Connect with us

ΗΠΕΙΡΟΣ

Από την Ηπειρο ξεκινούν τα ΣΔΙΤ εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια

Published

on

Από την περιφέρεια Ηπείρου θα ξεκινήσουν οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων, ενώ η ίδια περιφέρεια προωθεί ένα από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ αναβάθμισης οδοφωτισμού.

Μέσα στον επόμενο μήνα πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ έργο ύψους 38.000.000 με ΣΔΙΤ για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης υποδομής οδοφωτισμού και η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων ελέγχου στους δήμους Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας και Πάργας.

Το συντονισμό του έργου έχει η Περιφέρεια Ηπείρου και πρόκειται να αντικατασταθούν περίπου 35.000 λαμπτήρες: 9.000 στην Άρτα, 8.500 στην Πρέβεζα, 1.200 στην Πάργα, 7.500 στην Ηγουμενίτσα και περίπου 8.800 στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα έργα οδοφωτισμού που προωθούνται ενώ έχουν «παγώσει» περίπου 12 αντίστοιχα σχέδια που είχαν κατατεθεί προς έγκριση στη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr μεγάλος αριθμός έργων οδοφωτισμού ανά την Ελλάδα προωθούνται σήμερα με διαδικασίες που, σύμφωνα με καταγγελίες, είναι σκοτεινές, ενώ τα περισσότερα εξ’ αυτών καταλήγουν στον ίδιο ανάδοχο! Την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, που ήταν στην Ήπειρο, άφησε να εννοηθεί πως θα προχωρήσουν και άλλα μεγάλα ΣΔΙΤ οδοφωτισμού.

Ήδη και ο δήμος Αθηναίων έχει ανακοινώσει πως καταθέτει προς έγκριση στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή πρόταση για ΣΔΙΤ αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Αφορά στο σύνολο του δικτύου και θα προσαρμοστούν ή θα αντικατασταθούν 45.666 φωτιστικά παλαιάς τεχνολογίας. Με το νέο δίκτυο εκτιμάται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 65% και εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 3.800.000 ευρώ ετησίως, από τα περίπου 7.000.000 ευρώ που πληρώνει ετησίως ο δήμος Αθηναίων σε τιμολόγια οδοφωτισμού.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 αναμένεται να έχει υποβληθεί στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Σκοπός του επενδυτικού προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων όπως Νοσοκομεία, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Σχολικές Μονάδες, κ.α. (όπως το Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων). Στην περιφέρεια υποστηρίζουν πως η πλειοψηφία των δημοσίων κτιρίων είναι παλαιά με εξαιρετικά υψηλούς δείκτες ενεργειακής κατανάλωσης. Συνεπώς είναι επιτακτική η ανάγκη παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε θέρμανση, κλιματισμό, φωτισμό και εξαερισμό των συγκεκριμένων κτιρίων.

Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα προσεγγίζει τα 45.000 τετραγωνικά μέτρα και προωθούνται παρεμβάσεις στα συστήματα ψύξης / θέρμανσης, εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και αντλιών θερμότητας, μονώσεις, κ.α.

Παρά τα τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια (τα περισσότερα από τα οποία είναι κατασκευασμένα πριν τη δεκαετία του ’80) μέχρι στιγμής έχουν γίνει ελάχιστα έργα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει στο πρώτο του πρόγραμμα μια μεγάλη πρωτοβουλία ενεργειακής εξοικονόμησης και η πρώτη του κυβέρνηση κατέθεσε ως υποψήφιο για χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιουνκέρ» ένα αντίστοιχο έργο, χωρίς να προχωρήσει.

