροληψίας και φυσικά το συνεχή καθαρισμό του δάσους. Να διεκδικήσει να περάσει η δασοπυρόσβεση από τη Πυροσβεστική στα δασαρχεία με ταυτόχρονη ενίσχυσή τους με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Για εμάς ο δημόσιος χαρακτήρας των δασών είναι έτσι κι αλλιώς αδιαπραγμάτευτη λαϊκή διεκδίκηση. Ένας δημόσιος χαρακτήρας ο οποίος απειλείται από την καταστροφική πολιτική προστασίας των δασών από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και από τον πρόσφατο περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη (δέστε τι έγινε με τις πρόσφατες πυρκαγιές και το επιχειρηματικό πάρτι που στήνεται).

Ο αγώνας για το πέρασμα των δασών ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο δημόσιο για εμάς εντάσσεται στο συνολικότερο αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Εντάσσεται στον αγώνα για την κρατικοποίηση των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας (όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια, οι δρόμοι, οι αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις). Στον αγώνα για την απαλλοτρίωση όλων των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και της εκκλησιαστικής περιουσίας για τη συνεταιριστική τους εκμετάλλευση και διαχείριση με τη στήριξη του κράτους και με κριτήριο τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι επιχειρηματικά συμφέροντα μεγάλα και μικρά, λυμαίνονται την παραλιακή ζώνη από την Πρέβεζα έως τα Σύβοτα στο όνομα της «ανάπτυξης». Εμείς λέμε, όχι στην υποταγή των πάντων στο κέρδος της τουριστικής βιομηχανίας, την υποταγή στην ευτέλεια και την εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου, την εμπορευματοποίηση του αιγιαλού, τις καταπατήσεις και την περιβαλλοντική καταστροφή .

Ο τουρισμός για εμάς είναι το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων όλων των λαών στην ξεκούραση και στην αναψυχή. Είναι για εμάς μια πολιτισμική διαδικασία ενταγμένη στη φιλία των λαών και όχι μια «αρπαχτή».

Η περιοχή αυτή πρέπει να αποτελεί φυσικό πάρκο για όλους τους κατοίκους της περιοχής, για το λαό της Ηπείρου και για όλους τους επισκέπτες. Ένα φυσικό πάρκο που θα είναι σημείο αντίστασης ενάντια στην εμπορευματοποίηση όλης της ζώνης μεταξύ Πρέβεζας και Συβότων.

Να περάσει άμεσα το ιδιωτικό δάσος στο δημόσιο. Καλούμε τη περιφέρεια Ηπείρου και το δήμο Πάργας αντί να «πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα» να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτή τη κατεύθυνση.

η περιφερειακή κίνηση

ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡ.Π.Η)

Η εφημεριδα της Παργας

April 2024
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ12 months ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ3 years ago

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: «Βιώνει μετατραυματικό σοκ» Τι λέει η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου που ξυλοκοπήθηκε

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: Σκάφος χτύπησε 13χρονη που έκανε SUP

ΠΑΡΓΑ6 days ago

Διακοπή ρεύματος αύριο 19/4 στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Από ημ/νία και ώρα Έως ημ/νία και ώρα Δήμος/κοινότητα Περιγραφή περιοχής Αριθμός Σημειώματος Σκοπός διακοπής 19/4/2024 9:30:00 πμ 19/4/2024 11:30:00...

ΠΑΡΓΑ1 week ago

15 Απριλίου 1819: Μια ημερομηνία χαραγμένη στην ψυχή και στην ιστορία της Πάργας.

 Η μέρα που οι κάτοικοι της γραφικής κωμόπολης, με πνεύμα ανυποταξίας και καρδιά γεμάτη πίκρα, εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Την παρακάτω ενημέρωση κάνει η ΔΕΔΔΗΕ: ⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Ασταμάτητοι οι μαθητές του Γυμνασίου Πάργας – Σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες στην Πρέβεζα

Ξεχωριστές διακρίσεις έλαβαν μαθητές του Γυμνασίου Πάργας στους Σχολικούς Αγώνες Στίβου που διεξήχθησαν στο Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας την Πέμπτη 28...

Δημος Παργας4 weeks ago

Χωρίς εμπόδια η επένδυση στο Κλιμάτι: Συμφωνία Δήμου Πάργας και G&K INVESTMENT GROUP για την υλοποίηση του project

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει ο Δήμος  σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία «G&K INVESTMENT GROUP Α.Ε.», διασφαλίζοντας...

Δημος Παργας4 weeks ago

Εθελοντικός καθαρισμός Κάστρου Πάργας από τον Δήμο

Με πρωτοβουλία του Δήμου και της Κοινότητας Πάργας ξεκίνησε ο εθελοντικός καθαρισμός του Ενετικού Κάστρου της Πάργας που αποτελεί ένα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