Προ εβδομάδων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε υποστηρίξει πως «προωθείται δράση εξοικονόμησης ενέργειας και για τα δημόσια κτίρια, σε κομβικούς τομείς όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Τα πιο ώριμα έργα θα προχωρήσουν με χρηματοδότηση ανοιχτού δανείου της ΕΤΕπ ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ θα συσταθεί / επιλεγεί ΑΕ του δημοσίου που θα αναλάβει τη διαχείριση, οργάνωση και παρακολούθηση της συνολικής διαδικασίας»

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα χρηματοδοτηθεί για τις μελέτες των δύο έργων από το πρόγραμμα ELENA(European Local Energy Assistance). Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρέχει χρηματοδότηση για τεχνική βοήθεια στους τομείς της ενεργειακής αποδοτικότητας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις αστικές συγκοινωνίες. Μέσω του ELENA οι τοπικοί φορείς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στους συγκεκριμένους τομείς εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για μελέτες βιωσιμότητας, επιχειρησιακά σχέδια, προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης και παρακολούθηση έργων. Από το 2009 μέχρι σήμερα το πρόγραμμα ELENA έχει χορηγήσει κονδύλια περί τα 100.000.000 ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων που προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο πρόγραμμα της ΕΤΕπ σχεδιάζει να εντάξει η Περιφέρεια Ηπείρου και έργο 12.700.000 ευρώ για την αναβάθμιση της Λιμνιαίας Συγκοινωνίας στη λίμνη Παμβώτιδα.

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός νέου στόλου σκαφών που θα είναι περισσότερο φιλικά στο περιβάλλον (όπως υβριδικών π.χ. με χρήση ντίζελ και φυσικού αερίου ή ηλεκτρικών) για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών στη λίμνη των Ιωαννίνων. Επιπλέον σχεδιάζονται και έργα αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και επέκτασής τους.

(euro2day.gr)

Comments

Η εφημερίδα της ΠάργαςΟκτώβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ3 ώρες ago

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ» στον Δήμο Πάργας

ΠΑΡΓΑ1 ημέρα ago

Παρουσίαση πεπραγμένων διετίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πάργας

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάργας για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Πάργα: Συντονίστε ξανά τις τηλεοράσεις σας

ΠΑΡΓΑ3 ημέρες ago

Πρόγραμμα εορτασμού 28ης Οκτωβρίου του Δήμου Πάργας

Καναλλάκι5 ημέρες ago

Ένταξη έργου 1.500.000 € στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τον Δήμο Πάργας

ΠΑΡΓΑ5 ημέρες ago

Συνάντηση του Δημάρχου Πάργας με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ1 εβδομάδα ago

Μπαίνει τέλος στους «ανοιχτούς» χώρους με… πλαϊνές τέντες σε καφέ και εστιατόρια

ΠΑΡΓΑ1 εβδομάδα ago

Νέο υπερσύγχρονο ασθενοφόρο παραδόθηκε στο Κέντρο Υγείας Πάργας

ΑΠΟΨΕΙΣ1 εβδομάδα ago

Πρόεδρος Ν.Ο.Παργας: Ποιόν θα έβλαπτε μια διαδρομή πίσω από το τερέν του ποδοσφαίρου;

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Διακοπές στην Ελλάδα μετά τον Κορωνοϊό|Πρώτη η Κέρκυρα, 4η η Πάργα

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :24 χρόνια από την μεγάλη πλημμύρα (εικόνες)

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Οι 51 καλύτερες παραλίες σε Πάργα & Σύβοτα σε ένα καταπληκτικό βίντεο

ΠΑΡΓΑ11 μήνες ago

«Χωρίς δισταγμό» Η νέα τηλεοπτική σειρά από την Καβάλα με γυρίσματα στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Πάργα :Ψηφιακό Μενού με ένα κλίκ στην συσκευή σου

ΙΣΤΟΡΙΑ2 έτη ago

Σουλιώτες:Τα Αυστηρά Ήθη ,Η Πειθαρχία, Η Μπέσα Και Η Αγάπη Τους Για Την Ελευθερία..

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΠΑΡΓΑ3 έτη ago

7  λόγοι να επισκεφτείς την Πάργα το Πάσχα

ΑΠΟΨΕΙΣ2 έτη ago

Γαλλικό περιοδικό Marianne: Στα «7 καθάρματα» της κρίσης ο Καραμανλής

Δημοφιλή